W
Werther
Гостин
Е каури сме де, што ти смета тебе ?
Ти си торбеш, и за нас и за твоите браќа муслимани.
Нели е така ?
Е каури сме де, што ти смета тебе ?
Taka si e,se soglasuvam potpolno.Е каури сме де, што ти смета тебе ?
Ти си торбеш, и за нас и за твоите браќа муслимани.
Нели е така ?
Повеќето забранети работи се каприц на тие што управуваат со иранИако во иран живеат шиити сепак мислам, во исламски аспект добро се држат поготови со овие забрани http://www.kafepauza.mk/zanimlivosti/30-raboti-koi-se-zabraneti-vo-iran/ дали вие мислите дека овие работи па и повеке кои се одлика на западното живеење треба да се забранат во земјите со шеријат или во земјите со муслиманско мнозинство или веке се забранети а ако се кои се? инаку јас мислам ако е за доброто на муслиманите овие работи да се забнанат нека им се забранат на сите муслимани на планетава
ептен сакам да го провоцирам зошто ти ке почнеш да го браниш а 2-3 збора незнаеш за твојата релилгијаabe ne deka ti sakas da prasas, tuku da go provociras na soul
ја ти кажав прашањето беше чисто информативно а ти не паѓај несвест за одговоротSe nekoj ke ti odgovori,i pokraj se te udostojuvame.
Alija r.a bese sin na strikoto na Muhammed s.a.w.s Ebu Talib koj na Muhammed s.a.w.s go prifatil kako sopstven sin.
Eve ti shema,covek ti bara nesto nacrtano posto ne svakas uste i se bunis.
http://www.scribd.com/doc/104726219/4/SHEMA-IV
--- надополнето: 28 февруари 2013 во 23:11 ---
Mene mi se prai kejfot koga gledam deka svativte koi ste i sto ste pa poveke ljubite kako sto gledam sami kaurcinja da se vikate odkolku sto nie muslimanite. Nie ve' smetame za sledbenici na kniga,ama posto sami ste se procenile deka ne go zasluzuvate toj izraz pa pocnavte da si go koristite vistinskiot. Interesno.
според мене и секаде треба да се забранат политички студии (посебно кај нас) и протеинскиве додатоци (кои се навистина штетни)Иако во иран живеат шиити сепак мислам, во исламски аспект добро се држат поготови со овие забрани http://www.kafepauza.mk/zanimlivosti/30-raboti-koi-se-zabraneti-vo-iran/ дали вие мислите дека овие работи па и повеке кои се одлика на западното живеење треба да се забранат во земјите со шеријат или во земјите со муслиманско мнозинство или веке се забранети а ако се кои се? инаку јас мислам ако е за доброто на муслиманите овие работи да се забнанат нека им се забранат на сите муслимани на планетава
Пријателе, иако власта е од партија која има исламски корени, Турција е СЕКУЛАРНА.Segasnata vlast vo Turcija e pro Islamska a tokmu od ovaa vlast Turcija e naj razviena. No vo Turcija ne preovladuva onoj "Islam" za koj vie znaete.
Koj god tn "vehabija" da prasas ke vidis deka ima antipatija prema turcija,oti koga turcija bi vospostavila serijat,nivnite idei tamu nema da palat. Turcija,insAllah ke bide primer.
Eden den i Sonceto od zapad treba da izleze.
Друже не правиме муабет дека Турција не е секуларна туку дека оваа турција е моментално најисламската до сега,барем ние што се сеќавамеПријателе, иако власта е од партија која има исламски корени, Турција е СЕКУЛАРНА.
Тоа е огромна и многу битна разлика, во Истанбул и Анкара имаш Геј парада секоја година, алкохол не само да се продава туку и се произведува (Јени Раки и секако едно од моите омилени пива ЕФЕС пиво) хомосексуални врски не се забранети, предбрачен секс не е забранет, не е забрането и отфрлување или менување на вера како и брак на муслиманка со немуслиман.
Во ниту една исламска земја ги нема овие работи.
Па затоа реков дека повеќето работи се од каприц воведениовдека се само 30 работи наведени, но не значи дека точниот број е тој, сигурно има многу повеќе забранети работи, инаку ова со косата во опавче е смешно како прво кај смее една жена да има било каква фризура а камоли во опашка таа кај и да е мора да носи шамија, фризурана е последното нешто што може да се види на жена со шамија, инаку хари потер може да има големо влијание особено ако го гледаат деца, таму има вештерки волшебници а нели вика е и еден вид религија, и стварно не знам зашто не смеат да чуваат мачиња и кучиња како домашни миленичиња ова е апсурдно, па нели една од најубавите раси на мачки е персиска мачка т.е од денешен иран , и не смеат облека во светла боја ова исто е глупо па зарем со векови ке носат црно како да жалат за нешто
Veke bratot Matta ubavo ti napisa ama posto do mene bese ke napisam i jas.Пријателе, иако власта е од партија која има исламски корени, Турција е СЕКУЛАРНА.
Тоа е огромна и многу битна разлика, во Истанбул и Анкара имаш Геј парада секоја година, алкохол не само да се продава туку и се произведува (Јени Раки и секако едно од моите омилени пива ЕФЕС пиво) хомосексуални врски не се забранети, предбрачен секс не е забранет, не е забрането и отфрлување или менување на вера како и брак на муслиманка со немуслиман.
Во ниту една исламска земја ги нема овие работи.
ја ти кажав прашањето беше чисто информативно а ти не паѓај несвест за одговорот
И види ова е форум, па ако сакаш ке одговориш ако не немора, јас не те стаив на бесила па да мораш па и тогаш немораш
абе незнам како неможеш да препознаеш сарказам па уште дрдориш
Ima Hadisi.ова за кучињата дека се шеријатски нечисти го пишува во куранот?
Мое мислење е дека моменталната власт, иако се покажа способна на економски план има многу успеси благодарение на предходните децении секуларизам кои успеаја Турција на ја модернизираат, индустријализираат и образуваат.Veke bratot Matta ubavo ti napisa ama posto do mene bese ke napisam i jas.
Znaci ne velime deka Turcija vladee serijat no ti velam deka so ovaa vlast,insAllah vo Turcija i ke se vovede toj zakon i ke ima drasticna razlika so ostanatite islamski zemji (barem kako sto se vaka momentalno).
Drugo sto ti zboruvav e toa sto prethodnite vlasti ne bea pro islamski orientirani a ne ja napravija Turcija razviena i ovolku napredna kako sto ja napravi pro islamski orientirana vlast.
Za da ozivee edna drzava,za da trgne napred,gledame deka Fakt e deka treba taa drzava da ja vodi vernik i covek koj gleda i misli i na Ahiret i na ovoj svet. Zakonot vo Turcija i vo sekoja drzava poleka se smenuva za da mozat lugeto da go prifatat. Za vremeto na Muhammed s.a.w.s,nekoi od Ashabite klanjale,obavuvale molitva vo pijana sostojba i ne im bilo zabraneto. Lugeto se naviknale na los sistem i im treba vreme. Koga ke svatat deka vlasta i vladetelot im donele golem napredok i blagosostojba so nivnoto razmisluvanje,togas ke ja prifatat i zabranata za gej paradite... po izvesno vreme i zabranata za Alkohol. Pa tuka vo makedonija gledame eden kup reklami za bojkotiranje na Alkoholot,toa ne samo muslimanite,sekoj ke go svati ama treba vreme.
Kur'anot objavuvan e celi 23 godini,znaci postepeno za da mozat lugeto da go svatat i da napravat razlika pomegju vernik i nevernik.
Koga Sultanite vo TR se drzea do serijatot,vladeea so site kontinenti i na site im bese ubavo. Pred Islamot,Omer r.a. od urmi pravel bozestvo i koga izleguval nekade go nosel so nego "bogot" od urmi a koga ke ogladnel go jadel pa se kael za toa sto si go izel "bogot". Toj Omer r.a pred islamot zivo zensko dete zakopal,bidejki ne gledal vrednost nitu korist od zenskoto... Koga prifatil Islam,istiot toj Omer bil vladar na Islamskiot svet i sinonim za PRAVDA. Istiov ovoj omer placel i se plasel koga ke pomislel za nekoj pat po koj Kozi vrvele a ne bil popraven i se plasel nekoja koza da ne povredi noga i za toa da ne odgovara pred Allah dz.s. Za vremeto na toj Omer r.a. ne e zabelezan nikakov sudski spor. Za vreme na pravednite halifi nemalo sadaka na kogo da mu dades nitu pak zekat,bidejki sekoj imal.Zatoa i Turcija odi napred bidejki ima vladar koj se plasi od Allah dz.s.,nedavna imase istiot kampanja za da ne se frla lebot i da se zema onolku kolku sto treba bidejki ima vo sosedstvo luge koi nemaat nitu malku a nie go frlame.
Toa sto ima uste sekularni zakoni,ke gi nema vo blizina.
Још мало, па нестало.Пријателе, иако власта е од партија која има исламски корени, Турција е СЕКУЛАРНА.
.
Ti izgleda ne si informiran ili premnogu si mlad ta ne znaes deka pred Ataturk Turcite vladeea so cel islamski svet 500 god.A vladeea ne zatoa sto bea sekularni tuku zaradi toa sto imase serijatska vlast. Od sekularizmot Islamskiot svet propadna.Ti si izgleda vcerasen (mislam premlad) pa ne znaes da napravis sporedba na napredokot togas i sega. Zalosno e sto vie napredokot i modata ja gledate vo gej paradite ili vo upotrebata na alkohol ili kratko,vo ona sto mu steti na covestvoto.Мое мислење е дека моменталната власт, иако се покажа способна на економски план има многу успеси благодарение на предходните децении секуларизам кои успеаја Турција на ја модернизираат, индустријализираат и образуваат.
Знам дека на некои муслимани не им е мил Ататурк, али Турција треба да го слави вечно, бидејки без него и неговата секуларизација Турција немало да постои а она што ке останело ке било на ниво на Авганистан.
Знам дека како верник мислиш дека е добро али во моментот кога Турција ке заведе шеријат, почнува пропаѓањето на Турција. Се надевам дека нема да го направат тоа.
АЈ ТЕ МОЛАМ НАЈДИ ЕДЕН ТАКОВ МОЈ КОМЕНТАРDrugarce Fraer,problemot e sto vie nekako ste zelni nekoj da ne vi odgovori na nekoe prasanje,pa ako pomine polovina cas od kako ste go postavile prasanjeto a ne ste dobile odgovor,so ogromna radost izleguvate kako nekoj musliman ostanal bez odgovor.
Jas ti kazav fino lepo,bidejki ne svakas,znam deka imase kniga kade sto Semirano e se koj cij sin e koj cij vnuk e,koj kogo ozenil od Muhammed s.a.w.s pa i za site negovi Ashabi (drugari) i ti kazav da se strpis dodeka go najdam linkot.
--- надополнето: 1 март 2013 во 13:59 ---
Ima Hadisi.