Кој е вашиот господ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ова Медленцето ништо не разбира.....:facepalm:
Сега ќе чекаме Ош-овецот да одговори....и ако не даде соодветен одговор ќе го рендам.
На Медленцето и да му објаснам нема да разбере....тоа не се учи преку една ноќ на гуглето....
Остај го сега Ошо вецот, од твоја е.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ова Медленцето ништо не разбира.....:facepalm:
Сега ќе чекаме Ош-овецот да одговори....и ако не даде соодветен одговор ќе го рендам.
На Медленцето и да му објаснам нема да разбере....тоа не се учи преку една ноќ на гуглето....
А ти нешо као ќе се обидеш да објасниш после Ошо?

И дај батали го тоа гуглето.. си го научил зборот ко да си го открил папокот на светот... :ROFLMAO:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Остај го сега Ошо вецот, од твоја е.
Во случај да не даде компетентен одговор.....ќе ме засрами....и ќе требе да го праќам на поправен во фебруарска...:pos:
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:18 ---
А ти нешо као ќе се обидеш да објасниш после Ошо?

И дај батали го тоа гуглето.. си го научил зборот ко да си го открил папокот на светот... :ROFLMAO:
Брат, јас не објаснувам на такви како тебе...кога одговорам има кој разбира.
Кој не разбира, прво требе сам малку да се потруди, па потоа ќе му објаснам што и како...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во случај да не даде компетентен одговор.....ќе ме засрами....и ќе требе да го праќам на поправен во фебруарска...:pos:
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:18 ---

Кој не разбира, прво требе сам малку да се потруди, па потоа ќе му објаснам што и како...
Гурџи шо си бе батка по професија:) ако не е тајна се разбира нели?:cool:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Аааааа.. фала „професоре“....

Ќе те повикам на испомош ако „требе“, ако е трудно.. :D

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ок.. го прифаќам како твое мислење.. но не е тоа што те прашав... или барем во најдобра рака не ми одговори како што треба на она што сакал Лао Це да каже со „When I let go of what I am, I become what I might be“. Ти овде само ми го повтори тоа што Лао Це го кажува, но не ми го интерпретираше..

Прво, што е тоа „Јас“, т.е. ЕГО?
Второ, Што е тоа што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“, а што „Она што можам да бидам“?
Трето, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што сум јас“ мора нужно, по тебе да е ЕГО, иако Лао тоа воопшто не го говори дека е така (он само вели „Она што сум јас“, а не изрично ЈАС).
и
Четврто, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што можам да бидам“ е ЕГО?

Не знам зошто, но мислам дека не си го разбрал баш ова што Лао Це го рекол...

П.С. Ќе забораев...
Велиш:
Во исто време ги искусуваш сите форми и облици на живот и плус самите неживи предмети... само тоа се спознава кога ќе се ослободиш од себе си(тоа што мислиш дека си) и постанеш тоа што можеш да бидеш

Од каде ти се ова го заклучи од изрекава на Лао Це? Каде тоа Лао Це во изрекава (или на друго место) го кажува дека тоа што го велиш е баш така?
Твое право е да си мислиш што сакаш, а дали сум го разбрал или не тоа само Лао Це може да го каже ;)

Првото... Ти пишав што мислам за тоа што е Его/а(најчесто ега)... ама ај еве уште еднаш скратено и просто... сите дефиниции што си ги препишуваш базирани од надворешна перспектива, т.е. врз основа на мислењето на другите преставуваат егата или маските кои се менуваат константно...
Второто и третото... прво не мора нужно да биде Его, ама ти ме праша мене па јас ти дадов свое мисење и ти реков дека само Лао Це знае дали си го иинтерпретирав правилно или не... секој ги гледа нештата од местот каде што стои, така да јас ги гледам од своја преспетива и ти пишувам мое мислење, ти имаш право да се согласиш или не и да си побараш друго мислење ако не ти се допадна моето, а во најдобар случај да си дадеш свое, така ќе биде најфер... "Она што сум јас" е тоа што во моментот си/сум без разлика што и да си "Она што можеш да бидеш" секогаш ќе биде различно бидејки животот е флуиден, секогаш променилив, секој момент е посебен и различен од следниот... т.е. еден е моментот кој е во константа, а негова непроменлива особина е промената, ништо во космосот не стои во место ниту една стотинка од секунда какво што е...
И четвртото... незнам прашај го Лао Це... :D
Болдираното.... Не велам дека е баш така само кажав мое мислење аман...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Твое право е да си мислиш што сакаш, а дали сум го разбрал или не тоа само Лао Це може да го каже ;)

Првото... Ти пишав што мислам за тоа што е Его/а(најчесто ега)... ама ај еве уште еднаш скратено и просто... сите дефиниции што си ги препишуваш базирани од надворешна перспектива, т.е. врз основа на мислењето на другите преставуваат егата или маските кои се менуваат константно...
Второто и третото... прво не мора нужно да биде Его, ама ти ме праша мене па јас ти дадов свое мисење и ти реков дека само Лао Це знае дали си го иинтерпретирав правилно или не... секој ги гледа нештата од местот каде што стои, така да јас ги гледам од своја преспетива и ти пишувам мое мислење, ти имаш право да се согласиш или не и да си побараш друго мислење ако не ти се допадна моето, а во најдобар случај да си дадеш свое, така ќе биде најфер... "Она што сум јас" е тоа што во моментот си/сум без разлика што и да си "Она што можеш да бидеш" секогаш ќе биде различно бидејки животот е влуиден, секогаш променилив, секој момент е посебен и различен од следниот... т.е. еден е моментот кој е во константа, а негова непроменлива особина е промената, ништо во космосот не стои во место ниту една стотинка од секунда какво што е...
Доволен 2-
Едвај прелазна.....на стара слава....одговорот е никаков...:P

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Доволен 2-
Едвај прелазна.....на стара слава....одговорот е никаков...:P
Битно пројдов испит... :D Сега ако ви кажам се па и тоа не бива, спознајте си и по нешто самите...:P
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:35 ---
Лажго, лицемер и манипулатор..(y)
Сакаш да кажеш политичар... можда работи во министерство за внатрешни во Италија... :pos:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
у реду бе не скокај одма.. не те нападнав :D
Само реков дека не ми изглеа оти си го разбрал баш многу од многу.. а еве и зошто..

Второто и третото... прво не мора нужно да биде Его, ама ти ме праша мене па јас ти дадов свое мисење и ти реков дека само Лао Це знае дали си го иинтерпретирав правилно или не... секој ги гледа нештата од местот каде што стои, така да јас ги гледам од своја преспетива и ти пишувам мое мислење, ти имаш право да се согласиш или не и да си побараш друго мислење ако не ти се допадна моето, а во најдобар случај да си дадеш свое, така ќе биде најфер...
Епа сеа ЕГО е или не е? и Како рекол Лао Це? Го знаеш или не го знаеш Лао Це? Ако веќе го цитираш Лао Це, онда ваљда знаеш што сакал дотичниот да каже, а не дека само наводно он си знае шо рекол, а јас можам само мислење да дадам..
тоа ми звучи малку шкакљиво..

"Она што сум јас" е тоа што во моментот си/сум без разлика што и да си "Она што можеш да бидеш" секогаш ќе биде различно бидејки животот е влуиден, секогаш променилив, секој момент е посебен и различен од следниот... т.е. еден е моментот кој е во константа, а негова непроменлива особина е промената, ништо во космосот не стои во место ниту една стотинка од секунда какво што е...
Епа „Што си ти во моментот“? Човек, животно, пчела, книга, слика, студент, професор, работник, средношколец, основец, писател, поет... Што? И што со тоа „Што сум во моментот“? Дали тоа означува само одредена особина, не знам, физичка карактеристика, ментална, инстинкт, нагон, морал, етика?
Што е тоа и зошто е секогаш различно, шо е тоа шо го прави да биде различно?

„Четврто, Дали она што Лао Це го нарекува „Она што можам да бидам“ е ЕГО?“ - тебе те прашав, а не Лао Це...
Значи ако имаш мислење, кажи го и елаборирај го зошто е тоа така? И како, нели, во овој случај, си го разбрал она што Лао Це го рекол?

Kajgana Shop

На врв Bottom