Слободната воља и религиите!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Нормално, уште другиот табор да разбере дека не може да бараат во секоја држава да има шеријатско право бидејќи така ќе се потиснат другите богови во кои веруваат или не веруваат другите... и само така ќе живееме во мир и без крвопролевање и узурпирање на слободната волја.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Нормално, уште другиот табор да разбере дека не може да бараат во секоја држава да има шеријатско право бидејќи така ќе се потиснат другите богови во кои веруваат или не веруваат другите... и само така ќе живееме во мир и без крвопролевање и узурпирање на слободната волја.
Кажи ми кој тоа од другиот табор барал да има во секоја држава шеријатско право?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Кажи ми кој тоа од другиот табор барал да има во секоја држава шеријатско право?
Сакаш цитати од Коранот или сам ќе си најдеш? Ајде сам побрзо ќе најдеш...
Зарем Коранот нема да биде во секоја куќа (секој ќе верува во Алах, единствениот??)
А вие ми рековте дека КОРАНОТ е ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА...
Кој го вели тоа?
Мухамед го вели тоа, ти го велиш тоа... не сфаќаш што велиш цело време по форумов?
Јас што велам цело време?
Дека имплементацијата на верските обврски од коранот како правни(во ред е тоа што за вас тие закони се и правни, но за мене и многу други не се) ќе застане на патот на волјата не оние што не го прифаќаат коранот и Алах како единствен бог...
Не го разбираш тоа или...?

Христијанството од друга страна е постаро и има поразвиен систем и го разбира проблемот со слободната волја и е потолерантен во врска со „неверниците“ па и со верниците. Вие тоа го гледате како слабост, но тие го гледаат тоа како својство слично на водата, подобро вода отколку мраз. Мразот побрзу пука и се крши....

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Сешто може да се напише и да кажеме после дека било тоа иронија (или сарказам).
Во случајов, ти се трудиш, да го прикажеш пишувањето на Саламбо, како иронија (иако , единствено може да биде сарказам).
Сепак, членот не е од вчера на форумов и добро е позната неговата ориентација. Во неговиот исказ, колку и да го прикажуваш како саркастичен, има добар дел во кој е тој лично убеден.
Како што ти не си од вчера и како што и твојата ориентација е добро позната.Единствено со тапија убеден и докажан исламомрзец, инквизитор и крстоносец кој на секоја тема трола и ги испревртува исказите не сфаќајќи ја нивната намена во дадениот момент и контекст СИ ТИ!

Еве како се одвиваше дискусијата:

[/FONT напиша:
LaChupacabraLoca]Како може да стане доминантна религија коа 60% од нејзините приврзаници се саморазнесуват на дневна база ?

Ne beri gajle ima i za bombasi ,i za se ,pa zatoa imaat po 9 ili 10 clenovi na sekoja familia

Јас кога би имал можност без око да ми трепне би те осудил за ширење национална и верска омраза, бидејќи секој твој пост смрди на тоа.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 21:42 ---
Сакаш цитати од Коранот или сам ќе си најдеш? Ајде сам побрзо ќе најдеш...
Зарем Коранот нема да биде во секоја куќа (секој ќе верува во Алах, единствениот??)
А вие ми рековте дека КОРАНОТ е ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА...
Кој го вели тоа?
Мухамед го вели тоа, ти го велиш тоа... не сфаќаш што велиш цело време по форумов?
Јас што велам цело време?
Дека имплементацијата на верските обврски од коранот како правни(во ред е тоа што за вас тие закони се и правни, но за мене и многу други не се) ќе застане на патот на волјата не оние што не го прифаќаат коранот и Алах како единствен бог...
Не го разбираш тоа или...?

Христијанството од друга страна е постаро и има поразвиен систем и го разбира проблемот со слободната волја и е потолерантен во врска со „неверниците“ па и со верниците. Вие тоа го гледате како слабост, но тие го гледаат тоа како својство слично на водата, подобро вода отколку мраз. Мразот побрзу пука и се крши....
Човек, станува збор за држава чиешто уредување е шеријатско, значи за исламска а не атеистичка или неисламска држава. Разграничи го ова.

Моето живеење според исламските норми апсолутно не ми дава за право да бидам егзекутор и да го спроведувам кривичното ( шеријатско ) право на своја рака. Во исламските земји за тоа си постојат посебни законодавни и извршни тела. Никој не дели улична правда. Ова е пази во исламски земји.

И во исламските земји си постојат права и обврски за немуслиманите и тие си живеат многу добро таму. Немој да мислиш дека некој им ја прекратува слободната волја.

Дали ние муслиманите овде во Македонија наметнуваме шеријатско право? Не!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како што ти не си од вчера и како што и твојата ориентација е добро позната.Единствено со тапија убеден и докажан исламомрзец, инквизитор и крстоносец кој на секоја тема трола и ги испревртува исказите не сфаќајќи ја нивната намена во дадениот момент и контекст СИ ТИ!

Еве како се одвиваше дискусијата:

Јас кога би имал можност без око да ми трепне би те осудил за ширење национална и верска омраза, бидејќи секој твој пост смрди на тоа.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 21:42 ---

Човек, станува збор за држава чиешто уредување е шеријатско, значи за исламска а не атеистичка или неисламска држава. Разграничи го ова.

Моето живеење според исламските норми апсолутно не ми дава за право да бидам егзекутор и да го спроведувам кривичното ( шеријатско ) право на своја рака. Во исламските земји за тоа си постојат посебни законодавни и извршни тела. Никој не дели улична правда. Ова е пази во исламски земји.

И во исламските земји си постојат права и обврски за немуслиманите и тие си живеат многу добро таму. Немој да мислиш дека некој им ја прекратува слободната волја.

Дали ние муслиманите овде во Македонија наметнуваме шеријатско право? Не!
Не можам да разберам од постов....дали ти го браниш тоа уредување(шеријатско)?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мислиш дека уште има луѓе што мислат за државите а не си мислат за самите себе?
има 98,73%
Та нели ги читаш постовиве, големи македонци, гољеми вакви, онакви.... И тако даље и у будуче? Хмммм?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Што функција има "страшниот суд", "рајот", "пеколот" и "покајанието", ако ниедна религија не ја ограничувала Волјата на луѓето?
Дали на обесениот хомосексуалец од страна на исламските верници не му е ограничена Волјата да биде тоа што е?
Дали отсечената глава на гатачот не е ограничување на неговата Волја?
Дали всадувањето на страв и грижа на совест кај христијанинот дека ќе гори во пеколот, не е ограничување на неговата Волја?
Па добро, мајката, до кога ќе ви објаснувам дека не се само монотеистичките религии на светот. Сте се фатиле за нив како просјаци за стап...грижата на совеста постои само кај нив.
Еден факир нема гриза на совеста, а лежи по цел ден на шајки и никој не го присилува тоа да го прави.
Еден јогин седи цел ден под едно дрво и никој не го присилува тоа да го прави.
И двајцата работат на Вољата и немаат грижа на совеста, а го прават тоа од религиозни причини.
Кај монотеистичките религии е измислена грижата на совеста ради контрола на масата, а тоа е резултат на хиерархиската поставеност кај нив.Секоја религија кога ќе се институцинализира го губи својат идентитет. Ова ти е и одговорот на предходното прашање во кое ме прашуваше зошто Г. рекол дека за да бидеш религиозен требе да бегаш од свештениците.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Слободната воља е илузија, не постои слободна воља... како може да постои... само ако си сам во универзумот без ниту еден атом освен ти самиот ондак да може да се каже оти имаш слободна воља, ама тогаш за што ќе ти вреди... а во реалноста не постои слободна воља, постои заемнаповрзаност на се што егзистира... колку што нас ни е потребно сонцето за да постоиме, толку сме му потребни и ние него за тоа да постои... Нелогично е, но што да правам кога животот е нелогичен...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Значи исламот, хиндуизам и христијанството и сите нивни деривати се со изгубен идентитет заради својата хиерархија која постои внатре во нив? :eek:

Ако немаат идентитет немаат ниту моќ за ограничуваат било што, не само слободната волја, ама во пракса дали е така?
Ако немаат идентитет, тие учења се нарекуваат пак секти од неупатените... и се „најголемото“ зло на денешнината, пак според неупатените!
Ако немаат идентитет тие се ништо и не можат ништо...

Не изгледа дека е така, иако убаво би било според мене... :)

П.С. Кога им велиш на атеистите да одат во црква, тоа ти е сарказам? Немаш никаква почит кон Црквата христијанска бидејќи е институција за тебе? Хм?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Значи исламот, хиндуизам и христијанството и сите нивни деривати се со изгубен идентитет заради својата хиерархија која постои внатре во нив? :eek:

Ако немаат идентитет немаат ниту моќ за ограничуваат било што, не само слободната волја, ама во пракса дали е така?
Ако немаат идентитет, тие учења се нарекуваат пак секти од неупатените... и се „најголемото“ зло на денешнината, пак според неупатените!
Ако немаат идентитет тие се ништо и не можат ништо...

Не изгледа дека е така, иако убаво би било според мене... :)
Брат. да се разбереме...
Моето поимање на поимот религија опфаќа многу поголем спектар од монотеистичките религии...
Сето тоа што е поврзано со поимите: Свест, Воља, Его, Личност,Битие...за мене е религија.
Околу Вољата....не постои Слободна Воља, тоа е само измишљотиња...постои Воља кај човекот, ама не кај сите,само кај некои.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Го разбирам тоа и не ти се мешам во твоите размисли што е религија, само како така велиш за одредена религија дека е институција и дека нема идентитет?
Сето тоа што за тебе е религија, за друг е секта и тука настануваат големите проблеми на сите учења :)
Затоа те прашав дали е сарказам она твоето во врска со црквата и сектите...

П.С. Постои Слободна волја кај секој, некој ја открива и ја извршува други немаат време за тоа и удираат стативи постојано и прават „гужва пред гол“ за другите, тоа го знаеме многу одамна... Зарем не велиме ние телемитите: прави што ти е волја и ништо друго. Ништо нека не те отргне од таа света задача!? Велиме и дека не постои дел од нас кој што не е дел од боговите, а сепак можеме да бидеме атеисти. Нема логика? Еми не може се да ви се објасни кога вие не сакате да работите.
Ништо насила! Само со Љубов и чиста волја неослабена од страста за резултат.

Лага е тоа дека нема слободна волја. Ако некој не може да ја открие и да дејствува според неа и да биде во склад со неговиот универзум и универзумот на сите други, тоа не е проблем на волјата или религијата, ами негов внатрешен проблем, мрзливост...

Религијата од друга страна го корни тој корен од каде што се крева таа наша слободна волја, куп „божествени“ закони кои го одалечуваат човекот од божественото, а го спуштаат да коленичи и да биде поблиску до земјата, како црв... Религијата го уништува тој корен кој е врзан со сомнежот, врзан со истражувањето, искуството, надминувањето... За такви, нема слободна волја, има надеж! А надежта... е за неспособните... а такви, не сакаш секако да имаат слободна волја!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Го разбирам тоа и не ти се мешам во твоите размисли што е религија, само како така велиш за одредена религија дека е институција и дека нема идентитет?
Сето тоа што за тебе е религија, за друг е секта и тука настануваат големите проблеми на сите учења :)
Затоа те прашав дали е сарказам она твоето во врска со црквата и сектите...

П.С. Постои Слободна волја кај секој, некој ја открива и ја извршува други немаат време за тоа и удираат стативи постојано и прават „гужва пред гол“ за другите, тоа го знаеме многу одамна... Зарем не велиме ние телемитите: прави што ти е волја и ништо друго. Ништо нека не те отргне од таа света задача!? Велиме и дека не постои дел од нас кој што не е дел од боговите, а сепак можеме да бидеме атеисти. Нема логика? Еми не може се да ви се објасни кога вие не сакате да работите.
Ништо насила! Само со Љубов и чиста волја неослабена од страста за резултат.

Лага е тоа дека нема слободна волја. Ако некој не може да ја открие и да дејствува според неа и да биде во склад со неговиот универзум и универзумот на сите други, тоа не е проблем на волјата или религијата, ами негов внатрешен проблем, мрзливост...

Религијата од друга страна го корни тој корен од каде што се крева таа наша слободна волја, куп „божествени“ закони кои го одалечуваат човекот од божественото, а го спуштаат да коленичи и да биде поблиску до земјата, како црв... Религијата го уништува тој корен кој е врзан со сомнежот, врзан со истражувањето, искуството, надминувањето... За такви, нема слободна волја, има надеж! А надежта... е за неспособните... а такви, не сакаш секако да имаат слободна волја!
Околу болдираното...
Зошто велам дека секоја религија кога се институализира го губи идентитетот....затоа што со тек на времето, зборовите што биле кажани од Исус или Мохамед или од било кој друг, се претвараат во институција. таа институција прави хиерархија за да биде организирана и под контрола.Свештеникот или било кој од таа хиерархија ги повторува зборовите на Исус, Мохамед, или било кој друг ...како папагал, без да ги разбере или да навлезе во нивната суштина.Со самото тоа се губи вредноста на зборовите на Исус, Мохамед, или било кој друг.....

Kajgana Shop

На врв Bottom