Митови за заштедување на горивото

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Еве некои митови околу заштеда на гориво, некој ги знае некој не како и да е мислам дека е добро секој да ги знае. :)

Возењето со отворени прозори ја зголемува потрошувачката на горивото

Голем број од луѓето советуваат да не се користи клима уредот во автомобилот, бидејќи тоа ја намалува економичноста на горивото. Но, други пак велат дека со отворени прозори при брзина од 100 км/ч или повеќе се пореметува аеродинамиката на автомобилот и поради тоа уште повеќе се зголемува потрошувачката на горивото. Но, доколку ги затворите прозорите и ја пуштите климата при овие брзини, ќе ја зголемите потрошувачката за околу 1,5 километри на литар. При тестирањата на Хонда Акрод, отворањето на прозорите на овие брзини немало никакво влијание врз потрошувачката.

Автомобилот треба да се загрее пред тргнување

Точно е дека со постарите модели на автомобили, ова беше и повеќе од потребно (особено при екстремно ниски температури). Но, денешните мотори се многу поефикасни кога функционираат при нормална температура, а најбрзиот начин таа да се постигне е автомобилот да се вози веднаш по запалувањето.

Гумите со послаб отпор на вртење се секогаш добар избор

И покрај тоа што овие гуми има шанси да ви го намалат трошењето на горивото, тие не секогаш се добри кога станува збор за кочење и управување на автомобилот. Најдобро е доколку при вашиот избор на гуми на прво место ви се нивните безбедносни способности, а потоа отпорот на вртење.
Повелете продолжтете вие :)
Заборави да го кажеш најточниот и проверен мит во пракса кој секој човек може да ти го потврди а тој е НИКОГАШ ДА НЕ СЕ ТОЧИ ГОРИВО ВО ПРИВАТНА ПУМПА ВКЛУЧУВАЈКИ ГО И МАКПЕТРОЛ ТУКУ ИСКЛУЧИВО ВО ЛУКОИЛ!Кај мене на Буба од 72 година разликата оди и до 2 литра на 100км од Лукоил до останатите пумпи односно на отворено при брзина од 70км на саат измерено не троши повеќе од 6.5 литри бензин супер 98 октани од Лукоил.Моторот работи посмирено,не тропаат вентили и не трокира.Моментално на колата има летни гуми со ширина од 165 кои се за 2 броја пошироки од фабричките.

Заборави да го кажеш најточниот и проверен мит во пракса кој секој човек може да ти го потврди а тој е НИКОГАШ ДА НЕ СЕ ТОЧИ ГОРИВО ВО ПРИВАТНА ПУМПА ВКЛУЧУВАЈКИ ГО И МАКПЕТРОЛ ТУКУ ИСКЛУЧИВО ВО ЛУКОИЛ!Кај мене на Буба од 72 година разликата оди и до 2 литра на 100км од Лукоил до останатите пумпи односно на отворено при брзина од 70км на саат измерено не троши повеќе од 6.5 литри бензин супер 98 октани од Лукоил.Моторот работи посмирено,не тропаат вентили и не трокира.Моментално на колата има летни гуми со ширина од 165 кои се за 2 броја пошироки од фабричките.

6.5 литри на буба.Дај не еб* човече.Ова на 10 км троши повеќе:pos:

1200цм3 1300см3 1500цм3
Potrošnja (litara na 100 km): 7,5 N 8,0 N 8,5 N 9,5 N
autom.: 10,5 N 10,0 N
autom.: 11,0 N 11,0 N
autom.: 12,0 N

6.5 литри на буба.Дај не еб* човече.Ова на 10 км троши повеќе:pos:
Ајде да ставиме облог ако си маж.Колата на ново е купена од татко ми што значи прв газда и цели 25 години сервисирана во Сервис Митревски во Припор.Ке се наполни резервоарот до капаче,ке се извозат околу 100км на рамно со брзина не поголема од 70км на час и на наредно полнење до капаче во Лукоил ке видиме колку ке покаже.:)
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 15:14 ---
1200цм3 1300см3 1500цм3
Potrošnja (litara na 100 km): 7,5 N 8,0 N 8,5 N 9,5 N
autom.: 10,5 N 10,0 N
autom.: 11,0 N 11,0 N
autom.: 12,0 N
Точно е дека трошеше толку пред да се појави горивото на Лукоил.Дури сега од авион се гледа каков бензин ни продавале бензинските пумпите години наназад.Само една споредба ке ти кажам.Зет ми со Опел Вектра 1.8 караван која ја вози во Словенија минимум по 50км на ден кога стави гориво од Макпетрол прво што ме праша дали е ова бензин или вода затоа што драстично повеќе му трошеше гориво за разлика од она што го става во Словенија.Како прво горивото е со полош квалитет а како второ ниедна пумпа нема баждарени мерачи односно во течност се добива помалку од литар кога мерачот ке регистрира на дисплејот 1 Литар.Значи ако се платат 10 литри гориво регистрирани на дисплеј не се добиваат 10 туку помалку.

Околу потрошувачката на гориво да има еден куп митови ама веродостојноста на овие митови е под знак прашалник.

Реално за потрошувачката на гориво гоелмо влијание имаат многу фактори.
1.Стил на возење
2.Сервисен интервал
3.Притисок на пневматиците
4.Непотребен товар
5.Квалитетно гориво
итн,итн

Ми текна на еден тест од Авто Магазин некаде далечната 1988-ма а темата беше за потрошувачката на гориво.На тестирање имаа Голф 2 бензин со исти километри поминато......

1 Голф беше сервисиран веднаш пред да почне мерењето,а 2 Голф беше сервисран но со параметри кои оттсапуваа 15 или 20%.Значи намален притисок во гумите,поместено палење,раштелувани вентили,валкан филтер за воздух.Пред да почнат да тестираат,еден шофер ги тестираше и двете возила за да се увери дали ке осети некоја разлика.Значи разликата не се приметуваше.тестот беше памтам од Љубљана до Сплит и обратно.

Податоците кои беа презентирани беа да ти порасне коса на глава.2 Голф со парамтери што остапуваа до 15% покажа дури 2литра поголема потрошувачка од 1 Голф,а возните карактеристики воопшто не беа променети.....

Значи редовно сервисирање,умерен стил на возење,притисок во пневматиците,итн доведуваат до нормална и реална потрошувачка пропишана од производителот.....

За крај еве една моја лична споредба.Ланцер 1.8 143КС во град мене ми троши 9.5литри на борд,а синот кога ја вози 11литри.Се чуди каде е проблемот.Е проблем нема,туку е до стилот.Сака да го глуми Кен Блок низ СК,а тој стил тражи бензин,нели???

Се што е додадено екстра на возилото а што не е во сериска опрема,значи тјунирање си влијае на потрошувачката....
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 15:22 ---
Ајде да ставиме облог ако си маж.Колата на ново е купена од татко ми што значи прв газда и цели 25 години сервисирана во Сервис Митревски во Припор.Ке се наполни резервоарот до капаче,ке се извозат околу 100км на рамно со брзина не поголема од 70км на час и на наредно полнење до капаче во Лукоил ке видиме колку ке покаже.:)
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 15:14 ---

Точно е дека трошеше толку пред да се појави горивото на Лукоил.Дури сега од авион се гледа каков бензин ни продавале бензинските пумпите години наназад.Само една споредба ке ти кажам.Зет ми со Опел Вектра 1.8 караван која ја вози во Словенија минимум по 50км на ден кога стави гориво од Макпетрол прво што ме праша дали е ова бензин или вода затоа што драстично повеќе му трошеше гориво за разлика од она што го става во Словенија.Како прво горивото е со полош квалитет а како второ ниедна пумпа нема баждарени мерачи односно во течност се добива помалку од литар кога мерачот ке регистрира на дисплејот 1 Литар.Значи ако се платат 10 литри гориво регистрирани на дисплеј не се добиваат 10 туку помалку.

Претпоставувам дека е Фолцик-от 1200 според годината.Значи убаво напишале 7.5 отворено град 10 литри.Е сега старо ауто и се она што оди на еден 30 и кусур годишњак,се знае потрошуавчаката.А тоа сега Лукоил те Макпетрол некако не ми држи вода приказнава твоја.Технологија пред 45 години со карбуратор и платинка,хмммммммм...........Сакаш стави му ракетно гориво тоа е.Јас возев 132 2000цм3 115КС.Знаеш колку трошеше на отворено во таа Југославија кога имаше најквалитетен бензин???8 литри на отворено,и тоа прв газда сервисирана на време.......

Брате немој молим те.Оваа лапа како говедо.Комшијава има од 1200cm.Има поминато 120000км.Неговиот дедо ја има купена на ново.Колата е навистина супер сочувана.Незнам која година ама ќе да е 80та некаде.Се возевме до прва наплатна рампа до Миладиновци.Незнам колку сме возеле бидејќи беше поодамна ама сигурно не било над 70-80км бидејќи таа толку и оди.12че на отворен пат бато.....:D

Добро знаеш дека луѓе се откачуваа од овие коли само поради потрошувачката,поради ништо друго...Сепак задоволството се плаќа.Навистина е кејф да се возиш во неа.Ретро кола од 45 година(јака машинерија)базирана на воена технологија

Ланцер троши проверено и тоа ми го потврди таксист а и моторот не му е баш тивок бидејки се возев во него а посебно ако се вози на повеќе вртежи таксистов вика рика како магаре.Моделот беше 1.5 од најновите што ги возат како такси.Тоа што викаш дека тебе ти троши 1.5 литри помалку е само до помалку стискање на папучата односно менување на брзини на помалку вртежи.Единствено да пробаш гориво од Лукоил да видиш дили има разлика во потрошувачката иако и првите луѓе на Лукоил кажаа дека повеќе разлика се чувствува на постарите отколку на поновите возила.

Ланцер троши проверено и тоа ми го потврди таксист а и моторот не му е баш тивок бидејки се возев во него а посебно ако се вози на повеќе вртежи таксистов вика рика како магаре.Моделот беше 1.5 од најновите што ги возат како такси.Тоа што викаш дека тебе ти троши 1.5 литри помалку е само до помалку стискање на папучата односно менување на брзини на помалку вртежи.Единствено да пробаш гориво од Лукоил да видиш дили има разлика во потрошувачката иако и првите луѓе на Лукоил кажаа дека повеќе разлика се чувствува на постарите отколку на поновите возила.

E па поради тој бензин на Лукоил бен машко на сервис,се запали сервисната сијаличка.Во дијагнозата покажа оксиген сонда затната поради лошоп гориво.Сега лупам МБ 100 од Макпетрол и нема проблеми.Сите се исти земаат од рафинерија гориво

E па поради тој бензин на Лукоил бен машко на сервис,се запали сервисната сијаличка.Во дијагнозата покажа оксиген сонда затната поради лошоп гориво.Сега лупам МБ 100 од Макпетрол и нема проблеми.Сите се исти земаат од рафинерија гориво
Многу чудно затоа што 99% ке ти потврдат за квалитетот на горивото на Лукоил.Прашај било кој механичар не од овластен сервис туку од самостојните и ке ти го каже истото.Не работам ниту во Макпетрол ниту о Лукоил а немам интерес во ниедна од двете.Само ти кажувам пракса.И пак ке го кажам примерот со Опел Вектра затоа што беше караванот накрцан и преоптеретен 100% со багаж до кров,внатре 6 души и резервоарот до горе наполнет и правец Словенија преку Албанија и Црна гора.Коментарот на зет ми после помината голема километража беше дека горивото е во ред односно дека не се разликува од она што го става горе.
--- надополнето: 20 февруари 2013 во 15:47 ---
Брате немој молим те.Оваа лапа како говедо.Комшијава има од 1200cm.Има поминато 120000км.Неговиот дедо ја има купена на ново.Колата е навистина супер сочувана.Незнам која година ама ќе да е 80та некаде.Се возевме до прва наплатна рампа до Миладиновци.Незнам колку сме возеле бидејќи беше поодамна ама сигурно не било над 70-80км бидејќи таа толку и оди.12че на отворен пат бато.....:D

Добро знаеш дека луѓе се откачуваа од овие коли само поради потрошувачката,поради ништо друго...Сепак задоволството се плаќа.Навистина е кејф да се возиш во неа.Ретро кола од 45 година(јака машинерија)базирана на воена технологија
Оди во сервис Митревски нека го проверат моторот во каква состојба е и нека ги наштелуваат вентилите па после пробајте ја.Да и мојата трошеше минимум 10 али со гориво од Макпетрол.еднаш пред 15 години и ова ми се случи. Одиме вечер во град и дали во резервоарот имаше 1 литар затоа што стрелката е многу прецизна и никогаш не ме извисила.Во последното црвено поле кажува дека од почеток до крај има 5 литри резерва.Одам во Влае да наполнам гориво во тоа време околу 5 литри и да ја запалм колата стрелката застана на половина на црвеното поле што значи дека во резервоарот има максимум 3 литри гориво.Си реков ајде можеби стрелката се пореметила и продолжувам да возам.И како поминував километри полека си оди спрема крај за да застане и не пали!Ја буткаме до наредна пумпа пак ставам гориво за истите пари и стрелката дојде до почеток на полето кое покажува 5 литри а не како претходно на средина што значи претходната пумпа ми украла зели 2 литра гориво отприлика.

И јас можам да потврдам разлика во потрошувачка кога ставам од Лукоил, па сега само од таму ставам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom