Потеклото на Албанците

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ова се лица на Курди, заборавив само од кој дел на Курдистан.

Некако многу познати ми се ликовиве, не тврдам ништо само нафрлам

Да не дојде до забуна овој вториов е Босанец

Инаку се работи за арменоидна раса или арменоиди

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Ова се лица на Курди, заборавив само од кој дел на Курдистан.

Некако многу познати ми се ликовиве, не тврдам ништо само нафрлам

Да не дојде до забуна овој вториов е Босанец

Инаку се работи за арменоидна раса или арменоиди

Point is?
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 12:32 ---
Eve interesna kniga >
http://books.google.mk/books?id=bclfdU_2lesC&pg=PA786&dq=Prince Arbanon&hl=en&sa=X&ei=IOEUUfrhD6au4AT9toHgCA&redir_esc=y#v=onepage&q=Prince Arbanon&f=false

Eve druga...
http://books.google.mk/books?id=haFlGXIg8uoC&pg=PR54&dq=Prince Arbanon&hl=en&sa=X&ei=IOEUUfrhD6au4AT9toHgCA&redir_esc=y#v=onepage&q=Prince Arbanon&f=false
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 12:35 ---
http://books.google.mk/books?id=GEl6N2tQeawC&pg=PA456&dq=Prince Arbanon&hl=en&sa=X&ei=IOEUUfrhD6au4AT9toHgCA&redir_esc=y#v=onepage&q=Prince Arbanon&f=false

Z

zmej gorjanin

Гостин
"The origins of the Kurds are lost in legend. One story states they had Arabic origins but broke away with quarrel with the Ghassanids."

http://books.google.mk/books?id=-FrplK7UVJYC&pg=PA34&lpg=PA34&dq=The+origins+of+the+Kurds+are+lost+in+legend.+One+story+states+that+they+had+Arab+origins+but+broke+away+after+a+quarrel+with+the+Ghassanids&source=bl&ots=NyFxZBhyVX&sig=lv4ZnKwLWu-CuBWsXOXulmur1gs&hl=en&sa=X&ei=7fQUUfvCO82SswbRh4Fw&redir_esc=y#v=onepage&q=The origins of the Kurds are lost in legend. One story states that they had Arab origins but broke away after a quarrel with the Ghassanids&f=false

Хммм интересантно, а познати се преселбите на Гасанидите од Палестина накај Курдистан, Анатолија, па Кавказ на север.. Само теорија де.

Еве ги античките традиции на Курдите, момаков исто ко Зевс и Одисеј носи капче

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
"Albancite , edni od najstarite nacii , cudesno socuvan narod vo Evropa .
Zabelezano od sega pa natamu deka arheologijata obezbeduva dovolni dokazi deka albanskata nacija e edna od najstarite vo Evropa , cudesno-skoro sosema ne dopreana nacija "

Pisuva :

Luigi Maria Ugolini (1895–1936) was an Italian archaeologist. Ugolini was born in the small town of Bertinoro in the Italian Romagna, the son of a poor ...

Naslov: L'antica Albania: nelle ricerche archeologiche italiane
Avtor : Luigi Maria Ugolini, Ente nazionale industrie turistiche (Italy)
Izdadeno: Ente nazionale Industrie turistiche, 1927

L'antichità della stirpe albanese. Ne consegue che già fin d'ora la archeologia fornisce la più sicura prova che il Popolo Albanese ha unità etnica, che appartiene ad una delle razze d'Europa più antiche conservatasi, quasi per miracolo, abbastanza intatta fino a noi.
p.25
http://books.google.com/books/about/L_antica_Albania.html?id=hDkNAQAAIAAJ

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
А твоите аргументи се катастрофа, не знам дали да се смеам........
Па и славните месопотамци да се словени, само затоа што името Багдат ви личи на словенско....

Но знаеш имам против аргумент за таквите како тебе, и пред некое време ти кажав дека за било кое место на земјата можам да ти најдам албанско значење, и ете, ме натера....
- Јапонија = Апониа = А по ни = дали ме слушаш
- Америка = ха мер ик = јади, земи, бегај
- Африка = афр ика = блиску бегав
- Русија = Рус = грозје
- Иран = И ран = и паднале
- Кина = кина = имаме
- Индиа = И нди = ги слушам
еве ги твоите аргументи....

Никаде не постои словен пред 6 век во Балканот, верувајте дека светот се смее со вас со ова небулоза...... да биле толку јаки словените зошто нема пишани документи или надгробници, како грчката цивилизација, зошто тогаш биле христијанизирани после 8 век, а се знае дека илирите беа меѓу првите кои се христијанизирани во балканота тоа значи во 3 или 4 век.......
Како што стотина пати сум кажувал дека не велам јас така, туку стотина историчари.....а ти не можеш да најдеш ниту еден кој ја подржува твојата теорија.......

Пак не е темата за потеклото на словените, не знам дали има тема, ако има повикај ме таму.......и ќе дискутираме....
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 09:43 ---

Бараше линкови за доцното словенско христијанизирање, и ти дадов многу книги, мрзев понатаму да барам, значи тие се историчари со име и презиме, меѓу кои има и словени кои не пишувале туку така........

Како книгите не се факти, па тогаш немало изводи на покрстени или родените па да ти дадам доказ, ако бараш таков доказ тогаш не бараш одговор, туку бараш изговор....
И и статичари немало тогаш, туку патеписци и војни, бунтувања и разни преселби, како што е словенската, аварската и многуте други.....

За Бугарија не знам, некој бугарин нека одговори поточно, но за Албанија ќе ти кажам мое мислење, тогаш Албанија веќе била под раката на туѓо владеење, не знам точно кој странски принц, италијанските интереси веќе биле длабоко поврзани во секоја сфера, немаше албанска војска воопшто, народот бил разединат,.....и немаше силен отпор, туку ситни на разни неорганизирани кланови и семејства кои биле многу лесно победени.....
И затоа многу рано албанците биле окупирани, и на некој начин личи како да биле сојузници.......

Се разбира дека Генти е по поткован од мене, тој е постар во форумов, и е посикусен член он мене....
Човеку те прашувам да ми кажеш година и име на словените кои први се христијанизирале.
Ми даде линкови од книги, ок тоа. Дали си прочитал нешто од книгите?
Ако да и ако неможеш или несакаш два збора да ми напишеш, те молам кажи ми во кој од тие линкови и на која страна да го најдам овој податок.

Genti.

Гледам многу книги ни постираш тука, главно од Американци, Италијани и Германци.

Би те замолил ако можеш да најдеш некоја книга од афтори од азиското поднебје или па од афрички писатели во врска со антиката во Албанија.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Ако ја земеме поделбата на индоевропската група на јазици, тогаш тие се делат на Кентум и Сатем. Во Сатем јазиците спаѓаат славјанските јазици, па балтичките, индоиранските јазици и два јазика како изолати, а тоа се денешниот албански и ерменскиот. Доста се изначитав албанска пропаганда за тоа како нивниот јазик бил пелазгиски и илирски и споредувања зборови со етрурски и латински. Од сите анализи на албанскиот се утврдува само дека има доста сличности со јазиците на соседите со доста позајмени зборови. Од кои најмногу латински и грчки зборови, па словенски и арапски и по некој германски, па и ерменски. Илирскиот, барем за тоа што се тврди дека е илирски, ко што многу пати е дискутирано спаѓа во Кентум јазици кај што спаѓаат и грчкиот и латинскиот и останатите западноевропски јазици што значи албанскиот не може да биде илирски. Е арно ама се нашол Холанѓанецов Frederik Herman Henri (Frits) Kortlandt лингвист и експерт за протоиндоевропски јазици, балтички и словенски јазици. И човеков има една теза дека постоеле прото Албански и прото Ерменски кои биле многу послични отколку денес, еве извадок од неговата книга, каде посочува кои зборови се исти, а кои зборови е можно да доживеале еволуција.

https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/1852/344_016.pdf;jsessionid=263540A177742165DBAB51EC53CEDE37?sequence=1

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Како прво не се знае точно каков јазик е илирскиот сатем или кентум, затоа што не се пронајдени пишани документи на таков јазик, а и немале своја азбука, се случува да има народи кои не сакаат да ги напишат работите.. се претпоставува дека бил сличен со месапискиот јазик

Досега се што сме постирал/е е странска литература, според тебе пропаганда, тоа што велат сите светски научници дека албанците се автохтони во балканот тебе ти личи пропаганда..... твој проблем, сепак психичките проблеми не се лечат со аргументи, туку со терапии.....

Тоа што има позајмено латински и грчки зборови кажува доволно за местото на албанците, за арабски нема, туку има турски зборови кои ги има целиот балкан....

