Религиите секако дека со тек на време претрпуваат промени и адаптации на своите догми за да не изгубат на прифатливоста во времето во кое се очекува да бидат практикувани, што сметам дека е сосема нормална појава. Така, неможе да се каже баш дека технологијата и бог би биле во некоја противречност.
Во US постојат таканаречени „Амиши” кои си веруваат во бога, живеат исклучиво од земјоделие и сточарство, не користат електрична енергија, не возат автомобили и трактори, одат исклучиво пеш или со запрежна кола, земјата ја ораат со коњ и примитивен плуг...ама се баш како од Марс паднати, затворени внатре во својата заедница и тотално изолирани од секакви придобивки на денешницата.
Крстителот напиша:
Да верувам дека свештениците го држат народот под контрола можам само во следната смисла: знаат што е добро и потребно и за добро на народот му кажуваат ова или она. Ама да верувам дека тоа го прават од материјалистички причини и за лични интереси, тоа НЕ. Исклучоци можеби има, ама вистинските Личности не се такви. Треба да заживееш во Црквата за да видиш, научиш, осознаеш некои работи. Од надвор секој може да зборува се’. Дојди, види, и ако мислиш дека таму се лажговци, крадци, манипулатори... слободно излези од Црквата. Никој нема со сила внатре да те држи. Тогаш и да зборуваш ќе биде аргументирано
Крстителе, можеби си во право, но сосема ќе сметам дека си во право кога на гробишта кога ќе треба да одржам помен на близок починат и ќе го повикам свештеникот да опее и кога после тоа ќе прашам што должам, нема да го добијам овој одговор:
„Тарифата е ххххх...денари, ако имате, ако немате тогаш колку што имате.“
За мене многу поприфатливо е на пример да ми каже: „Не должите ништо, но прилог за црквата можете да дадете колку што сакате и можете“....-А да не спомнувам колку чини венчавање во црква или крстење дете што е тотално неприфатливо ако се сака популаризација на православието. И најпосле, не познавам и не сум видел свештеник што вози старо „Југо“, „Лада“ или „101“, сите возат поубави аута и НОВИ! А од свештеничката плата ги купиле?