Скутерчиња: Се за и околу нив

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912
Имам Generic xor50 Со него имам поминато 10.500 километри а го возам скоро 3 години, до сега имам сменето Филтер за воздух (затоа што стариот кога го извадив да го исчистам ми се распадна во рацете :D), свеќица, и неколку светла што ми прегореа, е сега сакав да прашам дали треба да го сменам каишот и на колку време се менува тој?

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
на горниот линк си пишал дека моделот е YY QO 10 -односно овој мотор на линков:
http://set2explore.com/en/fair/6428
е сега - ја земав пред 2 недели моторче на старо за ефтини пари ама имам оправки по него - додека прашував за делови шо пари ке ми отидат у хамачи човекот ми рече за 70 евра комплет пластики ке ми најде исти како на горната слика. а мојот всушност е по модел YY50QT-10 - како таков никаде неможам да го најдам (незнам зашто) но затоа го наоѓам како 125ка односно модел YY125T-10c
еве и слика од моторот

http://www.google.com/imgres?um=1&hl=en&sa=N&tbo=d&biw=1024&bih=613&tbm=isch&tbnid=pycCgdtpklbtmM:&imgrefurl=http://set2explore.com/en/fair/6428&docid=aY625hPRXKuREM&imgurl=http://set2explore.com/documents/6428/image/Motori/Vespi/benzhou-yiyingyy-qt-10c.jpg&w=400&h=371&ei=1uH9UOWsPNHNsgbF-4DwDw&zoom=1&iact=hc&vpx=245&vpy=284&dur=538&hovh=216&hovw=233&tx=66&ty=143&sig=116435541468179667162&page=4&tbnh=155&tbnw=167&start=63&ndsp=24&ved=1t:429,r:64,s:0,i:284

малце ми е сумлива таа цената 70 евра за сите пластики ама ај да не зборам пред време човекот утре ке ми каже точна цена за комплет пластики за него.... муабетото ми е - дали ке одговараат пластиките со дупли фар на мојов - тоој во хамачи ми рече дека носат иста шасија така да сите пластики до една ке ми одговараат - ке ми преостане само фар да земам и заден штоп со се жмигавци пошто кај мене е скршен.

edit:

најдов пластика како што барам а сеа неможам да го најдам оној металниот држач позади седиштето со се пластиката комплет - т.е најдов на едно место ама малце се занесуваат со цените - 1200 денара само за 2 цевчиња и пластиче....

едит2 - може ли некој да направи акаунт на странава - 2 недели пробувам никако да успеам - незнам дали не им работи нив странава ко шо треба или до нешто друго е...

http://www.benzhougroup.com/
Моторот е 150 cc и марка Yiying тоа сум сигурен, а што модел точно незнам, моторот е ист како на линкот што го поставив (мислам на надворешниот изглед)
скутерот ти е 50 cc така ?
--- надополнето: 22 јануари 2013 во 14:30 ---
Имам Generic xor50 Со него имам поминато 10.500 километри а го возам скоро 3 години, до сега имам сменето Филтер за воздух (затоа што стариот кога го извадив да го исчистам ми се распадна во рацете :D), свеќица, и неколку светла што ми прегореа, е сега сакав да прашам дали треба да го сменам каишот и на колку време се менува тој?
Јас на мојот Baotian 50 cc 4 t со фабричкиот каиш поминав 8.000 км си беше добар, потоа го сменив му ставив нов, иако немаше никаде исцепано (се разбира освен мали пукнатини) ако не ти е исцепан и ако не кон склоност на кинење не го мењај, зависи кај го возиш ако го возиш на кратки релации нема потреба од мењање ќе потрае уште, а ако одиш на подолги релации мењај, да не ти се случи недај боже да ти се скине далеку од дома, а немаш резерва каиш.
Во секој случај купи си нов и стај го под седиште и да ти се скине ќе го смениш не е којзнае која филозофија..
Јас на мојот Baotian 50 cc 4 t со фабричкиот каиш поминав 8.000 км си беше добар, потоа го сменив му ставив нов, иако немаше никаде исцепано (се разбира освен мали пукнатини) ако не ти е исцепан и ако не кон склоност на кинење не го мењај, зависи кај го возиш ако го возиш на кратки релации нема потреба од мењање ќе потрае уште, а ако одиш на подолги релации мењај, да не ти се случи недај боже да ти се скине далеку од дома, а немаш резерва каиш.
Во секој случај купи си нов и стај го под седиште и да ти се скине ќе го смениш не е којзнае која филозофија..
Уште нешто кога ќе купуваш каиш барај си ја точната широчина на каишот освен ако не ти е битен звукот на скутерот, зашто ако земеш потесен ке ти се промени звукот.
--- надополнето: 22 јануари 2013 во 14:41 ---
Да ве прашам каде има продавница за авто делови за моторчињава како жици за акумулаторот и плочи?

И каде во скопјево можам да најдам затворена кацига до 2.000 денари по можност да не е кинеска? :icon_mrgr:
За нова неможеш да најдеш некоја добра кацига затворена за 2.000 денари, отвори си на реклама5 има оргинал AGV Италијанска кацига 4-4.500 беше гледав една 46 Rosi, а нова е околу 9.000 денари ако земеш некоја кинеска да ти падне од мотор ќе се направи сол а недај боже да паднеш, сепак кацига е битен фактор.
--- надополнето: 22 јануари 2013 во 14:49 ---
4500км, сменив филтер за воздух, филтер за бензин, свеќица (нгк 400 денари).... А каиш и ролни немам никогаш сменето...
Значи моторот кога е нов оди повеќе но со тек на времето се разбира сите делови се трошат (ролните, клипот, кариките итн.) и моторот оди помалце и помалце..

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Моторот е 150 cc и марка Yiying тоа сум сигурен, а што модел точно незнам, моторот е ист како на линкот што го поставив (мислам на надворешниот изглед)
скутерот ти е 50 cc така ?
50ка 4 тактна. шасијата е потполно иста

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
50ка 4 тактна. шасијата е потполно иста
Машината е малку слаба за таа шасија, но затоа е покомотна и поголема веспата. Другото е работа на вкус за изгледот. Ако ти врши работа, тогаш супер, не го менувај, ама инаку барај исти таков со 150 кубика машина (ако си подготвен да го регистрираш годишно и имаш А категорија)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Мене лично не ми се допаѓа таков скутер со шасија од 125/150 cc, а мотор 50 cc сепак не изгледа убаво (да не кажам смешно) :)
реално така и е - мене ми се свиѓа само што е малку поголем... а таа шасија и не е за 50ка би требало помала да биде.
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 00:40 ---
Машината е малку слаба за таа шасија, но затоа е покомотна и поголема веспата. Другото е работа на вкус за изгледот. Ако ти врши работа, тогаш супер, не го менувај, ама инаку барај исти таков со 150 кубика машина (ако си подготвен да го регистрираш годишно и имаш А категорија)
ех да имав а категорија немаше да барам такво нешто - ке барав поголемо :) него кажете ми од кога е тој закон за повторна регистрација кога ке се префрли собраќајната на друг соопственик? и дали е можно префрлање на друг сопственик со сообраќајна БЕЗ регистрација

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
не е можно, јас кога купив сакав така и ми рекоа неможе мора целосна регистрација да се направи

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
не е можно, јас кога купив сакав така и ми рекоа неможе мора целосна регистрација да се направи
регистрација да ама не менуваш таблица туку ти останува
последно што го земавме моторот мораше така и она технички пр и глупости, заради тоа што немал важечко осигурање
без осигурање секоја година ко нерегистриран те водат

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
И да има осигурување при промена на сопственик пак се плаќа технички

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Сега малку ме збунивте, значи ако моторот 50 cc е регистриран и осигуран кога ќе се префла на друго име ќе мора повторно да се регистрира и осугура но со иста таблица си плаќаш исто како да не бил регистриран и осигуран или ако моторот не е ниеднаш регистриран па нема коплетирано документација (документи) само со фактурите од каде е купено.. :confused:

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
Сега малку ме збунивте, значи ако моторот 50 cc е регистриран и осигуран кога ќе се префла на друго име ќе мора повторно да се регистрира и осугура но со иста таблица си плаќаш исто како да не бил регистриран и осигуран или ако моторот не е ниеднаш регистриран па нема коплетирано документација (документи) само со фактурите од каде е купено.. :confused:
Јас колку што знам си правиш купопродажен со човекот, си вадиш нова сообраќајна (но не и регистрација освен ако не е помината) и ја префрлаш полисата на твое име. Ама ова вака бледо го кажувам така да може и да е грешно!

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Јас колку што знам си правиш купопродажен со човекот, си вадиш нова сообраќајна (но не и регистрација освен ако не е помината) и ја префрлаш полисата на твое име. Ама ова вака бледо го кажувам така да може и да е грешно!
Мислев на скутер под 50 cc, значи само купопродажен договор си правиш вадиш нова сообраќајна го осигураш (ретко кој го осигура скутерот секоја година) и тераш.
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 00:30 ---
Него нешто друго ме интересира јас го купив скутерот од жена, но тој и тогаш и сеуште се води на нејзиниот сопруг кој е починат (бог да го прости) јас го земав така без да го преведам пари на рака со све документи никаков договор не сме направиле го возев и летово јас го продадов на друг, му ги дадов документите и сеуште не е преведен, ме интересира колку зафрканции има таа да го преведе прво на нејзино име па потоа директно на тој јас што го продадов на треба на мене, треба да вади некој документи за наследство ова она некоја ако имал слична ситуација нека каже повеќе информации околу ова и колку чини преведување на друго име..

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Мислев на скутер под 50 cc, значи само купопродажен договор си правиш вадиш нова сообраќајна го осигураш (ретко кој го осигура скутерот секоја година) и тераш.
Него нешто друго ме интересира јас го купив скутерот од жена, но тој и тогаш и сеуште се води на нејзиниот сопруг кој е починат (бог да го прости) јас го земав така без да го преведам пари на рака со све документи никаков договор не сме направиле го возев и летово јас го продадов на друг, му ги дадов документите и сеуште не е преведен, ме интересира колку зафрканции има таа да го преведе прво на нејзино име па потоа директно на тој јас што го продадов на треба на мене, треба да вади некој документи за наследство ова она некоја ако имал слична ситуација нека каже повеќе информации околу ова и колку чини преведување на друго име..
Тешка глупост е, мислам со тебе дека зборев за нејкедот што е на жена а она отидена во странство, моторот на трет газда дошол и ја изгуби сообраќајната
што не проба легално неможе да извади нова

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Kalakurnica so dokumentive a sto spomna so toa koj osiguruva skuter sekoja godina, jas osiguruvam posto ako ne go osiguras kako da ne ti e registriran,toa edno a nedaj boze nesto loso da se desi so nego neznam kako na kraj kje izlezes.

edit: posle kje ti se desava kalakurnica ko sea ti so dokumentive ;)

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Kalakurnica so dokumentive a sto spomna so toa koj osiguruva skuter sekoja godina, jas osiguruvam posto ako ne go osiguras kako da ne ti e registriran,toa edno a nedaj boze nesto loso da se desi so nego neznam kako na kraj kje izlezes.

edit: posle kje ti se desava kalakurnica ko sea ti so dokumentive ;)
Исто и јас секоја година го осигурам скутеров, па и брат ми неговиот обавезно
за 600-700 ден. годишно осигурање СЕКОЈ може да си дозволи не зезајте сеа и вие, не е 5000

Kajgana Shop

На врв Bottom