Проект на владата за самовработување

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Јас имам блиска роднина која работеше порано во фризерско студио , стварно ептен добро си ја познава работата , а некое време беше невработена зошто и прекурчи она да се труди а друг да го зема медот. И пред неколку месеци отвори фризерски салон со оваа помош од 3000 евра, мене само ме замоли да и го направам бизнис планот каде што се согласив веднаш, можам да кажам солидно почна. А пред да се пријави за оваа помош и она беше скепса дали ги давале овие средства на луѓе со партиска книшка итн. Искочи дека ги даваат како што треба ако ти е успешен бизнис планот и идејата не би требало да ти прават проблеми. Така да еве еден пример за сите што јадат бурек дека треба партиска книшка да имаш за да ти дадат.
E za razlika od tebe sto ni pišuvaš bajki za dobra nok po naredba od firerot eden moj drugar stotuku go zatvori svojot frizerski salon. Mislam deka lani mu opnaa i edna kazna ne mi teknue za sto bese. I si kaža,nema sansa za obstoj previše troškovi,premala zarabotuvačka,nevidena konkurencija,frizer ima na sekoe kose.So žena mu se spremaat da se selat za Avstrija.
Aj pozz,i pomalku gluposti pišuvaj,bez zamerka.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
flaki
Дај кажи кои се условите за добивањето на тие 3.000 евра, како и откако ќе ги добиеш кои услови постојано треба да ги припазуваш како и ставањето крај на бизнисот ако не ти оди.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.E za razlika od tebe sto ni pišuvaš bajki za dobra nok po naredba od firerot eden moj drugar stotuku go zatvori svojot frizerski salon. 2.Mislam deka lani mu opnaa i edna kazna ne mi teknue za sto bese. I si kaža,nema sansa za obstoj previše troškovi,premala zarabotuvačka,nevidena konkurencija,frizer ima na sekoe kose.3.So žena mu se spremaat da se selat za Avstrija.
4.Aj pozz,i pomalku gluposti pišuvaj,bez zamerka.
1.Да имаше асален администратор за вакво лепење етикета би требало бан да заработиш. Може ти си тој што си платен од друг фирер само бурек да јаде?
2. Ако си чист никој не ти лепи казна ,друго не значи дека секој што ќе отвори бизнис макар и фирезерски салон ќе направи милиони некој и ќе пропадне. Да точно е невидена конкуренција е, ако си добар и те бива ќе направиш солиден профит, ако не те бива ќе пропаднеш. Добредојдее во КАПИТАЛИЗАМ!
3. Со среќа нека им е!
4. Ова што ми го препорачуваш, првин ти примени го па после кажувај им го на други

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Многу песимистички настроен, како и повеќето луѓе во Македонија...жално
Кога ќе видам политичка партија во Мк да биде само формална организација,а не главен центар за вработување партиски војници со основно образование,тогаш ќе бидам оптимист.Дотогаш ти и таквите како тебе оптимисти може да ми го бричите со зелено џамче.

Член од
7 март 2011
Мислења
35
Поени од реакции
25
flaki
Дај кажи кои се условите за добивањето на тие 3.000 евра, како и откако ќе ги добиеш кои услови постојано треба да ги припазуваш како и ставањето крај на бизнисот ако не ти оди.
JAVEN OGLAS
do
nevrabotenite lica

1. Se povikuvaat site evidentirani nevraboteni lica koi se:

• Dolgoro~no nevraboteni (nad 1 godina evidentirani vo AVRM);
    • lica na vozrast od 30-49 godini;
    • mladi lica do 29 godi{na vozrast;
    • porane{ni vraboteni lica vo dejnosta na energetikata na koi rabotniot odnos im prestanal poradi delovni pri~ini;
    • profesionalni vojnici na koi im prestanala slu`bata vo ARM;
    • korisnici na pari~en nadomestok po osnov na nevrabotenost,

како и:

корисници на социјална парична помош, лица со статус деца без родители и родителска грижа, жртви на семејно насилство, бездомни лица, поранешни корисници на дрога, родители на деца на улица, самохрани родители, родители со 4 и повеќе малолетни деца, лица под супсидијарна заштита, собирачи на ПЕТ отпадоци, Роми, млади брачни двојки со или без деца до 45 годишна возраст, возрасни лица од 50 до 59 години, осудено лице по отпуштање од казнено поправна установа,

i koi svoeto vrabotuvawe sakaat da go re{at so finasiska poddr{ka preku Programa za samovrabotuvawe, da se prijavat vo rabotnite klubovi na centrite za vrabotuvawe na AVRM kade redovno se evidentiraat kako nevraboteni lica

2. Finansiskata poddr{ka opfa}a obezbeduvawe na nepovratni sredstva za nabavka na oprema i/ili repromaterijali vo visina od 185.000 denari i pomo{ vo tro{ocite za registracija na firma.

3. Licata od to~ka 1 na ovoj Javen oglas koi se osnova~i na firmata i koi finasiski }e bidat poddr`ani, najmalku 4 godini ne mo`at da se evidentiraat kako nevraboteni lica vo AVRM. Dokolku liceto/ata od to~ka 1 prestane so vr{ewe na dejnosta (a so toa prestane i rabotniot odnos) pred istekot na 1 godina od datumot na registrirawe na biznisot, ili pak samo prestane rabotniot odnos, a na negovo mesto vedna{ ne se vraboti drugo lice, ima obvrska da vrati 80% od finansiskite sredstva iskoristeni za nabavka na oprema i/ili repromaterijali vo pari~en iznos, vo period od 12 meseci. Dokolku prestane so vr{ewe na dejnosta (a so toa prestane i rabotniot odnos) pred istekot na 2 godina od datumot na registrirawe na biznisot, ili pak samo prestane rabotniot odnos, a na negovo mesto vedna{ ne se vraboti drugo lice, ima obvrska da vrati 60% od finansiskite sredstva iskoristeni za nabavka na oprema i/ili repromaterijali vo pari~en iznos, vo period od 12 meseci.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
flaki
Не само за овие за сите комапнии тешко иде да се затвори компанијата тоа е точно. И тука требаат реформи да се направат. На запад нормално е да се отвараат и затвараат голем број на компании годишно. И на Запад добар дел од претпримачите додека успејат да отоврат асален бизнис, имаат банкротирано неколку бизниси. Така да треба да се скрати и олесни процедурата за затварање фирми. Или да се препише тој дел од Законот, од САД,Британија, Германија или Сингапур.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.900
Поени од реакции
12.446
Се е тоа убаво, се обидуваат да најдат решение, иако однапред знаеме за едночудо вакви проекти и никаквата улога во намалување на невработеноста или подобрување на социјалниот статус во Македонија.
Ме интересира друго. Дали поддржувачите на овој и вакви проекти имаат некој аргумент што јавноста не го знае, извештај за проектите, одржливоста на фирмите од овие пари, евалуација, снимање на перформанси... како милуваат ...Како без овие податоци јавноста ќе знае дал се успешни? Или пак збориме без аргументи како една слична тема од дедо му на комшијата, стринаму отворил дуќан...и то е успех? :confused:

Слушаме дека имало ваков онаков проект, дека некој 0.1% од незапослените отворил дуќан, но што биднува понатаму со овие т.н. бизниси, никој нема податоци. Глупост е јавноста да нема никаква информација и за овој и за едночудо вакви проекти.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Се е тоа убаво, се обидуваат да најдат решение, иако однапред знаеме за едночудо вакви проекти и никаквата улога во намалување на невработеноста или подобрување на социјалниот статус во Македонија.
Ме интересира друго. Дали поддржувачите на овој и вакви проекти имаат некој аргумент што јавноста не го знае, извештај за проектите, одржливоста на фирмите од овие пари, евалуација, снимање на перформанси... како милуваат ...Како без овие податоци јавноста ќе знае дал се успешни? Или пак збориме без аргументи како една слична тема од дедо му на комшијата, стринаму отворил дуќан...и то е успех? :confused:

Слушаме дека имало ваков онаков проект, дека некој 0.1% од незапослените отворил дуќан, но што биднува понатаму со овие т.н. бизниси, никој нема податоци. Глупост е јавноста да нема никаква информација и за овој и за едночудо вакви проекти.
Поголемиот дел од самовработените успеале

Во периодот од 2007 до 2011 година со проектот за самовработување се вработиле 3996 невработени лица, а во 2012-та 900 луѓе. Преку 70 % од регистрираните фирми преку овие мерки се се‘ уште активни на пазарот на трудот и во дел од нив се остварени дополнителни вработувања на невработени лица од евиденцијата на невработени на АВРМ.

Охридија Петровски Дошен, економски стручњак за оваа проблематика која до пред една година беше вклучена во реализација на овие проекти, вели: „Со овие средства не може да се работат големи бизниси и се увиде дека и малите занаетчиски бизниси имаат многу голема можност да успеат. Од еден вработен се има можност да се аплицира во АВРМ и да се земе уште еден грант и да се вработи уште еден или уште двајца работници и да се прошири бизнисот.“

http://www.dw.de/со-самовработување-до-нов-живот/a-16491271

Член од
28 март 2006
Мислења
17.900
Поени од реакции
12.446
JAVEN OGLAS
do
nevrabotenite lica
Прво што ми падна во очи, се работи за лица над 1 година во Завод....не ми е јасно зошто не важи за лица од месец до година. и зошто се ограничува возрасни граници, етнички групи итн.
Друго ако не му успее фирмата до 2 година, треба да врати 60%...150 евра месечно не се малку во такви услови.
Податоци со бројки и табели, процени ...податоци за успешност, одржливост на вакви проекти не можат да се најдат. Изгледа општо се безначајни бројки.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Теми / Македонија

Македонија

Со самовработување до нов живот
Со проектот за самовработување во изминатите шест години во Македонија мали бизниси започнале околу 5 илјади невработени граѓани. Над 70 % од нив успеале на променливиот пазар на труд.

Македонската Влада во соработка со УНДП последните шест години со проектот за самовработување им овозможува на невработените од Македонија со малку напор и залагање, сами да дојдат до работа.

57-годишниот Зоран Стојков, хемиски техничар од Велес, е еден од многуте кои по затворањето на фирмата останале без работа и бил на листата на чекање на Агенцијата за вработување. Со оглед на возраста и се‘ помалата можност да најде работа во некоја од фабриките и јавните претпријатија, решил сам да си обезбеди работа. Многу важна притоа била финансиската помош што ја добил од АВРМ, која во соработка со УНДП, му дала неповратен грант од 185 илјади денари да започне сопствен бизнис. Со сопругата Богданка, која исто така останала без работа, решиле да започнат свој бизнис кај селото Новачани, недалеку од Велес - отвориле фарма за одгледување на калифорниски црви за производство на биохумус.

„Бизнисот го започнавме пред три години, што се вели пионерски. Сега со помошта од проектот преку добивање средства за набавка на репроматеријали и машини продолжуваме со работата посериозно. За една година очекуваме и резултати“, вели Стојков и објаснува: „Станува збор за производство на

природно ѓубриво или биохумус кој го произведуваме од два вида арско ѓубре, кравјо и овчо. Овој биохумус наместо вештачкото ѓубре полно со пестициди, станува се‘ побаран од земјоделците кои започнуваат да се занимаваат со органско земјоделство. Набавивме и машина за пакување и за една година, кога ќе бидат произведени првите количества биохумус, планираме пласман“, потенцира Зоран и оценува дека „грантовите се многу значајни за еден солиден почеток на бизнисот“.
„После ако те бива ќе работиш, но и понатаму треба да вложуваш за да се прошируваш во бизнисот ако сакаш да опстоиш. Добро е за почеток што УНДП заедно со Владата преку овој проект им даваат шанса на многу невработени да си започнат сами свој бизнис, а потоа и да го прошират бизнисот“, нагласува тој.

