Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Ќе може ли некој да ми каже како иде инсталација на DirectX ?
Имам DirectX 9 (4.09) и сеа ме интересира ако преку инсталација на игра стиснам да се инсталира 4.1 дали ќе ја згрешам работата или ништо посебно нема да се случи ?

Се надевам дека на вистинското место го поставувам прашањево :D
Ако е понова верзија ќе се инсталира, а ако е постара ќе те обавести дека веќе имаш инсталирано понова верзија и ќе прекине со инсталацијата. Нема да згрешиш:D

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Зошто кога симнувам преводи за филмови од интернет некои од буквите се чудни, измешани со кирилица... чудно... слично како што има со прашалници.

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Зошто кога симнувам преводи за филмови од интернет некои од буквите се чудни, измешани со кирилица... чудно... слично како што има со прашалници.
Затоа што се во ANSI код треба да ги претвориш во UTF-8 еве мала помош SubtitleEdit ќе ти заврши работа го лоадираш преводот потоа горе бираш UTF-8 и снимаш и толку.

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Затоа што се во ANSI код треба да ги претвориш во UTF-8 еве мала помош SubtitleEdit ќе ти заврши работа го лоадираш преводот потоа горе бираш UTF-8 и снимаш и толку.
Сега е подобро, ама има уште некое(тоа "ч" на српски е како "Е" со апостров(è), има и две "а" кирилично залепени како во едно), тие како да ги исправам?

Еве неколку реченици од друг титл:

2
00:00:47,456 --> 00:00:50,505
<i>Ïîñòîè åäíî ìåñòî.</i>

3
00:00:50,668 --> 00:00:53,968
<i>Ìåñòî êàäå øòî íå ñå çíàå çà òàãà.</i>

4
00:00:54,588 --> 00:00:58,934
<i>Êàäå øòî ñèíàòà
áî¼à îçíà÷óâà ñðåà.</i>

5
00:00:59,635 --> 00:01:05,563
<i>Ìåñòî íàñåëåíî îä ìàëè, ñèíè
ñóøòåñòâà, âèñîêè êîëêó òðè ¼àáîëêà.</i>

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Сега е подобро, ама има уште некое(тоа "ч" на српски е како "Е" со апостров(è), има и две "а" кирилично залепени како во едно), тие како да ги исправам?

Еве неколку реченици од друг титл:

2
00:00:47,456 --> 00:00:50,505
<i>Ïîñòîè åäíî ìåñòî.</i>
</i>
Find & Replace

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
Го поврзав лап топов со плазмата телевизор со Vga кабел бидејќи има само таков излез нема Hdmi и на тоа опциите од телевизорот што се во Input и каде што треба да одберам една од опциите Av, av1, hdmi, rga за да ја добијам сликата од мониторов на компјутеров не ми покажува дека можам да одберам една од нив, т.е се недостапни. Проверив кабелот добро го поврзав...Дали е проблем со графичката или нешто друго ? Патем имам intel(r) графичка

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Го поврзав лап топов со плазмата телевизор со Vga кабел бидејќи има само таков излез нема Hdmi и на тоа опциите од телевизорот што се во Input и каде што треба да одберам една од опциите Av, av1, hdmi, rga за да ја добијам сликата од мониторов на компјутеров не ми покажува дека можам да одберам една од нив, т.е се недостапни. Проверив кабелот добро го поврзав...Дали е проблем со графичката или нешто друго ? Патем имам intel(r) графичка
Пробај вака: Држи Fn(funkciskata) и стискај\пуштај од функциските типки(F1 до F12) таа што е со плава сликичка како екран, ке ти ги ротира SingleDisplay(samo monitor), DualDisplay (Tv+monitor) или само TV(во овој случај снемува слика на лаптопот, го вракаш со уште еден Fn+F10 primer).
Значи ти фали да дефинираш Оutput за видео да ти е и на екстерн дисплеј, овака смо на лаптопот ти иде зашо ти е vo SingleDisplay mode.Друг начин ти е преку контрол панелот да се бавташ, покомплицирано од ова што ти го пишав погоре, али за да функционира мора да ти е инсталиран софтверот за тоа функциските, за секој бренд/лаптоп е посебен софтвер.

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
Пробај вака: Држи Fn(funkciskata) и стискај\пуштај од функциските типки(F1 до F12) таа што е со плава сликичка како екран, ке ти ги ротира SingleDisplay(samo monitor), DualDisplay (Tv+monitor) или само TV(во овој случај снемува слика на лаптопот, го вракаш со уште еден Fn+F10 primer).
Значи ти фали да дефинираш Оutput за видео да ти е и на екстерн дисплеј, овака смо на лаптопот ти иде зашо ти е vo SingleDisplay mode.Друг начин ти е преку контрол панелот да се бавташ, покомплицирано од ова што ти го пишав погоре, али за да функционира мора да ти е инсталиран софтверот за тоа функциските, за секој бренд/лаптоп е посебен софтвер.
Пробав и така со fn ама ништо ...Пробав да ги сменам и сетинзите во графичката и кај што е monitor/tv settings ми кажува: monitor and tv settings are not supported ...Сигурно е до графичката ? ..Сега како можам да инсталирам нова графичка или да ја надоградам оваа ама да подржува monitor and tv settings ? Јас моментално имам intel графичка...

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.857
Поени од реакции
10.697
Пред некое време почна кога се вклучува компјутерот на Welcome скринот да ми се појавува сликичката и треба да ја стиснам за да се вклучи. Како да направам да не се појавува? Инаку Windows XP имам.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Пред некое време почна кога се вклучува компјутерот на Welcome скринот да ми се појавува сликичката и треба да ја стиснам за да се вклучи. Како да направам да не се појавува? Инаку Windows XP имам.
Вероватно мислиш на логон скринот под тоа "сликичката", ако е тоа тогаш прашуваш за аутологон како да вклучиш:
1. Goto Start-> Run
2. Type control userpasswords2 and press enter
3. Click the username you want to autologin and uncheck the box “Users must enter a username and password to use this computer”
4. Enter your password when prompted leave empty if none.
5. Click OK
Или поедноставно со програмчево или PowerToys za XP

Член од
20 јануари 2009
Мислења
657
Поени од реакции
541
Интересна работа ми се деси... Инсталирав WinXP SP2 и немале Цд-ња со драјверите, па ги спуштив преку интернет преку driverscanner и driver genious. Ги најде сите, освен за звучната. Преку PC Wizard успеав да го најдам и тој драјвер и го инсталирав. Долу си се појави звучничето а во Control Panel - > Sounds не беа замрзнати опциите, НО, звук немаше. Преинсталирав пак, пак истото. Гибав и преку Device manager и се си јавуваше дека е во ред, но проклетиот звук го немаше.... Од назад на компјутерот, кабелот од звучниците го ставив во влезот за микрофон (во розевото, а претходно си беше во зеленото и си работеше во ред). И замислете.... звук имаше, малку шуштеше, па кога од контролите го намалив звукот, си работеше перфектно. Сепак, ми е страв да не направи некој дефект или слично, а исто и со слушалките. Кога ќе ги ставам во зелениот влез не работат, а во розевиот работат и тие (само од назад, од напред не)... Па, дали би можело да наштети вака поврзани и евентуално решение.... а пред инсталирањето на ОС, звучниците си беа поврзани во зелениот влез и си работеле....

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Интересна работа ми се деси... Инсталирав WinXP SP2 и немале Цд-ња со драјверите, па ги спуштив преку интернет преку driverscanner и driver genious. Ги најде сите, освен за звучната. Преку PC Wizard успеав да го најдам и тој драјвер и го инсталирав. Долу си се појави звучничето а во Control Panel - > Sounds не беа замрзнати опциите, НО, звук немаше. Преинсталирав пак, пак истото. Гибав и преку Device manager и се си јавуваше дека е во ред, но проклетиот звук го немаше.... Од назад на компјутерот, кабелот од звучниците го ставив во влезот за микрофон (во розевото, а претходно си беше во зеленото и си работеше во ред). И замислете.... звук имаше, малку шуштеше, па кога од контролите го намалив звукот, си работеше перфектно. Сепак, ми е страв да не направи некој дефект или слично, а исто и со слушалките. Кога ќе ги ставам во зелениот влез не работат, а во розевиот работат и тие (само од назад, од напред не)... Па, дали би можело да наштети вака поврзани и евентуално решение.... а пред инсталирањето на ОС, звучниците си беа поврзани во зелениот влез и си работеле....
Не е штетно. А чаре не знам. Нека тера така ако не ти смета :)

Член од
17 февруари 2013
Мислења
14
Поени од реакции
2
дечки имам еден проблем, од никаде ми дојде..

кога вклучам мозила, хром, и идам на нет и така 2 мин седам и ми искача уривање на нив, (crash report) и се така ..

земав ги избришав и од ново ги инсталирав пак истото .. па дури и го преинсталирав windows-ot и па истото .. незнам што е проблемот ...

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
Успеав со Vga да пренесам слика на телевизорот, но не можам и звукот на го пренесам. Пробав со еден аудио видео кабел, кој има еден влез за лап топ и два влеза за тв (бел и црвен) али не успеав. Има некое решение за ова?

Kajgana Shop

На врв Bottom