Слободната воља и религиите!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не и јас не ги гледам Рубу Знаности одамна, а и не сум ги прател многу многу... ги спомнав оти имаат добар понов документарец за пирамидите во босана(кој го препорачувам), а инаку во врска со тие работи кои ги кажуваш погоре се слагам, но има и други нешта настрана од сето тоа, кои ти ги викаш "неповрзани", сепак јас си ги поврзувам на свој начин... Батали ги и атлантида, и древните цивилизации(Маите, Ацтеки, ви индија не ми текнуваат како се викаа, во африка племињата и др...) и дали били или не поврзани... сепак пример доколку можеме да го разбереме и практично искористиме потенцијалот и бенифицијата, од пример пирамидите и што уствари тие преставуваат, и како вијаат на тие што се внатре... пример многу добра структура за медитирање(иако знам дека не си фан на вакви нешта...) таа структура пирамидална поставена на правилно место(кое кореспондира со енергиите на планетата, создава посебна енергетска структура која на многу интересен начин влијае на енергетската структура на човекот(како и на другите живи и неживи предмети...) Ама тука ќе запрам со муабетот оти знам како што кажав дека не си фан на овие мамбо џамбо ствари... Башка не и е темата овде(иако може да се елаборира и уклопи во истата)...
А за болдот...дефинитивно се користи стравот од смртта за манипулација... но само затоа што уште од е хехе почеток погрешно се протолкувани некои нешта поврзани со смртта...

Едит...Од друга страна гледано (да не речеш ги гледам нештата само од една страна), доколку ги поврземе сличностите кои ти ги наведе, тука можеме да ги вметнеме и Јунг и Асаголи и компанија кои ги имаат подчепнато нештата како глобална свест/подсвест, космичка свест/подсвест... сакам да кажам дека сличностите се токму поради таа глобална свест која доминирала низ просторвремето(ете и Ајнштајн го умешав:)) и многу слично, секако нели секоја цивилизација си има свои црти во изразувањето(умтничко, научно, културно, религиско...) сепак било блиско манифестирано културно-технолошкиот напредок во нив... така е и во денешно време... само што сега малце е по измешано... најповеќе влијае западњачкото однесување и култура(ако можам да го наречам култура:unsure:)
Не си ме разбрал.. ама ич....

Значи.. прво...
Она што ти го реков со првиот пост, а надополнив со вториот, е дека сите овие работи, за кои шо сеа се надоврзуваш се мамбо џамбо ствари ... мамбо џамбо затоа што луѓето си ги создаваат во нивниет глави и ништо повеќе.. и дека позади сите тие работи, низ историјата, не биле ништо друго освен одраз на нивната култура (на народите кои погоре ги спомнавме).. нема ништо мистично, нема никакви енергии, нема никакви мистерии околу наводни пирамиди, закопувања, мумии и шо знам што..
аххх.. како да ти кажам... наједноставно речено е дека денес, како повеќето луѓе ги перцеприаат нештата што се случувале некад.. пред 500 - 600, 1000, 2000 години и јаче, е ништо повеќе од „религизирање/религизациа (обожување - обредизирање) на религијата“... што е апсурдно само по себе...
Мислам, во ред, човекот барал и секогаш ќе бара објаснување за „душата“ т.е. поголема смисла за „духовност“, но не можам да го разберам фактот што сето тоа создава се поголем и поголем јаз меѓу реалното и нереалното, т.е. меѓу Суперегото и ИД-то, а егото некако се мачи да притежне на некое од овие двете.... идолатрија до балчак!
Како да со сила се бара мистика, енергија, душа или шо знам шо,, во се и сешто.. па што е многу многу е!

И Второ,
За ова вториов пасус шо си го пишал, целиот болдиран пасус... брат.. благе везе нема со она што ти го кажав... не се работи ни за тоа дека „сличностите се токму поради таа глобална свест која доминирала низ просторвремето“ ни за Јунг .. .особено не за Јунг („Јунг и Асаголи и компанија кои ги имаат подчепнато нештата како глобална свест/подсвест, космичка свест“)... Не знам колку си го читал Јунг (и што конкретно од него), али ова што го кажа нема па благе везе со него и имам впечаток дека си го читал, а не си го разбрал....

Така да.. едно со друго врска нема... пак завлегуваш во мистика.. али в ред.. тоа е твојот личен концепт на гледање на нештата.. би било погрешно да ти кажам да не размислуваш така (иако тоа ми паѓа на памет)... Историјата и фактите се едно, а мистиката и религијата се нешто соооооооосема друго...

Јас ти зборев за реални историски (антрополошки) факти и вистини, а не за мистика...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не си ме разбрал.. ама ич....

Значи.. прво...
Она што ти го реков со првиот пост, а надополнив со вториот, е дека сите овие работи, за кои шо сеа се надоврзуваш се мамбо џамбо ствари ... мамбо џамбо затоа што луѓето си ги создаваат во нивниет глави и ништо повеќе.. и дека позади сите тие работи, низ историјата, не биле ништо друго освен одраз на нивната култура (на народите кои погоре ги спомнавме).. нема ништо мистично, нема никакви енергии, нема никакви мистерии околу наводни пирамиди, закопувања, мумии и шо знам што..
аххх.. како да ти кажам... наједноставно речено е дека денес, како повеќето луѓе ги перцеприаат нештата што се случувале некад.. пред 500 - 600, 1000, 2000 години и јаче, е ништо повеќе од „религизирање/религизациа (обожување - обредизирање) на религијата“... што е апсурдно само по себе...
Мислам, во ред, човекот барал и секогаш ќе бара објаснување за „душата“ т.е. поголема смисла за „духовност“, но не можам да го разберам фактот што сето тоа создава се поголем и поголем јаз меѓу реалното и нереалното, т.е. меѓу Суперегото и ИД-то, а егото некако се мачи да притежне на некое од овие двете.... идолатрија до балчак!
Како да со сила се бара мистика, енергија, душа или шо знам шо,, во се и сешто.. па што е многу многу е!

И Второ,
За ова вториов пасус шо си го пишал, целиот болдиран пасус... брат.. благе везе нема со она што ти го кажав... не се работи ни за тоа дека „сличностите се токму поради таа глобална свест која доминирала низ просторвремето“ ни за Јунг .. .особено не за Јунг („Јунг и Асаголи и компанија кои ги имаат подчепнато нештата како глобална свест/подсвест, космичка свест“)... Не знам колку си го читал Јунг (и што конкретно од него), али ова што го кажа нема па благе везе со него и имам впечаток дека си го читал, а не си го разбрал....

Така да.. едно со друго врска нема... пак завлегуваш во мистика.. али в ред.. тоа е твојот личен концепт на гледање на нештата.. би било погрешно да ти кажам да не размислуваш така (иако тоа ми паѓа на памет)... Историјата и фактите се едно, а мистиката и религијата се нешто соооооооосема друго...

Јас ти зборев за реални историски (антрополошки) факти и вистини, а не за мистика...
Те разбирам јас друже не се секирај... А Јунг и компанија ги спомнав само за да се надоврзам за концептите за глобална свест и тако даље... а дали сум го разбрал или не тоа јас си знам... И не е мистика ама нема везе... Батали ќе се натегаме вака до утре...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Те разбирам јас друже не се секирај... А Јунг и компанија ги спомнав само за да се надоврзам за концептите за глобална свест и тако даље... а дали сум го разбрал или не тоа јас си знам... И не е мистика ама нема везе... Батали ќе се натегаме вака до утре...
Па да,, али тоа „глобална свест“, сепак звучи „мистично“, апстрактно и неодредено....

да.. можеби во некоја наредна прилика.. во недоглед би одело ова...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ХАХАХА..Абе не ми прави смешки...
Кои религии го пропагираат тоа...монотеистичките.
Што праиме со другите религии?
Будизмот практикува јога како и вашата секта....кај нив постои ли семоќно битие?
А за тоа дека имаш слободна воља ...тоа е само мамка на мозокот. Одиш на лево само затоа што патот на десно ти се чини полесен...а не дека ти си го избрал. затоа ти велам дека вашата секта требе да го присвои терминот МРЗА а не ВОЉА.
Па затоа е и темата, да се дискутира дали и кои религии ја допуштаат слободната волја и зошто.

Во врска со болдот. Ако непостои слободната волја и таа е само мамка на мозокот, зошто ти е ова:
Баш затоа што ги сакам, сакам и да ти помогнам...да те одглавам од гомната во кои си пропаднал.
Ако нема слободна волја, тогаш се е предодредено, а во тој случај која е поентата да помогнеш некому? Се е само домино ефект нели?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па затоа е и темата, да се дискутира дали и кои религии ја допуштаат слободната волја и зошто.

Во врска со болдот. Ако непостои слободната волја и таа е само мамка на мозокот, зошто ти е ова:

Ако нема слободна волја, тогаш се е предодредено, а во тој случај која е поентата да помогнеш некому? Се е само домино ефект нели?
Ти пак старата песна....
Како ќе дискутираш за односот на одредени поими помеѓу нив ако не се разберени?
Значи, прво објасни што е воља, што е битие, што е религија (затоа што ти како мерка земаш само дел од религиите)...па потоа ќе дискутираме каков е односот помеѓу нив.
Ти поставив и други прашања во предходниот пост.
Ако си во состојба да одговараш директно на прашањата, одговарај...а заеби филозофии.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти пак старата песна....
Значи, прво објасни што е воља, што е битие, што е религија (затоа што ти како мерка земаш само дел од религиите)...па потоа ќе дискутираме каков е односот помеѓу нив.
Ако си во состојба да одговараш директно на прашањата, одговарај...а заеби филозофии.
Гурџи ај жити се доста го дрвиш. Ко дете си на кое не му дале лижавче.

Ете земи дај ТИ дефиниции за волја, битие и религија, па ќе видиш како ќе ти паднат у вода веднаш, без разлиак длаи ти одговорил Хриситјанин, Телемит, Атеист.

п,с, Уште се криеш ко путка под кошула и не одговараш на поставените прашања за Тесла од пред некој месец.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти пак старата песна....
Море човек...! Ако тие поими не се разбрани од твоја страна, незначи дека не се разбрани воопшто!
Тие поими одамна се дефинирани и нема потреба да откриваме топла вода.
А за тоа што ти си поставувал прашања, никој не ти е крив што неможеш или несакаш да ги сватиш гледиштата и размислите на останатите.
Јас со тебе се обидов да дискутирам, но од твоја страна освен ароганција и суета друго невидов.
Бидејќи имаш слаба меморија, еве пак ќе те потсетам:
А што е битие кај него за да вољата биде негов динамичен аспект?
Пази...потполно се слагам со твојата дефиниција за вољата....нормално со некои дотатоци имам и моја визија.
Ако сакаш одговори....
Остана околу битието...велиш дека е микрокосмос?
Во кој смисол е тоа?
Ok...разбрав како ги сваќаш битието и вољата.
И како заклучок на се ова, ќе се цитирам самиот:
Кабалата не те интересирала, за Волјата си знаел ама не си сакал за инат да ни кажеш, а тоа што го знаеш го кажуваш со прашања до нас!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.158
Поени од реакции
12.131
Ipsissimus, си му барал и размисли за да му покажеш на Gurdjieff дека се е одговорено и скоцкано... кога заборава и не верува дека му е се кажано, можеби вака е најдобро.
Браво за издржливоста... :vozbud:
Сега нема да прашува поеќе, ќе одмориме... и ќе биде малку подобра темата.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ipsissimus, си му барал и размисли за да му покажеш на Gurdjieff дека се е одговорено и скоцкано... кога заборава и не верува дека му е се кажано, можеби вака е најдобро.
Браво за издржливоста... :vozbud:
Сега нема да прашува поеќе, ќе одмориме... и ќе биде малку подобра темата.
Kako site nas taka i toj. Ke priceka temava da napravi uste nekoja strana i od novo se odi.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџи ај жити се доста го дрвиш. Ко дете си на кое не му дале лижавче.

Ете земи дај ТИ дефиниции за волја, битие и религија, па ќе видиш како ќе ти паднат у вода веднаш, без разлиак длаи ти одговорил Хриситјанин, Телемит, Атеист.

п,с, Уште се криеш ко путка под кошула и не одговараш на поставените прашања за Тесла од пред некој месец.
Ќе мора да се научиш да ги читаш моите постови со поголемо внимание....тоа е резултат на твојата заспаност.
Никаде не реков да даде дефиниции, реков да даде негово разбирање на наведениве поими. Можеш да бидеш од кои сакаш, тие поими се универзални и во сите религии имаат исто значење.

Околу Тесла, брат, многу се глупи твоите прашања, затоа не ти одговорив, немаат врска со Теслиното разбирање на поимот религија.
Кога ѓе се научиш да поставуваш религиозни прашања на овој подфорум?
Овде се зборува за религија а не за историја и црна хроника. Ме заболе мене дали Мохамед бил педофил или колку немуслимани утепал во текот на својот живот.

И доста со тие велешки фори...како кловн си, како дете се, како ова како она....
постави религиозни прашања и ќе ти одговорам...биди сигурен дека ќе научиш нешто...вака само заспан ќе си останеш.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Море човек...! Ако тие поими не се разбрани од твоја страна, незначи дека не се разбрани воопшто!
Тие поими одамна се дефинирани и нема потреба да откриваме топла вода.
А за тоа што ти си поставувал прашања, никој не ти е крив што неможеш или несакаш да ги сватиш гледиштата и размислите на останатите.
Јас со тебе се обидов да дискутирам, но од твоја страна освен ароганција и суета друго невидов.
Бидејќи имаш слаба меморија, еве пак ќе те потсетам:

И како заклучок на се ова, ќе се цитирам самиот:
Еј фраеру....слабо меморија а....
И не вади делови од цитати за да мислат другите дека си во право....поготово твојот гуру од Шутка.
Ај вака сега за да разбереш...јас реков дека разбрав како ја сваќаш Вољата, и дека потполно се слагам со твоето ( тоа го велам кога сакам да бидам љубезен) а додадов дека имам измени околу Вољата и не ти кажав како јас ја разбирам, затоа што талемитите не заслужувате да знаете....требе да си останете во мрак.
За битието ти ништо не кажа одредено, ама тоа малку што го даде беше во матно, затоа ти реков дека сваќам како Ти ги разбираш и нејќев да бидам некултурен да ти кажам дека поима немаш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еј фраеру....слабо меморија а....
И не вади делови од цитати за да мислат другите дека си во право....поготово твојот гуру од Шутка.
Ај вака сега за да разбереш...јас реков дека разбрав како ја сваќаш Вољата, и дека потполно се слагам со твоето ( тоа го велам кога сакам да бидам љубезен) а додадов дека имам измени околу Вољата и не ти кажав како јас ја разбирам, затоа што талемитите не заслужувате да знаете....требе да си останете во мрак.
За битието ти ништо не кажа одредено, ама тоа малку што го даде беше во матно, затоа ти реков дека сваќам како Ти ги разбираш и нејќев да бидам некултурен да ти кажам дека поима немаш.
Епа Гурџи редно е да не оставиш да бидеме во мрак мислам...РЕДНО Е!
Ете не изренда, ни докажа дека ништо незнаеме, е сега биди културен до крај и не не замарај, ок?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Kako site nas taka i toj. Ke priceka temava da napravi uste nekoja strana i od novo se odi.
Не е како сите вас....сакав да видам дали од нивната секта ги разбираат овие поими...а ти наместо да предвидуваш кажи како суфите ги разбираат овие поими.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 15:15 ---
Епа Гурџи редно е да не оставиш да бидеме во мрак мислам...РЕДНО Е! Ете не изренда, ни докажа дека ништо незнаеме, е сега биди културен до крај и не не замарај, ок?
Гуруто да не ти даде совет да си ја подвиткаш опашката?

Kajgana Shop

На врв Bottom