Слободната воља и религиите!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
E и мене исто,ми се допаѓа кога ќе почнеш да објаснуваш како исламот бил мирољубива религија,па некое цитатче полно со љубов,да ти е мерак да те слуша човек.

Ама кога ќе го вклучам телевизорот,спротивното.Бомбаш самоубиец,убиени деца на велигден,тепани деца во автобус...

:)
Navistina mnogu me izraduva sto ti se dopagjal nacinot na koj pisuvam. Veruvaj,kako sto sekogas vi velam i ve uveruvam,tesko e da zapoznete i da dojdete do kontakt so nekoj Vernik (musliman) koj ke ti prozbori poinaku ili ke ti kaze nesto podrugo. Bombasi i teroristi,toa samo na TV ke go vidis a i tamu kade sto velat deka bombasi ima,ako se prosetas,nema ni tamu da zapoznes nekoj koj ke ti zboruva poinaku od ova jas sto ti go velam.

W

Werther

Гостин
Navistina mnogu me izraduva sto ti se dopagjal nacinot na koj pisuvam. Veruvaj,kako sto sekogas vi velam i ve uveruvam,tesko e da zapoznete i da dojdete do kontakt so nekoj Vernik (musliman) koj ke ti prozbori poinaku ili ke ti kaze nesto podrugo. Bombasi i teroristi,toa samo na TV ke go vidis a i tamu kade sto velat deka bombasi ima,ako se prosetas,nema ni tamu da zapoznes nekoj koj ke ti zboruva poinaku od ova jas sto ti go velam.
Пред некој ден се прошетав низ Скопје Север,видов многу чичковци со 3/4 пантолончиња и долги бради.Гарант мирољубиви луѓе,по верата.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Jas do den denes,da ne se falam,sekoja pofalba na Allah vozviseniot mu pripagja,imam procitano dosta literatura (Sufijska) i imam zapoznato dosta sufii i sejhovi,no ni denes nitu od poranesnite,ne sum sretnal dervis sejh nemusliman. Nitu pripadnik na bilo koj tarikat a da ne e musliman.
Mozno e da ne ste gi svatile vie nivnite zborovi.

Ke mozete li da mi kazete koja Sufijska literatura ste ja citale. ?
Еве брат..имаш прилика да сретнеш немуслиман а дервиш.

Околу бордираново......можно е ти да не си ги сватил нивните зборови.Ти мене ме оптужуваш дека не сум сватил а јас тврдам дека Ти не си сватил. Ако сакаш дебата ..повели...па ќе видиме кој сватил а кој не.
Гледај ...што е најсмешно,немам прочитано ниту една литература од суфите, ама ги разбирам сите нивни изреки.
е сега, тоа на тебе ти е чудно, како што на многу им е чудно што го разбирам, Тесла а немам прочитано ни една негова книга....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Bez razlika prijatele. Tuka sme znaci... Ako ti se dopagja ne znaci deka moras da bides pripadnik.Ne sum nitu jas Sufija. Nikogas vo Halka ne sum prisustvuval,nikogas zaednicki zikr ne sum pravel na glas a nemam protiv da receme i seto toa go razbiram zosto i kako go pravat,ne sum imalprilika. Sufija se postanuva so ne prestanoto robuvanje na Allah dz.s ne prestaniot zikr,post,ne oprestano razmisluvanje za Allah dz.s,obavuvanje na 5-te zadolzitelni molitvi,molitva nafile vo noknite casovi..... Ova e patot do sufizmot. Na ovoj nacin ti se trgaat zastorite na patot koi ti precat da ja vidis realnosta i nekoi od tajnite na ovoj zivot.
Доволен е болдов што го прочитав па сфатив дека ти или немаш поима што е Суфи... или правиме муабет за сосема различна ствар... суфијата не мисли на алах(што ти подразбираш под алах...?) ниту пак му се моли 5, 10 или 100 пати... тој го живее животот преку своето срце... го чувствува моментот, празнината која преовладува(алах) и во секој нареден момент одговара спонтано...;)
Зошто мислиш го прават тој танц со вртење во место... за да станат свесни за центарот на бурата кој е празен и непроменлив и извор на самата бура... окото на бурата е секогаш мирно...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Доволен е болдов што го прочитав па сфатив дека ти или немаш поима што е Суфи... или правиме муабет за сосема различна ствар... суфијата не мисли на алах(што ти подразбираш под алах...?) ниту пак му се моли 5, 10 или 100 пати... тој го живее животот преку своето срце... го чувствува моментот, празнината која преовладува(алах) и во секој нареден момент одговара спонтано...;)
Зошто мислиш го прават тој танц со вртење во место... за да станат свесни за центарот на бурата кој е празен и непроменлив и извор на самата бура... окото на бурата е секогаш мирно...
Ебати Ош_овците......заебана секта сте биле. Ни талемитите не се Ви рамни....:pos:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
И тогаш Бог му даде слободна воља на човекот
И тогаш Бог му рече на човекот или мене ќе ме славиш
или мене ќе ми се клањаш и ги тераш сите да го прават тоа
или ќе гориш во пеколот за век и векова...
Eve ke se vraime na temata. Za sufizmot za bombaskite napadi ako nema tema neka se otvori a ako ima tamu neka se pisuva.

