Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Техниката на дишење помага при анксиозност и слични состојби, ама не ми е јасно како тоа мислите дека јогата ќе му помогне. Некако ми доаѓа слично како да се препорача скиентологија или фитнес.
Ако може да објасните како јогата помага би бил благодарен. И не треба цела студија, во една реченица би било доволно.

Па јогата кај Владимир Ѓоргиев(ски) и не е ништо повеќе отколку длабоко дишење, а тоа многу помага за состојбите како кај Коњаникот Сабја.
Нема врска дали знаеш или не знаеш што е јога, дали веруваш или не веруваш, правилното дишење смирува, те донесува во рамнотежа.

Да си тркнеш докај матичниот доктор, можно е да станува збор за Хеликобактер пилори.

Што те наведе на хечикобактер пилори?

Па јогата кај Владимир Ѓоргиев(ски) и не е ништо повеќе отколку длабоко дишење, а тоа многу помага за состојбите како кај Коњаникот Сабја.
Нема врска дали знаеш или не знаеш што е јога, дали веруваш или не веруваш, правилното дишење смирува, те донесува во рамнотежа.

Помислив да не има некои други техники, ок, фала на одговор

Што те наведе на хечикобактер пилори?
Постојат голем број на Хелико позитивни луѓе кои немаат никаква симптоматологија
Симптомите можат да варираат, значи индивидуално, затоа што не се сите подеднакво чувствителни на дејството на бактеријава
‘‘Во последно време од кога ќе доручувам во стомаков ми се случува нешто неверојатно. почнува да ми кркори‘‘.
Еден од симптомите, (реакција после внес на храна), тоа непријатно чувство во стомакот, чувството на тежина внатре, кркорење.
Имено оваа ХП инфекција доста честа, затоа реков можеби станува збор за Хелокобактер пилори :pipi:

Техниката на дишење помага при анксиозност и слични состојби, ама не ми е јасно како тоа мислите дека јогата ќе му помогне. Некако ми доаѓа слично како да се препорача скиентологија или фитнес.
Ако може да објасните како јогата помага би бил благодарен. И не треба цела студија, во една реченица би било доволно.

Јогата не е само истегнување и техники за дишење. Цела филозофија се крие позади ова.

Постојат голем број на Хелико позитивни луѓе кои немаат никаква симптоматологија
Симптомите можат да варираат, значи индивидуално, затоа што не се сите подеднакво чувствителни на дејството на бактеријава
‘‘Во последно време од кога ќе доручувам во стомаков ми се случува нешто неверојатно. почнува да ми кркори‘‘.
Еден од симптомите, (реакција после внес на храна), тоа непријатно чувство во стомакот, чувството на тежина внатре, кркорење.
Имено оваа ХП инфекција доста честа, затоа реков можеби станува збор за Хелокобактер пилори :pipi:

обичен вирус му е, нека биде на течна и лесна храна и прејадување никако, највеќе за 48 саати ќе му помине. не му треба матичен.

Јогата не е само истегнување и техники за дишење. Цела филозофија се крие позади ова.

Како ќе ми помогне да се чувствувам подобро? Искрено не почитувам вакви методии за терапија, некако ми доаѓаат во категорија на тие предходно што спомнав. Да спомне некој „Ај на јога девојчиња ќе бркаме“ ќе сфатам.

Да не ме сфатиш сеа и ти погрешно, незнам ништо за јогата, онака стереотип ми е баш, како мода нешто така ја разбирам....

Како ќе ми помогне да се чувствувам подобро? Искрено не почитувам вакви методии за терапија, некако ми доаѓаат во категорија на тие предходно што спомнав. Да спомне некој „Ај на јога девојчиња ќе бркаме“ ќе сфатам.

Да не ме сфатиш сеа и ти погрешно, незнам ништо за јогата, онака стереотип ми е баш, како мода нешто така ја разбирам....

Гледам дека не знаеш, кога би имал било какво искуство, немаше да зборуваш овака. :)
Во соодветна тема розов, не тука. ;)

во последно време од кога ќе доручувам во стомаков ми се случува нешто неверојатно. почнува да ми кркори, грчеви ме фаќаат и гасови. го знаете чувството кога ви се иде до вц ама ништо не можете да направите, а во стомакот војни се бијат.
не можам ни да седам, ни да лежам, ни да одам тоа време.
не трае многу ама не се идржува, а и плус ми е непријатно ако сум опкружен со луѓе зашто звучи како да испуштам гасови.
а уствари стомакот ми кркори и стварно е гадно чувството.
дај кажете чаре што да пијам, што да правам
Probaj so caps.Espumisan , pomagaat vo situacii kako tvojata , pogotovo pri meteorizam ( gasovi vo sistemot za varenje ).
Jadi redovno bez preskoknuvanja i popoleka , dobro dzvakaj ja hranata i obavezno nekolku previtkuvanja posle jadenje.:)

Кога сме веќе на оваа тема ве молам препорачајте ми добар гастроентерохепатолог и интернист...Само да не е некој приватен каде дерат со пари многу....Или пак може и приватен али да работи со картони....

На гастро бев али не ми се чека,бидејќи прав хаос е....

Здраво

Имам јас едно прашање :)

Имам мала промена во големината на тестисите. ( ги чувствувам како по затегнати )

Бев два пати на уролог, ме прегледа, направив и ехо, тумор маркери и ми кажа дека се работи за циста во десниот тестис.
Е сега при прегледот, малце повеќе ме стисна на десниот тестис и почувствував болка, и тоа му го кажав, но сепак заклучи дека станува збор за циста.

Прашањето ми е, дали е можно поради тоа да ја чувствувам болката и зголемувањето на големината на тестисите ?

И второ не сум опериран од препонска кила, а болката ми е од десна страна ( но не ме боли сега тестисот, туку тој дел каде што се наоѓа килата ) дали е можно поради тоа да е промената во големината на тестисите ?

Благодарам однапред :)

Здраво

Имам мала промена во големината на тестисите. ( ги чувствувам како по затегнати )

Бев два пати на уролог, ме прегледа, направив и ехо, тумор маркери и ми кажа дека се работи за циста во десниот тестис.
Е сега при прегледот, малце повеќе ме стисна на десниот тестис и почувствував болка, и тоа му го кажав, но сепак заклучи дека станува збор за циста.

Прашањето ми е, дали е можно поради тоа да ја чувствувам болката и зголемувањето на големината на тестисите ?

И второ не сум опериран од препонска кила, а болката ми е од десна страна ( но не ме боли сега тестисот, туку тој дел каде што се наоѓа килата ) дали е можно поради тоа да е промената во големината на тестисите ?

Ако те гледал на ехо и ако нема некаква хетероехогеност ондак не мисли на лоши работи. Можеби имаш мала хидроцела, поради благо воспаление на пасеменикот.

Тоа кога те стиснал докторот ваљда прегледувал дали имаш оток на пасеменикот, мала болка некогаш е нормална ама неиздржлива може да значи дека пасеменикот е воспален. Но штом ти направил ултразвук и не костатирал воспаление ондак болката можеби е идиопатска или од цистата, цистите најчесто не болат.

Цистите се јавуваат во пасеменикот, тоа е делот каде што се складираат сперматозоидите, значи циста не значи ништо опасно, само се контролираат 1 годишно затоа што може да растат и да ти ствараат проблеми со плодноста.

Чичко ми е уролог и од него ги знам овие работи, и тоа што неколку пати се имам вадено од памет и ми има кажувано, млад си ќе те болат, зашто мене у 50 години не ме болат. Тестисиве болат и без причина. :icon_lol:

Ако си бил на доктор, ондак тоа е тоа, си анализирал и тумор маркери што е чиста глупост ако наодот ти е уреден, али то ти е, модерна медицина, вадење од памет на млад човек.

Здраво

Тумор маркери стварно се непотребни као што ти кажаа, урологот ти е добар да продужич да си идеш кај него, најверојатно е циста, и најверојатно отокот и болката ти е од тоа.
И второто прашање ти е дали болката во препони ти е поврзана со отечениот тестис, не го разбрав баш добро?
Ако прашуваш дали ради кила ти е отечен тестисот, можно е.

И ја имам едно прашање. Дали работиш подугачко на лаптоп и у скут го држиш?

Совет: Иди си на контроли почесто дур не ти помине

Тумор маркери стварно се непотребни као што ти кажаа, урологот ти е добар да продужич да си идеш кај него, најверојатно е циста, и најверојатно отокот и болката ти е од тоа.
И второто прашање ти е дали болката во препони ти е поврзана со отечениот тестис, не го разбрав баш добро?
Ако прашуваш дали ради кила ти е отечен тестисот, можно е.

И ја имам едно прашање. Дали работиш подугачко на лаптоп и у скут го држиш?

Совет: Иди си на контроли почесто дур не ти помине

Со оглед на тоа што не користам компјутер, само лаптоп, да некои 4 - 5 ( може и малце повеќе ) саати во денот седам на лаптоп но секогаш ми е на биро, никогаш во скут.

Сум на контрола пак, за еден месец .

Работата е тоа што откако ме прегледа ме боли пределот каде што се појавува препонска кила, од десна страна, а во врска со тестисите, имам приметено дека од време на време се зголемуваат т.е се затегнува кожата, и после тоа се враќаат во нормала, го немав приметено ова се додека не отидов на уролог и кога утврди дека имам циста ми рече контролирај ги, па затоа сега ми е чудно, дали појавава е нормална ?

Со оглед на тоа што не користам компјутер, само лаптоп, да некои 4 - 5 ( може и малце повеќе ) саати во денот седам на лаптоп но секогаш ми е на биро, никогаш во скут.

Работата е тоа што откако ме прегледа ме боли пределот каде што се појавува препонска кила, од десна страна, а во врска со тестисите, имам приметено дека од време на време се зголемуваат т.е се затегнува кожата, и после тоа се враќаат во нормала, го немав приметено ова се додека не отидов на уролог и кога утврди дека имам циста ми рече контролирај ги, па затоа сега ми е чудно, дали појавава е нормална ?

Цисти се појавуваат и губат, некои и со операција(рутинска) се одстрануваат, не е нешто невообичаено, сепак нешто на што треба да припазиш. Не сум уролог да ти делам екпертски совети милам дека треба да си ги ладиш јајцата почесто, буквално ;) . Ладен туш, подалеку од греалка околу тој дел, лап топ у скут не држи, тесен веш не и слично.

Цисти се појавуваат и губат, некои и со операција(рутинска) се одстрануваат, не е нешто невообичаено, сепак нешто на што треба да припазиш. Не сум уролог да ти делам екпертски совети милам дека треба да си ги ладиш јајцата почесто, буквално ;) . Ладен туш, подалеку од греалка околу тој дел, лап топ у скут не држи, тесен веш не и слично.

Јасно, фала ти многу :)

А на некој начин е поврзано со килата ?

Другар, цисти има секој 5 маж, ама секој 100 ти слушнал за рак на тестиси, а секој 200 се самопрегледал. Среќа па има мала инциденца, ама се јавува кај млади луѓе, ти си за пофалба што ти се обратил одма на лекар.

Убаво ти кажал урологот, цистиве треба да се следат, они можат да бидат исполнети со воздух или течност, сеедно, безопасни се. Ама ако раснат можат да блокираат некои структури и да ја намалат плодноста.

Незнам дали ти кажа урологот, ама треба да носиш тесни гаќи. Незнам дали некад ти проверувале дали имаш проширен и ослабнат препонски канал, кога ќе идеш на контрола напомени му на урологот да те прегледа.

Ова важи за сите млади момци, треба да прават самопреглед, треба да се запознаат како изгледа нормално кога е без промени и кога ќе настане некоја промена да се обратат на доктор, не секогаш секое чворче е рак, туку многу често се цисти, субакутни воспаленија, проширени вени и што е најбитно нормални анатомски структури што не ги пишува на интернет, а можат да извадат некој од памет, како што е апендиксот на тестисот, епидидимусот.

Си бил на доктор, заборави дека си имал проблем, иди на контрола за месец дена и тоа е тоа, нема ништо лошо, ултразвукот е стандардна техника за дијагностика на скротум и тестиси.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom