Ај на чај!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Чај од ѓумбир, домашно правен, прекрасно за времево.

Нормално:
еден свеж ѓумбир, нормална големина, ситно сецкан или реднан, во поголема количина вода, околу два литра максиумум. Нека зоврие, потоа на потивок оган едно саат време, да испари околу третина вода. Кога ќе се олади, се процедува, се засладува со мед и лимон. Се загрева по потреба. Во ѓезве, по малку, колку за пиење, не мора целиот.
Може и рум да му се стави. За времево е измислен, дека на ѕивра ѓумбир чајот е извонредна напивка.
 
A

AnFem

Гостин
Чај од ѓумбир, домашно правен, прекрасно за времево.

Нормално:
еден свеж ѓумбир, нормална големина, ситно сецкан или реднан, во поголема количина вода, околу два литра максиумум. Нека зоврие, потоа на потивок оган едно саат време, да испари околу третина вода. Кога ќе се олади, се процедува, се засладува со мед и лимон. Се загрева по потреба. Во ѓезве, по малку, колку за пиење, не мора целиот.
Може и рум да му се стави. За времево е измислен, дека на ѕивра ѓумбир чајот е извонредна напивка.
Јас вчера пробав за прв пат, свеж, рендан, 5 минути го оставив да проврие. Обично сите чаеви ги пијам без додатоци, ретко мед да ставам... Сум пиела секакви, горчливи, благи... Ама овој не го можев. Не ти е гаден вкусот?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас вчера пробав за прв пат, свеж, рендан, 5 минути го оставив да проврие. Обично сите чаеви ги пијам без додатоци, ретко мед да ставам... Сум пиела секакви, горчливи, благи... Ама овој не го можев. Не ти е гаден вкусот?
Ne mi e, so dostatocno sumski med i limon e top. Osobeno posle ubava vecer po koja malku boli glava, malku gradi od vlezi izlezi na ladnoov so cigarite, deka neli, em po doma ne s epusi, em po kafanive ne davaat :D

Vceravecer probav da napravam caj od susena borovinka. Nekako ne mi ispadna naj, naj.
Si pravela? Ako nekoj znae kako neka posoci recept kako da pusti vkus i miris.
 
A

AnFem

Гостин
Ne mi e, so dostatocno sumski med i limon e top. Osobeno posle ubava vecer po koja malku boli glava, malku gradi od vlezi izlezi na ladnoov so cigarite, deka neli, em po doma ne s epusi, em po kafanive ne davaat :D

Vceravecer probav da napravam caj od susena borovinka. Nekako ne mi ispadna naj, naj.
Si pravela? Ako nekoj znae kako neka posoci recept kako da pusti vkus i miris.
Не очекувај да биде како купечкиот, со додадена боја, вкус и мирис. На кој начин го припреми чајот? Од моето искуство со чај од сушено овошје, знам дека овошјето треба да остане повеќе време во водата.
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.837
Поени од реакции
20.302
Divider, треба минимум пола час од кога убаво ќе зоврие да го чуваш поколопен со тацна, е по тоа ќе биде топ.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Divider, треба минимум пола час од кога убаво ќе зоврие да го чуваш поколопен со тацна, е по тоа ќе биде топ.
Луси, лепото македонска, стоеше барем еден саат. Ама некако не ми даде како што очекував мирис и вкус. Првиот пат. Сега,. претходно натопени во млака вода, процедени, водата посебно звориени и на крај додадени боровинките, со рендана кора од лимон, вриени едно десет минути, покриени околу пол саат ако не и подолго, беше ТОП.

Не очекувај да биде како купечкиот, со додадена боја, вкус и мирис. На кој начин го припреми чајот? Од моето искуство со чај од сушено овошје, знам дека овошјето треба да остане повеќе време во водата.


Така направив. Изгледа нешто првиот пат утнав. Вториов пат (види погоре ;)) успеа. Фала. На двете.

Ќе треба да направам повторно, поголема количина и со брза пошта ви пратам. Како награда за помошта :)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас ти давам совети за чај, ти ме зафркаваш, како останатите, затоа што ми се мали. :(
Ах фрустрации!

Ништо, ќе се извиниш со чај по пошта.
Имам една моја комбинација на природни чаејчиња, индиски, кинески и некои тревки од Виетнам, а се тоа за вкус помешано со оригинале Краснодар и грузиски за теин.
Топ е, едина мааана му е што го чисти организмот од сите отрвои многу бгу. Или би се рекло, колкава и да ти е бешиката, една шоља бар трипати ја мочаш :)
Неко'ош ќе ти дадам.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Чај од ѓумбир, домашно правен, прекрасно за времево.

Нормално:
еден свеж ѓумбир, нормална големина, ситно сецкан или реднан, во поголема количина вода, околу два литра максиумум. Нека зоврие, потоа на потивок оган едно саат време, да испари околу третина вода. Кога ќе се олади, се процедува, се засладува со мед и лимон. Се загрева по потреба. Во ѓезве, по малку, колку за пиење, не мора целиот.
Може и рум да му се стави. За времево е измислен, дека на ѕивра ѓумбир чајот е извонредна напивка.
овој е стар тибетски чај кој служи за заштита од стрес

Потребно е:
2 литра вода
5 гр изрендан ѓумбир
2 лажици мед
2 лажици сок од лимон
прстофат семе од анис
прстофат лута пиперка( сува -и сомелена)



водата зоврива и се лади , во неа се додаваат сите состојки и се меша - се пие по една шоља пред секој оброк



 
A

AnFem

Гостин
овој е стар тибетски чај кој служи за заштита од стрес

Потребно е:
2 литра вода
5 гр изрендан ѓумбир
2 лажици мед
2 лажици сок од лимон
прстофат семе од анис
прстофат лута пиперка( сува -и сомелена)



водата зоврива и се лади , во неа се додаваат сите состојки и се меша - се пие по една шоља пред секој оброк
А вкусот?
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
овој е стар тибетски чај кој служи за заштита од стрес

Потребно е:
2 литра вода
5 гр изрендан ѓумбир
2 лажици мед
2 лажици сок од лимон
прстофат семе од анис
прстофат лута пиперка( сува -и сомелена
Нели е многу лут овој чај? Зимно веме правам само од наѓендан ѓумбир, мед и лимон, за да ме згрее, ама лут е. А и лута пиперка плус, тоа како чај за змејови. :)
 
A

AnFem

Гостин
Нели е многу лут овој чај? Зимно веме правам само од наѓендан ѓумбир, мед и лимон, за да ме згрее, ама лут е. А и лута пиперка плус, тоа како чај за змејови. :)
Младиот ѓумбир не лути толку многу.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom