Чистење на филтер

• Креатор на темата Креатор на темата Delux123
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Нема никој пишано за ова на форумот како се чисте филтерот кога треба да се чисте и на кој начин
За одржавка знам дека на секој 2500км треба да се чисти на 4000км нов филтер
Е сега гледма по јутуб како се чистат филтерите имам две прашања
1. Овој Филтер кој се наоѓа од десната страна веднаш до алспухот за што служи
viewer.php
http://zaslike.com/viewer.php?file=qjodsdip5769jspbzhxp.jpg
2.На мојот скутер нема ваков филтер дали се наоѓа тој на десната страна само е во помала верзија и е спикан некаде хехе http://zaslike.com/viewer.php?file=cx8h090q5n3lfny59oj.jpg
Ајде ако може некој нека ми помогне

На 4000 км нов филтер, јас имам 5700 км па го немам сменето ..

На 4000 км нов филтер, јас имам 5700 км па го немам сменето ..

Ти едноставно имаш поминато 5700км и не го одржаваш моторот...
--- надополнето: 2 март 2013 во 15:40 ---
Ron0n Ти си поискусен во овие работи можеш да дадеш мислење во врска со темата ?

Или па некој друг ако има нека пише

Ти едноставно имаш поминато 5700км и не го одржаваш моторот...
--- надополнето: 2 март 2013 во 15:40 ---
Ron0n Ти си поискусен во овие работи можеш да дадеш мислење во врска со темата ?

Или па некој друг ако има нека пише
Абе добар ли си ти шо зборуваш ? .. Моторчето е топ, редовно сервисирано, убаво уље, бензин секогаш до врвот, полека возено, испрано .. незнам шо проблем има филтерот, ако има филтерот проблем сигурно на сервис ке ми речат да го заменам ..како може да не одржавам ..

Нема никој пишано за ова на форумот како се чисте филтерот кога треба да се чисте и на кој начин
viewer.php
2.На мојот скутер нема ваков филтер дали се наоѓа тој на десната страна само е во помала верзија и е спикан некаде хехе http://zaslike.com/viewer.php?file=cx8h090q5n3lfny59oj.jpg

Кај ти е крајот дечко ако на секој 4000 км купуваш филтер
--- надополнето: 2 март 2013 во 16:43 ---
Иначе јас имам поминато 8000 км , а филтерот е како нов пред 2 дена го отворив така да зависи каде го возиш моторот .. И нема пишано правило на колку километри треба да менуваш филтер ..

Кај ти е крајот дечко ако на секој 4000 км купуваш филтер
--- надополнето: 2 март 2013 во 16:43 ---
Иначе јас имам поминато 8000 км , а филтерот е како нов пред 2 дена го отворив така да зависи каде го возиш моторот .. И нема пишано правило на колку километри треба да менуваш филтер ..

Ногу ли се 120денари на 4.000км ?

Чистењето на филтерот е просто ,само ги отштрафуваш штрафовите ,ја вадиш пластиката, го вадиш филтерот и го тресеш ,е сега во зависност од колку е прљав можеш да го потопиш во топла вода и малку мек прашок и да го оставиш да кисне половина час ,откако ќе искисне малку нежно ќе го протриеш и ќе го исплакниш потоа со вода убаво и темелно и ќе го оставиш да се исусши пред да го наместиш (ова е за сунгерестите филтери кој ги има на кинеските скутери ,другите незнам какви филтери имаат бидејќи сум немал потреба јас да ги растурам)

А уствари кај пишува да се мењава на 4000 км...и оти баш на 4000 ? :D

А уствари кај пишува да се мењава на 4000 км...и оти баш на 4000 ? :D

Имам читано по странски форуми а можеш да прашаш и некој поискусен ќе видиш дека ке ти го каже истото дека многу важна работа е чистењето и замената на филтерот да не ти се запуши карбураторот..
Али ваша ствар е тоа

Точно е сето тоа да , но сепак мислам дека 4000 км е премалку еве на пример јас се сеќавам таткоми кога го купи првиот скутер пред 6/7 години , го возевме околу 4 сезони и ништо не сменивме , никаков сервис ( тогаш толку и знаев за мотори итн )
Па ете го моторчето уште го возат по Скопје здраво живо ..

Точно е сето тоа да , но сепак мислам дека 4000 км е премалку еве на пример јас се сеќавам таткоми кога го купи првиот скутер пред 6/7 години , го возевме околу 4 сезони и ништо не сменивме , никаков сервис ( тогаш толку и знаев за мотори итн )
Па ете го моторчето уште го возат по Скопје здраво живо ..

пример ти давам еден мој познаник кој не се замараше за својот скутер ставаше бензин и улје и тераше се до 10.000км од кога од брзината 60мах му беше намали моторчето на 55 па подоцна на 50 па на 45 и едноставно ослабе..Го однесовме на мајстор кога го отвори филтерот не личеше тоа на филтер туку на 50годишен сунѓер за миење садови..Му го сменија филтерот карбуратор беше во ужасна состојба го исчистија карбураторот и веднаш се врати во нормала скутерот.
При најлош можен случај можело скутерот и да зариба поради не одржување.
Не мислам веќе да пишам на оваа тема и да ве убедувам дека е потребно одржување на моторот..
Нашите патишта едноставно се преполни со прашина па треба почесто менување или чистење на филтер тоа е 20минути јас на стариот мотор му гоправев тоа редовно но знаев каде е филтерот сега со репликата се е закриено па затоа побарав и помош
Ако има некој нека го цитира моето прашање горе и нека ми помогне..
Поздрав

пример ти давам еден мој познаник кој не се замараше за својот скутер ставаше бензин и улје и тераше се до 10.000км од кога од брзината 60мах му беше намали моторчето на 55 па подоцна на 50 па на 45 и едноставно ослабе..Го однесовме на мајстор кога го отвори филтерот не личеше тоа на филтер туку на 50годишен сунѓер за миење садови..Му го сменија филтерот карбуратор беше во ужасна состојба го исчистија карбураторот и веднаш се врати во нормала скутерот.
При најлош можен случај можело скутерот и да зариба поради не одржување.
Не мислам веќе да пишам на оваа тема и да ве убедувам дека е потребно одржување на моторот..
Ако има некој нека го цитира моето прашање горе и нека ми помогне..
Поздрав
провери го моето мислење погоре ,да не се повторувам ,изгледа не си го забележал

viewer.php

Филтерот е препорачливо на 2500 - 2800км да се исчисти (млака вода, малку сјај/детергент, да се исуши, подмачка и врати). Најубаво е на следното чистење (5000 - 5600км) да се смени филтерот. Е сега, ако падне криза и филтерот да не е оштетен, дупнат или многу замастен, може да се исчисти и да се врати, но јебига, 250 денари секој може да си дозволи на 5000км.

Значи, прво со млака вода замиј го и со сјај убаво истриј го филтерот (пази да не го откорнеш цел). Целта е сите честички на прашина, мрснотии и слично да се измијат добро (можеби ќе треба и два пати да го миеш или да го оставиш да поседи во сјај или детергент). Потоа, на сонце да го направиш барут сув. И обавезно пред да го вратиш, намачкај го со малку двотактол или некое погусто уље за да имаат честичките од прашина и земја на што да се лепат. Секако, има и специјални средства и за одмастување/чистење и за подмачкување по мото продавниците :)

1. На првата слика неможам баш ништо да видам. Ако мислиш на перката за ладење евентуално...

2. Тоа е исто тип на филтер, ама кај aprilia sr50 piaggio машина. Кај тебе е пикнат доле под страничната пластика. Значи за ова немај гајле.

- Никогаш не ставајте обичен сунѓер како филтер, без разлика колку слично изгледа со оригиналниот! Оригиналниот сунѓер си има определена густина и карбураторот е наштелуван спрема таа количина на воздух што поминува низ тој филтер. Ако ставите друг сунѓер, веројатно ќе треба да се штелува смесата на бензин - воздух бидејќи дво-тактните агрегати се многу поосетливи за оваа работа отколку 4 тактните.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom