Потеклото на Албанците

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
abe LJOCKO eve nekolku cigli da si gi zakacis po glava
mirë =DOBRO
MIR OVOJ ZBOR OD MAKEDONIJA PA SE DO RUSIJA OZNACUVA BLAGOSOSTOJBA ILI VREME BEZ PROBLEMI ,MIRNO VREME
si jeni?=mirë
(kako si ?= bez problemi)
ubo = NAPRAVENO KAKO TREBA
koga nekoj majstor ke ja zavrsi rabotata togas so gazdata velat ubo sto znaci dobro storeno
ILI KAJ NAS ; UBOO JE
mish me kocka = MESO SO KOSKA
KOGA IDES VO MESARA VO GV. PISUVA TAKA ILI
mish pa koc =MESO BEZ KOSKA
ta c-- nona pr pick = DA TI EB-- MAJKATA VO PICKA
:drk::tapp:

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
mirë =DOBRO
MIR OVOJ ZBOR OD MAKEDONIJA PA SE DO RUSIJA OZNACUVA BLAGOSOSTOJBA ILI VREME BEZ PROBLEMI ,MIRNO VREME
si jeni?=mirë
koga nekoj majstor ke ja zavrsi rabotata togas so gazdata velat ubo sto znaci dobro storeno
ILI KAJ NAS ; UBOO JE
aj prevedi go ova "un jom lesh karinxhe". mislam deka ovoj zbor e dlaboko proizvlecen od recnikot na praistoriskite sloveni.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
mirë =DOBRO
si jeni?=mirë
ILI KAJ NAS ; UBOO JE
Кажи искрено колку години имате?

За Мир, најверојатно имаш право

за УБо не ма врска, кас словенските јазици убо - убаво
а на албански е у бо, не е убо ...

на албански коска се кажува ештра, а коси е само локално позајмица...

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
isto = ISTO
okolo = OKOLU
PCOVKITE NE SE NAMENETI ZA NIKOGO
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:33 ---
MOETO MISLENJE NE E ZA LITERATURNIOT ALBANSKI TUKU ZA DIJALEKTITE VASI KOI POZAJMILE TUGJI ZBOROVI a site ovie zborovi koga ce gi slusnes zvucat isto ne navleguvam vo pravopisot vas bidejki ne go vladeam a sakav da objasnam onaka kako sto umeam
RELATIVNO SUM MLAD

un jom lesh karinxhe
objasni ti pomogni mi da svatam
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:34 ---
kaj nas do polog vikame uboo
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:52 ---
1-c41e5eda47.jpg

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Од овде можеш да видиш колку се стари алабнските диалекти.....
Кој стар Албански дијалект? Струшко-Охридскиот говор?Црногорскиот? ... и поентата ти ја претставив за гени,зошто ние Православните Албанци(Македонци) не личиме со Албанците кои говорат Српски(црногорци)? нели исти народ сме,Албанци,каде што религијата и политиката не поделила,нели?... или можеби личиме :pos:,незнам можеби јас сум глуп,објасни :pos:

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
isto = ISTO
okolo = OKOLU
PCOVKITE NE SE NAMENETI ZA NIKOGO
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:33 ---
MOETO MISLENJE NE E ZA LITERATURNIOT ALBANSKI TUKU ZA DIJALEKTITE VASI KOI POZAJMILE TUGJI ZBOROVI a site ovie zborovi koga ce gi slusnes zvucat isto ne navleguvam vo pravopisot vas bidejki ne go vladeam a sakav da objasnam onaka kako sto umeam
RELATIVNO SUM MLAD

un jom lesh karinxhe
objasni ti pomogni mi da svatam
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:34 ---
kaj nas do polog vikame uboo
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 19:52 ---
Прегледај го приврзокот 58814
e taka, lesh karinxhe si

Ф

ФилипМакедон

Гостин
New York Times:
"Кодот на Лек Дукаѓин е големо богатство на културата која има длабоки корени од времето на антиката ,
.. КОДЕКС е праисториски , од илирските воини
"Беса" или зборот на честа, како што е наведено во Канун на Лек Дукаѓини, што значи мир и заштита за оние кои им било дадено Беса .."

Абе денес кај постара генерација,многумина војни лица имаат кодекс на ЈНА,значи ли тоа дека се некаква Југословенска народност... и со Канунот ке си дадете само автогол,кој го разбрал Лека знае дека тој кодекс му е од наследство или копија од Византија,како и цела Албанска идеја,симболи и грбови...самиот збор Канон или Канун значи црковно правило,правило по кое се воделе луѓето од целиот православен свет во тоа време(зборам за пописмените)...

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Абе денес кај постара генерација,многумина војни лица имаат кодекс на ЈНА,значи ли тоа дека се некаква Југословенска народност... и со Канунот ке си дадете само автогол,кој го разбрал Лека знае дека тој кодекс му е од наследство или копија од Византија,како и цела Албанска идеја,симболи и грбови...самиот збор Канон или Канун значи црковно правило,правило по кое се воделе луѓето од целиот православен свет во тоа време(зборам за пописмените)...
Не е наследство или копија од Византија , туку од многу порано , дури кај Хомер Илијада и Одисеја овие дела биле напишани пред околу 2700 години и откриле дека шест наведените елементи беа во нив напишани.

За постот погоре и името КАНУН е од КАННОНУС и не како што ти го пишуваш КАНОН ,

Called the psephism of Kannonus originally adopted
Page 23 of 200
(9) "There was a rule in Attic judicial procedure, called the psephism of Kannonus (originally adopted, we do not know when, on the proposition of a citizen of that name, as a psephism or decree for some particular case, but since generalised into common practice, and grown into great prescriptive reverence), which peremptorily forbade any such collective trial or sentence, and directed that a separate judicial vote should in all cases be taken for or against each accused party." Grote, "Hist. of Greece," vol. viii. p. 266 (2d ed.)

Ф

ФилипМакедон

Гостин
За постот погоре и името КАНУН е од КАННОНУС и не како што ти го пишуваш КАНОН ,
Значи Лека можел да го преправи од Канонус во Канун,бидејќи полесно му се изговарало,а јас ако го преправам од Канонус во Канон,тогаш е неправилно...:pos: Чудо сте вие албанци... дефинитнивно најубедливи фалсификатори на историјата по Грците...

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Значи Лека можел да го преправи од Канонус во Канун,бидејќи полесно му се изговарало,а јас ако го преправам од Канонус во Канон,тогаш е неправилно...:pos: Чудо сте вие албанци... дефинитнивно најубедливи фалсификатори на историјата по Грците...
Остај ти сеа Албанците дечко , тој Канун ние го имаме ден денес и глеај уште еднаш горе во постов кој напишал така .
Толку , дека со муабети на празно и финти ми се здосади веке .

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Остај ти сеа Албанците дечко , тој Канун ние го имаме ден денес и глеај уште еднаш горе во постов кој напишал така .
Толку , дека со муабети на празно и финти ми се здосади веке .
Ви симнувам капа што сте успеале да го задржите,мада беса денес ретко кој ја практикува кај помладата генерација...инаку за финти и празни муабети,кога некој ке ти каже дека Црногорци и Македонци се Албанци,неможеш за сериозна личност да ја сметаш,а најмалку па на такви личности да губиш време на барање по докази само за да му ги постираш... за докази целиов подфорум е исполнет,ако те интересира повеќе и немаш намера за пропагирање нечии романтизми сам ке си побараш...

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ви симнувам капа што сте успеале да го задржите,мада беса денес ретко кој ја практикува кај помладата генерација...инаку за финти и празни муабети,кога некој ке ти каже дека Црногорци и Македонци се Албанци,неможеш за сериозна личност да ја сметаш,а најмалку па на такви личности да губиш време на барање по докази само за да му ги постираш... за докази целиов подфорум е исполнет,ако те интересира повеќе и немаш намера за пропагирање нечии романтизми сам ке си побараш...
Навистина не сакам да те потценувам , и не те сметав како таков дека не би ти одговорил да те сметав за таков , во тоа биди сигурен , туку тoa што ме нервира е ваквата дискусија , значи све што ке се врзува со албанците мора да има во вашите постови вид омраза,дури сите други врвни историчари ги игнорирате , во овој случaј "New York Times" најјдолниот дел во книгава , без да се мачите малку , дека таа Кука е нај-нај во целиот свет со неколку 1000 школувани работници или новинари, и тоа ништо не ви значи .. Е па ..дечко ?
Гооглај сам за Канунот без да ти пуштам јас страници , и сигурен сум дека над 10.000 примероци ке ги добиеш слични како постот горе за само една секунда .
Кога некој ке ти каже дека Црногорци и Македонци се Албанци
Правите Црногорци се Албанци , тие самите го пишуват тоа http://www.montenet.org/2003/rajo2.html ..А и ако несе , што имаме денес ние од нив ?

Ф

ФилипМакедон

Гостин
Навистина не сакам да те потценувам , и не те сметав како таков дека не би ти одговорил да те сметав за таков , во тоа биди сигурен , туку тoa што ме нервира е ваквата дискусија , значи све што ке се врзува со албанците мора да има во вашите постови вид омраза,дури сите други врвни историчари ги игнорирате , во овој случaј "New York Times" најјдолниот дел во книгава , без да се мачите малку , дека таа Кука е нај-нај во целиот свет со неколку 1000 школувани работници или новинари, и тоа ништо не ви значи .. Е па ..дечко ?
Гооглај сам за Канунот без да ти пуштам јас страници , и сигурен сум дека над 10.000 примероци ке ги добиеш слични како постот горе за само една секунда .

Правите Црногорци се Албанци , тие самите го пишуват тоа ..А и ако несе , што имаме денес ние од нив ?
Не ми треба гугл за да дознаам нешто повеќе за Канунот...имам примери и во комшилукот каде што постара генерација си го почитува и си стои на своја беса,со тие луѓе можеш многу работи да направиш...среќен ке бев сите Албанци да се водеа според тој канун,тогаш можеби не ке сум имал омраза,затоа што таа омраза ми е потикната од Албанци кои напаѓаат изнемоштени лица,убиваат деца,се иживуваат со недолжни луѓе...таквите Албанци не почитуваат ништо,најмалку кодексот на канунот,и за жал расте бројот на таквите Албанци... Скендербег и Дукаѓини го штителе народот на овие простори,затоа се запаметени и во Македонската и во Албанската историографија...што би се рекло за крај,тој кодекс на канунот од Лека е инспириран најверојатно од одредот на Пронојарите,кодексот на Пронојарите од кодексот на Хетароите,кодексот на Хетароите од кодексот на Лакедајмноците и митските борби во Илијада итн итн...со еден збор тој кодекс е универзален,не е изворно албански...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
New York Times:
"Кодот на Лек Дукаѓин е големо богатство на културата која има длабоки корени од времето на антиката ,
.. КОДЕКС е праисториски , од илирските воини
"Беса" или зборот на честа, како што е наведено во Канун на Лек Дукаѓини, што значи мир и заштита за оние кои им било дадено Беса .."

И зборот БЕСА е македонски и значи свечено даден збор. Инаку не би го имале ние (и други словенски народи) зборот БЕСЕДА, БЕСЕДЕЊЕ.

Kajgana Shop

На врв Bottom