Војводина да стане република во рамки на федерацијата Србија

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Србија мора да ја почитува Војводина

Премиерот на Војводина Бојан Пајтиќ предупредува дека екстремните барања за укинување на покраината можат да создадат и други екстремни барања - за нејзина независност.

Он изјави дека Србија мора да го почитува фактот дека Војводина постои и дека таа сочинува речиси 1/3 од територијата и населението , како и голем допринос во економијата на целата земја.

Според него , Србија ќе треба да го смени својот Устав до моментот кога ќе влезе во ЕУ , но оцени дека моментално не постои политичка волја за тоа.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=11&nav_category=11&nav_id=659393

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ако не е Војводина, Србија ќе нема сол во очи да си фрли.
Почна процесот на економска поделба, со тек на време само ќе се интензивира, доколку Европската економија не се промени. Богатите делови, несакаат да ги финансираат сиромашните, што според некоја економска логика држи вода. Исто како кај нас што се прават обиди за западна стопанска комора.
Војводина е богата, нема да ме чуди и да се одвои. Тогаш ќе ги прашам Београѓани како се :)
Лајк ти ставив се согласувам со твојот коментар, којзнае после колку месеци! Инаку кај нас со години постои стопанска комора на северозападна Македонија ( знаеш чии интереси бранат, а чиј напаѓаат), така да дечкиве се спремаат нема лабаво

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Лајк ти ставив се согласувам со твојот коментар, којзнае после колку месеци! Инаку кај нас со години постои стопанска комора на северозападна Македонија ( знаеш чии интереси бранат, а чиј напаѓаат), така да дечкиве се спремаат нема лабаво
Чим ти се согласуваш со мене, денес ќе се преврти светот:D
Таа наша западна стопанска комора сака унија со косовска и албанска. Теута Арифи е фацата која го пропагира тоа. Нема да ме чуди да го протне со економска слика тој проект.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Во Нови Сад лепени плакати за Република Војводина

Некои бараат укинување на автономијата , други бараат република. Тие што бараат република најголем дел се самите срби. Не сакаат да им се случи и на нив: Војводина ради Србија се гради.

Член од
1 февруари 2013
Мислења
8
Поени од реакции
9
Ја и даље чекам
Република Шкотска,
Република Велс,
Република Баскија,
Република Корзика,
Република Приднестровје,
Република Абказија,
Република Јужна Осетија,
Турска Република Северен Кипар
итд.

Шкотска и останатите од Комонвелтот само чекаат кралицата да „скине конци“ и фаќаат магла.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Немогуче, абе што им става во Србиja?! Тоа куцо, киораво и сакато реши да се дели,цепи, да бара автономиja,република...?! Тоа како пандемиja се шири на тиja простори.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Немогуче, абе што им става во Србиja?! Тоа куцо, киораво и сакато реши да се дели,цепи, да бара автономиja,република...?! Тоа како пандемиja се шири на тиja простори.
Divide et impera

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
На форумов мнозинството што пишуваат немаат присуствувано ниту на еден час по Историја... за жал !
Зашто Србија има автономни покраини ?? а ниту една друга држава ниту од бивша СФРЈ ниту пак од соседството нема вакви покраини ??
Тоа е затоа што после 2та светска војна Тито т.е. тогашниот државен врв на Југославија(КПЈ) сакале да направат Југославија да биде така распоредена, односно нејзините федерални републики да неможе никој над никого да има моќ и влијание ....... а Српскиот народ бил најмногуброен во таа Југославија и Србија по територија била најголема република и затоа намерно територијата на Србија е поделена на три единици а тоа се централна Србија заедно со двете покраини северната Војводина и јужната Косово во нејзин состав ......... ниту Македонија имала покраини, ниту Црна Гора, ниту БиХ, ниту Хрватска, ниту Словенија туку само Србија, а тоа е направено намерно од тогашната власт со цел Србија да има помало влијание во Југославија, да се даде простор и на другите републики како некаков баланс во федерацијата...
Инаку со цел да се намали влијание на Српскиот народ намерно се создадени и Црногорската нација, а некаде после војната(2 с.в.) и Муслиманска нација, пазете Муслиманска нација, тоа се Исламизирани Срби кои после војната се признати од Тито како посебна нација Муслимани, значи ист назив на нацијата како и на религијата од која што се, а некаде од 90ите години на минатиот век се нарекуваат Бошњаци па дури и си измислија и свој јазик Босански/Бошњачки, а па и Црногорците од пред некое време си измислија свој Црногорски јазик што е еден смешен преседан ......... ние Македонците имаме тотално различен јазик и од Срби и од Бугари па пак се бориме за нашиот идентитет т.е. сеуште не не признаваат како посебни(проблемот со името пред се), а Бошњаците и Црногорците си имаат/добија свои и национален идентитет и јазик ......... :tapp:
... ова е преседан од светски размери !
А што се однесува до Војводина, СФРЈ веќе не постои 2 децении така да нејзината некогашна автономија треба и тотално да се укине тоа е дел од Република Србија и населена е(Војводина) со 70% Срби, 14% Унгарци а остатокот Буњевци, Хрвати, Романци, Македонци, Роми, Словаци и.т.н.
Србија(без Косово) 85% Срби, централен дел 90% Срби, Белград 99% Срби, Војводина 70% Срби !
П.С. Покраина и Република не е едно исто, покраина си е дел од една република и нема право да се отцепува, а плус оваа покраина е со мнозинско население какво што живее т.е. е мнозинство и во останатиот дел од државата !
Ах ах ќе им дојде крајот и на тие што ги подбуцнуваат ваквите процеси на Балканот... и затоа поддржувам независност за Каталонија, Баскија, Шкотска и.т.н. кога може Косово да стане држава зашто да не и Каталонија и Баскија на пр. што се Албанците подобри од Каталонците и од Баскијците... или на запад не важат овие правила, абе преку ку* ми е од тој западен фашизам веќе !

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Западниот фашизам (хахахаха) за коj збори ова нафурано дете ќе jа одцепи Воjводина од Србиjа. Немаjте гаjле. Србите таму самите дури отгвориjа посебни канцеларии да се промовират во Брисел. Сорос можда исто ќе поможи.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Западниот фашизам (хахахаха) за коj збори ова нафурано дете ќе jа одцепи Воjводина од Србиjа. Немаjте гаjле. Србите таму самите дури отгвориjа посебни канцеларии да се промовират во Брисел. Сорос можда исто ќе поможи.
Смеј се ти само смеј ........... Турците ви дишат у врат бе дечко ........ они се преку 70 милиони, а вие сте само 5 милиончиња ........... хахаха ......... а и братучеди сте со нив ........ :D
П.С. Чекај сега вкупно сте 6-7 милиони цела држава, од нив вие сте колку 4 милиони и нешто, а остало Турци и Роми ........
:LOL:;)

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Што се курчиш бе, од небескиот народ си па те боли дека им бега Воjводина на Србите? Патем во Бугариjа покраини никогаш немало. Не е то Jугославиjа, ме сфаќаш. Црна Гора со морето преку референдум и Косово, божем срце било, ама албанско испадна, и рекоа баj-баj на Србиjа. Се знае "ко jе следечи"...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Што се курчиш бе, од небескиот народ си па те боли дека им бега Воjводина на Србите? Патем во Бугариjа покраини никогаш немало. Не е то Jугославиjа, ме сфаќаш. Црна Гора, Косово и рекоа баj-баj на Србиjа. Се знае "ко jе следечи"...
Јас сум Македонец ... и не се курчам ...
Во Војводина 70% се Срби аллооо тоа ти е исто ко утре Пирин да летне од Б’лгарија ваша, или Тракија, или Добруџа и.т.н.
Башка и вие во овие региони си имате малцинства ........ Македонци, Помаци, Роми, Турци... :)
П.С. Кажи ми искрено ти си Бугарин или си ванаби Бугарин ............ пошто гледам добро бараташ со Македонскиов јазик, а со сила се правиш татарчета ... ;)

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Помаците ги снема од извештаите, исто и Македонците, т.е. за одредени организации како ПАСЕ например тие не постоjат. Затоа нема потреба повеќе да се проблематизира залудно. Пирин, Тракиjа, Добруџа се географски одреденици. Никогаш во рамките на Бугариjа не били нешто поинакво. Ти реков jас дека не можеш да ги споредуваш Србиjа и Бугариjа. Различни устави.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Помаците ги снема од извештаите, исто и Македонците, т.е. за одредени организации како ПАСЕ например тие не постоjат. Затоа нема потреба повеќе да се проблематизира залудно. Пирин, Тракиjа, Добруџа се географски одреденици. Никогаш во рамките на Бугариjа не били нешто поинакво. Ти реков jас дека не можеш да ги споредуваш Србиjа и Бугариjа. Различни устави.
Не ми одговори на прашањето .......... уште колку милиони Бугари останаа во Бугарија ........ 4 или цели 5 милиони ........ и како ви е таму со Турчињата арно .......... а да и не ми одговори што си ти дали си Бугарин или ванаби Бугарин ! :D

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Не сум jас приморан да одговарам само затоа што ти ме прашаш нешто. Туку врати се на темата и не тераj трети пост офтопик. Се зборува за Воjводина.

Мерси. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom