Продажба на земјиште преку адвокатски договор!

• Креатор на темата Креатор на темата Bum-Bum
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 март 2012
Мислења
24
Поени од реакции
5
Вака оние кои се позапознаени околу оваа тема сакам да ги прашам...
Дали може да се продаде,даде по кирија ако е твое само преку адвокатски договор...Значи немаш никаков имотен лист..
И дали во централниот регистар можеш да отвориш фирма на оваков вид на земјиште?

Ако немаш имотен лист џабе ти е како ќе ја докажеш сопственоста?

Ако немаш имотен лист џабе ти е како ќе ја докажеш сопственоста?
Со сведоци...
Доказ дека преку 20 години го поседуваш тоа земјиште....
Ама тоа понатаму...за докажување на сопственост е лесно но е голема процедура...
Јас друго прашав..Дали можеш во ЦР да регистрираш фирма ако за земјиштето имаш само адвокатски договор дека е твое.

Со сведоци...
Ама тоа понатаму...за докажување на сопственост е лесно но е голема процедура...
Јас друго прашав..Дали можеш во ЦР да регистрираш фирма ако за земјиштето имаш само адвокатски договор дека е твое.

Не знам што ти значи отварање фирма на земјиште. За да градиш на градежно земјиште треба да имаш дозвола за градење.

Со сведоци...

Фирмата е најпаметно да ја регистрираш на твоја адреса, поточно адреса која нема често да ја менуваш за да избегнеш трошоци за чести промени на податоци во ЦР, банки и други институции. Во тој случај земјиштето ќе си го пријавиш како локација на која вршиш дејност.
Инаку да, можеш да регистрираш фирма на адреса која не е во твоја сопственост а за која имаш соодветна документација за користење. Значи ако сопственикот може да докаже пред нотар дека земјиштето е негово и со тоа добиеш заверен договор за закуп, тогаш немаш ама баш никаков проблем со ЦР.

Фирмата е најпаметно да ја регистрираш на твоја адреса, поточно адреса која нема често да ја менуваш за да избегнеш трошоци за чести промени на податоци во ЦР, банки и други институции. Во тој случај земјиштето ќе си го пријавиш како локација на која вршиш дејност.
Инаку да, можеш да регистрираш фирма на адреса која не е во твоја сопственост а за која имаш соодветна документација за користење. Значи ако сопственикот може да докаже пред нотар дека земјиштето е негово и со тоа добиеш заверен договор за закуп, тогаш немаш ама баш никаков проблем со ЦР.
Ти благодарам :)
--- надополнето: 14 февруари 2013 во 10:45 ---
Не знам што ти значи отварање фирма на земјиште. За да градиш на градежно земјиште треба да имаш дозвола за градење.
Еве вака...
Конкретно...
Мојот дедо има земјиште кое е негово преку адвокатски договор на тоа земјиште сакам да отворам стовариште за дрва,земјиштето треба да ми го даде дедо ми под закуп и јас на таа локација да регистрирам фирма во ЦР...Дали е возможно такво нешто...односно дали ЦР ке бара имотен лист за докажување на сопственоста или ќе може тоа да се постигне само со адвокатски договор...
Затоа што потребно е побрзо да почнам а докажувањето на сопственост е долг процес...

Другар лош ти е терминов ''адвокатски договор'' Адвокатот то составува договор помеѓу одредени странки, а не се докажува со тоа сопственост. Доказ за сопственост е имотен лист. Договорот кој го има дедо ти претпоставувам дека е купопродажен дог. и истиот треба да се спроведе во катастар за да се запише и да се издаде имотен лист.

ПС. Оди кај адвокат и ќе ти каже која е процедурата

Другар лош ти е терминов ''адвокатски договор'' Адвокатот то составува договор помеѓу одредени странки, а не се докажува со тоа сопственост. Доказ за сопственост е имотен лист. Договорот кој го има дедо ти претпоставувам дека е купопродажен дог. и истиот треба да се спроведе во катастар за да се запише и да се издаде имотен лист.

ПС. Оди кај адвокат и ќе ти каже која е процедурата
Бев и адвокатот ми рече дека он тоа незнаел и не се занимавал со тоа...Да сум отишла во ЦР да прашам тамо...така и ќе направам :D

Инаку можеби ми е лош терминот ама јас знам дека за тоа земјиште он има само адвокатски договор и ништо друго...затоа и така се изразив :)

Во ЦР нема да ти бараат имотен , ако има адреса земјиштето пријави ја таа ама ке имаш проблем со контролите подоцна , ке мора да го имаш регулирано изнајмувањето со договор меѓу тебе и сопственикот на земјиштето . Ако сеуште е на поранешниот сопственик склучи фиктивен договор со него .

Бев и адвокатот ми рече дека он тоа незнаел и не се занимавал со тоа...Да сум отишла во ЦР да прашам тамо...така и ќе направам :D

Инаку можеби ми е лош терминот ама јас знам дека за тоа земјиште он има само адвокатски договор и ништо друго...затоа и така се изразив :)

Прво треба поднесеш барање во катастар за упишување право на сопственост и за таа цел да поднесеш договор (за купопродажба, за подарок, за размена, за доживотна издршка и за распределба на имот за време на живот); судска пресуда, спогодба или наследно решение; комплетна градежно-техничка документација, тапија и слично.
Така ќе извадиш имотен лист за парцелата на име на правниот сопственик чие име стои на договорот.
Отпосле можете да почнете оставинска постапка.

ова е интересно, се разбира во написот ги нема деталите... може Саше од Охрид знае повеќе ??
http://ohridnews.com/index.php?mod=1&kat=4&id=52156
колку знам од Законот за перење пари, прво 11.000 евра неможе да се дадат на рака па да има и нотарски а не усмен договор, мислам ако има таква работа требало финансова полиција да интервенира

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom