Sosema si greska koga velis deka ateistite imaat strasna odbivnost vo nesto da se veruva bidejki koga kazuvas veruva ili vernik ti avtomatski toa go prepisuvas vo veruvanje na veruvanjeto na bog. Site veruvame na nekogo i jas licno ima luge na koi im veruvam na zbor za odredeni raboti t.e. ne mora da mi dadat dokaz za toa sto mi go kazuvaat i spored tvoite kriteriumi jas sum vernik.
No koga se raboti za veruvanje vo veruvanjeto vo bog jas na nikogo ne veruvam i baram da mi dade dokaz deka vakvo nesto postoi i dokolku mi dade jas ke stanam najgolemiot vernik na taa religija-dali sega sum vernik po tvoite kriteriumi.
Vo toa sto ja poznavas materijata za religija ti nema ramen na ovoj forum, barem taka jas mislam, no od druga strana tvojata kontradiktornost e segogas pogolema i pogolema. Osven sto si otvoren i liberalen gledam deka spored tebe i doveduvas logicni zaklucoci a i imas golemo znaenje od religiozni temi.
I sepak veruvas vo veruvanjeto na nekoja religiozna institucija za nivnoto veruvanje vo bog t. e. tie te ubedile vo toa, ili pak nekoj drug te ubedil isto taka sto veruva vo toa no sepak i negovoto veruvanje poteknuva od taa ista religiozna institucija. Dali si se zaprasal kakov legimitet imaat tie religiozni instituciza da veruvas vo toa sto tie go veruvaat bez da ti dadat dokaz za nivnoto veruvanje. Za mene tie odamna go izgubija legimitetot a poradi toa pocnav da se prasuvam koga tie ne se verodostojni dali toa sto go tvrdat e verodostojno (cista logika) i koga za toa nema dokaz znaci ne e vistina. I pak ke se navratam na isto, dokolku mi dadat dokaz za toa nivno veruvanje vo veruvanje vo bog jas pak ke bidam niven vernik no dosega ne go napravija toa.
te citiram
Еден атеист мрзи да биде убедуван дека некаков Бог постои. Зошто тогаш не го почитува верникот кој исто така мрзи да биде убедуван дека Бог не постои.
So samata postavenos na religija i ateizam (ili obratno) t.e baranje za dokazi a tie ne mozat da bidat dadeni i so toa se pobivaat edna so druga tie nikogas ne moze da bidat edno do drugo bez konfrontacija (samo prasanje e do kade ke odi ovaa konfrontacija, t.e vo islamot se odi do krvoprolevanje)
te citiram
Во ова што го кажа, не може да има контрадикторност затоа што ти не знаеш колкав верник сум, а еве како што гледаш, не значи дека ако си верник не можеш да бидеш отворен.
Dali ima razlika dali si golem, mal ili sreden vernik. vazno e deka veruvas vo veruvanjeto na postoenje na bog, a dali gi sledis site religiozni zakoni ili normi koi ti gi nametnuva istata religija ( pretpostavuvam so toa se klasiras kolkav vernik si) ne igra uloga vo tvojot pogled na zivotot deka se e stvoril bog. i sekoja tvoja otvorenost na bilo sto i so tek na vreme da dojdes do situacija ili prasanje na koe ne mozes da dades odgovor na kraj se ke se zatvori so bog. (primer koj go sozdal covekot, zemjata, sonceto).
Isto taka od strana na religioznite institucii nema tuka nikakva otvorenost so prasanjeto koj go sozdal covekot, zemjata, sonceto i se drugo tuku toa e zatvoreno i odgovorot na toa go pisuva vo "svetite knigi"
kako sto kazav prethodno
se citiram
Kontradiktornosta e vo toa sto si liberalen, otvoren, no sepak si vernik na religija. I sepak tvojata otvorenost e vo ramkite na tvojata religija
Прво, фала ти за пофалните зборови.
Вака.. Јас под атеист не подразбирам човек кој оди и бара докази за разноразни работи пред да верува во нешто. Атеизмот постои поради религијата, нели? Да не постоела религијата, ќе немало ниту атеисти. Битно е да се сфати таа причинско-последична врска измеѓу атеизмот и религијата. Јас кога го користам зборот атеист - мислам само на човек кој не верува дека постои ентитет кој има божји и натприродни својства, не верува дека постои Бог или било каков облик на божество.
Нормално дека не мислам на ова кое го спомна - верување некому во даден збор, тоа би било многу несериозно.
Во ред е твојот став дека од некого бараш докази, кои би те натерале да веруваш во тоа “докажано“ нешто. Затоа си и атеист, не? Ама кажав поназад, било која религија да ја прашаш (мислам на верник) ќе ти даде одговор од нејзин аспект, а ти мораш секој таков да го земеш предвид.
Ако веќе велиш дека кога би добил доказ - би бил најголем верник и кога веќе е раширено сфаќањето дека атеистите се најрационалните луѓе, тогаш биди прво човек и земи го објаснувањето на верникот како легитимно. Барем е за него легитимно.
Ако си атеист, не значи дека треба некого да убедуваш дека е во заблуда. Твојот став е легитимен и никој не те чепка, ама немој ни ти да чепкаш никого зошто и тој некој си има легитимитет за неговите ставови. Каков-таков.
Мене ми здосмета што овде атеистите идат да се докажуваат кој е во право, а не да бараат докази. Зошто ако дојдеш по докази, ќе го земеш предвид доказот, па во себе ќе одлучиш дали те убедува доволно за да станеш верник или не. А нема да дојдеш по доказ со цел да го обориш уште пред да го добиеш и оној кој ти го дал одговорот, да го наречеш заспан и заостанат.
Добив впечаток дека уствари овде атеистите идат да слушнат нешто што тие сакаат да слушнат, што им одговара. Кога ќе видат дека таков одговор не може да добијат, што е и нормално зошто оној кој одговара по дифолт, обично е верник, а и природата на прашањето не дозволува друг одговор од верски одговор - е тогаш се лутат и го нарекуваат назаден, манипулиран и во заблуда.
Пак ќе повторам. Ништо немам против атеистите. Ги почитувам нивните одговори и објаснувања и искрено појше ме убедуваат од верските. Само, јас, воопшто не мислам дека неколку милијарди луѓе во светов кои се верници се назадни, немаат способност за рационално размислување и се во заблуда. Иако во голем дел, мислам дека религијата како појава, на почетокот е создадена за манипулација на масите. Тоа ми беше целата поента.
Небитно што јас мислам за религијата и за атеистите, јас немам никакво право да наречам некого збудален и занесен затоа што верува во нешто кое емотивно му значи, а да прифатам дека некој атеист е рационално, свесно и духовно над него, само затоа што “според себе бил поразумен“ од некој верник.
Тоа ми беше цела поента, друже. Немав намера да објаснувам свои гледишта, ниту имав намера да напаѓам атеистички, ниту да бранам муслимански.
Само ја нападнав намерата и желбата некој да се постави во надредена интелектуална положба, затоа што своите ставови ги објаснувал “рационално“, на сметка на некој кој ги објаснува “верски“. Да си земе за право некому да отвара очи.
П.С. Да, изумив... Се согласувам за конфронтацијата и се согласувам дека тоа е нешто кое мора да се превенира што е можно повеќе.
Религиите се исклучиви измеѓу себе и нивна кохабитација е скоро па невозможна. Секуларизација е одговорот на тоа, ама тука се јавува друг проблем, а тоа е што со оние религии како исламот кои во суштината имаат вродена одбивност и неспоивост со тој концепт на секуларизација.
Голем проблем е крвопролевањето во име на религијата, треба да се бараат решенија.
Ама пак ќе повторам... Решение за тоа не е шетање по светот и убедување верници дека уствари цел живот живеат во заблуда и дека се заостанати. Тоа ми беше цела поента.