Разбуди се младино, во тебе е промената!

• Креатор на темата Креатор на темата Achilles1989
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Земањето станови и коли на кредит уште од студентски денови е пример за добра младина?!
Не ме зезај, не, за ваква промена!

Ангарија. Ангарија, и само Ангарија.
Иначе ништо не бива од тртеите.
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 17:07 ---
Оште некој дава пари па се одржуваме у некоја кома. За некоја година ќе дојде гладија, тогај ќе видеме какво оро ќе се игра.

Земањето станови и коли на кредит уште од студентски денови е пример за добра младина?!
Не ме зезај, не, за ваква промена!
Не, пример за добра младина е да ја наследиш куќата/станот од твоите, ако сте двајца или тројца браќа да се присоберете во по една соба некако или некој ќе живи на кирија. Како смееш да помислиш дека треба со (македонска) просечна плата да смееш да си дозволиш такво нешто? Коли, куќи и станови се само за богаташи :facepalm:

си има некоја поента овој.. ама ако мисли дека решението е дека младите треба да застанат зад некаков си Отпор :facepalm: Кои се гаранциите дека младите нешто со тоа ќе добијат? Уште повеќе, знаат дека ќе бидат искористени, тоа не еднаш се докажало до сега. Па освен ако не се должни за некое мизерно работиче што го добиле партиски не се будали да бидат заинтересирани да протестираат, да се борат за туѓи интереси. Епа ќе владее летаргија, апатија, кога се приморани да го бираат не помалото, не поголемото, истото :гомце:. Нема избор, има илузија на избор. Младината сама не може да се избори во една ваква мала државичка кој уценет, кој должник, секој со секого фамилија. Се додека не проработи свеста на народот колективно и не ги примора, да не им остави друг избор и едните и другите и третите на промени, не да им бара, не да протестира... ќе не стрижат вака. Мора драконски да иде, мора сите да се вклучат, не може топката да се префрла кај младите само. Сите дозволиле да дојде до оваа ситуација, кога нема мачка глувците оро играат, така колку им дозволуваме толку ќе не газат. Ама се додека секој си гледа само за своите интереси или партиските интереси и/или си стои безбедно настрана, нема ништо магично да се смени на подобро, само ќе се оддржува гневот на народот на нешто повеќе од неиздржливо, нешто помалку од „пукање на филмот“. Ама, бадијала работи - бадијала не седи, нели. Што е наше ќе си дојде, а-ха. Научени сме да си трпиме...

Страшно е што се има создадена политичка клима каде што прекршувањето на Уставот и законите и основното човеково право и интегритет се сосем оправдани дејствија затоа што се за "доброто на Македонија" (а всушност се добри само за партијата), како што видовме кога го донесуваа последниот буџет.

Меѓутоа, тоа што е пострашно е самата младина. Во целосна и буквална смисла на зборот -- ПРОСТИ и ГЛУПИ луѓе. Едно општество не се менува со политичко дејствување, туку се менува со желба за знаење. Кај нас е баш спротивно, желбата за знаење и интерес во битни работи е удавена, а наместо тоа анти-интелектуализам и лупање во гради. Се сеќавам пред неколку години кога бев на протест организиран од Студентски Индекс за партиципацијата и квотите, на протестот надвор немаше ни стотина луѓе, а внатре во факултетот не се дишеше од испотени студенти што чекаа да добијат гратис влезница во некоја биртија. Кур ги болеше за тоа што се случува надвор. Дури и плакатите за протестот беа прелепени од плакати за студентски забави. Тогаш навистина се осетив слабо и немоќно.
Сепак, според мене не е крива младината. Без никаква историја позади неа, и без никаква иднина пред неа, никогаш нема да може да застане на цврста подлога. Изебана (ма не изебана -- силувана, брутално)од приватизацијата, исплашена од алфи и терористи, вечно збунета од антиквизатори, бугарофили, србомани..., пацифизирана од кич, шунд, серии...

За да смениш нешто треба да имаш цврст став и стојалиште. А за да имаш цврст став мора пред тоа да имаш огромно знаење (на пример да бидеш способен да направиш разлика помеѓу е ефтина пропаганда од малиот Ружин, и легитимен повик за акција).

Проблемите на Македонија неможат да се решат со обични протести и пенкала и хартии; И затоа, проблемите на Македонија никогаш нема да се решат. Потребна е паметна и способна младина, која што за жал не постои.

Јас вака гледам на некои ситуации на Балканот бидејќи така е во Србија,Црна гора,Босна,Бугарија... целата работа е во родителите бидејќи самите родители се такви сине ако ти даваат 200 евра излегувај од работа ти нема да ми работиш како црнец за 200 евра најди некоја полесна работа ама да ти биде повеќе платена ова е најчесто нешто што го имам слушано од туѓи родители зошто пишува туѓи? затоа што јас имам само мајка каде што јас почнав да работам од 15 год. и тоа целата моја скоро плата одеше за дома ... иако зимав тогаш 150 евра плата мојата мајка ми кажа сине сега ти е тешко знам јас тоа но затоа кога ќе бидеш 23 год нема да бидеш како другите кои ќе очекуваат од своите родители а ти тогаш ќе знаеш што се вистински заработени пари и еве на крај испадна и така иако не наполнив сеуште 23 год. но јас сеуште работам и верувајте секое парче облека секое излегување јас си го плаќам иако ми е тешко што работам повеќе од дозволеното за 200 евра но затоа јас самиот знам да се снаоѓам е сега мислам дека разбравте зошто прва и лоша работа е кај родителите затоа што ти е треба да го научат дека после 18 год. самиот треба да се снаоѓа но сите знаеме кај нас каква е ситуацијата на 18 год. од дома сеуште го сметаат за дете ај па и ти он што знае он има 18 год а на западот каква е ситуацијата на 18 год го пуштаат сам да почне да работи самите родители му купуваат стан или пак му даваат наследство куќа и го оделуваат од самите 18-19 год. а кај нас тоа се случува на 40 год или пак речиси никогаш зошто затоа што на 18 год го прават дете мало родителите како исто и на 23-24 год. сине да не ти се јаде сине да не ти требаат пари или пак обратно мамо ми се јаде што има за јадење мамо дај ми пари сакам да излезам во град и замислите која срамота е тоа да барате пари од сопствените родители на 22-23-24 год за излегување тоа докажува дека самите не сте способни да заработите пари дека ви е чекате малце работа за повеќе пари а сите знаеме во Македонија каква е ситуацијата дека платата се движи од 150 евра па нагоре - ( Скопје ) бидејќи работам на место каде што доаѓаат 70 % студенти и млади луѓе гледам дека 96 % самите студенти бараат пари од своите родители де за копирање де за стан де за ова де за она но има и такви личности кои ги познавам кои работат некаде и со сопствените пари си плаќаат поголем дел од студиите,стан и тн. што докажува ова дека поголем дел од младите се научени од самите родители дека помалце работи а зимај повеќе плата со тоа што автомацки се прави нивните деца да се мрзливи луѓе и да живеат под нивни покрив и под нивните плати до кај 30 год додека родителите на своето 30 годишно дете не најдат некоја работа ... има премногу за дискутирање и пишување но ме мрзи :) сепак на вас останува дали ви е самите ќе си ја градите своја иднина ( основање на семејство ) или пак ќе очекувате од вашата партиска книшка и од мама и тато :)

Шо бе сите говорете за политика... Политиката оваа, политиката оноваа, политиката друго, политиката трето... Политиката не праа продукти, политиката не праа економија.. Политиката е собрале се 130 човека у една соба и прдат низ решето, додек цела Македонија раци шлака... Глупости...

Другите говорете плати... Платата толку, платата волку. Платата така, платата вака. Ако нема производство, од дек плата.... Пари ли ќе печате власта...
Моментално пензионери + административци има повеќе отколко у приватнио сектор вработени... Е как може тава калпаво стопанство да издрже толко тртеи....

Да не беа гастарбајтерите да праќат свежи девизи, досаа попо ќе ни ја отпееше песната...

Седнале тртеи по кафичи и гледат само некој да заебат, до лесни пари да дојдат. Безр'бетници... Секој поосвестен си е најдел колајо. Нема да стое и да гледа како некој прде у решето, сере, и го гледа право у очи...

Не, пример за добра младина е да ја наследиш куќата/станот од твоите, ако сте двајца или тројца браќа да се присоберете во по една соба некако или некој ќе живи на кирија. Како смееш да помислиш дека треба со (македонска) просечна плата да смееш да си дозволиш такво нешто? Коли, куќи и станови се само за богаташи :facepalm:

си има некоја поента овој.. ама ако мисли дека решението е дека младите треба да застанат зад некаков си Отпор :facepalm: Кои се гаранциите дека младите нешто со тоа ќе добијат? Уште повеќе, знаат дека ќе бидат искористени, тоа не еднаш се докажало до сега. Па освен ако не се должни за некое мизерно работиче што го добиле партиски не се будали да бидат заинтересирани да протестираат, да се борат за туѓи интереси. Епа ќе владее летаргија, апатија, кога се приморани да го бираат не помалото, не поголемото, истото :гомце:. Нема избор, има илузија на избор. Младината сама не може да се избори во една ваква мала државичка кој уценет, кој должник, секој со секого фамилија. Се додека не проработи свеста на народот колективно и не ги примора, да не им остави друг избор и едните и другите и третите на промени, не да им бара, не да протестира... ќе не стрижат вака. Мора драконски да иде, мора сите да се вклучат, не може топката да се префрла кај младите само. Сите дозволиле да дојде до оваа ситуација, кога нема мачка глувците оро играат, така колку им дозволуваме толку ќе не газат. Ама се додека секој си гледа само за своите интереси или партиските интереси и/или си стои безбедно настрана, нема ништо магично да се смени на подобро, само ќе се оддржува гневот на народот на нешто повеќе од неиздржливо, нешто помалку од „пукање на филмот“. Ама, бадијала работи - бадијала не седи, нели. Што е наше ќе си дојде, а-ха. Научени сме да си трпиме...

Не ми беше тоа поентата, да живееш паразитски, баш напротив. Работата е што само ќе те заглави повеќе системот со земање заем, каде е слободата тука, кредит за кола, кредит за стан кредит за нов компјутер, телевизор, менуваш слобода за работи за животот да ти биде "подобар". Наместо работи, зошто не би инвестирале во искуства, знаење, вистински живот а не живот кога месечно ќе давам по незнам колку пари кои што сум ги заработил со мака, за да можам утре да гледам телевизија, играм игри и тн.

Колумната е доста добра и голем дел има вистина во тоа што е напишано, НО, дали тоа авторот повикува дека алтернатива треба да ни биде приклучување и активно лобирање и работење за опозицискиот блок. Оти, оти таму да не нема исти такви фрарчиња со сомнително спечалени пари (или сомнителни пари на нивни родители). Не, и не само малдите невработени, и голем дел вработени луѓе си го гледаат газот и си ќутат оти не сакаат да бидат ставени меѓу два огна, оти и најмало завземње страна во Македонија се казнува најригорозно , ќе останеш обележан во нечии тефтери и после за се во животот можно е да наидеш на компкикација.

Така да за состојбата каква што ја опишува авторот, виновно е целото политичко, општествено, културно образовно и секаков друг вид уредување во Р.Македонија.

Тоа што младината е таква каква што е е баш зарадо промовирање на лоши вредности но уште од 1991 година, сега што ДПМНЕ ги усоврши до мера на перфекција тоа е друга работа.

А и зошто би се замарале искрено, кажав јас во една прилика Македонија не е демократска држава и опстојувам на тоа мислење, ние сме некаква феудално-аграрна држава со силни примеси на социјализам и болшевизам.

А за што да работаат, за 200 евра бе сонце?

Да риеш од мрак до мрак, и на крај парите да не ти стигнат до 10ти :)
да јас работев на монтирање кујни на 15 год и зимав 150 евра плата :) но затоа јас знам да го ценам денарот :) и не чекам од мајками како остали други личности кои секој ден бараат се од своите родители без да се погрижат самите за себе си.

Колумната е доста добра и голем дел има вистина во тоа што е напишано, НО, дали тоа авторот повикува дека алтернатива треба да ни биде приклучување и активно лобирање и работење за опозицискиот блок. Оти, оти таму да не нема исти такви фрарчиња со сомнително спечалени пари (или сомнителни пари на нивни родители). Не, и не само малдите невработени, и голем дел вработени луѓе си го гледаат газот и си ќутат оти не сакаат да бидат ставени меѓу два огна, оти и најмало завземње страна во Македонија се казнува најригорозно , ќе останеш обележан во нечии тефтери и после за се во животот можно е да наидеш на компкикација.

Така да за состојбата каква што ја опишува авторот, виновно е целото политичко, општествено, културно образовно и секаков друг вид уредување во Р.Македонија.

Тоа што младината е таква каква што е е баш зарадо промовирање на лоши вредности но уште од 1991 година, сега што ДПМНЕ ги усоврши до мера на перфекција тоа е друга работа.

А и зошто би се замарале искрено, кажав јас во една прилика Македонија не е демократска држава и опстојувам на тоа мислење, ние сме некаква феудално-аграрна држава со силни примеси на социјализам и болшевизам.
Што е поентата на колумната негова?Целиот народ да излезе да го бутне Вмро од власт и повторно татко му да го донесеме на власт и да влегува во неговото џебче за да може малиов Алекс повторно да оди на Хаити и Карибските острови на одмор со Шола?

да јас работев на монтирање кујни на 15 год и зимав 150 евра плата :) но затоа јас знам да го ценам денарот :) и не чекам од мајками како остали други личности кои секој ден бараат се од своите родители без да се погрижат самите за себе си.
Брате тебе маката те натерало на тоа, така? :)
Мојата мака не ме натерало на тоа, ама ме натерало на некои други работи ;)

Родителите ќе ти даваат пари се додека имаат, се додека можат да работат.

Погоре во рефератот, си спомнал нешто дека на некои од нас, родителите не не пуштаат да работиме за 200 евра. Јас сум еден од тие. Моите лично не ме пуштаат да работам све и свашта, имам цел и целам кон неа, потурнат од нив.:icon_mrgr: А не сум од кралско семејство, способен сум да работа, ама и те како знам да ја ценам парата.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom