Проект на владата за самовработување

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.369
Поени од реакции
7.139
даноци и давачки колку сакаш,ги тепаат не само бизнисите ами и домаќинствата/фамилиите......сакаш неќиш да живееш и преживееш во општеството секојдневно си оданочен и опорезен ДОБРО УТРО !

обичен работник со примања од 10 000 денари не може да земе кредит од 3000 евра,е сега видете вие сами дали е помош ова или не е

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Sekoja godina zaposluvaat 5x poveke u administracija nego sto ima samovrabotuvanja. Narodot ne e glup. Neka si gi napuštat oni svoite foteljički i sami neka si otvorat biznisi,a nie ke odime mesto niv u administracija ke si ležime i ke lapame ubavi platički.
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 11:40 ---
Vo ovie matni vreminja i milioni da imaš najarno e miren da si sediš,vo banka i kamatička kako i site drugi pametni makedončinja.

Член од
7 март 2011
Мислења
35
Поени од реакции
25
Да де, јасно ми е ова, туку не ми одговори на прашањето: кој е тој легален бизнис што ќе можеш да го тераш со овие пари и да ти останува пристојна плата?

Еве една проста математика:
Да претпоставиме дека бизнисот ти тргнал ептен добро и си заработил 100% во годината (си ги дуплирал парите).
Од тие заработени 3000 треба да издвоиш за давачки едно добри 1500 евра.
Ќе ти останат 1500, поделено со 12 месеци ти доаѓаат мизерни 120-130 евра месечно.
И тоа претпоставив дека бизнисот добро ти тргнал и си ги дуплирал парите за една година.

Ај не си правете Амди на паметот.
Еве да речеме само што си завршил факултет,имаш околу 25 години и сакаш да си започнеш некој бизнис. Нормално дека кога ке го започнам бизнисот нема одма да станам милионер. Повеќето не сфаќаат дека треба да го испотиш газот за да стигнеш до нешто посакувано. На тие години поарно ке заработувам 120 евра месечно него да седам и да зборам песимистички како е тешко да почнеш бизнис, големи биле давачките ова она...Сите знаеме дека е тешко и знаеме кој се проблемите. Ако ми тргне бизнисот тие 120 евра ке се зголемуваат и може по 10 години стварно ке станам "милионер".А може и да ми пропадне бизнисот. И тогаш не сум изгубил многу,само сум добил искуство. Затоа овие 3000 евра добро ке му дојдат на секого кој има идеа, желба за работа и е упорен кон остварувањето на своите цели.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ako lapneš 3000 evra najubavo tie istite da mu gi tupneš pravo na nekoj partiski starešina vo gepot za da te načuka vo javen sektor ili vo nekoe državno pretprijatie. Toa e apsolutno edinsteva pametna investicija kade što tie 3000 evra nema da propadnat, a vo bilo kakov drug slučaj (firma i slično rekla kazala) šansite za propast se pogolemi od 90%,statistički 80-90% od na novo otvorenite firmi propagaat po pomalku od 2-3 godini rabotenje.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Толку е едноставно и просто ја незнам како не го свативте до сега . Ова важи за луѓе кој се од владата и кои сакаат да си почнат друг бизнис освен тоа што работат за државата исто како становите што ги дава владата , сите од државни функции земаа не зема некој циган од шутка или некој што зима плата од 15,000 , незнам дали го гледавте видеото кај што ги прикажуваат сите што земаа станови , дотерани во одела и возат некои страшни количиња , имаат и некој бизнис настрана .Што ќе напраиш жити све со 3000 евра кога да отвориш фирма треба у залог да дадеш 1000 евра само да ти потпише некој дека имаш дозвола за работа 1000 евра да дадеш и што бизнис ќе отвориш , а да не заборавиме ако немаш простор па и тоа да треба да го изнајмуваш :facepalm:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Еве да речеме само што си завршил факултет,имаш околу 25 години и сакаш да си започнеш некој бизнис. Нормално дека кога ке го започнам бизнисот нема одма да станам милионер. Повеќето не сфаќаат дека треба да го испотиш газот за да стигнеш до нешто посакувано. На тие години поарно ке заработувам 120 евра месечно него да седам и да зборам песимистички како е тешко да почнеш бизнис, големи биле давачките ова она...Сите знаеме дека е тешко и знаеме кој се проблемите. Ако ми тргне бизнисот тие 120 евра ке се зголемуваат и може по 10 години стварно ке станам "милионер".А може и да ми пропадне бизнисот. И тогаш не сум изгубил многу,само сум добил искуство. Затоа овие 3000 евра добро ке му дојдат на секого кој има идеа, желба за работа и е упорен кон остварувањето на своите цели.
Na ova razmisluvanje gledaj ovaka,znaci da se puštiš vo pretpriemnički vodi ti e isto kako da igraš lotarija so šansa na dobivka 1:10,statistikata e strašno kruta i ne laže,znači 9 od 10 na novo otvoreni firmi se osudeni na propast ušte vo prvite dve do tri godini. Pa sega misli-mislete mu ja.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Затоа овие 3000 евра добро ке му дојдат на секого кој има идеа, желба за работа и е упорен кон остварувањето на своите цели.
Ок, ти терај си го филмот, само утре ако заглавиш да не речеш оти не сме ти кажале како изгледаат работите во пракса.

А пак не ни кажа кој е тој толку профитабилен бизнис.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Tie 3000 evra se tamam za prvata kazna sto ke ti-vi ja lupnat krvopijcite od UJP ili od nekoja druga *frizerska agencja* za šišanje na narodot.

Член од
7 март 2011
Мислења
35
Поени од реакции
25
Ок, ти терај си го филмот, само утре ако заглавиш да не речеш оти не сме ти кажале како изгледаат работите во пракса.

А пак не ни кажа кој е тој толку профитабилен бизнис.
Ако заглавам или ако успеам тогаш ке можам да зборам и да делам совети. Јас ја поставив темата најпрво за да се искажат некои кои што почнале нешто вакво и да ги споделат своите искуства(падови или успеси сеедено). Ти имаш искуство во ова? Имаш земено кредит за да започнеш бизнис? Ако имаш искуство ке ти кажам фала на советот и ке го земам твоето размислување во предвид. А ако немаш никакво искуство и само збориш како останатите песимисти тогаш воопшто не си во право и никад нема да бидеш затоа што такво песимистичко размислување води кон пропаст.

А во врска со бизнисот, тоа е тајна, секако дека нема да го кажам овдека јавно па да ми го земете. :icon_lol:
Се шалам,имам повеќе идеи за бизнис и не тврдам дека ке бидат многу профитабилни,но ке пробам и ке видам што ке испадне. И плус сеуште сум студент и неможам да го земам кредитот затоа што не се водам како невработено лице.:)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Tebe garant firerot ti frlia po nekoja korka da laeš po forumite i da pišuvaš vakvi i onakvi prikaski.
:tapp:
Ko šo rekov,neka otvaraat firmi firerot i negovata banda (ama ne so odnapred namesteni tenderi),a nie ke gi smenime na nivnite topli foteljički i ke si uživame so ubavi državni platički.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Со 3000 евра, можеш да насадиш лешници и после 2 години да береш.
Знам дека од воздух не се живее 2 години, ама.... како си преживувал до сега,
и од сега натака уште едно 2 години.
Има начини и работа, 3000 евра не се малце пари, арно ама секој сака,
лаптоп или таблет, паркирај се во некој ресторан и дреми цел ден „на кафе“.
Подобра опција е ореви да земеш да садиш. Таман за 2 години ќе умреш од глад, ама ќе можат барем сандак да ти направат од орев, сите да ти завидуваат.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Имаш земено кредит за да започнеш бизнис?
Немам потреба од кредит, имам близок човек кој ми дава 20.000 евра бланко за да почнам бизнис по мој избор, со тоа што профитот на крај ќе го делиме пола-пола. И не се нафаќам, бидејќи мислам дека тие пари се премалку за некое сериозно производство.

само збориш како останатите песимисти
Си се збунил нешто, не сум песимист, само реалист.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Со овој проект владата доделува по 3000 евра(неповратни) на невработени лица за да започнат сопствен бизнис. Јас мислам дека ова е одлично, ако имаш некој интересен бизнис план и ако си невработено младо лице до 25-6 години, период од животот каде што имаш шанса да започнеш бизнис и да одиш на ризик без да размислуваш дали ке оставиш некого на улица(фамилија,жена,деца) ако не ти расцвета бизнисот . Што мислите?
Јас имам блиска роднина која работеше порано во фризерско студио , стварно ептен добро си ја познава работата , а некое време беше невработена зошто и прекурчи она да се труди а друг да го зема медот. И пред неколку месеци отвори фризерски салон со оваа помош од 3000 евра, мене само ме замоли да и го направам бизнис планот каде што се согласив веднаш, можам да кажам солидно почна. А пред да се пријави за оваа помош и она беше скепса дали ги давале овие средства на луѓе со партиска книшка итн. Искочи дека ги даваат како што треба ако ти е успешен бизнис планот и идејата не би требало да ти прават проблеми. Така да еве еден пример за сите што јадат бурек дека треба партиска книшка да имаш за да ти дадат.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.369
Поени од реакции
7.139
Јас имам блиска роднина која работеше порано во фризерско студио , стварно ептен добро си ја познава работата , а некое време беше невработена зошто и прекурчи она да се труди а друг да го зема медот. И пред неколку месеци отвори фризерски салон со оваа помош од 3000 евра, мене само ме замоли да и го направам бизнис планот каде што се согласив веднаш, можам да кажам солидно почна. А пред да се пријави за оваа помош и она беше скепса дали ги давале овие средства на луѓе со партиска книшка итн. Искочи дека ги даваат како што треба ако ти е успешен бизнис планот и идејата не би требало да ти прават проблеми. Така да еве еден пример за сите што јадат бурек дека треба партиска книшка да имаш за да ти дадат.
па тоа е всушност планот,поддршка на мали и средни бизниси со тоа што ако се заортачите 4-5 души може многу повеќе да се направи со тие 12-15 илјади евра ВО МАТЕРИЈАЛНА ВРЕДНОСТ со кои може да се опреми дуќанче или работилница

се јади и дека во новите индустриски зони во фабриките ќе се вработувале исклучиво партиски,а се заборава дека тоа се исклучиво приватни фирми кои не трпат легачи ами се бара достапност на фирмата во секое време за минимална плата од 8000 ден

најдобро игнорирај ги истите и не реплицирај беспотребно (y)

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Поарно кажете си обоени сме, отколку да кажувате дека е невозможно...Не викам ја дека е возможно, за секој индивидуално е, не значи дека некој ако нема бизнис план и идеја дека ќе успее...

Kajgana Shop

На врв Bottom