Археолошки докази за практиката на крстење

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Na mnogu mesta na Balkanot postojat krstilnici od vremeto na ranoto hristijanstvo. Obichno se raboti za dvostepeni "bazeni" -- mnogu od niv napraveni vo vid na krst -- vo koi vernicite vleguvale od ednata strana, bile krsteni, i izleguvale od drugata. Pred da vlezat se soblekuvale i vrz niv se se vrshelo "ispaduvanje na gjavolot". Po krstenjeto se oblekuvale vo bela odora.

Vakvi krstilnici postojat ne samo na Balkanot tuku i vo Efes, Nazaret, Piza, Po itn. Ona shto me zaintrigira se nekolku ranohristijanski krstilnici koi vekovi podocna, verojatno bile upotrebuvani i od Ohridskata Arhiepiskopija za vremeto na Samoil (i po negovoto vladeenje).

Prvava podole e od 5ti vek og Imotski (odma do Hercegovina), potoa od Metkovic i Labor (kraj Zagreb).

krstionica.JPG

krst_orig.jpg
krstionica.jpg

lobor_4_starokranska_krstionica.jpg

Се забележува дека ранохристијанските крстилници се длабоки затоа што библиски крштевањето се врши со целосно потопување во вода и тоа на возрасни луѓе кои само донесле одлука за да се крстат и кои се свесни и верата во Бог, неговото постоење, љубов...т.е. до некој степен го спознале Бог. А не е во ред да се крштеваат мали бебиња кои за ништо не се свесни и неможат сами да донесат одлука. Така има многу луѓе крстени како бебиња, а кога пораснале прифатиле друга религија или станале атеисти. (а нели при чинот на крштавање на бебињата го бркаат, газат, плукаат ѓаволот и уште какви не глупости прават, па како после тој пак успеал да го однесе на погрешен пат)?

Na mnogu mesta na Balkanot postojat krstilnici od vremeto na ranoto hristijanstvo. Obichno se raboti za dvostepeni "bazeni" -- mnogu od niv napraveni vo vid na krst -- vo koi vernicite vleguvale od ednata strana, bile krsteni, i izleguvale od drugata. Pred da vlezat se soblekuvale i vrz niv se se vrshelo "ispaduvanje na gjavolot". Po krstenjeto se oblekuvale vo bela odora.

Vakvi krstilnici postojat ne samo na Balkanot tuku i vo Efes, Nazaret, Piza, Po itn. Ona shto me zaintrigira se nekolku ranohristijanski krstilnici koi vekovi podocna, verojatno bile upotrebuvani i od Ohridskata Arhiepiskopija za vremeto na Samoil (i po negovoto vladeenje).

Prvava podole e od 5ti vek og Imotski (odma do Hercegovina), potoa od Metkovic i Labor (kraj Zagreb).

Гледам одамна си го напишал ова.. пред скоро 6 години.....

Не ти ја сфаќам поентата на темата.. што сакаш да кажеш?
Сакаш да кажеш дека покрстувањето или иницијацијата во христијанството е докажливо, затоа што има и археолошки докази за тоа?
Па нормално дека има... И тоа не е нешто ново... практиката, начинот, потеклото, не е нешо исклучиво на христијаните, но факт е дека тие го преземале за свое и му го „пружиле“ како практика на иницијација на остатокот од светот...
http://en.wikipedia.org/wiki/Baptism
http://en.wikipedia.org/wiki/Mikvah

MikvehSouth2.jpg

15713.jpg

1mikveh1.jpg

Modern_mikveh.PNG

Второ, велиш Самуил и Охридската Архиепископија... На што иницираш? Па наравно дека се употребувале тие „базени“ т.е. баптисериуми - http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=baptismus&searchmode=none , ако не покасно онда порано сигурно.. практиката тежнеела кон измени... Еве на пример на Плаошник во Охрид имаш Рано-христијанска базилика со баптисериум, покрај која се до доаѓањето на словените се што било околу неа било „покопано“ камен на камен, се до Климент, и неговото мало црквиче, за тек дури негде во 12 и 13 век да се изградат додатни помошни објекти на таа локација. Не познавам никаков историски аргумент, ниту археолошки, дека базиликата се користела во време на Климент, и подоцна, односно во 12 и 13 век... Практиката се менувала - што е логично.. Ако има некој покомпетентен нека каже шо како..

...т.е. до некој степен го спознале Бог.

1. Кој е тој „степен„ до кој можеш да Го осознаеш Бога?
2. Кој одредува кој е тој степен?
3. До кој степен Ти лично си го осознал Бога?
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 01:03 ---
А не е во ред да се крштеваат мали бебиња кои за ништо не се свесни и неможат сами да донесат одлука.

...а затоа и постои кумот...

Дај бре човече не тролај аман.. :facepalm:

Зар толку ли ти вреди интелектот што онака од ракав го спушташ на екстремно ниско ниво?

1. Кој е тој „степен„ до кој можеш да Го осознаеш Бога?
2. Кој одредува кој е тој степен?
Не сфаќај буквално, кога мислам степен не мислам на некоја скала, туку некој повеќе, некој помали, секој ден духовно растеме ако сме во заедница со Бог.
3. До кој степен Ти лично си го осознал Бога?
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 01:03 ---

...а затоа и постои кумот...
Она за кумот ај поткрепи ми го со библиски факт и аргумент, или нема зашто е црквен закон, а не од Бог? И дали знаеш од кога почнала таа практика, да се крштеваат бебиња. На судот секој одговара сам за себе, нема Бог кумот да го прашува за гвевовите на неговиот крштеник. А одговорни за воспитување на детете се родителите, и тие го минуваат времето со него па ако некој е одговорен додека детето почне да расудува разумно, за него одговараат родителите.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 02:37 ---
Сте се запорашале ли зашто овие крстилници се толку големи и длабоки соодветни за возрасни луѓе и за целосно потопување?

Она за кумот ај поткрепи ми го со библиски факт и аргумент,

..и со музичка желба, на пример, со спот од Бијонсе...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:32 ---
или нема зашто е црквен закон, а не од Бог? ?

Бог ја створи Црквата, така?...А ја створи со одредена цел, а не „онака„, така?...
И дали знаеш од кога почнала таа практика, да се крштеваат бебиња.

Тогаш кога Црквата одредила...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:33 ---
На судот секој одговара сам за себе, нема Бог кумот да го прашува за гвевовите на неговиот крштеник.

Од кај знаеш? А што ако е така како што Ти негираш?...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:34 ---
. А одговорни за воспитување на детете се родителите, и тие го минуваат времето со него па ако некој е одговорен додека детето почне да расудува разумно, за него одговараат родителите.

А што ако родителите не се побожни? Тогаш, кој ќе биде кривецот?
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:35 ---
Сте се запорашале ли зашто овие крстилници се толку големи и длабоки соодветни за возрасни луѓе и за целосно потопување?

Не, никад не сме се прашале, ето, чекавме Ти да се родиш и да ни‘ кажеш...
Со „..библиски цитат...„, нормално!

..и со музичка желба, на пример, со спот од Бијонсе...

Бог ја створи Црквата, така?...А ја створи со одредена цел, а не „онака„, така?...

Тогаш кога Црквата одредила...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:33 ---

Од кај знаеш? А што ако е така како што Ти негираш?...
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:34 ---

А што ако родителите не се побожни? Тогаш, кој ќе биде кривецот?
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 23:35 ---

Не, никад не сме се прашале, ето, чекавме Ти да се родиш и да ни‘ кажеш...
Со „..библиски цитат...„, нормално!

Мики во тебе нема христијански дух, зашто Исус вели да се љубат и непријателице. А ти се завркаваш со библиските аггументи и се исмевас на тоа што е напушано во Библијата. А немаш ни основна култура, незнаеш ни да дебатираш на темите, пишуваш сосема друго нешто од темата и саркастично. Веројатно си тука само за инает да тераш. Затоа повеќе немам намера да дискутирам на ништо што ќе биде пишано од тебе зашто не знаеш и немаш општа култура до почитуваш туѓото мислење, а да го одбраниш своето.
поздрав!

Мики во тебе нема христијански дух, !

zokik,

а знаеш ли кој дух е во Тебе?...
Секој кој ја клевети Црквата, го има духот од лукавиот и неговата омраза кон се‘ што е Христово!

zokik,

а знаеш ли кој дух е во Тебе?...
Секој кој ја клевети Црквата, го има духот од лукавиот и неговата омраза кон се‘ што е Христово!

Заспан..

темата е „Археолошки докази за практиката на крстење“, батали го Зокик...

не :гомце:, збори за темата

А ти се завркаваш со библиските аггументи и се исмевас на тоа што е напушано во Библијата.

Напротив: се исмевам на Твојата ограниченост...

Патем кажано, не гледам дека си одговорил на барем едно од моите прашања, но и не ме зачудува, оти протестаните не знаат ништо повеќе од напад кон Црквата, оти, нели, нападот е најдобрата одбрана.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 10:14 ---

Драго ми е, јас сум МИКИ1.

Исус не крштеваше а и прашање е дали воопшто бил крстен, тука евангелијата се спротивставуваат, имено едни евангелија тврдат дека Исус бил крстен од Јована Крстителот и дека Јован не само што го крстил туку во него познал и син божји, но кај Матеј 11 Јован Крстителот е во затвор и праќа луѓе да се распрашаат кој е тој Исус и дали е месија?

Прашања:
1. Дали Исус крштеваше?
2. Дали Исус бил крстен?

Шо подразбираш под „Крстен“?

И впрочем она шо на Исус му го напраиле е ова (ако воопшто му го напраиле - питање дали постоел), само шо наместо базенче го пикнале в река..

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0014_0_13881.html

http://www.myjewishlearning.com/life/Life_Events/Conversion/Conversion_Process/Mikveh.shtml

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom