Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Taka e,za Boga nisto ne e nevozmozno.
Drugo e tuka problemot.
Isus veli deka BOG NIKOJ NIKOGAS NE GO VIDEL.
Hristijanite velat deka Isus e Bog pa nejasno e kako "Bog" toa im go veli vo oci na lugeto dodeka go gledaat i go slusaat.
Kako Bog slegol na zemjata vo covecki lik pritoa pagja so liceto na zemjata molejki mu se na Boga ?
Treba da se donese odluka,Bog li e ili e Sin Bozji,tuka ispagja deka sepak,ne sum bil tolku glup kolku sto me napravija na startot bez da gi procitaat drugite.
Ako e sin Bozji,ne ostanuva resen problemot,togas se nafrlaat uste mnogu prasanja.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 16:48 ---
Можам уште 100 такви да ти набројам...само што овие двајца ни се познати затоа што направиле луѓето од нив хиерархиски религии....
Nikoj ne e nicija inkarnacija. Sekoj Allahov pratenik i evlija na zemjava bile samo Bozja senka te. dokaz deka postoi sonceto,dokaz deka postoi Bog.
Malku e nelogicno takvoto mislenje bidejki i samite tie i Muhammed a.s i Isa a.s imale svoj Bog kogo obozavale,so toa,ne e nikakva inkarnacija. Za toa pisuva i Mevlana Dzelaluddin rumi za slucajot so Mensur Haladz.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Neznam sega koj od kogo e poglup.
Dali jas ne go poznavav hristijanskoto ucenje ili onie koi se rodile kako hristijani ?

Nejse.
Miki,neli si kontradiktoren samiot so sebesi koga ednas velis deka Bog e duh i nevidliv od druga strana velis deka Isus e Bog vidliv ?
Isus vo evangelieto po Jovan prva glava 18 stih veli:
18 "Бога никој никогаш не Го видел....."
Istiot toj vo 5-tata glava 37-mi stih veli:
"Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице"
Ova Isus im go rekol na Apostolite dodeka go slusale i dodeka go gledale.
Soul,
сакаш цитати? О.К.!

Пази сега ш‘о му вели Исус на Апостолот:

„...Му одговори Исус (!!!):„Толку време сум со вас, а зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: „Покажи ни‘ Го Отецот„?....„

Евангелие по Јован, 13.9.

А?...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Бог не може да се види, или ако сакаш поинаку, го гледаш секој ден. Бог е светлината, Бог е природата, Бог е СЕ...
Исус е инкарнација на Бог, исто како и Мохамед, исто како и секој човек, само што овие двајца и не само тие, се на повисок степеник до скалата на Бог. Овие заспаниве се на последното скалило, додека ангеливе се на најблискиот степеник до Бог.
Луѓето што постигнале таков степен на развој, како Мохамед и Исус, најверојатно можат да комуницираат со Бог.
ГУрџи батка, ја више не се заебавам со тебе.

Можам да ти изразам само сочувство, и да те жалам.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 16:55 ---
Nikoj ne e nicija inkarnacija. Sekoj Allahov pratenik i evlija na zemjava bile samo Bozja senka te. dokaz deka postoi sonceto,dokaz deka postoi Bog.
Malku e nelogicno takvoto mislenje bidejki i samite tie i Muhammed a.s i Isa a.s imale svoj Bog kogo obozavale,so toa,ne e nikakva inkarnacija. Za toa pisuva i Mevlana Dzelaluddin rumi za slucajot so Mensur Haladz.
Објасни му дека ако така каже у шеријатска земја ќе го има на ју тјуб како му ја сечат глаата уз читање ајети од куранот. Не разбрал изглеа доволно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
PS: Vie toa od hristijanstvoto ucite ? Toa ve uci edinstveno,da vregjate ? Kade e vo vas Hristovoto ucenje ? Zosto tesko moze da se prepoznae hristijanin vo vas ?
Пак и пак се чудам: зашто верните во Исламот сметаат дека некој ги провоцира и навредува?....:confused:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Пак и пак се чудам: зашто верните во Исламот сметаат дека некој ги провоцира и навредува?....:confused:
Ај п аи ти сеа.

Јасно е ко бел ден - ако не си со нив, тогаш си против нив.

Се што не се совпаѓа со исламското едноумие е автоматски спротивставена страна.

Ти секако знаеш од која идеологија е дел сето ова (некаде во 40 тите години од минатиот век).

Ама некои никако да ја видат виситната.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Има многу едноставна причина зошто никој не ги видел Дедо Мраз и Господ. :свиркам:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај п аи ти сеа.

Јасно е ко бел ден - ако не си со нив, тогаш си против нив.

Се што не се совпаѓа со исламското едноумие е автоматски спротивставена страна.

Ти секако знаеш од која идеологија е дел сето ова (некаде во 40 тите години од минатиот век).

Ама некои никако да ја видат виситната.
Веќе сум на мнение да го прекинам овој дијалог...пардон, двоен монолог со верните во Исламот.
Некако тешко ми ојт муабето‘ со нив.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Се извинувам што се вмешувам неповикан,но зарем би требало да биде проблем за семоќен Бог да се материјализира во човечко тело или било каква форма,да стане видлив за обичниот човек?Не е ова толку тешко да се разбере,нели?
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 16:36 ---

Семе синапово,хм?:P
No idea..ми текна во моментов дека го имам читано... :rolleyes: :P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Знам дека за тебе е нелогично моето разбирање. Инкарнација значи дека Бог дал тело на духот, во форма на човек, се претворил во крв и месо.
Значи таткото( во случајот Бог е таткото, не го сваќај ова буквално, инаку би бил обичен човек), синот (телото) и светиот дух го прават Бог.
1+1+1=1

Ова исто така не значи дека Бог може да се појави само во човечка форма, може да биде и во многу други форми.

Јас твоето потполно го разбирам, али дај да прочитаме што рекол и Мевлана...нема да е лошо.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
За нас кои што сме во инкарнација, кои живееме во Малкут, Таткото (Кетер) можеме да го видиме само преку Синот (Тифарет), право по Средниот Столб.
Кога го гледаме Тифарет, тоа е всушност за нас, кои сме во Малкут - Кетер.

Никој нема да дојде до Отецот, освен преку Мене. - Господ Бог Исус Христос.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџи јас не сакам да те разберам. ЈАс сакам да ти помогнам да ја согледаш реалноста.
Не сакам и не можам...се два различни поими.:pos:
И кажи нешто на темата....да научиме и ние нешто од тебе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Да додадам:
Тифарет се гледа само ако си во Јесод, гледајќи го Средниот столб. И до таткото мора да се помине и Мајката! Христијанските мистици се ежат од моќта на Жената! А и кој не би се исплашил од Големото црно море на Бинах? Кој не би му испарила крвта од Бабалон? :love:
А се дрзнуваат луѓето да одат да го спознаваат Богот!!! :facepalm:
Страшно...

А, да... дури и да си во Јесод, дали и тогаш ќе се види нешто, бидејќи Средниот столб не е насочен нагоре, ами надолу! Да бидеме на јасно.

До Кетер (Круната), последната пречка до Трите Превези на Ништото кај евреите(од кои е создадено Се), се доаѓа преку Алеф или Будалата!
Ама претходно се раскинува Превезот пред Бездната наречена Знаење (оние што се во Тифарет и постигнале Иницијација знањето не го гледаат како Даат, ами како Тет - Змијата која прва ја иницирала Жената во мистериите), се постигнува Разбирање, и ако има мудрост и доволно знаење, ќе може да се стапне на таа луда патека наречена Алеф од евреите.
Другите не знам каков начин нудат до Богот.

За оние што се во Малкут и зјапаат кон Новото Сонце (кое треба да е Sol Invictus, a не жртвено Јагне, како што е разбрано од христијанските мистици), потребно е да го поминат Превезот помеѓу Ашијах (материјалниот свет) и Руах (интелектуалниот) и да направат добра врска без многу мешање на нивната материјална основа.
Ова му доаѓа како јога: јама и нијама! ;)

За оние во Малкут, нека си гледаат работата на Земјата и нека работат, не се повикани по се изгледа во управувањето на Земјата и неможе да дефинираат и зборуваат за Богот. ;) Ќе направат хаос. Неспремни кога грабаат од Бездната на Знаењето прават само неред и глупости!

Бидејќи секој сефирот во себе содржи едно цело Дрво на Животот, нека спознаваат, има време!

И, што е бог? Дрвото на Животот во целост (целиот универзум - она што е и она што не е? Само Аин (Ништо) е Бог? Трите превези се Бог? Се во едно е Бог кај евреите? Грмушката која што гори е Бог? Пламенот Шин е Бог? Дали сето ова се само аспекти на едно нешто, како кај египетските мистерии? Хм?
Сето ова има бесконечно одговори кои ниеден не е точен, бидејќи неврзан Руах со Нешемах дава искривена слика на Реалноста!

Тоа не е дадено да се знае под Бездната. Сето тоа е само бладање на Разумот во Руах! Дури и оние кои се во Тифарет, ако не се стремат кон надминување на Руах (а Тифарет е центар на Руах), ништо не постигнале.

П.С. Сигурно сум пропуштил нешто, ама ми се виде многу ова, а има многу за да се доизјаснам за да не настанат компликации. Во иднина можеби ќе допишам нешто што сум пропуштил или не сум објаснил.

Kajgana Shop

На врв Bottom