Divider
Seraphim
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 27.337
- Поени од реакции
- 3.062
Чај од ѓумбир, домашно правен, прекрасно за времево.
Нормално:
еден свеж ѓумбир, нормална големина, ситно сецкан или реднан, во поголема количина вода, околу два литра максиумум. Нека зоврие, потоа на потивок оган едно саат време, да испари околу третина вода. Кога ќе се олади, се процедува, се засладува со мед и лимон. Се загрева по потреба. Во ѓезве, по малку, колку за пиење, не мора целиот.
Може и рум да му се стави. За времево е измислен, дека на ѕивра ѓумбир чајот е извонредна напивка.
Нормално:
еден свеж ѓумбир, нормална големина, ситно сецкан или реднан, во поголема количина вода, околу два литра максиумум. Нека зоврие, потоа на потивок оган едно саат време, да испари околу третина вода. Кога ќе се олади, се процедува, се засладува со мед и лимон. Се загрева по потреба. Во ѓезве, по малку, колку за пиење, не мора целиот.
Може и рум да му се стави. За времево е измислен, дека на ѕивра ѓумбир чајот е извонредна напивка.