MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Не си ме разбрал.. ама ич....Не и јас не ги гледам Рубу Знаности одамна, а и не сум ги прател многу многу... ги спомнав оти имаат добар понов документарец за пирамидите во босана(кој го препорачувам), а инаку во врска со тие работи кои ги кажуваш погоре се слагам, но има и други нешта настрана од сето тоа, кои ти ги викаш "неповрзани", сепак јас си ги поврзувам на свој начин... Батали ги и атлантида, и древните цивилизации(Маите, Ацтеки, ви индија не ми текнуваат како се викаа, во африка племињата и др...) и дали били или не поврзани... сепак пример доколку можеме да го разбереме и практично искористиме потенцијалот и бенифицијата, од пример пирамидите и што уствари тие преставуваат, и како вијаат на тие што се внатре... пример многу добра структура за медитирање(иако знам дека не си фан на вакви нешта...) таа структура пирамидална поставена на правилно место(кое кореспондира со енергиите на планетата, создава посебна енергетска структура која на многу интересен начин влијае на енергетската структура на човекот(како и на другите живи и неживи предмети...) Ама тука ќе запрам со муабетот оти знам како што кажав дека не си фан на овие мамбо џамбо ствари... Башка не и е темата овде(иако може да се елаборира и уклопи во истата)...
А за болдот...дефинитивно се користи стравот од смртта за манипулација... но само затоа што уште од е хехе почеток погрешно се протолкувани некои нешта поврзани со смртта...
Едит...Од друга страна гледано (да не речеш ги гледам нештата само од една страна), доколку ги поврземе сличностите кои ти ги наведе, тука можеме да ги вметнеме и Јунг и Асаголи и компанија кои ги имаат подчепнато нештата како глобална свест/подсвест, космичка свест/подсвест... сакам да кажам дека сличностите се токму поради таа глобална свест која доминирала низ просторвремето(ете и Ајнштајн го умешав) и многу слично, секако нели секоја цивилизација си има свои црти во изразувањето(умтничко, научно, културно, религиско...) сепак било блиско манифестирано културно-технолошкиот напредок во нив... така е и во денешно време... само што сега малце е по измешано... најповеќе влијае западњачкото однесување и култура(ако можам да го наречам култура)
Значи.. прво...
Она што ти го реков со првиот пост, а надополнив со вториот, е дека сите овие работи, за кои шо сеа се надоврзуваш се мамбо џамбо ствари ... мамбо џамбо затоа што луѓето си ги создаваат во нивниет глави и ништо повеќе.. и дека позади сите тие работи, низ историјата, не биле ништо друго освен одраз на нивната култура (на народите кои погоре ги спомнавме).. нема ништо мистично, нема никакви енергии, нема никакви мистерии околу наводни пирамиди, закопувања, мумии и шо знам што..
аххх.. како да ти кажам... наједноставно речено е дека денес, како повеќето луѓе ги перцеприаат нештата што се случувале некад.. пред 500 - 600, 1000, 2000 години и јаче, е ништо повеќе од „религизирање/религизациа (обожување - обредизирање) на религијата“... што е апсурдно само по себе...
Мислам, во ред, човекот барал и секогаш ќе бара објаснување за „душата“ т.е. поголема смисла за „духовност“, но не можам да го разберам фактот што сето тоа создава се поголем и поголем јаз меѓу реалното и нереалното, т.е. меѓу Суперегото и ИД-то, а егото некако се мачи да притежне на некое од овие двете.... идолатрија до балчак!
Како да со сила се бара мистика, енергија, душа или шо знам шо,, во се и сешто.. па што е многу многу е!
И Второ,
За ова вториов пасус шо си го пишал, целиот болдиран пасус... брат.. благе везе нема со она што ти го кажав... не се работи ни за тоа дека „сличностите се токму поради таа глобална свест која доминирала низ просторвремето“ ни за Јунг .. .особено не за Јунг („Јунг и Асаголи и компанија кои ги имаат подчепнато нештата како глобална свест/подсвест, космичка свест“)... Не знам колку си го читал Јунг (и што конкретно од него), али ова што го кажа нема па благе везе со него и имам впечаток дека си го читал, а не си го разбрал....
Така да.. едно со друго врска нема... пак завлегуваш во мистика.. али в ред.. тоа е твојот личен концепт на гледање на нештата.. би било погрешно да ти кажам да не размислуваш така (иако тоа ми паѓа на памет)... Историјата и фактите се едно, а мистиката и религијата се нешто соооооооосема друго...
Јас ти зборев за реални историски (антрополошки) факти и вистини, а не за мистика...