Нинович не го тупи многу. Ти си новиот
Gurdjieff. Не пушувај 100 реченици без поента, и каде секоја втора ти е контрадикторност.
Едноставно те прашав.
1. Дали според тебе Исламот е воена доктрина или религија? ДА или НЕ. Немој философии што е ова што е она, кратко и јасно.
2. Како во таа религија на мирот се вклопува поддршката на протест за убијци на невини каурски деца, само заради тоа што се од исламска вероисповест убијците?
3. Како во таа религија на мирот се вклопува севкупниот муслимански терор, врз се што е немуслиманско ширум светот?
Тоа одговори ти кратко и јасно. Како една рлеигија го дозволува тоа горенаведеното, а студирај си и понатаму што сакаш.
Таму при крајот велиш дека и ти не го оправдуваш тоа и дека всушност исламот е против сите, а мене ми велиш дека сум арогантен затоа што го кажав тоа што и ти го мислиш? Каква несериозност од твоја страна, нели?
Те молам одговори на прашањата кратко и јасно, тоа што си прашан, и не филосфирај.
Без поента? Ако ТИ не можеш да ја пронајдеш не значи дека ја нема. Не ти ги разбирам личните дискфалификации во целава полемика која ја имаме. Превише си арогантен, некој поназад спомна “Его доволно големо дури и папата да се засрами“ кое мислам дека ти го имаш. Уопште не филозофирав, одговорите на овие прашања ги имам во текстот, ама ти не сакаш да ги видиш. Знам дека ги сфати, бистар си, ама се праиш удрен.
Еве ти поконкретно:
1. Прашањето како што го имаш поставено не ти е можно значи. Исламот не може да биде ИЛИ религија ИЛИ политичко-воена доктрина, затоа што тој е И религија И политичко-воена доктрина.
2. За протестот за поддршка на осомничените ти кажав. Според мене НЕ Е ОПРАВДАН.
Ама ти ги викаш “убијци на каурски деца“, значи ти атеист, кој бара докази за СЕ, овде осудуваш некого предвреме, без докази?! Кога ќе ги осуди судот ќе бидат убијци. Сега-засега се осомничени. Ќе ти повторам. Јас не го оправдувам протестот.
На тие луѓе никој не им суди затоа што се исламски фундаменталисти, туку затоа што се осомничени за убиство во секуларна држава, по граѓански закон. Од ова произлегува дека нема покритие за никаков протест.
3. За мирот. Во Исламот има сфаќање за мирот. Накратко, Исламот е религија која поддржува мир помеѓу муслиманите. Поддржува мир и низ целиот свет, ама тогаш кога на целиот свет ќе царува Ислам. Јасно ти е? Поради тежнеењето Исламот да стане Светска религија, што е и во неговата суштина, се дешаваат такви терори. Парафразирано: “Ќе има мир кога на цел свет ќе се рашири Исламот“
Од ова, нормално не произлегува дека јас го оправдувам тоа, затоа ја спомнав и секуларизацијата.
Пишав милион пати дека тој терор мора да прекине и мора да се најдат начини и рецепти за тоа, ама тој рецепт не те подразбира тебе, како месија кој шета по места полни со верници и шири разбуденост, рационализам и напредност.
Исламот е против сите. Да, јас го реков тоа. Ама јас не нападнав муслиман и не си зедов за право да му кажам дали е заостанат или не. Јас го познавам (донекаде) Исламот, ги почитувам сите верници, без разлика кое е моето субјективно мислење и став за него.
Двајцата слично мислиме, ама јас не ги нападнав како заспани, ти ги нападна. Тоа значи, не, уопште не е несериозно од моја страна.