- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Pa,MIKI,zarem ne e kontradiktorno sevo ova ?Soul,
сакаш цитати? О.К.!
Пази сега ш‘о му вели Исус на Апостолот:
„...Му одговори Исус (!!!):„Толку време сум со вас, а зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: „Покажи ни‘ Го Отецот„?....„
Евангелие по Јован, 13.9.
А?...
Koi se tocnite zborovi na Isus ?
Bog nikoj nikogas ne go videl
ili onie pogore ?
Ajde Jovan vo Kontext da go fatime i da vidime dali ima razlika pomegju Isus i Bog ?
1 „Да не се вознемирува вашето срце; вие верувате во Бога, верувајте и во Мене!
Zosto voopsto pravi razlika pomegju nego i Bog ako na filip sakal da mu kaze deka toj e Bog ?
2 Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место.
3 И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас.
4 А знаете каде одам Јас, и патот го знаете.”
5 Тома Му рече: „Господи, не знаеме каде одиш! Како можеме да го знаеме патот?”
Eve kolku mozele da skontaat apostolite. Mislele deka im pravi muabet za nekoj pat,asvaltiran,ili kaldarma.... ne go znaele patot kade sto odi Isus i kade mesto im priprema.
Pa sledi uste eden citat koj go koristite za dokaz na Bozestvenosta na isus:
6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
7 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!”
Ako povtorno gi zememe vo obzir zborovite na Isus kade sto vo Istiov Jovan veli deka: Bog nikoj nikogas ne go videl,stanuva sosema jasno deka se raboti za metafora vo sprotivno e kontradikcija.
8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
So drugi zborovi;
Filip be duso macna,pa kolku vreme ti trubam,ti bucam,kolku cuda ti napraviv vo imeto na tatkoto,uste li ne si ubeden,uste li ne veruvas ? Pa ako me vide mene kako da si go videl i tatkoto. Nikakov dokaz.
Bidejki ne veli Isus: "Pa eve be Filip jas sum tatkoto,jas sum Bog,jas sum otecot...."
I vo toj citat jasno se gleda deka ima razlika pomegju nego i boga.
Ti MIKI so bibliski citati gi pobivas bibliskite citati.
Ako pak bukvalno gi tolkuvate slednite citati:
11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.
Togas kako ke gi objasnite slednite:
20 Во оној ден ќе сознаете дека Јас Сум во Мојот Татко, и вие во Мене и Јас во вас.