А овој лингвист ништо не изјаснил, кажал дека праалбанскиот има слочности со праарменскиот, значи биле соседи пред неколку илјади години........што не оспорувам, се разбира дека сите ИЕ народи дошле во Европа некогаш......
не вика дека албанскиот јазик е вештечки, туку вика дека е многу стар...

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Зошто така ме игнорираш ?
Албанскиот јазик бил многу стар ахаха. Па добар си ти брат.
Кој е нов? Слушам англискиов новокомпониран е.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Зошто така ме игнорираш ?
Албанскиот јазик бил многу стар ахаха. Па добар си ти брат.
Кој е нов? Слушам англискиов новокомпониран е.
чекај стрпи се...
Открив дека не сакаш да читаш книги, и сега ќе цртам да разбереш подобро....
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:16 ---
dawawadwdaw.jpg
121.jpg
Untitled.jpg
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:27 ---
111111111111111111.jpg

Ова е особено интересна

Z

zmej gorjanin

Гостин
Како прво не се знае точно каков јазик е илирскиот сатем или кентум, затоа што не се пронајдени пишани документи на таков јазик, а и немале своја азбука, се случува да има народи кои не сакаат да ги напишат работите.. се претпоставува дека бил сличен со месапискиот јазик

Досега се што сме постирал/е е странска литература, според тебе пропаганда, тоа што велат сите светски научници дека албанците се автохтони во балканот тебе ти личи пропаганда..... твој проблем, сепак психичките проблеми не се лечат со аргументи, туку со терапии.....

Тоа што има позајмено латински и грчки зборови кажува доволно за местото на албанците, за арабски нема, туку има турски зборови кои ги има целиот балкан....

А овој лингвист ништо не изјаснил, кажал дека праалбанскиот има слочности со праарменскиот, значи биле соседи пред неколку илјади години........што не оспорувам, се разбира дека сите ИЕ народи дошле во Европа некогаш......
не вика дека албанскиот јазик е вештечки, туку вика дека е многу стар...
Точно е тоа за илирскиот дека сите пишани докази се од малку подоцна.

Само претпоставки и хипотези, ако почнеме со антропологија работите не изгледаат баш така ти ко што сакаш.

А кажува и дека некој почнал да учи грчки и латински кога се доселил тука, покрај ерменските зборови де :) , додека некој друг кој бил автохтон имал и сопствен јазик за кој се изборил да стане официјален покрај грчкиот и латинскиот, па дури и свои генерали и императори..:)

Баш ме интересира зошто само меѓу Албанскиот и Ерменскиот ја направил таа паралела како два јазични изолати.:)
чекај стрпи се...
Открив дека не сакаш да читаш книги, и сега ќе цртам да разбереш подобро....
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:16 ---
Прегледај го приврзокот 57913
Прегледај го приврзокот 57914
Прегледај го приврзокот 57916
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 18:27 ---
Прегледај го приврзокот 57917

Ова е особено интересна
Знаеш што е уште поинтересно, Шќиптари нема ни за лек во приказнава, особено не во Македонија.:)

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
EDUARD SHNAJDER (1870-1900) , francuski naucnik vo negovoto delo "Pelzagite i nivnite potomci (1894) " detalni tehnicki leksion kade sto albanskiot jazik e prestaven kako cist i verodostoen jazik na starite Pelazgite ..

@Kviki
Ke se potrudam da najdam avtori od Azija ,iako neznam Kineski :)
Za da ne ti bide dosadno , procitaj niz pat srpska enciklopedija :http://tinypic.com/view.php?pic=34djvhs&s=6
--- надополнето: 9 февруари 2013 во 22:44 ---
zmej
Знаеш што е уште поинтересно, Шќиптари нема ни за лек во приказнава, особено не во Македонија.
Daleku porano se spomenuvaat albancite kako ziteli vo ovie prostori od vas , mislam vo ovaja denesna MK ;)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Точно е тоа за илирскиот дека сите пишани докази се од малку подоцна.

Само претпоставки и хипотези, ако почнеме со антропологија работите не изгледаат баш така ти ко што сакаш.

А кажува и дека некој почнал да учи грчки и латински кога се доселил тука, покрај ерменските зборови де :) , додека некој друг кој бил автохтон имал и сопствен јазик за кој се изборил да стане официјален покрај грчкиот и латинскиот, па дури и свои генерали и императори..:)

Баш ме интересира зошто само меѓу Албанскиот и Ерменскиот ја направил таа паралела како два јазични изолати.:)

Знаеш што е уште поинтересно, Шќиптари нема ни за лек во приказнава, особено не во Македонија.:)
Во ИЕ јазиците грчкиот, арменскиот и албанскиот се спомнуваат како посебни јазици, како што има сличности меѓу грчкиот - арменскиот, така има врски меѓу албанскиот-арменскиот, се разбира дека и трите јазици потекнуваат од блиски прајазици.........
Но тоа се случувало пред илјадници години......
Авторот вели дека некогаш прајазиците на албанскиот и арменскиот биле соседи.......што според мене не вели ништо што би ја оспорил автохтоноста на албанците.....

А сличностите меѓу санскриптот и словенскиот јазик се гледаат со голо око, не треба да си лингвист воопшто, тоа значи дека словените се дојдени од индиа или персија.....што не е далеку вистината...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Во ИЕ јазиците грчкиот, арменскиот и албанскиот се спомнуваат како посебни јазици, како што има сличности меѓу грчкиот - арменскиот, така има врски меѓу албанскиот-арменскиот, се разбира дека и трите јазици потекнуваат од блиски прајазици.........
Авторот вели дека некогаш прајазиците на албанскиот и арменскиот биле соседи.......што според мене не вели ништо што би ја оспорил автохтоноста на албанците.....

А сличностите меѓу санскриптот и словенскиот јазик се гледаат со голо око, не треба да си лингвист воопшто, тоа значи дека словените се дојдени од индиа или персија.....што не е далеку вистината...
Грчкиот, Арменскиот и Албанскиот јазик се слични затоа што сите тие народи потекнуваат од исто место и ако се поделиле на засебни јазици тогаш тоа било таму на Кавказ - пред да се доселите овдека. Овде сте доселени како засебни народи. Први овде се доселиле Грците (семитски народ - кој заедно со вас во далечната предисторија се доселиле на Кавказ од Арапскиот полуостров), потоа вашите сродници Ерменците (за време на Византија) и на крај вие (во Османскиот период).
А сличноста со Санскритот е затоа што целиот тој простор бил населен со ист народ, а не дека некој некаде се населувал. Математички е неможно толкава маса на народ да се преселува некаде, а вие една рака народ да сте биле староседелци? Каде бре тоа староседелците се населени на периферија и во најпасивните краишта (покрај море, во каменити предели, кај што е тешко да се обезбеди храна и подложни на маларија?). Америка кога беше населувана каде беа населбите од доселениците? Веднаш беа населени во централна Америка? Или на периферијата?
--- надополнето: 10 февруари 2013 во 01:20 ---
А презентирањето на книжиња кои ги пишувале некакви писатели врз база на своето ВИДУВАЊЕ и своето МИСЛЕЊЕ за потеклото на народите, притоа фаворизирајќи едно гледиште, а занемарувајќи ги фактите кои одат во прилог на друго, поинакво мислење не тие ама баш никаков доказ. Такви книжиња има еден куп кои пишуваат и во моја корист. Треба да ме УБЕДИШ со твоето логично мислење, а не да ми вадиш романчиња. А ќе ме убедиш само ако тоа твое мислење го помине мојот логички суд.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Genti.

Немора да знаеш кинески... Сите меѓу себе се разбираат на англиски. Во индија има над 100 јазици така да сите го владеат англискиот.
Исто ме интересира што мислат во Египет во врска со ова.
Најозбилно.

Z

zmej gorjanin

Гостин

:icon_lol:

Па место или област од која потекнува санскритот е Источна Анатолија од пред 6000 години. Еве ти и за движењата на тие народи

Баш ме интересира кои биле тие што тргнале први накај запад.:) Се збори дека најверојатно Тракијци ги викале.:) А види што тракијски санскрит зборови имало

Да не почнувам пак со историчариве од пред наша ера и со Илирските Венети (Енетои на грчки).:)

Daleku porano se spomenuvaat albancite kako ziteli vo ovie prostori od vas , mislam vo ovaja denesna MK ;)
Мене ме фасцинира тоа со колкава леснотија изедначувате Скипетар, Шќиптар, Гег, Ал Арнауд, Арбанас со Албанец, па вие на Македонците до 20 ти век им бевте познати само како Геги и Арнаути. А види интересна ствар постои област Арбан во курдскиот дел на Ирак.:)

http://worldtimer.net/Cities/all.php?c=Iraq&city=Hawiyat_Arban&country=Iraq&k1=3409&k2=4236&r=al-Anbār

Kajgana Shop

На врв Bottom