cokance
Затишје пред курац.
не си единствениот, многумина несакат да признаат пошто у мода е да нејадеш пифтија и да не пиеш расолница.. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали јас сум единствениот овде што јади пивтија?
Баба ми ги правеше многу мрсни пивтиите , исто вака како ти што кажуваш одозгора фаќаат дебел слој на мрснотии па со лажица ги отстрануваше. Не ми се баш по вкус толку мрсни. Знаеш пачата дека си ја погодил откако ќе се "фатат", ќе земеш еден тањир и ќе го превртиш наопаку доколку не падне на земја ни капка од желатираната содржина значи дека домаќински се спремени и погодени како што треба.Јадам и од нози, и од глава... Најјако е коа ти плива некое око у чинијата и си го изропкаш со сласт...
И да, требе да има лукче, иначе не е тава тава....
Ного убава работа за зимно време... Дава сила и енергија... За да не е ного мрсна, откоа се заледе, озгоре мрснината испливува, и со една лажица ќе ја собереш....
Баба ми ги правеше многу мрсни пивтиите , исто вака како ти што кажуваш одозгора фаќаат дебел слој на мрснотии па со лажица ги отстрануваше. Не ми се баш по вкус толку мрсни. Знаеш пачата дека си ја погодил откако ќе се "фатат", ќе земеш еден тањир и ќе го превртиш наопаку доколку не падне на земја ни капка од желатираната содржина значи дека домаќински се спремени и погодени како што треба.
И не зафркавај за очи и свински глави,не сум слушнал до сега свински глави да се ставаат. Окото после 12 саати варење во казан ќе се стопи нема ни да го осетиш, а не во чинија да ти плива. Не ги гади девојчињата.![]()
И јас не ја сакам кога е премногу здрвена, пред да ја јадам ја оставам малце на собна температура да се пушти, малце растопена ми е прав деликатес . Иначе кај вас како е адетот трипати ја правите за Божиќ, Свети Јован и Водици ?Ти си градско дете. Зимно време ако треба цел ден дрва да цепеш, и те како ќе си апнуваш помрсно, за ем да те држе најаден, ем да имаш сила да мааш со балтијата. Посно јадејне куќа не ране, сака си подебело...
А за дали плива или не плива окото, ќе дојдеш кај мен на пача догодина (оваа година изедееме главата), да видеш...
По принцип јас ја сакам како чорба стоплена, оти желатирана не ми праа баш ќеф, плус си наронам една суа љута чушка у неа, за да ме утопле оште повеќе...
И јас не ја сакам кога е премногу здрвена, пред да ја јадам ја оставам малце на собна температура да се пушти, малце растопена ми е прав деликатес . Иначе кај вас како е адетот трипати ја правите за Божиќ, Свети Јован и Водици ?