Како се третира декодирањето мобилни телефони во земјава?

• Креатор на темата Креатор на темата DavidMkd995
  • Време на започнување Време на започнување
Го земаш телефонот поевтино и го исплаќаш со тоа што си имаш претплата и и секој месец ти стига загарантирана сума и мораш да ја платиш,јас вака го рабирам давањето поевтин телефон
Епа лошо си разбрал.
Како што пишува во договорот на се си обврзан кога даваш потпис, а во 99.999... % од случаевите сите договори се во корист на операторите и башка што не само во Македонија туку и пошироко ретко кој чита договори.

П.С Тоа ти е суровата реалност

Епа лошо си разбрал.
Како што пишува во договорот на се си обврзан кога даваш потпис, а во 99.999... % од случаевите сите договори се во корист на операторите и башка што не само во Македонија туку и пошироко ретко кој чита договори.

П.С Тоа ти е суровата реалност
Епа затоа ќе си го декодирам и на таквото ќе ми се фатат :)

Не,мене друго не ми беше јасно,зошто ако телефонот е во сопственост на операторот ти потпишуваш договор на 2 години,го земаш телефонот 3 илјади поевтин и плус си обврзан 2 години да плаќаш минимум основна претплата, а ако го раскиниш договорот плаќаш огромни пенали,значи ем имаш договор на 2 години со претплата па уште и телефонот не бил во твоја сопственост бидејќи ти го дале поефтин а ти за тие 2 години од договорот ќе го преплатиш повеќе од неговата вистинска вредност..

Мене ме интересира дали во договорот јасно и гласно стои дека телефонот не е твоја сопственост туку ти е даден на користење?
Бидејќи ебати користењето за кое треба да платиш 70-80% од цената на телефонот и плус си обврзан 2 години рекет да плаќаш и пак да не е твој.

Sent from my Nexus

Не,мене друго не ми беше јасно,зошто ако телефонот е во сопственост на операторот ти потпишуваш договор на 2 години,го земаш телефонот 3 илјади поевтин и плус си обврзан 2 години да плаќаш минимум основна претплата, а ако го раскиниш договорот плаќаш огромни пенали,значи ем имаш договор на 2 години со претплата па уште и телефонот не бил во твоја сопственост бидејќи ти го дале поефтин а ти за тие 2 години од договорот ќе го преплатиш повеќе од неговата вистинска вредност..
Нема што да не ти е јасно, тоа се правилата на игра кои ги одредуваат операторите. Take it or leave it. На промена на договорот неможеш да влијаеш, освен ако не си деловен корисник со голем број на линии.

Мене ме интересира дали во договорот јасно и гласно стои дека телефонот не е твоја сопственост туку ти е даден на користење?
Бидејќи ебати користењето за кое треба да платиш 70-80% од цената на телефонот и плус си обврзан 2 години рекет да плаќаш и пак да не е твој.Sent from my Nexus

Ако имаш направено договор и земено телефон, прочитај. Иако мислам дека тоа не е дефинирано, како што и декодирањето (или отклучувањето) не е дефинирано во договорот. Дефинирано е дека ако го раскинеш договорот, покрај другите пенали треба да ја надоместиш и субвенцијата за телефонот.

Ако имаш направено договор и земено телефон, прочитај. Иако мислам дека тоа не е дефинирано, како што и декодирањето (или отклучувањето) не е дефинирано во договорот. Дефинирано е дека ако го раскинеш договорот, покрај другите пенали треба да ја надоместиш и субвенцијата за телефонот.

Немам земено телефон на претплата, затоа прашувам.
Тоа за договорот е нормално, треба да го испочитуваш.
Кај нас не е како во америка. Таму за ајфон 5 (и не само ајфон за сите е исто) на пример плаќаш 9000 денари и 2 години договор, кај нас плаќаш 70-80% од цената на телефонот (за ајфон 5 конкретно) 500 600 евра (!! ) и плус 2 години договор. Така да ако не е наведено дека телефонот ти е даден на користење тогаш може слободно да го лапнат бидејќи телефонот е твој.

Точно,ако телефонот во договорот не пишува дека ти е даден на користење можам да си го декодирам кога сакам

Додека си под договор, апаратот ти е даден по повластена цена и немаш право да го декодираш. За секој телефон има тарифа, која ќе треба да ја платиш, ако го раскинеш договорот. По завршување на договорот можеш да правиш што сакаш.

Не. 70-80% од цената на телефонот плус 2 години договор ни најмалку не е повластена цена.
Ако има некој договор при рака нека пише дали јасно пишува дека телефонот ти е даден на користење.

Не е така едноставно како што мислиш. Телефоните купени на договор по снижени цени се всушност субвенционирани од страна на операторот. Затоа телефон од 600 долари го плаќаш 200. Затоа и не го поседуваш целосно само ти туку си обврзан на договорот што си го потпишал, а таму можат што сакаат да напишат. Ако сакаш да го поседуваш телефонот, плати ја целата сума. Така и нема да биде кодиран на нивната мрежа.

Не викам дека е добро, мене ако ме прашуваш ја би забранил воопшто операторите да си ги кодираат телефоните али ај...
А си пресметал ли декавотој случај телефонот го преплатуваш
ПАРИТЕ И ТЕЛЕФОНОТ СЕ МОИ ПА ЗАТОА ЌЕ ПРАВАМ ШТО САКАМ СО НЕГО
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 21:09 ---
Искрено не ги оправдувам операторите ама па и вие сте чудни.
Значи кажа членот погоре вие потпишувате договор со операторот и поради тоа имате поволности во цената.Најверојатно си имаат математики они направено за на крај да профитираат.
Ова е слично нешто како да купувате кола на лизинг/кредит.
Ако сакате да правите што сакате купете го телефонот без договор и после ваш е и правете што сакате.

Сепак се работи за бизнис и ексклузивитетот е моќна алатка, а и капитализам е ако не ви чини идете кај конкуренцијата.
Ако престанеш да ги плаќаш сметките ќе ти гоземат ли телефонот извршители.
Ама ако го најдат

А си пресметал ли декавотој случај телефонот го преплатуваш
ПАРИТЕ И ТЕЛЕФОНОТ СЕ МОИ ПА ЗАТОА ЌЕ ПРАВАМ ШТО САКАМ СО НЕГО
--- надополнето: 23 февруари 2013 во 21:09 ---

Ако престанеш да ги плаќаш сметките ќе ти гоземат ли телефонот извршители.
Ама ако го најдат

Многу зрело размислување. Па престани да ги плаќаш сметките ќе видиш дали по телефонотќе дојдат или нешто друго ќе ти стигне на врата.

Факт е дека не дупат операторите како ќе стигнат, ама и македончето ем размислува, оценува дека ќе се сјебе и пак става потпис на договор, свесно. Е после буни се.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom