Чешка ја призна Македонија под уставното име

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
нешто чудно ми е ова што го кажувате
да не имате нешто помешано!!!!!!!!!!!???
зошто нема ништо овде? http://www.vlada.cz/en/

A мислите вест за признавање на држави и одредени работи од државно значење се за*банција?! Дај престанете со глупости бе на интернет страна не пишувало ццц.

Спорот со Грција мора да се реши ако МКД сака да влезе во ЕУ и НАТО..

Затоа што Чешка, како и сите други земји, не има признаено со официјален акт, уште одамна.
Сега само почнала во официјалната кореспонденција да не нарекува, така како што и се викаме.
Тоа нашите го артикулираат по медиуми како: - Чешка не призна под уставно име! - а не дека постои нов официјален акт на признавање (затоа и го нема како вест на нивниот сајт).

Затоа што Чешка, како и сите други земји, не има признаено со официјален акт, уште одамна.
Сега само почнала во официјалната кореспонденција да не нарекува, така како што и се викаме.
Тоа нашите го артикулираат по медиуми како: - Чешка не призна под уставно име! - а не дека постои нов официјален акт на признавање (затоа и го нема како вест на нивниот сајт).
sosema si vo pravo za ova

А тек замисли, што би било, ако сите афрички земји што не имаат признаено одамна, утре, наеднаш да почнат и официјално да го користат уставното име.

„Голем ден за Македонија. Дури 37 држави од нигер континентот не' признаа под уставно име.“

:icon_mrgr:

Медиумите постојано создаваат разни заблуди меѓу луѓето.

Точно е дека не постои официјален акт на признавање на имиња, односно тоа е резултат на дипломатска практика во ословување на дадена земја да го користат името на земјата.
Многу земји на билатерално ниво го употребуваат нашето име, а во меѓународните институции ја користат референцата, такви примери се В.Б, Германија и некои други.

Уште позначајно е што Чешка ја сменува својата практика, бидејќи и понатаму има доста големо грчко малцинство како последица на граѓанската војна.
Но, и покрај сето тоа, Чесите важат за големи космополити и толерантен народ, особено голема поддршка сме добивале во научните институции, при што издадени бројни дела за македонскиот јазик, историја, култура и сл. И тоа во континуитет во последните 100 години, а не само после осамостојувањето.

Јас повторно би спомнал и за заблудата “уставно име“ која продолжуваат да ја практикуваат нашите медиуми и несовесни политичари, Македонија не е „уставно“ име, ниту името произлегло од Уставот.

Јас повторно би спомнал и за заблудата “уставно име“ која продолжуваат да ја практикуваат нашите медиуми и несовесни политичари, Македонија не е „уставно“ име, ниту името произлегло од Уставот.

Точно. Македонија ниту е уставно име, ниту ќе биде.

Но, според Уставот, оваа држава не се вика Македонија. Се вика Република Македонија. Тоа е уставното име, и околу тоа нема заблуди.

Еric J. Biafranic: Името на државата е Македонија, а "република" е описен збор за вид на политичко уредување пред името Македонија. Значи не е име или дел од името.

Те молам не чувствувај потреба да ми реплицираш само затоа што сум ти укажал на горното за да не ја разводниме темата.

Секоја чест за потегот на Чешка.

викате ферманија франција си имале некои кралски лози со грција ама ситуацијата се менува ке видиме наскоро на престолот во франција кога ке седнат арапи, или црнци а во германија турци па ке видиме кој кого ке признае и кој кого нема да признае

Еric J. Biafranic: Името на државата е Македонија, а "република" е описен збор за вид на политичко уредување пред името Македонија. Значи не е име или дел од името.

Те молам не чувствувај потреба да ми реплицираш само затоа што сум ти укажал на горното за да не ја разводниме темата.

Секоја чест за потегот на Чешка.

Да, така е. Па уште не ми реплицирај.

Република Македонија, Republic of Macedonia. Неизоставен дел е, не лупетај.

Колку републики имаш во цел свет, а колку од нив во името го носат политичкото уредување?

Така ви го акосаа, да не осетите, дека дел од името е и „Република“.

Ај, кога ќе потполнуваш некои документи, напиши Македонија, без република. What a feeling it is... strange :vozbud:

Да, така е. Па уште не ми реплицирај.

Република Македонија, Republic of Macedonia. Неизоставен дел е, не лупетај.

Колку републики имаш во цел свет, а колку од нив во името го носат политичкото уредување?

Така ви го акосаа, да не осетите, дека дел од името е и „Република“.

Ај, кога ќе потполнуваш некои документи, напиши Македонија, без република. What a feeling it is... strange :vozbud:

Читај, овде е објаснето:

http://macedonianspark.com/mk/vesti/komentaridebati/691-frkovica--
.

Се е во ред. Но, освен објаснувањата кои се изведени од некои заклучоци со субјективен нагласок, не гледам некоја релевантност на овие „докази“ пред кои треба да се поклониме, нели.

Не го чепкам сето тоа, ниту интернационалните примери, освен следното:

„Република е уставна референца и таа може да се менува, без да игра значење во определувањето на народот“. ...„Република не е ниту име, ниту дел од името“

Добро, но дали тоа значи дека и референцата која ни ја запакуваа во почетокот на 90тите години и ООН сеуште се раководат по истата, не смета воопшто?

Нели, FYRO е само референца, и тоа не е дел од името, и може да се менува, без да игра значење во определувањето на народот.

Интернационалната FYRO и „домашната“ „Република“ се само референци.

Првата е дел од името, и смета, а втората не е, и не смета? Така?

(само да напоменам, дека доколку сметате дека сето ова оди во off topic на оваа тема, и доколку сметате дека има елементи за дискусија, подгответе тема токму за ова...)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom