Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
nieden covek nema da gi nosi grevovite na drug covek
.
Поштуем лични ставови, ама немам потреба да се согласам со нив...
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 16:00 ---
adamovata neposlusnost bese samo adamova , a ne na covestvoto adam se pokaja i mu bese prosteno od boga , ,.
Види во римјаните, 5,.12 и кажи ми што пишуе...
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 16:01 ---
covekot e postaven na zemjata kako bozji namesnik , so cel da ja ispolni bozjata volja .
Како?...

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
prasanjevo ima posebna tema i e odgovoreno 100 pati
eve nakratko isto sto i mesecinata za muslimanite
Една од поголемите заблуди кога е во прашање исламот,од страна на немуслиманите(и поголемиот дел од муслиманите) дека месечина или полумесечината и звезда е исто во исламот што и крстот за христијаните.
Полумесечината како симбол на исламот е "провлечена" многу години после смртта на пратеникот Мухаммед,не е позната како симбол во негово време,и не представува никакво религиско обележје,симболично е земено како симбол на исламот,не е никаков предмет на обожавање или нешто слично што би алудирало на тоа.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.097
Поени од реакции
9.412
Молам појаснување како тоа добар бог дозволува ропство.

И тука земам само од новиот завет, дека стариот завет е премногу садистички настроен кон робовите:

Лука 12 47-48
47 А оној слуга, кој ја знаел волјата на својот господар, и не приготвил и не постапил според неговата волја, ќе биде многу биен.
48 А оној, кој не знаел, а направил нешто што заслужува биење, ќе биде малку биен. Од секој - кому му е дадено многу - ќе се бара многу; и кому му е поверено многу, од него ќе се бара повеќе.”
(Ова го кажува Исис лично. Значи немал ништо против на тепање на робовите)

Ефесијани 6
5 Робови, слушајте ги вашите господари по тело со страв и трепет, во простота на своето срце, како Христа!

Тимотеј 1-6
1 Робовите, кои се подјармени, да ги сметаат своите господари достојни за секаква почест, за да не се хули Божјото име и науката.
2 А оние кои имаат верни господари, да не ги презираат, затоа што се браќа, туку да им служат подобро, зашто оние кои се ползуваат од нивните услуги се верни и возљубени браќа! Така поучувај и проповедај!

Геноцид и масовно силување друг пат.
Нема коментар повеќе од 24 часа, зар е можно да сте засрамени од својата света книга?

Па нели се тоа божји зборови?

Барем мало мислење околу ропството воопшто.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Нема коментар повеќе од 24 часа, зар е можно да сте засрамени од својата света книга?

jas da te prasam prvo pa ke dobies odgovor
dali znaes za kakvo ropstvo se zboruva ovde?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.097
Поени од реакции
9.412
jas da te prasam prvo pa ke dobies odgovor
dali znaes za kakvo ropstvo se zboruva ovde?
Да.

Ропство кога еден човек е сопственост на друг како предмет или домашно животно.

Намерно избрав цитати од новиот завет бидејки во стариот се уште поморбидни. Таму можеш керка ти да ја продадеш во ропство.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, ептен сум засрамен, особено после ваков сет од прашања, со кои „као„ многу сакаш да дознаеш за што се работи...:confused:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Здраво Eisenhorn,
Недостигот на брз одговор (или одговор воопшто) може да се должи на следниве причини:

1. Прашањето не го погодува интересот на форумџиите до кои што е упатено прашањето. А ако не им е интересно, не гледам зошто би го одговарале, бидејќи никој не е платен да одговара и затоа и не се чувствува обврзан да го направи тоа.

2. Можно е да луѓето до кои што е адресирано прашањето (во случајов христијаните) да немале направено подлабоко истражување на таа тема. Никој паметен не сака да истресе одговор од ракав. А од друга страна и не се сите теолози, ниту пак сите ја имаат темелно истражено Библијата па да можат да даваат солидни одговори за се и сешто.

3. Има и такви кои се сомневаат во мотивите на оној што прашува. На овој форум циркулирале еден куп „прашувачи“ кои што не прашувале за да дознаат, туку само за да провоцираат, за да се исмејуваат, за да се надмудруваат, да понижуваат и сл. Тие обично поставуваат десетици (па и стотици) прашања, нестрпливо го чекаат одговорот (демек за да ги фатат на финта) и обично се жалат дека нивните прашања не се одговорени (и покрај тоа што не ги интересира одговорот). Општо зборам тука, воопшто не мислам на тебе тука, бидејќи тебе не те ни познавам. Мудрите соговорници обично не сакаат да трошат од своето драгоцено време за да одговараат на таквите.

А може да има и други причини, не е ова исцрпна листа.

Мене темата ми е интересна, но искрено немам време за дискусии на форумов и ако навистина те интересира темата ( и ставот на христијаните), би те советувал да најдеш некој христијански извор со кредибилитет: теолог на библиски студии (не мислам тука на некој поп што едвај ја научил „Оче Наш“), некоја добра книга на оваа тема или пак најлесно некој сериозен сајт кај што се обработува таа тема (имаш многу на англиски, само глеј да не биде некој тинејџерски блог)
Од она што ја на брзинка шарнав на гугл, еве ти една добра анализа од познатиот апологетски портал „Answers in Genesis“:

http://www.answersingenesis.org/articles/2007/02/02/feedback-bible-slavery

Еве нешто кратко и од центарот за христијанско-апологетско истражување:
http://carm.org/slavery

И на двата сајта можеш да најдеш изобилство на материјали кои што одговараат и објаснуваат одредени потешко разбирливи делови од Библијата и христијанството општо.
Се надевам ова ќе ти бидат (тебе и на другите) добри водилки за во иднина.
Поздрав и секое добро!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Светото Писмо се пишувано во минатите времиња, во кои единствено познат општествен поредок било токму робовладетелството и никој, буквално ниту еден смртник не ни можел да помисли и замисли поинаква стварност, од онаа во која живеел.

Робовладетелството е само една од последиците од човековата огревовеност и логично, еден можен начин на општесетвено уредување, во кое луѓето би живееле едни со други и едни покрај други, без приота да се истребат меѓусебно. Така, ако Бог допушта постоење на робовладетели и робови (слично на денешново време, нели..) тогаш тоа е прифатлив модел на уредување.

Е сеа, ако запишаното во Писмото го префрлиш чисто механички и се обидеш да го примениш (пак механички...) на нашево време, ќе дојдеш до „заклучок„ дека запишаното во Писмото не „одговара„ на нашево време, така?...

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018

ти треба да бидеш засрамен од твоево прашање

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
ти треба да бидеш засрамен од твоево прашање
тој да знаел за срам нема воопшто да прашува работи на кои им го знае одговорот
за тоа го прашав на какво ропство мисли ама пошто го видов одма каков бесмислен одговор даде па не ни продолшив да му објаснувам
бар да ме прашаше за какво ропство станува збор ке беше друго
се воздржувам од почит спрема метта инаку имам и јас интересни прашања (вака истресени од ракав да некажам глупи) за прашања во ислам ама ај

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
тој да знаел за срам нема воопшто да прашува работи на кои им го знае одговорот
за тоа го прашав на какво ропство мисли ама пошто го видов одма каков бесмислен одговор даде па не ни продолшив да му објаснувам
бар да ме прашаше за какво ропство станува збор ке беше друго
се воздржувам од почит спрема метта инаку имам и јас интересни прашања (вака истресени од ракав да некажам глупи) за прашања во ислам ама ај
хехе,благодарам за почитта пријателе но сепак мислам дека другарчето што прашува не е муслиман.
нека ме поправи ако грешам.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Поштуем лични ставови, ама немам потреба да се согласам со нив...
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 16:00 ---

Види во римјаните, 5,.12 и кажи ми што пишуе...
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 16:01 ---

Како?...
nikoj ne te tera da se soglasuvas so toa , ednostavno vo vrska so toa sto razgovaravme treba logicki da se razmisluva sekoj covek grevot si go nosi ,sinot ne go nosi grevot na tatkoto nitu pa tatkoto od grevot na sinot,. no sepak toa e vase veruvanje kade sto i navede tekst od biblijkata pavle do rimjanite , stozerot na denesnoto hristijanstvo.dodeka ,; vo islamot galeku od toa deka e tatko na grevot adam,;moralniot grev nee nasleden , nitu pak deligiran, ili zaednicki tuku sekogas licen

Kajgana Shop

На врв Bottom