Зошто спортските фанови зборуваат во 1 лице множина за својот тим?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Темава е малку чудна ама се работи и за чуден феномен. Овде (на Кајгана) приметив дека во оделот спорт и спортски фан клубови навивачите на спортските клубови зборуваат за клубот во прво лице множина...На пример „победивме против ХХХ“ „ не требаше да го продадеме ХХХ“. За мене ова е крајно чудно... Вакви изјави да слушнам од тренери играчи или менаџери или сопственици на некој клуб ми е јасно ама навивачи :confused:. Инаку следам спорт и навивам долго време на некои клубови ама ни на крај памет не ми да зборувам во 1 лице множина за нив.
Се надевам дека некој ќе го објасни ова од психолоши аспект...затоа и ја ставив темата тука а не во спорт иако има доста врска со тоа.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Едноставно е, секој си се смета за дел од клубот за кој навива, и се соживува со него ;)
Мислам дека се работи за проекција а не за реалност. Се знеа кој е дел од тимот тие што се на терен на клупа или може и менаџментот. А ако си дома и се дереш кон телевизорот треба сериозен „leap of faith" за да се наречеш дел од тимот. За мене секогаш ќе бидат „тие“ без разлика колку сакам да победат. Се знае колку е реално да станеш дел од тимот :) Фанатазии се фантазии ама јавно да зборуваш така е малку...

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.665
Поени од реакции
14.539
Темава е малку чудна ама се работи и за чуден феномен. Овде (на Кајгана) приметив дека во оделот спорт и спортски фан клубови навивачите на спортските клубови зборуваат за клубот во прво лице множина...На пример „победивме против ХХХ“ „ не требаше да го продадеме ХХХ“. За мене ова е крајно чудно... Вакви изјави да слушнам од тренери играчи или менаџери или сопственици на некој клуб ми е јасно ама навивачи :confused:. Инаку следам спорт и навивам долго време на некои клубови ама ни на крај памет не ми да зборувам во 1 лице множина за нив.
Се надевам дека некој ќе го објасни ова од психолоши аспект...затоа и ја ставив темата тука а не во спорт иако има доста врска со тоа.
Ако веќе замараш, тогај знај дека во Баерн нема бројка 12-ка на дрес за ниеден играч, таа бројка е резервирана за сите навивачи и така се смета дека навивачите се дел од клубот, не е битно дали си од Македонија или Тунгузија

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ако веќе замараш, тогај знај дека во Баерн нема бројка 12-ка на дрес за ниеден играч, таа бројка е резервирана за сите навивачи и така се смета дека навивачите се дел од клубот, не е битно дали си од Македонија или Тунгузија
Има нели израз во кошарката „шестиот играч“ додуше мислам дека тоа е само симболичен израз. Да навивачи се битен дел од секој натпревар ама... ај не пишувам веќе не ми е намерата...да не ме свати лошо некој...ама само ми звучи чудно и нејасно онака од психолоши аспект ми беше муабетов. Зошто?

W

Werther

Гостин
За разлика од сите останати,јас зборувам со право во прво лице множина,бидејќи Морати ми е втор братучед и сум дел од администрацијата во Интер.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.499
Поени од реакции
2.407
Зашто се сметаат како дел од тимот, како дел од приказната низ натпреварите... Многу просто и едноставно,

C

cige

Гостин
Има нели израз во кошарката „шестиот играч“ додуше мислам дека тоа е само симболичен израз. Да навивачи се битен дел од секој натпревар ама... ај не пишувам веќе не ми е намерата...да не ме свати лошо некој...ама само ми звучи чудно и нејасно онака од психолоши аспект ми беше муабетов. Зошто?
Одговорот е "затоа што ти незнаеш да навиваш со срце". И чабе да се испишат 100 страни ти пак ќе се чудиш.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
За да прашаш и пак да не знаеш! Ете, зошто?

Ја цела песна иам напишано за Ливерпул, а ти па прашуваш зашто сме збореле у прво лице множина.
OMG
Де објави ја песната бе XD

Инаку кога ќе засакаш некој тим тоа е тоа :D

Kajgana Shop

На врв Bottom