Биди Земјоделец, Зашто Македонија те вика.

• Креатор на темата Креатор на темата Luki Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Ако си спремен да бидеш врзан, буквално врзан со работата ќе работиш сточарство. Не е тоа 8 часовна работа и да одмараш после, нема тоа. Ќе работиш од утро до мрак.
Така е... Сточарството е како да се грижеш за деца.... Нон стоп сакат нешто...

Иначе, да си сварам супа, ќе пробам да објаснам горе доле как одат нештата, и колко требе отприлика да се работе за да се печале... Финтата е шо повеќето земјоделци комбинират култури, и има сериозни суми шо се инвестират за да се изваде некоја пара.... :-)

Не, не знам дали е 100% така.....

Пример, чуваш пчели и продаваш мед. За 300 евра месечен приход, значи цца 3500 годишен.
100 сандаци со пчели, во добра година даваат по 15-20 кгр мед по 3 евра = цца 5000 евра. Почетна инвестиција цца 10,000 евра. Е сега, не знам точно колку трошоци има, затоа реков дека треба математика од некој што навистина има 100 сандаци со пчели, ама знам дека за тие 100 сандаци немаш повеке од 60 дна ефективна работа годишно.....

Или, познавав луѓе кои имаа фарми за тов на свињи. Купуваа мали прасиња, ги товеа 3 месеци и продаваа. Не ја знам математиката сега, ама и таму не работиш од утро до вечер за да обезбедиш 3500 евра годишно....

Најдобро да чуеме од прва рака.....

Не, не знам дали е 100% така.....

Пример, чуваш пчели и продаваш мед. За 300 евра месечен приход, значи цца 3500 годишен.
100 сандаци со пчели, во добра година даваат по 15-20 кгр мед по 3 евра = цца 5000 евра. Почетна инвестиција цца 10,000 евра. Е сега, не знам точно колку трошоци има, затоа реков дека треба математика од некој што навистина има 100 сандаци со пчели, ама знам дека за тие 100 сандаци немаш повеке од 60 дна ефективна работа годишно.....

Или, познавав луѓе кои имаа фарми за тов на свињи. Купуваа мали прасиња, ги товеа 3 месеци и продаваа. Не ја знам математиката сега, ама и таму не работиш од утро до вечер за да обезбедиш 3500 евра годишно....

Најдобро да чуеме од прва рака.....
Ке извадеш толку ако најдеш пламан директно. 3000 ден ти е еден сандак за пчели, потоа питите , шеќер голема количина. Се на се ако пресметаш веќе во минус си без добра математика. А сеа тоа што викаш зависи и од добрата година некој пати ке спечалеш ама и некои пати ке изгубеш. Пред се најбитно е искуствоот со пчелата.

Ке извадеш толку ако најдеш пламан директно. 3000 ден ти е еден сандак за пчели, потоа питите , шеќер голема количина. Се на се ако пресметаш веќе во минус си без добра математика. А сеа тоа што викаш зависи и од добрата година некој пати ке спечалеш ама и некои пати ке изгубеш. Пред се најбитно е искуствоот со пчелата.

Ај сеа, нешто и јас знам...
50 евра сандак, 30 евра пчели, 20 восок + нешто ситно = 100-тина евра комплет сандак
За мед, у секое време имаш пласман. Македонија не покрива потреби од мед....
Знам јас дека најбитно е искуството. Ама, друго беше муабетот. Пренесено директно искуство од некој.

Пример, го чекам Луки со супата , па да каже , пиперки, треба 5 декари за Х кг принос по 20 денари = (пример) 10000 евра приход. Од , тоа, трошок за семе пример 2500 евра, ѓубре 1000 , гориво 500,друго 500, остануваат нето цца 6000. За тие пари, годишно треба ангажман на минимум 3 лица со ефективна работа од 90 дена годишно, пример...

Значи, некој со искуство.....

Претпоставувам ги знаеш израчуните како одат отприлика.
Дали би можел да кажеш на пример колку земја односно колкава е почетната инвестиција за некој да може од земјоделие да си го вади лебот? На пример ме интересира колку е инвестицијата и колку часа дневно треба некој да работи за да може еден човек со земјоделије да заработува 500 евра месечно. Ако е тоа преголема сума да речеме еве 300.

Зошто заработка? Мене на пример би ме интересирало колку треба да инвестирам за да имам да се прехранам јас со фамилијата (под фамилија, освен луѓето спаѓаат и сите животники што ќе успеам да ги вдомам :icon_mrgr:)?

Зошто заработка? Мене на пример би ме интересирало колку треба да инвестирам за да имам да се прехранам јас со фамилијата (под фамилија, освен луѓето спаѓаат и сите животники што ќе успеам да ги вдомам :icon_mrgr:)?
Заработката беше само како пример за да се развие дискусија. Инаку и мене ме интересира какви се условите за една фамилија да се прехрани и каков е израчунот.
Но да го почекаме Луки со супата :)

Хаха, и јас го имам тој филм, да живеам од тоа што јас ќе го направам, а не купам. Никаков бизнис, само за мене, штознам, кокошки, гуденца, бавча со се и сешто, ептен сум напален, само немам ич земја за да ми успее тоа во блиско време, ептен ми е криво..

Една супа човек не може на раат да изеде, и една ракија барабар со неа да се напије, да изгорат јадове, да пукнат душманите....
Сметките са едно реалната состојба е друго....

Ако земјоделието е основна дејност, 500 евра добивка на месец си е доста сериозна цифра...
Да зееме пример овоштарник со сливи....
Требат од 60-80 тона (зависи од годината) сливи... Просек цена 10 денара...
Требат около 3 хектара под слива... 100 денара садник (добро, државата плаќа дел со субвенциите, ама требе од џеб да ги извадеш, и после државата да ти ги врне назад).
За сеејне требе човеци, требе дупки да се копат (може со сврдел и трактор, ама требе некој да го изработе), и требе вода...

Имаш около 1500 евра препарати.
20-25 килца вештачко ѓубре на декар. 15-20 вреќи на сезона... 1000 денара вреќичка...
4-6 пати орајне (3 литра нафта од декар)... нафта плус, коа ги посетуваш, шеташ гледаш. (6х3х30х70 денара)
Наводнувајне оти кај нас е суша... Ако имаш пупма побиено, пари за бензин.. Ако имаш договор со акумулација, пари за договор. Кај мене дома некои са под акумулација, за некои бензин давам...
10% данок за државата.
Атомизер за прскајне (на грб сигурно нема да ги прскаш) 1500 до 2000 евра е добар од 500 литра.
Трактор, со плугове, култиватори/фреза, приколица... (Не паѓат од небото)
Берба... Аргати, товарачи, помошници... 500 денара дневница 2 пати јадејне. баре 5-7 здрави берачи и товарачи
Кроејне... (Ако не знаеш, ќе си платеш кројач...) 100 денара од дрво е кај мене.

Се на се... Почетната инвестиција е баеги пари...

А за поддршка, после првата инвестиција, 50-60% од производството оде за трошоци само... Стави и дневниците за тебе и фамилијата, и никојпат на крај не излеваш....

Тутун.. 4-5 тона те раскрстуват...
А за да набереш 4 тона сух, значи да си набрал 20 тона зелен лист.... 4 тона са ти около 1000-1200 топа/туфки... тава за 50-60 000 низи...
Бербата е од Јуни до Септември.... 4-5 месеца.... После имаш низи закачувајне, па коа се исуше да го собереш, складираш на суо да не фате муула, да не се расипе, па да го издиплеш/наредеш у бали/картон...
иначе тутун около 300 кила од декар макс.. колко декара требе за 4 тона прави сметката...
И за него работата почнува у февруари завршува у февруари.. 4 тона требе 4-5 души фамилија здраво да работат, и само со тава да се занимават.

Исто орајне 3 пати, копајне, сеејне, хемикалии, и на грб прскајне....

За компир, бостан, пипер, не ми се говоре, лоши спомени имам од едно време...

Една супа човек не може на раат да изеде, и една ракија барабар со неа да се напије, да изгорат јадове, да пукнат душманите....
Сметките са едно реалната состојба е друго....

Ама нив не ги интересираат декари, прскалки, пластеници... Ако може да си седнат на веранда со ладен чај во рака, бела чиста кошула, каубојска капа, додека гуденцата се тркалаат во калта, кокошките си колваат наоколу, воздухот мириса на косена трева, а жените пеат Stairway to heaven - селска идила.

Ама нив не ги интересираат декари, прскалки, пластеници... Ако може да си седнат на веранда со ладен чај во рака, бела чиста кошула, каубојска капа, додека гуденцата се тркалаат во калта, кокошките си колваат наоколу, воздухот мириса на косена трева, а жените пеат Stairway to heaven - селска идила.

Еми тава како приказната за ѓуптино, ѓупката, и кокошката... :D

0 инвестиции ти се потребни за тоа. Треба само да направиш некоја глупост за да те стават во затвор и ете ти и кров и храна. Таман системот на рапресија ќе го уништуваш со тоа што цицаш пари од него.

Кој има земја нека ја насее со ореви и лешници, за 5-6 години ќе си ја врати инвестицијата, а годишно ќе има месец дена работа и тоа натенане. Немаш потреба да ги прскаш, наводнуваш, копаш, да се грижиш од временски неприлики, поплави и сл.

Ок, знам дека фантазираме и сето тоа и нема ништо од муабетиве.
Но врвот на глупоста е кога ќе видам некој што има нива и му стои така, а секој месец плаќа за во теретана да се дилба. :pos:

Незнаев дека има тема... Да се пофалам почнав да се занимавам со увоз на стандардизирана фолија и конструкции на Пластеници, значи се работи за Хоби и Професионални пластеници по ваша мерка(се изработува проект бесплатно, од наша страна) или од веќе понудените. Сега за сега е на почеток но има голема заинтересиранот. Па ако некој се одлучи да одгледува било каков плод би му дал некој совет, или едноставно може да соработуваме и да го упатам во ЦИПОЗ со кои остваривме многу добра соработка.

Бизнисот може да го погледнете на www.karpko.mk верувам ќе ви се допадне, и ќе ми дадете по некоја критика или пофалба, која верувајте многу значи на почеток. : )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom