честа
Спор
Земањето станови и коли на кредит уште од студентски денови е пример за добра младина?!
Не ме зезај, не, за ваква промена!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не, пример за добра младина е да ја наследиш куќата/станот од твоите, ако сте двајца или тројца браќа да се присоберете во по една соба некако или некој ќе живи на кирија. Како смееш да помислиш дека треба со (македонска) просечна плата да смееш да си дозволиш такво нешто? Коли, куќи и станови се само за богаташиЗемањето станови и коли на кредит уште од студентски денови е пример за добра младина?!
Не, пример за добра младина е да ја наследиш куќата/станот од твоите, ако сте двајца или тројца браќа да се присоберете во по една соба некако или некој ќе живи на кирија. Како смееш да помислиш дека треба со (македонска) просечна плата да смееш да си дозволиш такво нешто? Коли, куќи и станови се само за богаташи
си има некоја поента овој.. ама ако мисли дека решението е дека младите треба да застанат зад некаков си ОтпорКои се гаранциите дека младите нешто со тоа ќе добијат? Уште повеќе, знаат дека ќе бидат искористени, тоа не еднаш се докажало до сега. Па освен ако не се должни за некое мизерно работиче што го добиле партиски не се будали да бидат заинтересирани да протестираат, да се борат за туѓи интереси. Епа ќе владее летаргија, апатија, кога се приморани да го бираат не помалото, не поголемото, истото
. Нема избор, има илузија на избор. Младината сама не може да се избори во една ваква мала државичка кој уценет, кој должник, секој со секого фамилија. Се додека не проработи свеста на народот колективно и не ги примора, да не им остави друг избор и едните и другите и третите на промени, не да им бара, не да протестира... ќе не стрижат вака. Мора драконски да иде, мора сите да се вклучат, не може топката да се префрла кај младите само. Сите дозволиле да дојде до оваа ситуација, кога нема мачка глувците оро играат, така колку им дозволуваме толку ќе не газат. Ама се додека секој си гледа само за своите интереси или партиските интереси и/или си стои безбедно настрана, нема ништо магично да се смени на подобро, само ќе се оддржува гневот на народот на нешто повеќе од неиздржливо, нешто помалку од „пукање на филмот“. Ама, бадијала работи - бадијала не седи, нели. Што е наше ќе си дојде, а-ха. Научени сме да си трпиме...
да јас работев на монтирање кујни на 15 год и зимав 150 евра платаА за што да работаат, за 200 евра бе сонце?
Да риеш од мрак до мрак, и на крај парите да не ти стигнат до 10ти![]()
Што е поентата на колумната негова?Целиот народ да излезе да го бутне Вмро од власт и повторно татко му да го донесеме на власт и да влегува во неговото џебче за да може малиов Алекс повторно да оди на Хаити и Карибските острови на одмор со Шола?Колумната е доста добра и голем дел има вистина во тоа што е напишано, НО, дали тоа авторот повикува дека алтернатива треба да ни биде приклучување и активно лобирање и работење за опозицискиот блок. Оти, оти таму да не нема исти такви фрарчиња со сомнително спечалени пари (или сомнителни пари на нивни родители). Не, и не само малдите невработени, и голем дел вработени луѓе си го гледаат газот и си ќутат оти не сакаат да бидат ставени меѓу два огна, оти и најмало завземње страна во Македонија се казнува најригорозно , ќе останеш обележан во нечии тефтери и после за се во животот можно е да наидеш на компкикација.
Така да за состојбата каква што ја опишува авторот, виновно е целото политичко, општествено, културно образовно и секаков друг вид уредување во Р.Македонија.
Тоа што младината е таква каква што е е баш зарадо промовирање на лоши вредности но уште од 1991 година, сега што ДПМНЕ ги усоврши до мера на перфекција тоа е друга работа.
А и зошто би се замарале искрено, кажав јас во една прилика Македонија не е демократска држава и опстојувам на тоа мислење, ние сме некаква феудално-аграрна држава со силни примеси на социјализам и болшевизам.
Брате тебе маката те натерало на тоа, така?да јас работев на монтирање кујни на 15 год и зимав 150 евра платано затоа јас знам да го ценам денарот
и не чекам од мајками како остали други личности кои секој ден бараат се од своите родители без да се погрижат самите за себе си.