Posto sekogas se povtoruvaat istite prasanja,verovatno ne ja sledat so red temata,ke treba i odgovorite da se povtoruvaat.

Bog mozese znaci na site da ne napravi vernici no togas bi znacelo odzemanje na slobodata. Bidejki nie sme Bozje stvorenie,Toj naj dobro znae sto e za nas naj ubavo. Bog od nas bara edinstveno da mu se vrati cisto ona sto ni go dal (dusata i teloto) i ni dal prospekt kako istoto da go odrzuvame.
Koga ke kupite TV so nego dobivate i prospekt kako da go odrzuvate. Ili koga ke kupite SAMSUNG Mob,ili sto god da kupite imate prospekt kako da go odrzuvate. Dali ke se drzite do nego ili ne,proizveditelot na toa ne ve prisiluva dali ke se drzite ili ne.Toa e vasa rabota. No ako ne se drzite do propisite a doagja do kvar,togas ne vi vazi ni garancijata. I eden proizveduvac na samsung vi dava upatstvo. Ne e kulturno da se zalite a ne ste se drzele do upatstvoto.
Posle smrtta,ne e Bog toj koj sto ke gi kaznuva lugeto tamu. Sekoj tuka samiot si go odbira patot i mestoto na idniot svet.
Ako gi iskurvam,iskockam,ispijam parite koi sum gi specalil vo Italija,doma koga ke se vratam (a ke se vratam),trnje ke jadam i nikoj nema doma so sila da mi gi turka trnjeto vo usta,samiot toa ke si go pravam i ke uzivam vo toa.
Neli sami si izbirame. Sekoja religija si ima svoi pravila a nie sme dolzni da ja barame vistinata,bilo vo religiite ili ne,treba iskreno da ja barame.E sega velime: Neka odam vo pekolot,ne veruvam. Ili ke prifatime za da ne odime tamu.
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 15:24 ---
PS: Ima tema za sufizmot tamu ke ti pisuvam,Osho.
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 15:25 ---
Пред некој ден се прошетав низ Скопје Север,видов многу чичковци со 3/4 пантолончиња и долги бради.Гарант мирољубиви луѓе,по верата.

Da porazgovarase.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ебати Ош_овците......заебана секта сте биле. Ни талемитите не се Ви рамни....:pos:
А вие бе Гуру_џивеци поарни да не сте... :P
Абе овој Г бил и пола американец... Џорџ :pos: па и во америка и живеел... продадена душа...:D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Eve ke se vraime na temata. Za sufizmot za bombaskite napadi ako nema tema neka se otvori a ako ima tamu neka se pisuva.

Posto sekogas se povtoruvaat istite prasanja,verovatno ne ja sledat so red temata,ke treba i odgovorite da se povtoruvaat.

Bog mozese znaci na site da ne napravi vernici no togas bi znacelo odzemanje na slobodata. Bidejki nie sme Bozje stvorenie,Toj naj dobro znae sto e za nas naj ubavo. Bog od nas bara edinstveno da mu se vrati cisto ona sto ni go dal (dusata i teloto) i ni dal prospekt kako istoto da go odrzuvame.
Koga ke kupite TV so nego dobivate i prospekt kako da go odrzuvate. Ili koga ke kupite SAMSUNG Mob,ili sto god da kupite imate prospekt kako da go odrzuvate. Dali ke se drzite do nego ili ne,proizveditelot na toa ne ve prisiluva dali ke se drzite ili ne.Toa e vasa rabota. No ako ne se drzite do propisite a doagja do kvar,togas ne vi vazi ni garancijata. I eden proizveduvac na samsung vi dava upatstvo. Ne e kulturno da se zalite a ne ste se drzele do upatstvoto.
Posle smrtta,ne e Bog toj koj sto ke gi kaznuva lugeto tamu. Sekoj tuka samiot si go odbira patot i mestoto na idniot svet.
Ako gi iskurvam,iskockam,ispijam parite koi sum gi specalil vo Italija,doma koga ke se vratam (a ke se vratam),trnje ke jadam i nikoj nema doma so sila da mi gi turka trnjeto vo usta,samiot toa ke si go pravam i ke uzivam vo toa.
Neli sami si izbirame. Sekoja religija si ima svoi pravila a nie sme dolzni da ja barame vistinata,bilo vo religiite ili ne,treba iskreno da ja barame.E sega velime: Neka odam vo pekolot,ne veruvam. Ili ke prifatime za da ne odime tamu.
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 15:24 ---
PS: Ima tema za sufizmot tamu ke ti pisuvam,Osho.
.
Брат...ти зборуваш за судбина....а не е Алах тој што ти ја пишува судбината.
заебан дервиш сум ....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Брат...ти зборуваш за судбина....а не е Алах тој што ти ја пишува судбината.
заебан дервиш сум ....
Ти самиот ја пишуваш судбината на Алах...
Јас сум уште позаебан од тебе брат...:P

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821

.
Неможе да има вистинска слободна воља ако има казна и награда за делата. Дури и самото промовирање на одредени правила од религиозните инститиции е мешање во слободната воља. Дури и самите пророци тоа што го правеле е спротивно на божјата замисла. Секој сам без никакви податоци треба да си одлучи значи без религиозни текстови и без познавање што следи во задгробниот живот. Доброто и Злото доаѓа од самиот човек како индивидуа а не од некоја организирана институција или натприродна сила...
Бог веќе ни ги вградил сите работи длабоко во себе не се потребни никакви ритуали и комплекси верувања се е очигледно...само малку разум и емпатија е потребно.
Колку што знам во Исламот има концепт на пекол ама не е траен туку функцинира како своевено изнуда на карактер нешто како мачење додека не признаеш т.е. не го прифатиш учењето и после може да одиш во рајот. Нешто како камп за превоспитување и перење мозок.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти самиот ја пишуваш судбината на Алах...
Јас сум уште позаебан од тебе брат...:P
Абе брат...каков дервиш си ти?....да ја пишуваш судбината на Алах.
Па тоа ни Бог не го може...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А вие бе Гуру_џивеци поарни да не сте... :P
Абе овој Г бил и пола американец... Џорџ :pos: па и во америка и живеел... продадена душа...:D
Продаден а?
Ошо кај отиде со неговиот приватен авион?
Не отиде на Африка, него отиде во Орегон....да прекрсти уште некој милјардер. Секој ден нов Ролс Ројс...:cool:...најсмешен ми е кога Ошо вели дека најдобро се медитира во нив...:pos:..а сите мислат дека под дрво се седи кога се медитира.
И тоа се по слободна воља.....

Kajgana Shop

На врв Bottom