eBay (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата corpz
  • Време на започнување Време на започнување
абе демек доплатив за побрзо да стигне со Honk kong пошта бидејки имав едно многу добро искуство со нив (бројчето треба да е валидно и пишува држава Македонија само тоа ме буни статусот , а демек читав на некој луге им стигнала пратката а статусот уште бил processing
ми беше стигнала пратка за една недела некаде преку хонг конг
демек Hong kong i Singapore пошта се многу побрзи ама немам праено некој статистики
инаку 90 % од праткиве што ги порачуваме ги пуштаат со China post и затоа повеке каснат

колку би ме фатило царина и ддв ако купам мобилен од 370 долари, и достава 50 долари, доставата е федекс за 3 дена па ме интересира и тие колку ке побарат провизија кога ке го добијам

Кај можам да видам точно како се пресметува царина? Сестра ми сака да нарача патики од 70 евра и незнаеме дали ќе удрат царина..
И друго што има ...поштарина? Тоа е вклучено у самата цена така? Друго нешто од овие поими треба да знам или само тоа?

Кај можам да видам точно како се пресметува царина? Сестра ми сака да нарача патики од 70 евра и незнаеме дали ќе удрат царина..
И друго што има ...поштарина? Тоа е вклучено у самата цена така? Друго нешто од овие поими треба да знам или само тоа?
За патики, царина (15%) + данок (18%) = 33%
Значи при “легална процедура“ треба да си платиш 33% (ако е декларирано 70 евра).
Ако е помалку, можи да поминиш без давачки. Само некоја ситница...

За патики, царина (15%) + данок (18%) = 33%
Значи при “легална процедура“ треба да си платиш 33% (ако е декларирано 70 евра).
Ако е помалку, можи да поминиш без давачки. Само некоја ситница...
За жал, малку не се точни бројкиве, царината за патики е 25%, башка не се собира така едноставно царината со данокот, туку прво се пресметува царината, па на збирната сума потоа се пресметува данокот, што ќе му дојде отприлика 48% давачки. Да биде уште бетер ситуацијата, за царинска основа се смета вкупната вредност на пакетот, т.е. цена на производ+цена на достава+осигурување.

За жал, малку не се точни бројкиве, царината за патики е 25%, башка не се собира така едноставно царината со данокот, туку прво се пресметува царината, па на збирната сума потоа се пресметува данокот, што ќе му дојде отприлика 48% давачки. Да биде уште бетер ситуацијата, за царинска основа се смета вкупната вредност на пакетот, т.е. цена на производ+цена на достава+осигурување.
И не дај боже патиките да ти останат 2-3 дена нецаринети...и лежарина ќе ти наплатат.

Пресметај прво 70 евра + 15 (или колку и да е) % царина + 18% данок, после пресметај обратно, 70 евра + 18% данок + 15% царина.... и види што ќе добиеш.
И уште нешто... за царинска основа се смета цената декларирана на производот (да е во согласност со реалната цена), а ако нема цена, се пресметува по “законот за слобода на мислење на цариниците“.

Пресметај прво 70 евра + 15 (или колку и да е) % царина + 18% данок, после пресметај обратно, 70 евра + 18% данок + 15% царина.... и види што ќе добиеш.
И уште нешто... за царинска основа се смета цената декларирана на производот (да е во согласност со реалната цена), а ако нема цена, се пресметува по “законот за слобода на мислење на цариниците“.
Оф. Не е точно, прво се пресметува царината, а данокот се определува така што царинската основа се собира со пресметаната царина и таа бројка се множи со 18%, не е едноставно собирање, па да ме учиш асоцијативно својство. Затоа од 25% царина и 18% ддв ќе излезат вкупно околу 48% давачки, а не 43%. А за царинска основа, по закон, се сметаат сите трошоци за таа пратка да стаса тука, не само цената на производот, но и доставата, и осигурувањето и било какви други додавки ако постојат. Ако нема цена или се сомневале во истата секогаш ми барале да однесам фактура за да ја докажам вредноста. Слободата на цариникот на одлучување е клучниот фактор за кој се согласувам, но законот си е закон и добро е да се знае до каде најмногу може да отиде цариникот.

Искуства со порачка на парфеми, anyone?

Дали некој се има верифицирано како ебеј селер/продавач преку монеубоокерс? И која е процедурата за ова?

Друго ако продаваш на ебеј колку се давачки/царина/ддв и сл за извоз бидејки најголем дел од муштериите би ти биле странци?

Искуства со порачка на парфеми, anyone?

до 50ml парфем, односно 200ml тоалетна вода и вредност до 45 евра нема проблем, 1 парче, се што е над 50ml т.е. 200ml и > 45евра се царини и одданочува :)

Ќе може ли некој, кој успешно порачувал преку ebay, и има искуство, да направи некаков tutorial / guide за нас нубовите што немаме врска каква е процедурата? Сите различни искуства и теории кажуваат и не објаснуваат убаво, на кој да верувам? ... Благодарам однапред.

Poracano edno Canonce 42$, ovde e 5000den :confused:
Ke vidime kako ke pomine kaj nasive koa ke vidat digitalen aparat :)

Колкава ке биде царината да порачам јакна од 700$ и капче од 35$ дали некој знае?

$(KGrHqF,!rME-ZOtcSlEBPvy2YDG3g~~60_57.JPG

порачано ова за 129$.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom