Пожарство (воен рок)

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување
Ај раскажете (ако сакате се разбира) дешавки од стражарењето и воениот рок, како беше кога бевте гуштери, па потоа кога идеа нови гуштери? Многу ми е интересно тоа време кое помина, милион дешавки раскажуваа кога се враќаа на викенд :)

Ај раскажете (ако сакате се разбира) дешавки од стражарењето и воениот рок, како беше кога бевте гуштери, па потоа кога идеа нови гуштери? Многу ми е интересно тоа време кое помина, милион дешавки раскажуваа кога се враќаа на викенд :)
Од толку многу што не тераа да собираме лисја, пикавци, гранчиња и губре. Кога испаѓав на викенд, во цивилство, ми идеше да почнам да збирам пикавци и лисја од сред улица и да ги фрлам во канта. :)
Едно попладне кога се враќавме од стрелиште, беше калливо и врнежливо. Перфектно време за да се даваат "отрови", напади од лево, од десно. Тоа ти е со гас маска, да се засолнуваш во ровоите до патот, кал до гуша, башка пузење. Имаше тогаш еден дрвен сандак што требаше некој двајца да го носат. Јас и другарот што бевме во ред заедно си направивме есап, дека ако го носиме сандакот нема да важат за нас "Oтрови" и дека полесно ке ни биде да го носиме тешкиот сандак, отколку да се влечеме по калта. И по првата нареба да ставаме гас маски, ние не ги ставивме. Во наредните 5 секунди, почнаа да ни се дерат како до сега ке сме биле загинати и по казна цели 15 километри носевме на нас гас маски, го влечевме сандакот и пузевме заедно со останатите. :) Тогаш сетивме што значи тоа, во војска паметен да не се правиш. :)
Друга дешавка, се затна вецето на втори спрат во павиљонот, некој го бутнал шишето што беше за нечистите да си мијат гз. И треба некој да го отне. :) Од први спрат се извади една цефка и почна да тече гадотии. :) Натеравме двајца албанци, толку и беа во водот кај нас да се качат на раменици, и да ја наместат цефката. Немаше тогаш мобилни да снимаме. Ама глетката беше феноменална, двајца албанци, на рамо качени, заштрафуваат цефка, полиени со фекалии, а околу нив 50стина војници се препелкаме од смеа. Не смееа да зборуваат на албански пред нас, па пцуеа на македонски, тоа уште толку смешно. :)

Дешавки со војската има многу, премногу, мислам дека го памтам секој единствен ден поминат во касарната. Се надевам некој ке објасни како поминуваат првите 24 часа кога влегуваш како гуштер во касарната. По тешко од тоа амин.
ОСТАВ! :)

на првата `генералка` која ја правевме(чистење све од корен) на моето одделение му падна ВЦ-то со умавлниците и добив 6 остави без десетарот да дојди да види како е исчистено.седмиот пат дојде и нормално најде ситница и повторно остав.а тоа значи све наново да се шампонира (со прашак за алишта и солна киселина),изриба и исчисти.подот нормално се чистеше со солна киселина и јас 12 месеци рибав со четка и со ГОЛИ раце.после неколку рибања кожата ти отрпнува.

а за пожарствата и дежурствата,доволно е да се кажи дека во времето на ЈНА најценето нешто беше спиењето.еден другар мој кога ќе ми дојдеше редот за излез во град,тој заминуваше дирекно во хотел и таму спиеше.послугата го будеше и се враќаше вград

после тоа почнаа војните во ЈУ и се си ... мајката

после тоа почнаа војните во ЈУ и се си ... мајката
И AtoM-AnT; го прочитав дека избегал за назад, како воопшто се вративте вие од ЈНА? Сигурно сте биле по 18 години тогаш.

Тотално се слагам со leandra можам по цеееееели денови да слушам и да читам искуства од војска така да слободно пишувајте :)

Во војска било интересно , не денес пред компјутер со хамбургерот во рака. Ебига , тоа биле златни времиња , штета што војската се укина , па затоа денес ние помалите генерации сме научени до 4 саатот попладне да спиеме, насабајле до 5 на компјутер. Најискрено многу мака ми е поради тоа , но тоа е мора да ја прифатиме реалноста.
И поарно шо се укина ...
Иначе тато ми кажуваше на вежба кога биле интересно било таму цело време под штрек биле ..:D

И поарно шо се укина ...
Иначе тато ми кажуваше на вежба кога биле интересно било таму цело време под штрек биле ..:D

Да ама па , прашај го денес дали му треба будилник за да оди сабајле за на работа ? Туку , навикнати се они у 5 саатот ко ќе свирне командирот , сите на нозе. И несмееш да мижиш додека стоиш , оти наредната цела недела купатилата се на твоја сметка :)

Да ама па , прашај го денес дали му треба будилник за да оди сабајле за на работа ? Туку , навикнати се они у 5 саатот ко ќе свирне командирот , сите на нозе. И несмееш да мижиш додека стоиш , оти наредната цела недела купатилата се на твоја сметка :)
Абе војска треба за секој ...ама кој команда со војската знаеш ли ? :D

И ден денес си го местам креветот по навика :) инаку замисли ситуација на стража си на караула у глуво доба од 00:00-02:00 h. или од 02:00-04:00 h. а магла таква во животот немам видено,буквално прст пред око не се гледаше и во тој момент ти текнува на филмот магла :icon_mrgr: јако беше тие 2 саати ко 2 дена беа у пм. :pos:

момент у војска кога си од оние на кои никој не им доаѓа на посета а дремат на капија дотерани у нова перена униформа и без капа на глава, чисто да видат женско биќе :)

Мислам дека сум рекордер од 90 денови служба јас 29 бев пожарен.
30% не е ништо... ако веруваш солзи ми идат кога ќе се сетам како моите војнички другари со кои бевме октомвриска класа 2004 во илинден заминавме прекоманда Боро Менков Куманово... јас бев во команда на касарна ама тие брат ... прекоманда 20 дек , јас на служба во касарна земаќи до последниит мартвскиот викенд заедно со 7 дена наградно и 10 дена редовно до 30 март и се вратив на 18 април само да се раздолжам во рок од два сати и да се скинам за стално ама тие брат...
Ама тие брат... (тие се повеќе од 5 војници) од 20 дек беа само првата недела во зграда на врскарите после тоа им дадоа продолжен викенд за нова година и кога се вратија... кога се вратија на 2/3 јануари па до денот кога јас си заминав на 30 март , значи некаде 90 дена, беа од понеделник до петок на стража, во петок кај 4 сатот се вракаа од стража, има даваа викенд секоја недела до недела вечер, во недела вечер спиење и во 8 сабајлето поново на стража... стража три смени, 2 сати спиеш, 2 приправност , 2 надвор на температура да речиме како ланската што беше во јануар, фебруар март... е па брат сега ти види што имаа моите кумановски војници добивка од тоа што служеа во својот град...
Затоа што во касарната немаше доволно војска некои смени беа потполнети со професионални војници, тие тогаш за истата таа стража 4 недели во месецот земаа повеќе од 20.000 денари уште тогаш, нивни си се си ги заслужиле со работа, ама моите војничи земаа мочани 890 денари на месец...
Се надевам дека некогаш ќе се видам пак со некои од нив ако не со сите затоа што контактите се изгубија со годините ама заедничите спомени остануваат засекога а војската како период треба да биде дел од тоа но како дел од културата а не како дел кој ќе буди лоши спомени... во сите тие работти паѓањата не паѓањето на знамето од пола јарбол, пуштањето на пораки на радио фортуна во илинден да ја прочитаат додека цела војска и на писта и поздрават сите 6 вода гуштерски врскари и многу многу други зезанции се за стално врежани во меморија... како што десетарите ни рекоа на почеток од сопствено искуство смејтесе сега кога ќе добиете прекоманда ќе плачите што ќе се разделите од овие другари после два месеци тоа и се случи...

Нај возбудливо беше шлакањето со пена за бричење , ноќе кога дел ќе заспиеа во спалната и неколку стануваа зимаа пената и кого начекаат удлабочен у сонот го мачкаа по лице и низ цело тело:D ко ќе се разбуди среќников имаше и што да види :LOL: ова зборам кога сите беа гуштери иначе после кој смее да те рчне :)убавини убавиниииии неописливи .
Има некој служено во Арм и дали се сеќавате на босс цигарите со кафена бандерола ухххх најубави беа па марендите сокче вива и блок чоколада :D најубава мареднда беше онаа со вафлите полнети со чоколадо ние ги викавме петарди и млеко пола литар битолско мммммм

Никој не ги спомна Кантините. Тоа ти е нешто како лебара, само наместо леб, се продава пиво. :) Кога бев десетар, новите гуштери од водот се решија да не частат пива, земавме тогаш плата 700 и нешто денари. :) И ај од сите по едно пиво да пиеме ние десетарите, џомби демек, рекет ке им маваме. И мене ми се собра да испијам за време од еден саат, дваесет пива, ги броев точно и ги редев во гајба. Стаса работата во цела кантина да кршиме чаши, да играме качени на масата на некој војнички шабански песни. И се заврши во ред, продавачот беше "наш" човек и не не пријави. Јас бев пијан, како што може некој да биде пијан од 20 пива за 1 саат. ЛОМ. Кога дојде време за да ги стројам за вечера, јас не можев да стојам на нозе, а не да носам цел вод од 50 гуштери, да ги стројам и да ги држам мирни. И некако се средив, ама децава знаат дека сме пијани сите десетари. И почнаа да се мешаат мегу четите, да прават глупости. Јас толку се наапав, башка многу пијан, што им забранив да вечераат и ги однесов на стадион да трчаат, се соблеков на куси. Имаче 20 сантима снег и ги трчав 5-6 круга додека не се смират. :) Арно што не го изедов ќотекот од некој, кога ке ми текне сега. :) После, некако се смирија, и ги носев последни да вечераат. А за војник најголема казна од тоа да јаде последен нема.
Чува ли некој уште дома од тоа привезоците што ги плетеа од врвците од ѕиврите? Јас имам два и ке ги чувам додека сум жив. И имам жетон од мензата. Тоа ти е трофеј како да си бил во војна. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom