Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто? Јас па од лично искуство гледам дека на медицина поминуваат со многу помалку учење отколку на ФИНКИ, сите тестови им се на заокружување, немаат негативни поени, 3 колоквиумски сесии (помалце материјал)... :D

Ама ај оди земи набубај го цел тој материјал и запамти ги сите термини.

Ама ај оди земи набубај го цел тој материјал и запамти ги сите термини.
Па искрено не е толку тешко кога имаш понудени одговори не?Плус кога бубаш ти едноставно го читаш материјалот, ја читаш лекцијата, ја поминуваш, неможеш да заглавиш како во математика да речеме, имаш задача немоеш да ја решиш. Не разбираш некој поим? Си го учиш на памет и готово.Плус кога имаш тест на заокружување два пати да си го прочитал(материјалот) ќе ти текне, можеш да одиш со метод на елиминација, на крај краева можеш и рандом да си заокружуваш (нема негативни бодови нели)...Сепак ова си е мое субјективно мислење но едноставно види го бројот на луѓе кои се откажуваат од медицина и бројот на луѓе кои се откажуваат од ФИНКИ :D

ПСепак ова си е мое субјективно мислење но едноставно види го бројот на луѓе кои се откажуваат од медицина и бројот на луѓе кои се откажуваат од ФИНКИ :D
Тоа е затоа што многу мислеа дека ФИНКИ ке биде лесен факултет, дојдоа со двојки математика од средно и без да знаат ништо од програмирање, а професорите и задачите се од електро и ПМФ и нормално дека ке е тежок факултет. За медицина сите знат што да очекуваат и примаат малку студенти со преку 90 поени од матура, а на ФИНКИ примија 700+ студенти и нормлано е дека кај нас повеќе ќе се откажуваат.

Мене многу повеќе ми одговара да решавам задачи калкулус 2 сата, него да седнам и да бубам материјал 2 сата и медицина би ми бил многу потежок факултет.

Па искрено не е толку тешко кога имаш понудени одговори не?Плус кога бубаш ти едноставно го читаш материјалот, ја читаш лекцијата, ја поминуваш, неможеш да заглавиш како во математика да речеме, имаш задача немоеш да ја решиш. Не разбираш некој поим? Си го учиш на памет и готово.Плус кога имаш тест на заокружување два пати да си го прочитал(материјалот) ќе ти текне, можеш да одиш со метод на елиминација, на крај краева можеш и рандом да си заокружуваш (нема негативни бодови нели)...Сепак ова си е мое субјективно мислење но едноставно види го бројот на луѓе кои се откажуваат од медицина и бројот на луѓе кои се откажуваат од ФИНКИ :D

Абе добро, не викам јас дека ни е полесно на нас него на нив. Ама сепак, многу време одзима тоа нивното бубање. А и не е до толку лесно да ги научиш сите термини. Ќе ти се испомеша се. Плус не е само како што викаш, оди на колоквиум и се ти е на заокружување со понудени одговори и ќе одиш на тепка. Мора да знаеш се точно што е, како е.

За откажувањето, на медицина едвај се влегува и тие што влегуваат, влегуваат стварно со намера и желба за учење и дипломирање. На ФИНКИ влегуваат 1000 студенти од секаде и пола од тие се запишале зошто незнаеле кај да одат, а слушнале дека добро се заработувало од ова, или пак немале доволно бодови за да ги примат на друг факултет па виделе дека овде имаат поголема шанса да влезат.

неможе таа твоја математика да биде покомплицирана од твоето тело верувај ми.. јас сум медицинар знам како ми е. кога ќе треба секоја точка да ја знаеш на телото како се однесува ќе те прашам дали вакво ќе ти биде мислењето :)

А тие што имаат петки на матурата како божем сите се заслужени? Матурата си нема две чисти(барем во моето училиште беше така).Прво на крајот сите ги имаат сите петки, имаат петки по математика не знаат две дропки да соберат итн итн... Е сега таквите луѓе си добија петки на матурата (препишување едно друго нели), некои од нив си се запишаа на медицина, на еко, на технички и тако даље... Ама еве гледам сега овие што беа на ФИНКИ, доста си се откажаа..Зошто? Затоа што ако незнаеш две дропки да собереш ти неможеш да положиш калкулус? Зошто ? Затоа што се е поврзано, си бара предзнаење предметот, за разлика од теоријата која можеш да седнеш и да ја учиш, не ти треба преднзнаеше едноставно е лекција и ја учиш. Е тие луѓе за да положат калкулус треба да седнат и да учат се она што го пропуштиле во средно па после да почнат со функции лимеси изводи и тако даље... Дали на тие што се на медицина им е тоа потребно? Не. Е тоа е разликата помеѓу нашиве факултети. Јас кога се запишав немав две чисти од програмирање, а тука имаше луѓе што навистина си се разбираа. Е видиш тие беа во голема предност пред мене и можеби сеуште се. На медицина тоа го нема, материјалот си е тој, си седнуваш и си го учиш, додека ете на пример програмирање почнавме од 0 и јас верувам дека имаше луѓе кои семестаров потрошиле едвај 5-6 саати на програмирање, додека мене на пример ми беше потребно многу повеќе време.
Едноставно јас си зборувам од лично искуство(можеби е погрешно,субјективно), споредено со другари кои се на медицина и количеството на учење,отценките, си заклучив дека на медицина би ми било полесно :D
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 22:23 ---
неможе таа твоја математика да биде покомплицирана од твоето тело верувај ми.. јас сум медицинар знам како ми е. кога ќе треба секоја точка да ја знаеш на телото како се однесува ќе те прашам дали вакво ќе ти биде мислењето :)
Значи како што кажав погоре, тоа е субјективно, јас повеќе ја сакам математиката, но сепак секогаш ми било полесно да учам теорија.

А тие што имаат петки на матурата како божем сите се заслужени? Матурата си нема две чисти(барем во моето училиште беше така).Прво на крајот сите ги имаат сите петки, имаат петки по математика не знаат две дропки да соберат итн итн... Е сега таквите луѓе си добија петки на матурата (препишување едно друго нели), некои од нив си се запишаа на медицина, на еко, на технички и тако даље... Ама еве гледам сега овие што беа на ФИНКИ, доста си се откажаа..Зошто? Затоа што ако незнаеш две дропки да собереш ти неможеш да положиш калкулус? Зошто ? Затоа што се е поврзано, си бара предзнаење предметот, за разлика од теоријата која можеш да седнеш и да ја учиш, не ти треба преднзнаеше едноставно е лекција и ја учиш. Е тие луѓе за да положат калкулус треба да седнат и да учат се она што го пропуштиле во средно па после да почнат со функции лимеси изводи и тако даље... Дали на тие што се на медицина им е тоа потребно? Не. Е тоа е разликата помеѓу нашиве факултети. Јас кога се запишав немав две чисти од програмирање, а тука имаше луѓе што навистина си се разбираа. Е видиш тие беа во голема предност пред мене и можеби сеуште се. На медицина тоа го нема, материјалот си е тој, си седнуваш и си го учиш, додека ете на пример програмирање почнавме од 0 и јас верувам дека имаше луѓе кои семестаров потрошиле едвај 5-6 саати на програмирање, додека мене на пример ми беше потребно многу повеќе време.
Едноставно јас си зборувам од лично искуство(можеби е погрешно,субјективно), споредено со другари кои се на медицина и количеството на учење,отценките, си заклучив дека на медицина би ми било полесно :D
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 22:23 ---

Значи како што кажав погоре, тоа е субјективно, јас повеќе ја сакам математиката, но сепак секогаш ми било полесно да учам теорија.

и во математиката имате теории.. лесно ти е?

Зошто? Јас па од лично искуство гледам дека на медицина поминуваат со многу помалку учење отколку на ФИНКИ, сите тестови им се на заокружување, немаат негативни поени, 3 колоквиумски сесии (помалце материјал)... :D
Гледам колку поминуваме со помалку учење, затоа вие си уживате сега додека ние полагаме завршни испити по 5 предмети. И плус пред тоа 3 колоквиумски имавме. Иначе не знам од кај тоа сите тестови дека ни се на заокружување, ниту еден тест досега не беше целосно на заокружување.
Еве пример завчера полагав хистологија и ембриологија писмено, утре полагам на микроскоп и усно.
Земи види анатомија што све треба да знаеш па ќе правиме муабет. :)

Последна у државна квота на медицина лани ако не се лажам беше ~ 98.5 поени. На ФИНКИ влегоа и со под 90 поени. Спореди после колку примаат на двата факултети...... Препрашај после зашо луѓето се на ФИНКИ. Поприлично јасно ќе ти стане зашо се откажуваат.

Да не речам поголем процент (над 75% посекако) децата им светка у очите за парите шо може да се заработат. Потоа родителите многу нормално дека ќе ги подржат бидејќи сакаат децата да имаат убав живот. А не се зима во обзир дали уствари те влече нештото. ФИНКИ да не речам овие две години стана новиот Правен и Економски во смисол на "Не знам кај, па ајде овде, бар ќе станам способен да преживувам и да се осамостојам". Нишо страшно, ќе пропадне целата работа со огромниве бројки, ова додека да стекне име за тежок факултет. Дека начинот накојшо го рекламираа, "Сега знам каде треба" звучеше ко да ги викаат децата у градинка и ќе си прават drag & drop готови ствари ко ментално уназадени.

Гледам колку поминуваме со помалку учење, затоа вие си уживате сега додека ние полагаме завршни испити по 5 предмети. И плус пред тоа 3 колоквиумски имавме. Иначе не знам од кај тоа сите тестови дека ни се на заокружување, ниту еден тест досега не беше целосно на заокружување.
Еве пример завчера полагав хистологија и ембриологија писмено, утре полагам на микроскоп и усно.
колега ... така е :D не отвориле луѓево рака и нога да видат што има ...

Ќе си ги мериме сега? 3 колоквиумски е боље од 2 колоквиумски. Помалу материјал. ;)

Нешо најтешко на свет ми е теоријата на математика. Мислам дека нешо потешко од веројатност и статистика доказите и изведувањата на кинески букви никад не сум имал.

Шуќур го поминав некако.

Ќе си ги мериме сега? 3 колоквиумски е боље од 2 колоквиумски. Помалу материјал. ;)
Не споредувам ништо ја и не сакам да споредувам, само некој пиша све ни било на заокружување и 3 колоквиумски сме имале и толку. И завршни испити имаме, така да ни 3 колоквиумски не се само.

Јас ја сметав физика за тежок предмет, а еве сега едвај чекам да полагам биофизика.

Теоријата во математиката е доста поразлична од лекција за учење :D
Како и да е се извинувам на сите ако ве навредив, немам намера да се карам, на погрешен начин си го прокламирав мислењето :)

Теоријата во математиката е доста поразлична од лекција за учење :D
Како и да е се извинувам на сите ако ве навредив, немам намера да се карам, на погрешен начин си го прокламирав мислењето :)
не бе пријателче грешно сме се разбрале, никој не се кара тоа се само ставови.
се обидуваме да ви докажеме дека колку стрес и мака се претрпува да се стане доктор ( иако државата тоа не го цени). да не викате ние дека на вересија сме го завршиле факултетот зашто знаеш дека така лесно не се спасува живот.

Абе можеби да, само јас од тоа што сум го видел какви луѓе поминуваат на медицина, од таму сум го изградил своето мислење, луѓе кои биле да речам просечни, чат-пат учеле нешто, успеваат да поминат испити таму,ваму таквите веќе се откажаа(зборам за луѓе кои ги познавам), можеби тие се изолирани случаеви, можеби прават нешто што јас не знам, но ете поминуваат. Вистина е дека се учи 5-6 години, плус специјализација и тако даље,одговорна професија... Медицината е општо прифатена како тежок факултет и до пред некоја година и јас се согласував со тоа, ама не знам откако видов некои работи ми се измени мислењето. Сепак ќе повторам ова е мој став и на секого својот факултет му се чини тежок, има луѓе кои учат на приватни па се жалат било мн тешко имале по 150 страни за испит и тако даље... Да речеме дека не го знаеме туѓиот труд па неможеме да споредиме :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom