Правна помош и совети

Член од
26 јуни 2012
Мислења
11
Поени од реакции
3
Ме интересира колкаво треба да биде растојанието од парцела до парцела за изградба на куќа?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ме интересира колкаво треба да биде растојанието од парцела до парцела за изградба на куќа?
Па како тргнале,комшиите ќе си поддаваат кафе од тераса на тераса или од прозор до прозор...
Нема правила....тоа се вика градежна мафија...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Денес имав ситуација на работа.
Еден клиент едноставно си ги зема производите и не сакаше да плати.
Никој од нас не може да изврши присилна наплата.

Се јавивме на обезбедувањето (како што ни е посочено од газдарицата) но шефот на обезбедувањето ни рече дека во оваа ситуација не може да ни помогне и мораме да се јавиме во полиција.
Тоа и го направив, се јавив на 192, а полицаецот, откако му ја објаснив целата ситуација, едноставно ми рече дека не е рекетар и нема намера на никаков начин да ми помогне.

Мене не ми е јасно, овој човек украде нешто од мене. Ако некој на улица ми ја украде ташната, што ќе ми рече џандарот, аа не, јас не можам да ја земам од крадецот?

По целата збрка се слушнавме со газдарицата и ни беше назначено да му ја земеме личната карта на човекот, и иако и објаснивме дека не смееме, таа инсистираше. Човекот ја остави личната карта (не многу среќен), па се надеваме дека ќе плати.

Ме интересира дали џандарот е виновен што не ми помогна никако, и дали можам да го пријавам некаде, во внатрешна контрола и сл.? Знам дека овие си ја вршат работата (знам), ама не знам дали законски имам основа да го пријавувам?

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Edna mala pomos pls .. Nemozam da cackam po zakonive, ali me interesira, Dali mozam da najdam na internet ili so baranje do katastar da vidam dali na parcela kade shto se naogja stanben prostor VEKJE e zapisana nekoja sluzbenost ili nekakva pribeleska? Se raboti za imot shto bi mozel da mi pripadne po zakon!
--- надополнето: 2 март 2013 во 19:44 ---
Па како тргнале,комшиите ќе си поддаваат кафе од тераса на тераса или од прозор до прозор...
Нема правила....тоа се вика градежна мафија...
zavisi kako ke se dogovorite :D inace 3 metri treba da bide :D

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Edna mala pomos pls .. Nemozam da cackam po zakonive, ali me interesira, Dali mozam da najdam na internet ili so baranje do katastar da vidam dali na parcela kade shto se naogja stanben prostor VEKJE e zapisana nekoja sluzbenost ili nekakva pribeleska? Se raboti za imot shto bi mozel da mi pripadne po zakon!
--- надополнето: 2 март 2013 во 19:44 ---

zavisi kako ke se dogovorite :D inace 3 metri treba da bide :D
Ако имаш број на парцела укуцај на страната на катастар ќе ти отвори шо како(ама мислам дека на страната не може да видиш дали парцелата има товар, мораш у катастар директ)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Менување на име на правен субјект како иде, колку чини и за колку се завршува постапката?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Не може да те присили да му го продадеш својот дел. Но може да очекуваш да поднесе предлог за физичка делба, а доколку физичката делба е невозможна тогаш може да се стави станот на лицитација (но целиот стан, а не само твојот дел). Вешто лице ќе ја утврди почетната цена на станот (пазарната вредност), лицитацијата е јавна и секој заинтересиран може да наддава. Секој сосопственик има право на првенствено купување на станот (по најповолната цена постигната на јавното наддавање).
tokmu toa sakam da go izbegnam
znam deka ke stavat nekoja glupava cena, ke si najde toj kupec za toa pa ke mu go prepise posle..svasta se pravi.. (jas ne sakam da go kupam, ne mi go treba celiot stan, ne mi go treba ni ova ama ne sakam da go prodavam po cena koja toj si ja zacrtal)

prasanjeto mi bese, ako jas mu ponudam na nego ponuda nekoja cena sto ja sakam, a ne toj, i toj me odbie (kako da go napravam toa da imam dokaz deka sum ponudila i deka odbil ???) i otkako ke me odbie sto sleduva? licitacija odma ili...?

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Ако имаш број на парцела укуцај на страната на катастар ќе ти отвори шо како(ама мислам дека на страната не може да видиш дали парцелата има товар, мораш у катастар директ)
fala :)
--- надополнето: 3 март 2013 во 21:38 ---
Менување на име на правен субјект како иде, колку чини и за колку се завршува постапката?
Centralen registar baraj, sea poso i tamu e elektronski ne bi trebalo premn da koshta. Mislam deka treba da se izvestat doveritelite i dolznicite za promenata.

2

~2A

Гостин
Каква процедура е потребна и колку време би одзело доколку се спроведе околу грешка на презиме?

Наместо на татко ми презимето, го пишале на чичко ми.Иначе имам една баба во Холандија која ни испрати пари ама ете го згрешила презимето... :confused:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Кажете ми, како оди постапката на тужење на малолетници за константно вознемирување? Знам и име и презиме.

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
115
Поени од реакции
55
Dali nekoj znae shto znaci sifrata "878" napisana vo mestoto za pribeleshki i tovari vo imotniot list ?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.893
Кажете ми, како оди постапката на тужење на малолетници за константно вознемирување? Знам и име и презиме.
Џабе нема да добие казна.

На малолетник помлад од 14 години (дете) не може да се примени прекршочна санкција
На малолетник од 14 до 16 години можат да му се изречат само воспитни мерки.
На малолетник од 16 до 18 год може да му се изрече воспитна мерка, а по исклучок и парична казна.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Џабе нема да добие казна.
Викнавме полиција, полицаецот рече дека имаат историја со грабежи, нивните родители ќе добијат казна, да видиме што ќе испадне од тоа.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.406
Поени од реакции
4.274
tokmu toa sakam da go izbegnam
znam deka ke stavat nekoja glupava cena, ke si najde toj kupec za toa pa ke mu go prepise posle..svasta se pravi.. (jas ne sakam da go kupam, ne mi go treba celiot stan, ne mi go treba ni ova ama ne sakam da go prodavam po cena koja toj si ja zacrtal)

prasanjeto mi bese, ako jas mu ponudam na nego ponuda nekoja cena sto ja sakam, a ne toj, i toj me odbie (kako da go napravam toa da imam dokaz deka sum ponudila i deka odbil ???) i otkako ke me odbie sto sleduva? licitacija odma ili...?
Ништо нема да ти користи тоа што си му понудила цена за да го одкупи твојот дел. Лицитација не следува веднаш туку тогаш кога во постапката ке се утврди дека станот физички е неделив а сосопствениците неможат да се договорат едниот да го купи делот на другиот ниту да се спогодат за цена самите да го продадат. При лицитација цената не ја одредува некој од сосопствениците ниту пак може да се одреди купувачот. Проценката за вредноста ја прави проценител и таа вредност е почетна цена за наддавањето. Ако ти се види ниска цената која се постигнала по истата цена имаш право на првенствено купување па можеш да го купиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom