Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Abe znam toa Hard Reset, ne saka voopsto da cue za toa. Ja pa taka napraiv posto spor mi bese neso internetot i vikam aj eden reset da mu udram. Posle toa se zaeba skroz, znaci ke treba da gi pocekam bog znae kogaj ke dojdat
Исто и кај мене се деси пред неполн месец .. прво спор беше интернетот па го рестартирав и немаше ни сигнал на телефон ни интернет .

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Некоја препорака за рутер со одличен сигнал на wireless да е нешто меѓу 1000-2300 денари само да не е некоја чкарт препорака.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Некоја препорака за рутер со одличен сигнал на wireless да е нешто меѓу 1000-2300 денари само да не е некоја чкарт препорака.
LINKSYS WRT54GL ако можеш да го најдеш некаде на старо/ново.

Ако не, гледај да е некој CISCO или LINKSYS, по можност со 2 антени и b/g/n мрежа.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
Јас би ти го препорачал тој што си го кажа погоре, Linksys E1200 сум слушал добри работи за него :icon_mrgr:. Но незнам по која цена го има.

3

321456

Гостин
Abe znam toa Hard Reset, ne saka voopsto da cue za toa. Ja pa taka napraiv posto spor mi bese neso internetot i vikam aj eden reset da mu udram. Posle toa se zaeba skroz, znaci ke treba da gi pocekam bog znae kogaj ke dojdat
Ако го имаш ресетирано и немаш интернет, можеби треба да ги внесеш пасвордот и корисничкото име.
Еве ти упатство
http://t-home.mk/Upload/ProductDocument/Upatstvo_instalacija_Call_Surf_Thomson.pdf

B

Beck's

Гостин
Kako moze da otvaram port na mojot nov ruter zaradi igranje online. Noviot ruter od T-Home e ZXV100 H201L.

Stignav do tuka Untitled.jpg ali zaebano mi izgleda vo sporedba so drugite ruteri.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Kako moze da otvaram port na mojot nov ruter zaradi igranje online. Noviot ruter od T-Home e ZXV100 H201L.

Stignav do tuka Прегледај го приврзокот 56267 ali zaebano mi izgleda vo sporedba so drugite ruteri.
Пробај само под LAN во последните 3 стави ИП за твојот компјутер и порт Start/ END пример 192.168.1.3 со 3500 до 3502....за WAN остај ги празни не би требало да ти бара да внесеш и за нив сетинзи, шо би му дошло ANY IP, ANY port однадвор да може да конектира.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 00:44 ---
Отварање порт ти е ако правиш сервер (на Half-Life на пример). За онлајн играње не ти треба порт.
А за торенти ако не користи UPNP?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Пробај само под LAN во последните 3 стави ИП за твојот компјутер и порт Start/ END пример 192.168.1.3 со 3500 до 3502....за WAN остај ги празни не би требало да ти бара да внесеш и за нив сетинзи, шо би му дошло ANY IP, ANY port однадвор да може да конектира.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 00:44 ---

А за торенти ако не користи UPNP?
Ако не отвориш порт, само нема да правиш асален Upload на торентите. Download ќе си тера.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.224
Поени од реакции
8.332
имам WRT54GL со Томато в1.28 има ли некои шанси да се стават поголеми антени да има подобар прием на ваерлесот или тоа му е силата, и ако има од каде да се земе, фала.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500
имам WRT54GL со Томато в1.28 има ли некои шанси да се стават поголеми антени да има подобар прием на ваерлесот или тоа му е силата, и ако има од каде да се земе, фала.
Доколку антените не се фиксирани (што во твојот случај мислам дека не се) можеш лесно да ги одвртиш и да ставиш поголеми. Зависи од твојата потреба можеш да ставиш дирекционална, секторска или омнидирекционална антена.
Кабли (кабелот треба да биде што е можно пократок) и антени има побарај по продавнициве. Поодамна гледав во СЕТ некои како за по дома, комшии а можеби и повеќе ќе ти завршат работа, мислам и сега уште ги има, но не значи дека само таму има.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.224
Поени од реакции
8.332
Доколку антените не се фиксирани (што во твојот случај мислам дека не се) можеш лесно да ги одвртиш и да ставиш поголеми. Зависи од твојата потреба можеш да ставиш дирекционална, секторска или омнидирекционална антена.
Кабли (кабелот треба да биде што е можно пократок) и антени има побарај по продавнициве. Поодамна гледав во СЕТ некои и сега уште ги има, но не значи дека само таму има.
http://set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=58&si=28327

случајно гледам ова чудо може да се поврзе на рутерот мој, за комшијата што му давам ептен има слаб сигнал па со појачување да добие подобар сигнал, гледам има и со кабелче со антена заедно може да го прикачам надвор нема да му наштети ништо ваљда?

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500
http://set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=58&si=28327

случајно гледам ова чудо може да се поврзе на рутерот мој, за комшијата што му давам ептен има слаб сигнал па со појачување да добие подобар сигнал, гледам има и со кабелче со антена заедно може да го прикачам надвор нема да му наштети ништо ваљда?
Оваа антена спаѓа во дирекционални антени. Најдобро линкот би функционирал ако се користат две кои што мора да бидат насочени една кон друга. Обично се користат за поголеми дистанци каде што има оптичка видливост.

Разликата е во тоа што со дирекционални антени добиваш поголема еднолиниска дистанца помеѓу двете точки што ги поврзуваш, а со омнидирекционална добиваш помала максимална линиска дистанца (радиус) помеѓу точките што ги поврзуваш со АП-то но поголема плоштина на покриеност окулу АП-то, што значи можност за повеќе клиент точки да се поврзат што се на дистанца помала или еднаква на радиусот.

Во зависност од случајот кај тебе треба да одлучиш што ти одговара повеќе.

PS: Тоа што имаш можност за 2 антени до некаде го рачунам за плус во случајов.

Kajgana Shop

На врв Bottom