Археолошки докази за практиката на крстење

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Прашања:
1. Дали Исус крштеваше?
2. Дали Исус бил крстен?
Ги прелистав евангелијата некои велат дека крштевал, некои велат дека не крштевал, исто така некои евангелија тврдат дека Исус бил крстен од Јован крстител, додека други евангелија велат дека јован бил во затвор кога Исус делал и дури и не знаел Јован ни кој е ни што е Исус. Така да работата е нејјасна по ова прашање али по потреба може да се користи и едно и друго, ако си за крштевање имаш поткрепа во библија дека Исус крштеваше, ако си против - пак во истата библија имаш потврда и дека не крштевал.
Како шо ќе дувни ветро.

Шо подразбираш под „Крстен“?
l

Не знам што е тоа „крстен„, затоа и питувам...А чекам и одговор на прашањата, оти сум „поставувач на неодговорени прашања„.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 20:31 ---
Ги прелистав евангелијата некои велат дека крштевал, некои велат дека не крштевал, исто така некои евангелија тврдат дека Исус бил крстен од Јован крстител, додека други евангелија велат дека јован бил во затвор кога Исус делал и дури и не знаел Јован ни кој е ни што е Исус. Така да работата е нејјасна по ова прашање али по потреба може да се користи и едно и друго, ако си за крштевање имаш поткрепа во библија дека Исус крштеваше, ако си против - пак во истата библија имаш потврда и дека не крштевал.
Како шо ќе дувни ветро.

И сеа, што да праам?
Во што да верувам: дека Он крштевал или не крштевал, дека Он бил крстен или не бил крстен?...:unsure:

И сеа, што да праам?
Во што да верувам: дека Он крштевал или не крштевал, дека Он бил крстен или не бил крстен?...:unsure:

Во зависност од потреби, расположение, временски услови. Мики, сите патишта ти се отворени, пример, то треба поткрепа за војна - ја имаш во новиот завет - ти треба поткрепа за мир - исто го имаш во заветот, крштевал - не крштевал, ги сменал законите - не ги сменал законите, да се почитува власт - да не се почитува власт...Новиот завет е така флексибилен и контрадикторно пишан шо секој ќе си најде оправдување за ечиси секоја своја намисла и цел. Па зато денес и има еден куп цркви и сите си го толкуваат писмото и сите се во право. Башка имаш категорија на “толкувачи на свето писмо“ па и она шо вели црно ќе ти го преобратат во бело, се е во функција сите ама баш сите да бидат задоволни и привлечени од христијанството, да идат в цркви, плаќаат обреди даваат донации... то ти е како субрата рој, 30 милиони акционери на сите им обеќал нешто и во секое време може од дел од нив да собере капитал. Зато денес во нов завет се колнат и неонацисти ариевци и црнци и лопови и поштени и воини и миротворци оти сите мислат дека се во право.
Ич не се секирај, кој и да е патот шо си го одбрал - ќе си најдеш за него оправдување во писмото , а ако има нешто против тоа - има толкувачи кои ќе ти протолкуваат во твоја корист.

Благодарам на Вашиот исцрпен одговор, ама ја‘ се‘уште сум во дилема: во што да верувам...

Благодарам на Вашиот исцрпен одговор, ама ја‘ се‘уште сум во дилема: во што да верувам...
Веруваш во тоа што сам со здрав разум и испитување и сопствено слободно мислење ќе заклучиш или ќе веруваш во нешто што друг ќе ти каже дека треба да веруваш
Бирај

Веруваш во тоа што сам со здрав разум и испитување и сопствено слободно мислење ќе заклучиш или ќе веруваш во нешто што друг ќе ти каже дека треба да веруваш
Бирај

А од кај да бидам сигурен дека токму мојот избор ќе биде точен? Што ако погрешам во изборот и како на расудам дека не сум погрешил, со оглед на изборот од вери и нивни богови кој е на располагање?...

А од кај да бидам сигурен дека токму мојот избор ќе биде точен? Што ако погрешам во изборот и како на расудам дека не сум погрешил, со оглед на изборот од вери и нивни богови кој е на располагање?...
Тогаш нека некој друг избере за тебе, за секого има решение

Не знам што е тоа „крстен„, затоа и питувам...А чекам и одговор на прашањата, оти сум „поставувач на неодговорени прашања„.

знаеш знаеш.. ај ти...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 00:06 ---

Па ваљда си доволно искусен, свесен и паметен да знаеш што сакаш, и што и каков да биде твојот избор..
Впрочем... и да погрешиш ти лично, ти лично ќе си сносиш одговорност пред сам себе за изборот шо си го направил...

У осталом, шо се правиш наивен дека не го знаеш ова...o_O

Тогаш нека некој друг избере за тебе, за секого има решение

Тогаш, тоа би бил туѓ а не мој избор, исто како и туѓа а не моја одогворност, која (одговорност) е „непренослива„, нели...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 00:22 ---
знаеш знаеш.. ај ти...
.

Не бе, не знам, затова и си питувам...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 00:23 ---
У осталом, шо се правиш наивен дека не го знаеш ова...o_O

Ето, јас велам дека не знам па барам одгвори од можните познавачи.

Тогаш, тоа би бил туѓ а не мој избор, исто како и туѓа а не моја одогворност, која (одговорност) е „непренослива„, нели...
Па уше поарно, одговорноста за изборот секогаш можеш да ја префрлиш на друг. Јас треба да пазам, внимавам, добро проучам и истражам да бидам сигурен во својот избор.

Па уше поарно, одговорноста за изборот секогаш можеш да ја префрлиш на друг. .

Важи, тоа и ќе го сторам...
--- надополнето: 22 февруари 2013 во 00:27 ---
Јас треба да пазам, внимавам, добро проучам и истражам да бидам сигурен во својот избор.

А ја‘, и ја‘ ли треба да проучувам?...

А ја‘, и ја‘ ли треба да проучувам?...
Проучување али не во стилот “проучувај само на крај мора да дојдеш до нашиот заклучок“ Слободно без унапред одредена идеја што мора да заклучиш, користи книги, логика, знаења, поставувај прашања барај одговори кои ќе задоволат повеќе критериуми на вистиноста. Храбро зачекори !

Храбро зачекори !

Хвала, хвала...

Уште да ми кажиш по која логика да се водам...
И што да очекувам...
И на што/кого да се надевам...
И колку долго ќе трајт тоа барање...

Хвала, хвала...

Уште да ми кажиш по кој алогика да се водам...
И што да очекувам...
И на што/кого да се надевам...
И колку долго ќе трајт тоа барање...
Микица ти најдов нов аватар,што викаш ?

screenshotaa64_crusader_tn.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom