Што бараат атеисти на форум за религија?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, еве пак ќе ти повторам: Неспособноста да се разбере одговорот, незначи дека нема одговор!
...исти како што не дадениот одговор си останува не даден одговор...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.158
И потоа некој ќе рече не требало атеисти на под-форумот „Религија“! Глупости...

hex-

професионален читач на мемориски картички
Член од
6 март 2013
Мислења
18
Поени од реакции
26
Ајде сега, бакнете го крстот и бапнете ми по 200 денари в џеб.

D

Daedalus

Гостин
Ц..
Не потекнува од хиндуизмот, Пред него е.... Прогуглај малце.
Одземајќи ги брахман и атман муабетите:X3:. Ведите се постари од хиндуизмот како официјална религија, али муабетот ми е дека таа школа го промовира реинкарнирањето во Индија. На почетокот, будизмот како филозофија нема ништо поврзано со чакри, реинкарнации и други концепти. Послем со тек на време ги асимилира истите во своите учења. Но со оглед на тоа дека има различни реони со различни будистички учења и тоа варира зависно од местото.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Одземајќи ги брахман и атман муабетите:X3:. Ведите се постари од хиндуизмот како официјална религија, али муабетот ми е дека таа школа го промовира реинкарнирањето во Индија. На почетокот, будизмот како филозофија нема ништо поврзано со чакри, реинкарнации и други концепти. Послем со тек на време ги асимилира истите во своите учења. Но со оглед на тоа дека има различни реони со различни будистички учења и тоа варира зависно од местото.
Е добро де. Тоа сето е ок, но не е таа која го промовира тоа учење. Некоја друга ќе е. Нека бараат малце.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
...исти како што не дадениот одговор си останува не даден одговор...
Точно, рака под рака одат тие ситуации. Еве еден таков случај:
Според кој критериум актот на Аврам, со кој покажал спремност да го убие синот единец е "добар" акт?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
A место ја да ти пишувам што ме мрзи, зошто не изгуглаш, имаш прсти. Види од кај доаѓа концептот на реинкарнација. Види која е првенствената филозофија на будизмот и влијанието на хиндуизмот врз будизмот.
Brat, ne se vadi sega...i decata znaat deka hinduizmot e postar od budizmot. Ne e toa problemot.....stana zbor za reinkarnacia i ti rece daka budizmot nema vrska so istata, da ne se povtoruvam sega. Zemi procitaj nekoja budistichka knishka pa posle dojdi i kje zboruvame vo shto veruvaat budistite, zaebi gugleto.
--- надополнето: 6 март 2013 во 16:12 ---
Ти воопшто не ме читаш нели? Си пишуваш штом ќе го видиш мојот username како те цитирам и веднаш твојата песмица :)
Да одговорам на твојот сомнеж(ова што следува е сарказам, да не дојде до твоја забуна): Да тоа не научија - да веруваме слепо во Редот! :pos:
Ти сега зборуваш за христијанство-ислам како религии или за О.Т.О. како Ред? Да не се збуни малку? :vozbud:

Мешаш станиците во однос на слепото верување и слични религиозни зафрканции кои се користат при општење со верниците...
Тргни рацете од очите море :)

И треба атеисти тука - премногу се расфрлате со вистини вие!
hepta, ajde malku razmisli i kazi koja e razlikata megu sektite i monoteistichkite religii. I tvojata sekta VERUVA vo reinkarnacija i zatoa se inicirate so lazna nadez deka kje se reinkarnirate ili ne daj Boze da postignete nirvana. Vashata sekta ve lazi deka so toa shto kje pravite shto vi e volja kje postignete nekoj povisok stepen ili kje se prosvetlite. Eve jas ti tvrdam deka so takvi stavovi samo slepo veruvate vo gluposti, i zalosno od vasha strana da se ismejuvate na vernicite, a vie od druga strana slepo veruvate vo glupostiToe se slepi veruvanja kako i na monoteistichkite religii deka koga kje umresh kje odish vo rajot ako bidesh dobar, a vie veruvate deka kje se prosvetlite.
Okolu toa deka jas ne te citam.....obratno e brat, eve jas te prashav da mi objasnish shto e toa prosvetluvanje, ama gledam deka izbegnuvash odgovor, a kje ti kazam i zoshto.....zatoa shto toa e slepa verba vo istoto. Nemate nikakvi dokazi za nirvanata i mislam deka golem del od vas nema ni jasna pretstava shto e toa.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
hepta, ajde malku razmisli i kazi koja e razlikata megu sektite i monoteistichkite religii. I tvojata sekta VERUVA vo reinkarnacija i zatoa se inicirate so lazna nadez deka kje se reinkarnirate ili ne daj Boze da postignete nirvana. Vashata sekta ve lazi deka so toa shto kje pravite shto vi e volja kje postignete nekoj povisok stepen ili kje se prosvetlite. Eve jas ti tvrdam deka so takvi stavovi samo slepo veruvate vo gluposti, i zalosno od vasha strana da se ismejuvate na vernicite, a vie od druga strana slepo veruvate vo glupostiToe se slepi veruvanja kako i na monoteistichkite religii deka koga kje umresh kje odish vo rajot ako bidesh dobar, a vie veruvate deka kje se prosvetlite.
Okolu toa deka jas ne te citam.....obratno e brat, eve jas te prashav da mi objasnish shto e toa prosvetluvanje, ama gledam deka izbegnuvash odgovor, a kje ti kazam i zoshto.....zatoa shto toa e slepa verba vo istoto. Nemate nikakvi dokazi za nirvanata i mislam deka golem del od vas nema ni jasna pretstava shto e toa.
Разликата е што во редовите како О.Т.О има методи наместо догми. Ај погледај го убаво ова мото, па размисли дали е тоа верување:

"Методот на Науката, целта на Религијата"

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Разликата е што во редовите како О.Т.О има методи наместо догми. Ај погледај го убаво ова мото, па размисли дали е тоа верување:

"Методот на Науката, целта на Религијата"​
Ipsi, zarem mislish deka hepta ne znae da dade odgovor pa ti se postavuvash kako branitel na istiot?
Neli rece da ne te prosvetluvam, a od druga strana sakash da se zakachash.
Jas nikogash ja nema napadnato naukata a sekogash ja imam priznaeto i braneto celta na religijata. Vie ja napagjate religijata a sakate da ja postignete nejzinata zel...a toa e malku kontradiktorno.

Okolu metodite...
Shto e celta na tie metodi?..
Shto trebe da se postigne?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi, zarem mislish deka hepta ne znae da dade odgovor pa ti se postavuvash kako branitel na istiot?
Neli rece da ne te prosvetluvam, a od druga strana sakash da se zakachash.
Jas nikogash ja nema napadnato naukata a sekogash ja imam priznaeto i braneto celta na religijata. Vie ja napagjate religijata a sakate da ja postignete nejzinata zel...a toa e malku kontradiktorno.

Okolu metodite...
Shto trebe da se postigne?
Чекај сега, ти цело време не нарекуваш "секташи", "талемити", "заспани", "јаврии" и што ти уште не, и сега јас сум тој што се закачал?!
И како може аргумент да биде напаѓање? Што е напад? Тоа што муслиманите или христијаните неможат да најдат аргумент? Тоа што вистината ги боли?
Најди ми еден единствен пост каде на муслиман, христијанин, будист или било кој друг му велам дека е "секташ", дека ќе му догори свеќата или било што од тоа кое ти го имаш кажано за нас.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Чекај сега, ти цело време не нарекуваш "секташи", "талемити", "заспани", "јаврии" и што ти уште не, и сега јас сум тој што се закачал?!
И како може аргумент да биде напаѓање? Што е напад? Тоа што муслиманите или христијаните неможат да најдат аргумент? Тоа што вистината ги боли?
Најди ми еден единствен пост каде на муслиман, христијанин, будист или било кој друг му велам дека е "секташ", дека ќе му догори свеќата или било што од тоа кое ти го имаш кажано за нас.
Ajde pak....ova e glavnoto vo mojot predhoden post....ili se plashish da odgovorish?

I
Okolu metodite...

D

Daedalus

Гостин
Brat, ne se vadi sega...i decata znaat deka hinduizmot e postar od budizmot. Ne e toa problemot.....stana zbor za reinkarnacia i ti rece daka budizmot nema vrska so istata, da ne se povtoruvam sega. Zemi procitaj nekoja budistichka knishka pa posle dojdi i kje zboruvame vo shto veruvaat budistite, zaebi gugleto.
Епа прочитај историја на Будизам. Оригиналниот Bудизам како учење нема никаква врска со чакри и реинкарнација.
Тоа се работи кои му се додавани отпослем.
Патем сите тие учења за реинкарнација се украдени од една постара религија и не се поврзани со Буда и неговото учење.

Ова Буда го кажал за смртта:

Животот е патување.
Смртта е враќање во земјата.
Универзумот е како привремено живеалиште.
Годините кои поминуваат се како прашина.
А за фантомскиот свет
Како ѕвезда во зорите, како меур
Како одблесок од гром во летното небо
Како одблесок - фантом - и сон.

Никаква реинкарнација. Цел тој концепт на вегетаријанство, карма и слично е дел од друга религија која не е будизам и сам ќе си ја побараш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.158
Gurdjieff ти поставуваш прашање и веќе сам си го одговори на тие прашња. Ќе испадне да те убедувам со моите одговори дека грешиш... Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот живот човеку :)
Јас не ни мислам да ти одговорам на вакви прашања... Ipsissimus сеуште не го мрзи да ти одговара постојано едно исто... Млад е, затоа :)

Целта на кои методи Gurdjieff, чии методи?

Ние (не знам дали сите но јас сакам а и повеќето) сакаме да ја разориме догмата која како црв копа низ катакомбите на религијата дури тоа да значи и тотална анархија за неспособниот ум или дух (ќе ми кажеш како си атеист а верува во дух - продолжи да читаш, ќе добиеш јасна слика).
Нема да дозволиме да постојат тврдења како нешто постои без да е потврдено и без метод како е тоа постигнато и анализа! :vozbud: За да нема шарлатани кои ќе ни проповедаат и бладаат! Подобро да кажат НЕ ЗНАМ отколку да веруваат во догми.
Подобро богот да умре отколку да се блада за неговиот концепт без пракса и искуство! А ако сакаат да се возат во багонот наречен религија бидејќи „многу им е тешко во животот“ и им треба „бог“ за да опстанат и најдат утеха во овој свет... не знам што да кажам!

П.С. Така можеби навистина ќе се исполни пророштвото од Откровението на Јован - 144 000 да бидат навистина спасени 12x12000 :D а другите нека одат во три лепе итн итн :)

Kajgana Shop

На врв Bottom