Слободната воља и религиите!

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Продаден а?
Ошо кај отиде со неговиот приватен авион?
Не отиде на Африка, него отиде во Орегон....да прекрсти уште некој милјардер. Секој ден нов Ролс Ројс...:cool:...најсмешен ми е кога Ошо вели дека најдобро се медитира во нив...:pos:..а сите мислат дека под дрво се седи кога се медитира.
И тоа се по слободна воља.....
Абе тапа е Г, вода може да му носи на Ошо... :P И тоа ќе му ја носи своеволно... :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кај монотеистичките религии е измислена грижата на совеста ради контрола на масата, а тоа е резултат на хиерархиската поставеност кај нив.Секоја религија кога ќе се институцинализира го губи својат идентитет. Ова ти е и одговорот на предходното прашање во кое ме прашуваше зошто Г. рекол дека за да бидеш религиозен требе да бегаш од свештениците.
Кога веќе си свесен за ова, зошто ги поддржуваш и браниш религиите? Или тоа ти е само поради инат?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кога веќе си свесен за ова, зошто ги поддржуваш и браниш религиите? Или тоа ти е само поради инат?
Еве пак ќе ти кажам зошто....го имам кажувано и порано.

Не се тие три типа на религија што ги кажува твојата секта....жолата, бела и црна, Тоа се приказни за мали деца.

Постојат 3 типа на религија во зависност од тоа кој центар користат за да се доближат до Бог
Монотеистичкиот тип на религија ја користи љубовта и слепата верба во Бога.
Другите два типа користат друго за да се доближат до Бог.

Во сите типови на религија Вољата е еден од најбитните елементи.

W

Werther

Гостин

Не се тие три типа на религија што ги кажува твојата секта....жолата, бела и црна, Тоа се приказни за мали деца.

Постојат 3 типа на религија во зависност од тоа кој центар користат за да се доближат до Бог

Ај биди добар и кажи што користат другите два типа?

Сите смртно не интересира.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ај биди добар и кажи што користат другите два типа?

Сите смртно не интересира.
Барај низ темите и ќе најдеш....го имам кажано кои се.
Што би ти рекол Хепта...МАРШ на работа!

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
:facepalm: Ај ти продолжи си со Телемата и не се замарај многу со исламот, бидејќи на глупостите кои ги пишуваш крај им нема.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 16:12 ---

За муслиманите религиозниот закон е ИСТО со правниот закон на една држава и се вика ШЕРИЈАТ! Дури за муслиманите Божествениот закон е многу попрецизен и поправичен од законот кој го носат корумпираните луѓе.

Без разлика колку за тебе ова е несфатливо и неизводливо, тоа било и ќе биде сон на секој еден искрен муслиман.

Точка!
Еве јас ќе те прашам оти него го нападна оти бил телемит без да одговориш на прашањето (ad hominem)

Кога детето одлучува само за себе дека ќе стане муслиман па му се прави сунет? Што ако не сака да биде муслиман ама е засекогаш обрежано поради туѓата волја? Истото важи и за евреите.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Еве јас ќе те прашам оти него го нападна оти бил телемит без да одговориш на прашањето (ad hominem)

Кога детето одлучува само за себе дека ќе стане муслиман па му се прави сунет? Што ако не сака да биде муслиман ама е засекогаш обрежано поради туѓата волја? Истото важи и за евреите.
Edna stranica nazad na istovo odgovorivme. Obrezuvanjeto e znaci Sunnet (preporaclivo). I ti ako za negovo zdravje go obrezes deteto neznaci deka treba da bide musliman. Toa denes medicinski se pravi. Ne e valjda do tolku da ste....
Pa kolku raboti im pravime na decata koga ke se rodat bez da gi prasame dali sakaat ili ne sakaat ? Ako deteto moe ne sakalo obrezuvanje,sigurno nemalo da go obrezi na negovoto dete te. da ja napravi istata greska. Go prasuvas li ti deteto dali vo kolevka ili na spalna saka da spie ? Kako povozrasen i poiskusen,ke go legnes onamu kade sto mislis deka mu e poubavo i polesno ke spie. A ako veruvas deka na taa vozrast moze vera da mu se vmetne na detence,togas sto da ti kazam....

white_eagle

Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Edna stranica nazad na istovo odgovorivme. Obrezuvanjeto e znaci Sunnet (preporaclivo). I ti ako za negovo zdravje go obrezes deteto neznaci deka treba da bide musliman. Toa denes medicinski se pravi. Ne e valjda do tolku da ste....
Pa kolku raboti im pravime na decata koga ke se rodat bez da gi prasame dali sakaat ili ne sakaat ? Ako deteto moe ne sakalo obrezuvanje,sigurno nemalo da go obrezi na negovoto dete te. da ja napravi istata greska. Go prasuvas li ti deteto dali vo kolevka ili na spalna saka da spie ? Kako povozrasen i poiskusen,ke go legnes onamu kade sto mislis deka mu e poubavo i polesno ke spie. A ako veruvas deka na taa vozrast moze vera da mu se vmetne na detence,togas sto da ti kazam....
Најсериозно ќе ми кажеш дека сунет се правело за здравје на детето а не од религиозни причини? Зошто тогаш има многу примери каде што родителите одбиле да го направат тоа и се соочиле со стигма и посочување со прст од другите религиозни луѓе. Тие се толку загрижени за здравјето на туѓото дете па затоа ги осудуваат? Тешко дека сите татковци што билр обрежани ги обрежале своите деца и со тоа по твојата логика оној што не го направил на своето дете не го сакал за себе. Но тој сепак е обрежан од татко му против своја волја.

Инаку точно дека се прави во некои западни земји како САД главно поради влијание на Евреите и незнаење дека нема медицински придобивки туку дека дури и се скратува сексуалното задоволство. Ако бенефитите за машките беа толку поголеми со обрежување верувам ќе го правеа и во Европа и во Азија. Дури и во Америка не го прават сите туку околу 50%. Тоа покажува дека обредот е чисто религиозен ритуал наметнат на децата без да бидат во можност да одлучат за своето тело бидејќи здравјето не им е во ризик да биде загрозено.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Најсериозно ќе ми кажеш дека сунет се правело за здравје на детето а не од религиозни причини? Зошто тогаш има многу примери каде што родителите одбиле да го направат тоа и се соочиле со стигма и посочување со прст од другите религиозни луѓе. Тие се толку загрижени за здравјето на туѓото дете па затоа ги осудуваат? Тешко дека сите татковци што билр обрежани ги обрежале своите деца и со тоа по твојата логика оној што не го направил на своето дете не го сакал за себе. Но тој сепак е обрежан од татко му против своја волја.

Инаку точно дека се прави во некои западни земји како САД главно поради влијание на Евреите и незнаење дека нема медицински придобивки туку дека дури и се скратува сексуалното задоволство. Ако бенефитите за машките беа толку поголеми со обрежување верувам ќе го правеа и во Европа и во Азија. Дури и во Америка не го прават сите туку околу 50%. Тоа покажува дека обредот е чисто религиозен ритуал наметнат на децата без да бидат во можност да одлучат за своето тело бидејќи здравјето не им е во ризик да биде загрозено.
Bez razlika prijatele. Definitivno se znae deka so obrezuvanjeto ne se stanuva musliman. Obrezuvanjeto ne e uslov da bides musliman. Nikoj ne go obrezal deteto so niet i so pomisla deka so toa ke go pravi Musliman ili pred obrezuvanjeto misli deka deteto negovo ne bilo musliman.
Ima mnogu po svetot rodeni,po imeno muslimani i obrezani a ni m od musliman kaj niv nema. Ne praktikuvaat nisto od ona sto gi pravi muslimani.
Da bide covek musliman treba da se drzi do 5-tte islamski sartovi.
1.Da svedoci deka nema drug Bog osven Allah i deka Muhammed a.s e negov Pratenik i da veruva vo toa.

2.Da obavuva Salat-Namaz (molitva).

3.Da dava zekat.

4.Da posti mesec ramazan

5.I da obavi Hadz (dokolku e vo moznost).

A da bide vernik treba da veruva vo Imanski sartovi. Nikade vo ovie uslovi ne e spomnato obrezuvanjeto. Nitu vo Imanskite nitu vo Islamskite sartovi.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Три школи на Магиката, а не "три типа на религија"! :facepalm:
Гурџи...оди научи што означува одреден поим, па после дискутирај бре човече. Што означува за тебе "религија" не е исто со општо прифатена и користена дефиниција! Научи што е секта, што е религија, што е Ред итн итн, па да може да има разбирање. Вака без да имаш поим што е што, личиш на кафански тепач кој оди од маса до маса и покажува колку е јак со неговиот најдобар аргумент - "ти појма немаш, јас све знам, ама за инат не ти кажувам".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Ipsissimus, абе зошто го поправаш не знам, гледаш тој како „ништо“ не ти кажува, а ти постојано го правиш помудар. :LOL:

Сеуште се тегавите дали воопшто постои слободна волја, па додадете тука дали и што е чиста волја... не веднаш оп религијата со сите забрани и негативни објаснувања на божественото + негативен став кон другите...
На оваа манџа не треба да и додавате слободна волја... ќе се расипе и зачинот а и манџата... оставете ја, секако не е за јадење, со додавање слободна волја сигурно нема да стане религијата подобра... :)

white_eagle

Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Bez razlika prijatele. Definitivno se znae deka so obrezuvanjeto ne se stanuva musliman. Obrezuvanjeto ne e uslov da bides musliman. Nikoj ne go obrezal deteto so niet i so pomisla deka so toa ke go pravi Musliman ili pred obrezuvanjeto misli deka deteto negovo ne bilo musliman.
Ima mnogu po svetot rodeni,po imeno muslimani i obrezani a ni m od musliman kaj niv nema. Ne praktikuvaat nisto od ona sto gi pravi muslimani.
Da bide covek musliman treba da se drzi do 5-tte islamski sartovi.
1.Da svedoci deka nema drug Bog osven Allah i deka Muhammed a.s e negov Pratenik i da veruva vo toa.

2.Da obavuva Salat-Namaz (molitva).

3.Da dava zekat.

4.Da posti mesec ramazan

5.I da obavi Hadz (dokolku e vo moznost).

A da bide vernik treba da veruva vo Imanski sartovi. Nikade vo ovie uslovi ne e spomnato obrezuvanjeto. Nitu vo Imanskite nitu vo Islamskite sartovi.
Vidi jas nemam tolku problem so "nametnuvanjeto" na religija na svoite deca, ili so nekoja religija oti neli sam odbira koga ke porasne (iako sepak ne go smetam za preporaclivo), problemot go naogam vo postapkata sto bila poradi zdravstveni pricini vmetnata i vo religiite i se zadrzala do den denes a ne e potrebna a se manifestira preku fizicko uzurpiranje na nekoja licnost. Barem neka imamite i rabinite ne preporacuvaat poveke izvrsuvanje na vakvite obredi i da vidime dali lugjeto ke prodolzat da gi pravat vo tolkava mera kako denes. Ednostavno obrezuvanjeto ne e potrebno i se kosi so pravata na odlucuvanje za sebesi na sekoj poedinec sto gi navrsuva koga ke stane polnoleten, obicno na 18 godini.

Kako i da e zabegavme epten od temata, kako i vo sekoja tema za religii pa ako sakas odgovori mi ama diskusijata ne bi ja prodolzuval ovde.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus, абе зошто го поправаш не знам, гледаш тој како „ништо“ не ти кажува, а ти постојано го правиш помудар. :LOL:

Сеуште се тегавите дали воопшто постои слободна волја, па додадете тука дали и што е чиста волја... не веднаш оп религијата со сите забрани и негативни објаснувања на божественото + негативен став кон другите...
На оваа манџа не треба да и додавате слободна волја... ќе се расипе и зачинот а и манџата... оставете ја, секако не е за јадење, со додавање слободна волја сигурно нема да стане религијата подобра... :)
Ех да се стануваше помудар од читање постови на форум, Македонија досега ќе имаше околу 40 000 мудреци. :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Vidi jas nemam tolku problem so "nametnuvanjeto" na religija na svoite deca, ili so nekoja religija oti neli sam odbira koga ke porasne (iako sepak ne go smetam za preporaclivo), problemot go naogam vo postapkata sto bila poradi zdravstveni pricini vmetnata i vo religiite i se zadrzala do den denes a ne e potrebna a se manifestira preku fizicko uzurpiranje na nekoja licnost. Barem neka imamite i rabinite ne preporacuvaat poveke izvrsuvanje na vakvite obredi i da vidime dali lugjeto ke prodolzat da gi pravat vo tolkava mera kako denes. Ednostavno obrezuvanjeto ne e potrebno i se kosi so pravata na odlucuvanje za sebesi na sekoj poedinec sto gi navrsuva koga ke stane polnoleten, obicno na 18 godini.

Kako i da e zabegavme epten od temata, kako i vo sekoja tema za religii pa ako sakas odgovori mi ama diskusijata ne bi ja prodolzuval ovde.
More drugar,oti ne razbiras ? Kako sto e Sunnet obrezuvanjeto,sunnet e i cistenje (cetkanje zabi) pet pati na den ! Sunnet e mienje lice koga ke stanes sabajle. Sunnet e mienje race pred i posle jadenje. Isto kako sto e i obrezuvanjeto. Slusaj be drugarce koga nekoj ti zboruva ne skokaj i ne napinaj.
Ti sto smetas deka ne e potrebno nemoj da go pravis. Nekoj isto hristijanin e i smeta deka e potrebno i go pravi,pritoa ne stanuva musliman. Pa ako go zaucam deteto sabajle da gi mie zabite,sekogas posle jadenje i pred spienje da gi cetka zabite,go prisiluvam na nekoj religiski cin ?
Pa ne vi bese jasno i upotrebata na voda posle nuzda,ama muslimanite bea ubedeni deka toa e po higienski pa sega znam deka i kaj hristijanite stanuva praksa ama ne stanale muslimani so toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom