Разбуди се младино, во тебе е промената!

• Креатор на темата Креатор на темата Achilles1989
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Е ова е ропски менталитет , ке работи и недели за 150 евра бидејки ке се осеќа самостојно , ке црнчи цел живот за 150-200 евра како Филипинци и Малезијци и ке се фали како тој се сам си постигнал а накрајот кога ќе видиш ништо не постигнал , само го изгубил здравјето.
Чекај малце, да работиш на 15 години и притоа на тие години да земаш 150 евра плата е се освен не ропски менталитет. Колку бе плата сакаш да зема на 15 години? 1000 евра? Додека повеќето играле фудбал во маало, тој ја сфатил вредноста на работењето уште со свои 15 години. Не е срамота да се работи, пари си се пари, особено на тие години! И да, самиот чин на работа и помага на личноста да е поцврста и посамостојна.

Народот треба да има една партија, а тоа е Македонија.Неможеш да градиш држава, младина, економија со народ на којшто кога ќе му кажеш дека ја сакаш Македонија ти вика“Ме боли курот за Македонија!Да не ми дала нешто!“.

Ние пред се немаме њубов кон својата татковина, немаме љубов кон своите предци, кон својата мајка, татко, баба, дедо.Немаме колективно чувство за добро и зло.Не чувствуваме колективна грижа ако некој фрла пикавец или брца гуми на комшија.Цел живот ни поминува во тоа “Ме боли курот за друг“.

Тоа е тоа. Тука се согласувам.
Тоа го зборам цел живот.
Имам една партиска книшка - таа се вика МАКЕДОНСКИ пасош/државјанство/лична карта/додадидокументпотвојизбор.
Не е проблем различноста во мислења, проблем е во тоа што не знаеме да се цениме едни со други, све другиот е прост, глуп, синдромот “јас сум најпаметен и ќе ги навредувам сите кои не се како мене“ додека не се искорени - јок напредок.

Стојан Андов има син? Некако поколенијава од политичариве слабо, освен неколку примерока како овој...

Овој со Шола колку што паметам имаше врска, па раскинаа изби информација дека ја тепал, малтретирал и сл. Сигурно таа не било со него од што е личен!

Инаку дечково да не е син на тате ни блог не би можел да води. До душа и татко му со скандал си го проби името ама ај, нека види колку е кадарен!

Олабави ме. Не напињај. Или, не замарај.
Добро е тоа што Ружин е првиот што јавно напиша дека овие реченици ги болат. И дека секој што ќе им ги каже го сметаат за непријател. Тоа е интересен феномен што се случува во последниве 6 месеци. Се надевам дека нема да се радикализира, затоа што тоа најмалку ни треба како држава. Премногу лично сфаќаат една игра со многу едноставни правила, во која ништо не е лично.

Татко му се бори за политичка функција и присвојување на бенефитите на власта, сосема легитимно и логично е тој да го помага. Ако успее -- нека му е со среќа, ако не успее -- негов проблем. Толку е, многу едноставно. Трагично е што го немаат сфатено вториот дел. Првиот, од периодот која беа на власт се покажа дека го знаат одлично, но со вториов имаат проблем. Тоа што се години не успеваат да стигнат до власт е резултат само на нивната неспособност. Навредливо е за сите тоа што пробуваат да ја прикријат неспособноста со обиди нивниот неуспех да го прилепат на незаинтресираноста на одредени групи.

А, и таа незаинтресираност се должи на нивната неспособност да ги анимираат. Пројде времето кога можеше луѓето да се ангажираат со глупи флоскули како демократија, страв, урбаност... Веќе ги научија правилата, сакаш да играм за тебе, ќе ми понудиш дел од колачот. Многу едноставна математика. Е тоа е вистинскиот проблем на „отпорот“. Што сите сфатија дека, дури и сега, кога се патетична тешка опозиција, не ни помислуваат да делат нешто со некого. Иако, тоа нешто е светлосни години далеку од нив и прашање дали некогаш ќе го имаат.

Чекај малце, да работиш на 15 години и притоа на тие години да земаш 150 евра плата е се освен не ропски менталитет. Колку бе плата сакаш да зема на 15 години? 1000 евра? Додека повеќето играле фудбал во маало, тој ја сфатил вредноста на работењето уште со свои 15 години. Не е срамота да се работи, пари си се пари, особено на тие години! И да, самиот чин на работа и помага на личноста да е поцврста и посамостојна.
Ама чекај, а зашто да работи на 15 години, кога тие години се за забава, за играње фудбал во маало како што викаш? :) Освен кажав ако маката го натерало на тоа, нема ништо срамно во тоа да се признае ако е така, секој со својата мака. :)

Во животот не треба некои работи да се рипаат, како на пример играњето фудбал во маало, за све си има свое време, така и за работа. На 15 години работел, на 25 години пак ќе работи, ама работите што по правило требал да ги прави на 15 години, кога ќе ги направи? Нема, готово, тоа време поминало, а времето не се враќа. После ќе си викаш, еее место на тие години да лудувам, јас сум работел ( кажав, освен ако тоа било неопходно ), за све постои тајминг, и според тој тајминг треба да се орјентираме. ;)

Народот треба да има една партија, а тоа е Македонија.Неможеш да градиш држава, младина, економија со народ на којшто кога ќе му кажеш дека ја сакаш Македонија ти вика“Ме боли курот за Македонија!Да не ми дала нешто!“.

Ние пред се немаме њубов кон својата татковина, немаме љубов кон своите предци, кон својата мајка, татко, баба, дедо.Немаме колективно чувство за добро и зло.Не чувствуваме колективна грижа ако некој фрла пикавец или брца гуми на комшија.Цел живот ни поминува во тоа “Ме боли курот за друг“.
Ах да познатата изрека не прашувај што може да направи државата за тебе туку ти што можеш да направиш за неа.
Кажана од страна на Џ.Ф.Кенеди во златните години на америка, сите осигурани сиромаштија на минимум секој се имал, забораваш дека тогаш државата го дала максимумот и немало повеќе ни што да побараш, сега ситуацијата е далеку од тоа.
Јас сум државата/татковината секој поединец во ова опшество не постоиме ние поради неа таа постои поради нас, како поединец ако е добро за мене и мнозинството тогаш е ок но ако само а неколкумина им е добро а на повеќето им е лошо тогаш не е во ред.Во ројот на сите треба да им биде добро е тогаш целиот рој е здрав, но ако им бидедобро само на трутовите а другите патат за да на неколку им биде убаво на газот е тогаш тој рој е слаб и кога тогаш ќе се само уништи.
Не можеш да бараш безусловна љубов садистички е тоа, ако љубовта е не обострана тогш или ја нема никако или еден у врската е глуп и искористен до даске.
Ме заболе мене курот за македонија и македноштината,исто толку колку што македонија ја заболе за мене што имам да сакам јас ајде објасни ми ?
Историјата ХА ХА ХА
Непокорноста ? ( 500 години под турско и сега величенствениот неј гледана серија, јас не би се фалел со непокорност толку )
Социалната сигурност што ми ја пружа државата ?
Животниот стандард ?
Безбедноста ? :pos:
ШТО ИМА ДА СЕ САКА ОБЈАСНИ МИ ТОА И ТОА САКАЈ ГО биди птриот поради тоа и тоа.
Ајде конкретно кажи што има за сакање, да ти дадам ХИНТ кур не ме заболе за ацета, комити,партизани,војводи.
Ајде почни да набројуваш..

Како што е при крај месецов и пари се нема овај да дојде со овие тврдења наше маало има ќотек да јаде.

Ах да познатата изрека не прашувај што може да направи државата за тебе туку ти што можеш да направиш за неа.
Кажана од страна на Џ.Ф.Кенеди во златните години на америка, сите осигурани сиромаштија на минимум секој се имал, забораваш дека тогаш државата го дала максимумот и немало повеќе ни што да побараш, сега ситуацијата е далеку од тоа.
Јас сум државата/татковината секој поединец во ова опшество не постоиме ние поради неа таа постои поради нас, како поединец ако е добро за мене и мнозинството тогаш е ок но ако само а неколкумина им е добро а на повеќето им е лошо тогаш не е во ред.Во ројот на сите треба да им биде добро е тогаш целиот рој е здрав, но ако им бидедобро само на трутовите а другите патат за да на неколку им биде убаво на газот е тогаш тој рој е слаб и кога тогаш ќе се само уништи.
Не можеш да бараш безусловна љубов садистички е тоа
Ме заболе мене курот за македонија и македноштината,исто толку колку што македонија ја заболе за мене што имам да сакам јас ајде објасни ми ?
Историјата ХА ХА ХА
Непокорноста ? ( 500 години под турско и сега величенствениот неј гледана серија, јас не би с фалел со непокорност толку )
Социалната сигурност што ми ја пружа државата ?
Животниот стандард ?
Безбедноста ? :pos:
ШТО ИМА ДА СЕ САКА ОБЈАСНИ МИ ТОА И ТОА САКАЈ ГО биди птриот поради тоа и тоа.
Ајде конкретно кажи што има за сакање, да ти дадам ХИНТ кур не ме заболе за ацета, комити,партизани,војводи.
Ајде почни да набројуваш..
Нема ја што да се објаснувам со човек што незнае да разграничи ВЛАСТ ОД ТАТКОВИНА.Иди си нека ти објаснат тие Шиптарки што се утепа од фалење дека им идеш на кафе.Може од нив ќе сфатиш поубаво што значи љубов спрема Албанија и Ислам.Толку од мене кон тебе.

Една работа не ми е јасна.

Зашто им треба таквата ''заспана'' младина да ги спашава?? Па нели реки народ има на улици, нели готова е власта? Ем јаки сме ,ем доете стасете не..греота..

Дечково напишал младината наша кафе шема праи и кладилница игра,збори за мување итн..2004 или можда 1995 цела младина бизнисмени да не беа?? Ма немој да ме јебеш бе..

Скопјанецот треба да лепи плакати и да смрзава на митинг за некој како Бранко од Дебарца да седи на фотеља ПАК ?? Умре тоа време.

Опозицијата ни живее во виртуелен свет и треба да се разбуди и да почне да збори за конкретни работи,планови и идеи а не да рика ко магарица пошто ја штипнале по вакцината..

Ова лиглево не беше тој "успешниот бизнисмен" што го имаше по порталиве дека шетал моделки во Охрид и сите му завидувале на женска му и другарките? :LOL: Прав пример за политички активизам.
Вакви се најсмешни, цел живот тегнет на привилегиите и парите на тато, кои тато се разбира ги заработил поради неговите суперирорни интелектуални способности и дипломатски вештини, не ради нешто друго. Обезбедено најдоброто образование, прилики да се прошета по светот, а сега очигледно и јак бизнис, благодарение на позициите во општеството кои нормално он ги заслужува (he's just better than the rest of us) и по некој ваков или онаков трансфер од државна каса и он им забележува и ја критикува амбициозноста на младите во државата. Ова слично како, теориите на британските лордови зошто сиромашните се сиромашни.
Можда не му дале да влезе во некоја дискотека или му праеле проблеми на врата, па ја сфатил сериозноста на ситуацијата и си рекол што е доста, доста е, време е младината да се пробуди!!

Па уште и суптилна порака вметната внатре. Ако сакате да ја промените ситауацијата и перспективите во животот, сакате да си легнувате порано и да станувате порано, да имате стан и кола на 20 години, не треба да бидете глупи и да ќутите, туку треба да дојдете и да му се приклучите на отпорот, не мора секој ден, еве преку еден. Ако не сами сте си криви за се што ќе ве снајде во животот.
Јебем ти иронија.

Мене убедливо најсмешно во нашево општество, години наназад, а претпоставувам уште е така, е фактот што сите се понашаат како освен нив сите во нивното опкружување да се туристи и поима да немаат како се одвиваат работите во државата, а во исто време се свесни дека апсолутно секој знае каква е реалната состојба во државата, каков е менталитетот, каков е вредносниот систем, како функционираме секој ден. Не ја гледам потребата да ја правиме и одржуваме, сите заедно, оваа идеална нарација за нас. Што е користа од тоа, кога само за да поверува човек во неа треба огромен труд,
Па сите се загрижени за демократијата, за основните човекови права, за правите и здравите вредности на едно општество, за корупцијата, за партизираноста, за кршење на законите, за економијата, за непотизмот и гушењето на правиот квалитетот, за немањето перспектива на младите, за националниот идентитет, а од друга страна 90% дејствуваат спротивно на тоа што го зборат. Ова се однесува и на најбитните фактори кај нас, партиите. Што се мачат да се препуцаваат за некаква апстрактна демократија.
Кого мислат дека го лажат кога таа игра ја играат сите во државата и сите ги знаат правилата, не се тие ексклузивитет. Не е дека има уште 1 милион народ што живее под земја и искача само за гласање секои 4 години, а во меѓувреме чита книги за политичка филозофија, па чекај сега ќе ги заебеме нив. Освен ако се работи за некое чудно изветоперено масовоно хоби.
Можда причината за тоа што младите а и некои стари, си легнуваат касно, немаат амбиции, не одат по митинзи и не креваат револуции,е што како и сите други знаат како завршува играта, само за разлика од некои други не сакаат да се праат глупави додека ја играат.

Нема ја што да се објаснувам со човек што незнае да разграничи ВЛАСТ ОД ТАТКОВИНА.Иди си нека ти објаснат тие Шиптарки што се утепа од фалење дека им идеш на кафе.Може од нив ќе сфатиш поубаво што значи љубов спрема Албанија и Ислам.Толку од мене кон тебе.
Толку ти беше умот ?
Треба безусловно нели ? Со сила не можам да ти дадам само да ти земам, ако имаш проблем со шиптaрите
Оди и почни да ги бркаш од државава шо кој кур си клепнал овде да продаваш филозофии ,а да бе интернет интелектуалци и патриоти САКАЈТЕ ЈА МАКЕДОНИЈА ама само нашите кога се на власт, после се нечини.
ОООООО МАКЕДОНЕЦУ на празен стомак држава не се сака, а од шиптaрите има 1000% поголеми луѓе од тебе и од моменталнион владин состав.
Ебаве лигушите ебаве, САКАЈ ЈА МАКЕДОНИЈА за што да ја сакам бе ? Ако сака денес огин нека ја изгори ме заболе курот мене, исто како што не ме заболе кај живеам и на кого ќе му плаќам данок арно ама од тој данок ке имам опшествени бенефиции нема да гледам споменици како никнуваат а деца умираат,руинирани болници и сспоменици од 2000 000 евра,тениски игралишта од милион ипол денари во села и населби каде што повеќето зимаат 12 000 плата а нај евтиниот тениски рекет е 10 000 денари.
Само ти сакај си ја државата, овци секогаш биле потребни и ќе бидат потребни за стрижење.
ДА ЖИВЕЕ МАКЕДНОНИЈА ДА ЖИВЕЕ ВЛАДАТА НА МАКЕДОНИЈА сдсмр да си оди од власт и вмро да дојде министрите на вмбло се супер:pos:
И да те прашам што си направил ти за оваа држава освен лепењето лавови крстови сонца на фб така ли ја сакаш ти државава ?
Ете јас бев во војна за оваа држава, никому ништо сега на влиделот главен колиционен партнер му е тој што пукаше на мене,леле колку ја сакам оваа чудесија.

Ти што направи ?
ПС : Извикувањето пароли лепењето на слики на фб и ддв-то на мастиките,навивање на утакмици не се бројат.

Ама чекај, а зашто да работи на 15 години, кога тие години се за забава, за играње фудбал во маало како што викаш? :) Освен кажав ако маката го натерало на тоа, нема ништо срамно во тоа да се признае ако е така, секој со својата мака. :)

Во животот не треба некои работи да се рипаат, како на пример играњето фудбал во маало, за све си има свое време, така и за работа. На 15 години работел, на 25 години пак ќе работи, ама работите што по правило требал да ги прави на 15 години, кога ќе ги направи? Нема, готово, тоа време поминало, а времето не се враќа. После ќе си викаш, еее место на тие години да лудувам, јас сум работел ( кажав, освен ако тоа било неопходно ), за све постои тајминг, и според тој тајминг треба да се орјентираме. ;)
Јас на 15 години точно почнав да работам прво од тоа што јас никогаш не сум навикнат да барам од некој нешто бидејќи едноставно тоа е вродено во мене глупаво ми е да барам од мајками за нешто кога мене господ ми дал се за да јас можам да си направам сам да го имам тоа и да го добијам и точно дека од една страна маката ме натера ако тебе те направи среќен што го кажав ова биди сега среќен но од друга страна ме натера тоа што јас сакам да си имам свој денар во џебот а друга работа е тоа што јас ако работев тогаш не значи дека и не играв фудбал и дека нема некој детски живот имав девојка со која одев долго време и од различни градови одев секоја недела и од тоа од мои пари да на 15 години другар и плус тоа имав време и да играм фудбал со друштво а од друга страна и помагав и за дома значи кога сакаш нешто можеш и сам да го направиш.

Добро е тоа што Ружин е првиот што јавно напиша дека овие реченици ги болат. И дека секој што ќе им ги каже го сметаат за непријател. Тоа е интересен феномен што се случува во последниве 6 месеци. Се надевам дека нема да се радикализира, затоа што тоа најмалку ни треба како држава. Премногу лично сфаќаат една игра со многу едноставни правила, во која ништо не е лично.

Татко му се бори за политичка функција и присвојување на бенефитите на власта, сосема легитимно и логично е тој да го помага. Ако успее -- нека му е со среќа, ако не успее -- негов проблем. Толку е, многу едноставно. Трагично е што го немаат сфатено вториот дел. Првиот, од периодот која беа на власт се покажа дека го знаат одлично, но со вториов имаат проблем. Тоа што се години не успеваат да стигнат до власт е резултат само на нивната неспособност. Навредливо е за сите тоа што пробуваат да ја прикријат неспособноста со обиди нивниот неуспех да го прилепат на незаинтресираноста на одредени групи.

А, и таа незаинтресираност се должи на нивната неспособност да ги анимираат. Пројде времето кога можеше луѓето да се ангажираат со глупи флоскули како демократија, страв, урбаност... Веќе ги научија правилата, сакаш да играм за тебе, ќе ми понудиш дел од колачот. Многу едноставна математика. Е тоа е вистинскиот проблем на „отпорот“. Што сите сфатија дека, дури и сега, кога се патетична тешка опозиција, не ни помислуваат да делат нешто со некого. Иако, тоа нешто е светлосни години далеку од нив и прашање дали некогаш ќе го имаат.
Генерално ти е на место постот, и мислам дека тоа сите можат да го разберат, освен длабоко определените опозиционери. Тие 6 пати по ред се надеваа исто вака („сега ќе каже народот“, „готови се“, итн.) и пак ги прегазуваат и како за инает (чиј?) не менуваат ништо.
Навистина, како дијагностицирани шизофреничари се. Сега измислија и ново „чим не сака избори, значи знае дека ќе изгуби, значи готов е“, итн. и сите среќно си ја повторуваат, а најочигледното го избегнуваат: 10 години ќе бидат во опозиција. Тоа е чисто лудило. Јасно ми е дека нема подобра опозиција за ДПМНЕ од овие.

Но, зошто ги оправдуваш методите на владеење на ДПМНЕ? Фрази како „делови од колачи“, слатки итн. да ги употребуваш така без да дадеш ГОЛЕМА критика е само оправдување и согласување со начинот на работење на власта.

Зошто партиски кадри да се форсираат, зошто толку бројна и неквалитетна администрација да постои.. итн. еден куп други пропусти; за мене, најголеми пропусти се: здравството, образованието, проблемите со Албанците, партизација на судството.
Тука треба да се буни обичниот граѓанин, во сечиј интерес е.
(А неверојатно е што тука никој не се буни. Дури ни опозицијата која јасно кажа дека ќе ги избрка сите штом дојде на власт и ќе стави свои припадници... )

А авторов и текстот.. доказ дека природата е многу сурова.
Па уште и „морал“ спомнува во текстот. Навистина се во посебна реалност..

Тие спомнуваат „промена“ а ништо не променуваат кај нив.
Не постои човек што ги сфаќа сериозно, освен можеби некои постари личности кои не се информирани или некои длабоко заслепени партиски припадници.
Не чини што ДПМНЕ има толкава моќ, која, во мое мислење не ја заслужи заради некои потези ОСОБЕНО со Албанците.

Во секој случај, најлоша позиција има обичниот граѓанин, кој е без партиска подршка. Тие граѓани секогаш биле мнозинство и скоро секогаш определуваат кој ќе владее, бидејќи партиите си имаат константни гласови и од нивните членови не очекувам многу размислување...
Ова лудило од двете страни ќе продолжи се додека претходно споменатото мнозинство не се организира малку подобро.

Е добро ај сеа дете на поранешен функционер е и нема право да напише колумна ? Може да не се согласиме со тоа што го изнел а тоа е и целта на колумната, сите ќе имаме различно мислење и ќе ја сфатиме на поинаков начин, некој ќе го подржи некој ќе го критикува.

Во онос на наведените работи кои ги искажа во колумната веројатно бил млад и не сфатил едно. Кога левицата ја имаше моќта и владееше долги години истата контрола во сите области ја имаа како што денес ја има десницата, можеби начинот на делување е различен кај едните и дргугите.

Политичките елити кои го гледаат својот интерес ја направија оваа младина марионети без став, кои чекаат на повик од локалниот шериф да ги повика на протест или став за одредени работи, засвисно во која УМС на партија челнуваат. Младите како што станаа контролирани од партиите од една страна станаа контролирани и од одредени невладини од друга страна, кои зад борбите за демократија и човекови права ги манипулираат.

Да не се правиме луди веќе светов е мал а не па градов, сите знаме кој зад кого стои и кој на која струја припаѓа. Никој не сака да излезе на протест затоа што етикетата која ја добива му се лепи за цел живот. Ако си со едните си комуњар и предавник ако си со другите си затуцано глупаво патриотче. Оние кои доаѓаат од градовите на протести и маршови се оние кои работат во локалната администрција или во државната администрација каде се манипулирани со притисок за губење на работно место, ако не излезат за едните или другите зависно за чија страна агитираат. Народов го поделија. На едната страна имаш прв братучет кој со камен мава кон својот прв братучет на друга страна. И каде е младиот човет кој студирал факс со амбиција да работи и да гради кариера во правото, економијата или архитектурата, човек кој сакал да промени нешто ?? Е тука е ама мариоента е водена и командувана од папата или пастирот, на кого му е убиена надежта и сонот.
Се додека младите не им го завртат грбот на партиите ова нема да се смени. Младиот човек стана контролиран кој мора да се потчини и да си молчи зашто ако не фати страна тешко него да преживее во оваа државичка. Некои луѓе кои на себе носат товар од минатото немаат никаква етика и морал да повикуваат на промени. Беа на позиција, ништо не променија. Мора некои да сфатат дека кога времето ќе им помине, време е за нови личности кои го имаат фатено чекорот со времето, имаат некои поинакви видици и знаат како да променат нешто. Ако интересот ни е партијата и корист за мала екипа на штета на некого а не ни е интересот за подобар живот и промена за нас и генерациите кои ќе дојдат, епа јбг не заслужуваме и ништо подобро.

Јас на 15 години точно почнав да работам прво од тоа што јас никогаш не сум навикнат да барам од некој нешто бидејќи едноставно тоа е вродено во мене глупаво ми е да барам од мајками за нешто кога мене господ ми дал се за да јас можам да си направам сам да го имам тоа и да го добијам и точно дека од една страна маката ме натера ако тебе те направи среќен што го кажав ова биди сега среќен но од друга страна ме натера тоа што јас сакам да си имам свој денар во џебот а друга работа е тоа што јас ако работев тогаш не значи дека и не играв фудбал и дека нема некој детски живот имав девојка со која одев долго време и од различни градови одев секоја недела и од тоа од мои пари да на 15 години другар и плус тоа имав време и да играм фудбал со друштво а од друга страна и помагав и за дома значи кога сакаш нешто можеш и сам да го направиш.
Мене не ми прави среќен тоа што призна, погрешно си ме сфатил. Иввини уште еднаш ако те навредив, немав таква намера, и ако сум те навредил, сум го направил тоа несвесно.

Да не се повторувам, само пак ќе кажам, тие работи си имаат редослед...

Така да знаете децо! Треба да бидете политички ангажирани и да бистрите политика во кафана! Тоа е вашата иднина! Тоа евреите и рапот мамата да им ебам мозоците ни ги испраа...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom