Археолошки докази за практиката на крстење

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Да де.. од 100-тина разни христијански секти, секоја за себе е вистинската, а преостанатите се секташки... :P
.

Да, но само една од тие заедници се држи до Апостолското предание, а сите други се држат до нивното мнение...:P
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:49 ---
Она што е нужно.... ;)

Хмм, пак исцрпен одговор...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:50 ---
Она што ти не успеваш да го рационализираш и она што мене во мометов, за моево битисување е неопходно и важно....... ;)

Еве го пак...:icon_lol:
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:52 ---
Kако споредуваш?
Ете јас читам во писмата за нешто одам да проверам истото во други извори, во истории во други пишувања - нема или не се слага па дури и во евангелијата гледам се спротивставени еден на друг и заклучувам дека тоа е невистина.

Тоа е еден можен заклучок, но тоа е Твој заклучок.

Пости и друг заклучок: дека евангелијата имаат т.н. синоптичка содржина, која преставува една целина, каде едно евангелие или ги потврдува или ги надополнува другите евангелија.
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:53 ---
Kако споредуваш?

Со разум.
(ра)зумот на човекот му е даден за да си прима Божјите вистини, а не човечките мудрувања.

Eve jas ja imam istrazuvana vistinata i kaj hristijanite i kaj muslimanite i kaj budistite i kaj hindusite.... od site ovie apsolutni vistini ja imam najdeno pravata vistina koja e samo edna.
Tvojot Isiusov kompleks teshko kje go izlecish so negiranje na Isus...isgleda sekoja nok na son ti izleguva pa ne mozesh da go trgnesh od usta.
Kazi iskreno zoshto tolku go mrazish Isus...na kraju kraeva nishto ti nema napraveno, ako ne sakash ne morash da veruvash vo nego.....ama nema potreba da pluvash non stop po nego.
Шом си изучувал тогаш е во ред, него како дојде до заклучок на теоријата на мизан иако не се применува на трите области на сулунарниот свет? јас на пример во однос на захир и батин мислам (се надевам исправно) дека количината која од душата на светот (или пожудата како љубат некои теолози да ја нарекуваат) ја впива од мерливото се искажува елементарното начело на мавазаинот.
Би ме интересирало на кратко твое мислење и видување за ова кое што сигурно си го сретнал при изучување на другиоте религии.

Шом си изучувал тогаш е во ред, него како дојде до заклучок на теоријата на мизан иако не се применува на трите области на сулунарниот свет? јас на пример во однос на захир и батин мислам (се надевам исправно) дека количината која од душата на светот (или пожудата како љубат некои теолози да ја нарекуваат) ја впива од мерливото се искажува елементарното начело на мавазаинот.
Би ме интересирало на кратко твое мислење и видување за ова кое што сигурно си го сретнал при изучување на другиоте религии.

Sakash majtap da igrash a?
Prashanjeto e:
Shto ti ima tolku zgresheno Isus pa go mrazish tolku i skakash da go negirash?

Нема(м) потреба од такво истражување, оти за мене е сосема доволен податокот за времето во кое е основана одредена заедница, за да можам да споредам и увидам кој ја држи вистината а кој нуди новокомпонирани вистини. Плус, за нашава „географија„ неспоредливо е поприродно православното христијанство, кое на Балканов битисува веќе 20 векови, од колку некоја новкомпнонирана протестантска заедница, која зад себе има чак 150 г. постоење, створена на туѓо, најчесто, на американско тло.

То е така ко ќе седниш и нема шо да прајш, но ко ќе одиш на пазар, ко ќе возиш кола леташ со авион, кога греадиш куќе... 1+1=2
кога борчиш пари, земаш плата , кога правиш ручек дома кога клецкаш... 1+1+2
то 1+1=3... безгрешно зачнување... син божји е убо за муабет и прикаски уз ракиичка и салатка но од момент ко ќе станеш од ракиичката , назат си во реалниот свет
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 16:08 ---
Sakash majtap da igrash a?
Prashanjeto e:
Shto ti ima tolku zgresheno Isus pa go mrazish tolku i skakash da go negirash?
Јас не го негирам Исус, јас верувам дека тој постоеше и појќе од 20 години го изучувам него. Другите го извртеа па го направија син божји и му накалемиа 300 работи кои никогаш ни му се случиле ни рекол.

то 1+1=3... безгрешно зачнување... син божји е убо за муабет и прикаски уз ракиичка и салатка но од момент ко ќе станеш од ракиичката , назат си во реалниот свет

Ајде, нетрпеливо чекам да ја слушнам (прочитам) Твојата вистина...

Да, но само една од тие заедници се држи до Апостолското предание, а сите други се држат до нивното мнение...:P
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:49 ---

Аха.. а сите тие други, поединечно тврдат и ратоборно и жолчно пењават дека се држат до Апостолското предание, а преостанетите, шо не се како нив, се држат до мнението..

се е тоа бла бла бла.. ко мали деца да се расправаат.. ајт таму у градинка на по една заушка.. :P

Хмм, пак исцрпен одговор...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 15:50 ---
Еве го пак...:icon_lol:
.

А шо очекуваш, нешо као филозофии некои? :D
Ја ли треба да ти кажам шо треба ти да правиш со твојата памет?:facepalm:

П.С. престани да какаш и ти и стеницана Гурџи.. темава е „Археолошки докази за практиката на крстење“ .. збори за тоа... шо ми е гајле дали воопшто размислуваш, тоа е твој проблем :)

1.Тогаш, по што и по кого залудно си го арчиш времето?...

2.Вистината ќе стане вистинита во моментот кога ќе имаш доволно причини за да бидеш убеден во таа вистина.
1. Непознатиот исход е залудно трошење на времето?! Значи ако јас гледам фудбалски надпревар, залудно ќе си го трошам времето ако однапред незнам кој ќе победи? :facepalm:

2. Доволно причини за да бидеш убеден? :pos:
Еве јас имам доволно причини за христијанството да го сметам за невистина, значи според твојава логика, тоа значи дека е невистина. :)
А Мики Мики.....

планирам да отворам една тема за истоиски Исус. малце е долгичка али ќе бидне.

Одлично!

Еве уш‘е еден утопист, кој смета дека е поспособен од целата Црква и кој смета дека неговите субјективни заклучоци преставуваат објективна вистина, која е практично непроверлива, за разлика од искуствата кои го има Црквата и кои (искуства) се дел од нејзиното Предание.

Одлично!

Еве уш‘е еден утопист, кој смета дека е поспособен од целата Црква и кој смета дека неговите субјективни заклучоци преставуваат објективна вистина, која е практично непроверлива, за разлика од искуствата кои го има Црквата и кои (искуства) се дел од нејзиното Предание.
Која цела црква??
Па светот е поделен на христијани, муслимани, хиндуси, будисти, пагани, уште еден куп други вери и атеисти.
а во таа рамка, твојата вера е само мал дел од христијанството кое се отцепило низ историјата заедно со протестанти, адвенисти, лутерани, несторијани, копти, англикани, калвинисти... (плус оригиналниот католицизам). Дури и вои твоето делче на верата си пак непризнат од други сродни цркви , грчка, српска..
и сега ти зрно во зрното на зрното песок велииш против цела црква сум?? хахаха ти си само една нелегитимна подваријанта на варијанта на верувања, кој цела надеж ја полагаш во писма од непознат автор кој ти ги протолкувал некој кој украл пари од верници?!?!

Која цела црква??

Тоа е „..едната, света, соборна и Апостолска Црква...„ и нејзните поединечни и колективни искуства од 2 000 год. битисување, наспроти Твоите домаседечки истражувања и непроверливи заклучоци, изднигнати на ниво‘ од непобитен факт....

Додуша, троа субјективен факт, ама ај...

Тоа е „..едната, света, соборна и Апостолска Црква...„ и нејзните поединечни и колективни искуства од 2 000 год. битисување, наспроти Твоите домаседечки истражувања и непроверливи заклучоци, изднигнати на ниво‘ од непобитен факт....

Додуша, троа субјективен факт, ама ај...
На секое дете мајка му е најуба. И на ѓуптин и на црнец и на кинез и на еским.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom