KMB veke objavi,
Fevruari ke bide dosta interesen za nasoki na kompaniite!
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=31201 Branchez
За финансискиот извештај на КМБ во глобала е релативно лош не е катастрофален ама не е добар. Баш и таков се очекуваше...
БУ имаат намалена добивка за пола поради оштетувања од кредити која мислам дека се случија во 3ти квартал ама наводно оствариле профит од трговија со недвижнивни (најверојатно од продажбата на дирекцијата) во 4 квартал најверојатно тоа е тоа.
БС има пораст на капитал што е очекувано само доста малку инаку нешто што ми е чудно незнам дали го имаше во другите извештаи имаат доста вонбалансна актива/пасива што колку што сум учел не е баш најубава работа имаат 36 милијади денари кој несакаат или неможат да кажат што им се ако се пресмета односот пасива капитал може да се каже дека имаат окулу Х9 левериџ што е така и така но ако се зема во предвид и вонбилансна пасива се доаѓа до бројка од Х14-15 што не е малку.
ПТ. Имам сериозно намалување на ПТ оперативни активности поради намалување ПТ од останати депозити (најверојатно се мисли на физички лица тука ???) Додека во финансиски ПТ имаат поголем ПТ движење од кредити давање и отплаќање. Малку не ми е јасно како функционира ПТ кај банки затоа нема премногу да коментирам ама во секоја случај намалување на ПТ од оперативни активности не е добра работа.
Инаку во капитална состојба ставиле иста ставка за дивиденда како лани (дали стварно мислат иста да исплатат незнам или може само така се пишува мислам дека после се одлучува за тоа сега е само така) А разликата треба да се финансира од акумлирана добивка која е релативно мала имаат за само уште една година да исплатат дивиденда колку што е од лани под услов да остане иста добивката...ама со што би намалиле сметководствена вредност на фирмата. Како и да е ланската дивиденда не е реална за оваа година најверојатно треба пола од лани или уште помалку значи 3-4% или помалку. Тесно е малку....
Се на се не ми се допаѓа премногу КМБ
но треба да се спореди со други банки ова вака е малку нереално...ама следната година може подобро да биде.