Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Инаку за тоа со бензинот, го пишав онака иронично, ни на крај памет не ми паѓа да правам таква работа на мотор, нити со бензин нити со дизел... Ама пошто има експерти по таа работа, можи ќе се најди некој до толку будала да извади 2 литри масло и да тури 2 литри бензин... во турбаш.
Абе нема смисла овакви постови да пишувате кога немате врска како функционираат работите.
Некој ке си сфати здраво за готово па ке напраи некоја беља читајки ве овде.
Нема врска дали е турбаш или не е,си има специјално средство за перење на мотор,се раствора со вода,го ставаш место уље(значи испушташ уље) и како што кажа ЕВО , работи некои 15 мин у место и после испушташ.Го пере моторот ко фабрика го праи.После си сипуеш уље и евентуално адитив,ја би Кератек на Ликви Моли,па да видиш сине како работи дизел после.Мислиш бензинец е.
Ја на БМВто на секоја промена на уље,ако има потреба го перам моторот внатрешно,чистам ЕГР вентил,усисна грана,МАФ сензор и мењам сепаратор на уље.Филтер за воздух мењам на 6 месеци зашто има превише загадување па многу брзо се праи катран филтерот.
Праи ги овие работи почесто на колата и така ке ти тера милион и назад.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Со кое средтсво се чисти ЕГР вентил, и дали може да од тоа да сецка кола.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Сецка од лош филтер за нафта-бензин,може да влече воздух од некаде,провери цревата да не се скинати или откачени,или има проблем со МАФ сензорот.ЕГР нема врска со сецкање,тој се чисти превентивно од гареж да не улета у усисна грана а ептен ако е затнат тогаш ке осетиш лаг со турбото.Иначе се чисти со раствор многу јак,или со бензин,нафта и четка за заби.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.881
Поени од реакции
6.941
Од шо мака можи да не работи даљинското за централно? Кај шо ги праев, ми дадоа 2. Го корситев едното некое време, ама забележав дека не работи баш ко шо треба. Некогаш заклучува, некогаш не. Некогаш па отклучува одма, и од поблску у од подалеку, некогаш ништо живо не сака. Другар ми ми вика, абе шо не заклучиш од подалеку, ова треба дури и до балкон да ти работи, а не да те заебава од 2 метра растојание. Пробав со второто, шо демек ми беше резерва, работи ко пушка, да не го почудам :D и навистина фаќа дури и од 10-15 метра, а и од балкон од 5-ти спрат. Го отворив тоа првото, сакав да видам какви батерии имаа, и ако се обични си мислев ќе купам нови, во случај да ми дале стари, или можда веќе користени...ко го отворив гледам не се баш едноставни и ефтини батерии, барем така ми се чини. Шо мислите вие, можи да е до батериите и дали има негде вакви, и колку пари се отприлика?

IMG_4384.JPG

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Од шо мака можи да не работи даљинското за централно? Кај шо ги праев, ми дадоа 2. Го корситев едното некое време, ама забележав дека не работи баш ко шо треба. Некогаш заклучува, некогаш не. Некогаш па отклучува одма, и од поблску у од подалеку, некогаш ништо живо не сака. Другар ми ми вика, абе шо не заклучиш од подалеку, ова треба дури и до балкон да ти работи, а не да те заебава од 2 метра растојание. Пробав со второто, шо демек ми беше резерва, работи ко пушка, да не го почудам :D и навистина фаќа дури и од 10-15 метра, а и од балкон од 5-ти спрат. Го отворив тоа првото, сакав да видам какви батерии имаа, и ако се обични си мислев ќе купам нови, во случај да ми дале стари, или можда веќе користени...ко го отворив гледам не се баш едноставни и ефтини батерии, барем така ми се чини. Шо мислите вие, можи да е до батериите и дали има негде вакви, и колку пари се отприлика?

Прегледај го приврзокот 58215
АКо си од Прилеп,тогаш трк на пазарчето.Некаде се околу 90 денари парче.Ако неможеш да најдеш,тогаш ако те вее патот во СК,на Зелено пазарче,или некој да ти ги пушти по автобус.Ознаката е CR2016....така ги водат.....Ти помогнав???

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.881
Поени од реакции
6.941
Доб
АКо си од Прилеп,тогаш трк на пазарчето.Некаде се околу 90 денари парче.Ако неможеш да најдеш,тогаш ако те вее патот во СК,на Зелено пазарче,или некој да ти ги пушти по автобус.Ознаката е CR2016....така ги водат.....Ти помогнав???
Донекаде да :) Добро е не се скапи, ама дали се сигурно батериите. Оти ако е то супер, да не одам дури до бт, кај шо ги праевме даљинскава, а то беше пред неполн месец. Ама знајш како е денеска, секој гледа да те заебе...па можда ми ставиле стари батерии, оти логички, ако е расипано нема да работи ич, а ова кога работеше, кога не, симптом кој наведува на слабост на батериите :)

Член од
14 февруари 2013
Мислења
11
Поени од реакции
4
Едно прашање.Ми се запали MIL на аутото.Во сервис рекоа оксиген сонда.Ја променив.Еден период беше ок,но пак по 3 месеци се запали MIL.Ја однесов на сервис,ми рекоа дека ја провериле сондата,била ок,чистеле некоја клапна???????????,и за инсталација на содата некој софтвер.Зошто колата малку како да сецкаше на константна брзина.Мислев дека е бензинот,ама ни сам веке не знам што е.Сега е о.к ама до кога?????Се работи за Опел Корса 1.2 16в 2003

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Кој е подобар сервис за Опел, Аутомакедонија или Олимпија моторс?

Член од
14 февруари 2013
Мислења
11
Поени од реакции
4
Кој е подобар сервис за Опел, Аутомакедонија или Олимпија моторс?
И давта не се лоши,но Аутомакедонија некако почнаа да работат шкарт.Пријател носеше Астра кај нив за обична работа(не свиреше свирката),за да на крај у гаража у маало за 2 Скопски ја оправија...

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90

Прегледај го приврзокот 58215
CR2016 ти се батерииве, јас кога мењав ставив CR2025. Ако имаш простор стави 25 или евентуално 32

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Едно прашање.Ми се запали MIL на аутото.Во сервис рекоа оксиген сонда.Ја променив.Еден период беше ок,но пак по 3 месеци се запали MIL.Ја однесов на сервис,ми рекоа дека ја провериле сондата,била ок,чистеле некоја клапна???????????,и за инсталација на содата некој софтвер.Зошто колата малку како да сецкаше на константна брзина.Мислев дека е бензинот,ама ни сам веке не знам што е.Сега е о.к ама до кога?????Се работи за Опел Корса 1.2 16в 2003
Ti treba saglam servis i saglam dijagnostika

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Može da e bombinata,luftmaserot ili senzorot za pozicija-palenje. Otkači go luftmaserot i vidi dali ke secka,i dali ke ima razlika vo vlečenjeto. Ako go otkačiš i posle ne secka kaj nego e makata. Probaj otkači ja i lambdata, ako ja smenile,može da ne e original i da ne e ispravna.Ako i dalje secka najverovatno deka e bombinata,kaj ovie zaebani se bombinite,lieni se sose kablite vo edno. Ako e do bombinata najubavo e da se prepravi so nadvorešna bombina od druga kola i da se stavat obični kabli.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
58
Поени од реакции
11
Do posleden den se mislam i nikako da se odlucam pomegu SAAB 9-3 2.2 TiD (125 PS) Dizel varijanta i Mercedes Benz C 220 CDI (143 PS) isto dizel ? Ajde malku pomos utre trebe da sa odlucam!

Kajgana Shop

На врв Bottom