Се почнува бизнис за кој е потребен мал почетен капитал

Триесетгодишната Милка Игнова преку проектот за самовработување пред три години започнала сопствен бизнис со отворање фризерски салон. Со средствата од грантот набавила алати за работа и го опремила дуќанот.

„Работата добро ми одеше, а планирав да ја вработам и сестра ми, но пред неколку месеци најдов државна работа во една градинка како негувателка и го оставив бизнисот. Но во слободното време и натаму го работам“, објаснува таа.

Најголем дел од регистрираните бизниси според АВРМ се од земјоделството, преработувачката индустрија, трговијата на големо и мало. „Со оглед на висината на средствата тоа се главно мали бизниси како фризерки, козметичарки, производство на цвеќе, во земјоделството, пекари, изработка на украси и слични мали бизниси за кои е потребен помал почетен капитал‘‘.

Според надлежните од АВРМ, „успехот на бизнисите зависи од индивидуалните способности на секој кандидат, а најмногу од висината на сопствените дополнителни средства“. Најчесто пропаѓаат оние кандидати кои освен грантот немаат или не вложуваат дополнителни сопствени средства, се вели во Агенцијата.

Поголемиот дел од самовработените успеале

Во периодот од 2007 до 2011 година со проектот за самовработување се вработиле 3996 невработени лица, а во 2012-та 900 луѓе. Преку 70 % од регистрираните фирми преку овие мерки се се‘ уште активни на пазарот на трудот и во дел од нив се остварени дополнителни вработувања на невработени лица од евиденцијата на невработени на АВРМ.

Охридија Петровски Дошен, економски стручњак за оваа проблематика која до пред една година беше вклучена во реализација на овие проекти, вели: „Со овие средства не може да се работат големи бизниси и се увиде дека и малите занаетчиски бизниси имаат многу голема можност да успеат. Од еден вработен се има можност да се аплицира во АВРМ и да се земе уште еден грант и да се вработи уште еден или уште двајца работници и да се прошири бизнисот.“
http://www.dw.de/со-самовработување-до-нов-живот/a-16491271
  • Датум 02.01.2013
  • Автор Антоанела Димитриевска
  • Редактор Елизабета Милошевска Фиданоска

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
А ако имам книшка од спротивниот табор, ќе дадат пари за бизнис?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 16:04 ---
1.ме интересираат и мене и јавноста податоци во реално време со реални табели, процени и евалуација врз база на податоците...податоци за успешноста, одржливоста на вакви проекти досега не видов. Исти лаги како и бранковиот закон за 1 вработен по семејство и многу пред него.
2.Доколку и поверувам само на изјавите на овие лица, тоа се толку безначајни податоци да не знам зошто медиумите пишуваат за нив. Од 289000 (вклучувајќи ги и новите вработени во администрацијата) луѓе. Цели 1.2-1.7%, ...а колку се истерани од божемните загубари кои можеа да вработат или индиректно врзат во циклус едночудо работници? емо, тобачна, охис, ...
Пак почнавме со политика ај ок....................
1. Еве ти податок цитирам: Во периодот од 2007 до 2011 година со проектот за самовработување се вработиле 3996 невработени лица, а во 2012-та 900 луѓе. Преку 70 % од регистрираните фирми преку овие мерки се се‘ уште активни на пазарот на трудот и во дел од нив се остварени дополнителни вработувања на невработени лица од евиденцијата на невработени на АВРМ.
Убаво ти пишува уште се активни на пазарот на трудот. Не знам какви анализи бараш одржливост, што да ти кажам кој го бива ќе успее кој не ќе пропадне и тоа е тоа. Инаку ова освен на владата учество во проектот има и УНДП. Така да аматерски сигурно не е проектот. Инаку за оваа програма еве имаш по некој податок, пред некој ден имаше изјава по телевизии тој што е директорот за агенцијата за вработување даваше податоци, меѓу другото кажа податок дека тие што имале бизнис а не успеале имало добар дел што биле вработени во приватни компании висок процент беше не сеќавам точно. Така да ефекти очигледно има. За разлика од бранковиот закон немаше ниеден конкретен резултат објавен затоа што многу "успешен'' беше проектот. А мојот став за јавна администрација е јасен пола да се избркаат и 30% од агенциите да се укијнат и да се спојат. А инаку вакви проекти што потикнуваат претприемништво и иницијатива. Ги подржувам.
2. Не се согласувам ич со тебе дека 5000 луѓе што отвориле компании во време на криза и 70% уште се активни дека е безначеан податок. Зошто има и други индиректни мерки што потикнуваат вработеност.Ефитните кредити од МБПР што се наменети за компании што извезуваат и планираат да го зголемат производството и што ќе вработат нови луѓе. После индстриските зони Бунарџик, Жабени, Кавадарци, Штип. Итн. Никој не рече дека само со оваа мерка ќе се реши невработеноста. А за јавната администрација не е од вчера проблем кој дојде на власт си пика свој луѓе со партиска книшка. Според мене една од најлошите работи што ја толерира државава е волку големата јавна администрација. И тука се согласувам со секоја критика спрема јавната адмиснитрација и спрема владата што ги толерира тие паразити, а убав дел се со партиска книшка и од двете партии а ако ги земеме и албанските партии со партиски книшки од 4 партии

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Колку што ја го разбрав тие 3 илјади се неповратни, а не кредит. Реално му кажувам на човекот, незнам што мешаш политики. Тој ако нема екстра кеш со тие пари неможе само фирма да отвори.
Ти дава пари државата за да отвориш бизнис и во зависност колку вработени имаш...цифрата за тоа колку ти даваат за колку вработени не ме држи за збор незнам како иде. Првата година ти е грејс период и не ги враќаш парите на државата додека да ти тргне бизнисот. Гарантираш 25% со опремата што ќе ја набавиш во зависност што ќе отвориш...на пример отвараш гранапче гарантираш со фрижидери со што ти знам било што и после една година ги отплаќаш парите малце помалце треба да го прашам другарчево па да пишам како ќе враќа што.... Битно презадоволен е со ова другарчето беше ептен соголен без е*ан денар беше му тргнало бизнисшчето доаѓа у маало со Тренерка Nike оригинал и педерка а до вчера од тие циганските тренерки носеше. Многу ми е мерак за него дете на место.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889

E sega bidi tolku dobar i najdi ni podatoci kolku novi paraziti za toa vreme gi nacukaa u administracija i po državnite firmi. Aj malku da se smeeme. Garant 15-20.000 novi krvopijci ima za ovoj period,znači sekoj od ovie samovrabotenite dobil u prosek po 5 paraziti na grbot.
:tapp:
p.s.
najmalku pola od tie kao aktivnite firmi se spremni za zatvaranje,ama narodot nema pari da gi zatvori. ke gi oderat so zaostanati pridonesi i raznoraznii kurcipalci,pa poarno ja vleckaat firmata kako aktvivna,nitu ima promet nitu nesto se plaka. Site cekaat državata sama da gi zatvori,taka najeftino ke projdat.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
А ако имам книшка од спротивниот табор, ќе дадат пари за бизнис?
Зашто да не ти дадат? Во Агенција за вработување кога идеш да се пријавуваш не ти бараат книшка у која партија си. Идеш се пријавуваш фигурираш 6 месеца како невработен ако сакаш бизнис да си отвориш државата ти дава пари и ти вика на отвори си што сакаш и работи. До кога со тие муабети со книшките бе...у администрација и у Бунарџик ако вработуваат со книшки и за ова ли книшки бараат?

Kajgana Shop

На врв Bottom