Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    606
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ne e samo cipuvanjeto toa sto treba da se sluci,tuku I Limited Registration vo Ksm...e toa nikogas nema kaj nas da se sluci
Пријавување во КСМ е мисловна именка за мешанци, нели?

Пошто немаме некој проблем со скитници- расни кучиња, има проблем со мешанци... Намалување на бројот на мешанци е стерилизација и кастрација, али ај разубеди некој закоравен да си го кастрира/стерилизира кучето (па макар и гага)? Е, не можеш, пошто нели тоа не е природно:tapp:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854

Пошто немаме некој проблем со скитници- расни кучиња, има проблем со мешанци... Намалување на бројот на мешанци е стерилизација и кастрација, али ај разубеди некој закоравен да си го кастрира/стерилизира кучето (па макар и гага)? Е, не можеш, пошто нели тоа не е природно:tapp:
Е тоа ми е најјако од се, кога ќе кажам дека ми е кастрирано кучето :)
Демек, леле кутрото. А кутрото, врска нема што му се случило, всушност мака нема, сега не се мачи кога ќе намириса кучка, а не може да стигне до неа :)
И кога ќе ми речат - па што не го пуштиш, нека ја спари. А што со кученцата? Тебе да ти ги дадам?
Не бе, на улица остави ги, еее, шо.

Ти ебам тоа болниот народ.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523

Veke ni ''rasni'' kucinja ne prijavuvaat. Sekoj vadi svasta na izlozba I dobiva 5 I so toa pravo da odi vo priplod, taka se upropastija mal milion rasi, I tie kucenca ke zavrsat na ulica bidejki site se slatki na pocetokot ama koga ke porasnat vo park ako sporedis so vistinsko kuce ke bide ''ee pa zosto moeto ne lici kako tvoeto'' e zosto de? Na oglasi site baraat 50 evra,pa samo vakcinite I dehelmentizacijata cinat tolku,a kaj e hranata sto ja jade kuceto do zaminuvanjeto? Ama ako kazes 500evra ke ti recat ne si normalen, no nikoj realno ne gi smeta trosocite,bidejki lugeto ne znaat za progesteron,vaginalen bris,bakterioloski test,krvna linija I vestacko osemenuvanje...i red drugi raboti. Vnimanieto nad kucencata ne go ni brojam,za toa nema cena,,ne e samo se porodila majkata ke si gi gleda.

zatoa za kaj nas Limited Registration, ili limitirano pedigre vo priplod. Sekoe leglo im e regulirano I odgleduvacot odlucuva koja edinka zasluzuva da odi vo priplod I spored toa od drustvoto bara takvo pedigre. Dokolku toa kuce dobie Limited Registration,ne smee da odi vo priplod,ne e kastrirano,no nikogas ne pari I ne odi na izlozbi. A ako gazdata saka da se napravi pameten, togas plaka debeli sumi prvo na zdruzenieto,a potoa na odgleduvacot,pa ne znam dali povtorno ke se osmeli na istiot cekor.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.345
Поени од реакции
2.237
Не се криви кучињата скитници туку луѓето кои ги оставаат своите кучиња од кога ќе потпораснат и не се веќе толку слатки имали како играчки, кога ќе видат колку обавеза е и колку само кошта да чуваш куче а они не планирале дека ќе биде вака или така или дека е потребно ова или она. Па имале кученца па никој не ги сакал па нема каде да ги дадат или неможат да ги чуваат. И на крај наједноставната варијанта е фрли го / избркај го кучето на улица или однеси го на некое место каде што немало да се врати... демек.

Епа драги, така настануваат кучињата скитници. Потоа тие исти кучиња некои ќе се снајдат да преживуваат на овој или оној начин, ќе имаат кученца и ете уште повеќе кучиња скитници.

Значи тука не се проблем кучињата туку лимитираните и нерационалните размислувања на луѓето кои некогаш решиле да чуваат па да не чуваат кучиња.

Знаете ли кога ќе се реши овој проблем со уличните кучиња? Само тогаш кога ќе се смени менталитетот на луѓето.

Скитниците тука се само колатерална штета и тоа не по нивни избор. Да има и агресивни и болни итн кои можеби би требало да се тргнат од улиците и да се успијат ( хумано, ако веќе може да се каже така). И еве да се стори тоа , пак се враќаме на она горното пак сме во не завршувачки круг кој само ќе продолжи да се врти и врти истото пак истото. Се додека ние луѓето како ултимативна и разумна сила која што е свесна за околината и работите и може да ги менува не преземеме нешто што би го решило проблемот во корен а не површно да ги потшминкува последиците со убивање на недолжни животинки.

Наједноставната работа која не кошта ама баш што е да се подигне свеста на населението за што е правилно а што не ( во смисол зема па фрли го на улица) но за жал знам безброј родители , ДА РОДИТЕЛИ кои земале куче за нивните деца па од кога ќе им помине меракот ајде на улица.... Епа кајганџии ако РОДИТЕЛИТЕ на тие деца го прават тоа што тоа вие очекувата од нивните деца во иднина? И примерот кои тие им го даваат?

И да па сме на почетокот, пак проблемот е човековата свест. Кога нема да има се извинувам на речник ама кога нема да има БУДАЛИ и НЕСОВЕСНИ луѓе е тогаш нема да има ни кучиња скитници.
И шо кажа сеа?
Шо има веза тоа со мето куче што беше?
Сакав само да објаснам што се случи, јас тука ниту го фрлив на улица ниту му наштетував на кучето, ТУКУ ГО ЗЕМАВ од улица и од љубов му помогнав да се спаси и да спиевме заедно со него, чисто и слатко. Затоа не серајте толку, бев свесен дека ке можам да издрзам барем да не е така на улица фрлено да плаче и да не гледа ништо а немаше ни 2 месеца (по мое).
То е друга приказна шо пишуваш ти.
Ајт, зз.

L

Lu

Гостин
Xfire, јас мислам дека ти погрешно го имаш разбрано постот на Varus.
Постот на Varus воопшто не се однесуваше на тебе, туку Varus со неговиот пост сакаше да објасни од каде потекнуваат кучињата скитници и кои се вистинските виновници за настанокот на овој проблем.

А за тебе, секоја чест што си го земал кутрето од улица и си го спасил ... е сега тоа што подоцна си немал финансии да го излечиш кутрето тоа е друга работа ... ти важно си го направил првиот чекор и си го зел кутрето од улица и си му пружил љубов и топол дом.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.345
Поени од реакции
2.237
Xfire, јас мислам дека ти погрешно го имаш разбрано постот на Varus.
Постот на Varus воопшто не се однесуваше на тебе, туку Varus со неговиот пост сакаше да објасни од каде потекнуваат кучињата скитници и кои се вистинските виновници за настанокот на овој проблем.

А за тебе, секоја чест што си го земал кутрето од улица и си го спасил ... е сега тоа што подоцна си немал финансии да го излечиш кутрето тоа е друга работа ... ти важно си го направил првиот чекор и си го зел кутрето од улица и си му пружил љубов и топол дом.
Го разбирам ама мислев дека беше за мене напишано па ме изнервира, како да не сум пружел се што имам .:)
Океј е.

Член од
10 септември 2008
Мислења
65
Поени од реакции
23
Тие кучиња не му згрешиле ништо на никого и во никој случај не заслужуваат да бидат казнети на најстрог начин за нечија друга кривица. Ниедно улично куче никогаш нема да нападне некого затоа што се научени да живеат помеѓу многу луѓе. Јас од најмала возраст до сега ги викам и ги прибирам околу мене сите улични кучиња што ќе ги сретнам, ги играм, им давам јадење, ќе порипаат, ќе свртат два круга околу нозе и тоа е тоа.
Попрво ќе те нападне домашно куче, дресирано да го прави тоа, отколку што ќе те нападне улично куче. Па кога веќе не напаѓаат, не ни ја јадат храната, не ја уништуваат околината, не прават никакви проблеми, не сметаат на никого, туку само пробуваат да преживеат.. која е поентата да им се ускрати тоа право? Само некој без душа може да го посака тоа.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
505
Поени од реакции
288
Тие кучиња не му згрешиле ништо на никого и во никој случај не заслужуваат да бидат казнети на најстрог начин за нечија друга кривица. Ниедно улично куче никогаш нема да нападне некого затоа што се научени да живеат помеѓу многу луѓе. Јас од најмала возраст до сега ги викам и ги прибирам околу мене сите улични кучиња што ќе ги сретнам, ги играм, им давам јадење, ќе порипаат, ќе свртат два круга околу нозе и тоа е тоа.
Попрво ќе те нападне домашно куче, дресирано да го прави тоа, отколку што ќе те нападне улично куче. Па кога веќе не напаѓаат, не ни ја јадат храната, не ја уништуваат околината, не прават никакви проблеми, не сметаат на никого, туку само пробуваат да преживеат.. која е поентата да им се ускрати тоа право? Само некој без душа може да го посака тоа.
Е овде не си во право дека нема да нападне никого. Скоро се вселив една зграда и нон стоп се вртка едно големо црно куче тука. Досега проба два пати да ме нападнит и то еднаш со чутење од позади, убо шо навреме го видов. Другар мој кој идаше кај мене, од памет го извадило, му скокна без лаење без ништо ама среќа шо најлонот го фатило. Навечер пак немат шанса да го видиш.
Точно повеќето се мирни ама има и имногу опасни.
Дај сеа кажите кај да се обратам за ова куче, зш ако уште еднаш ме нападнит или некој мој гостин, ке морат да го земам на душа. Иначе седам во Аеродром.
--- надополнето: 23 март 2013 во 21:15 ---
Е овде не си во право дека нема да нападне никого. Скоро се вселив една зграда и нон стоп се вртка едно големо црно куче тука. Досега проба два пати да ме нападнит и то еднаш со чутење од позади, убо шо навреме го видов. Другар мој кој идаше кај мене, од памет го извадило, му скокна без лаење без ништо ама среќа шо најлонот го фатило. Навечер пак немат шанса да го видиш.
Точно повеќето се мирни ама има и имногу опасни.
Дај сеа кажите кај да се обратам за ова куче, зш ако уште еднаш ме нападнит или некој мој гостин, ке морат да го земам на душа. Иначе седам во Аеродром.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Срамно е ова што се случува!А не е дека немаат пари властите.Добиваат големи донации,ама со тие пари си купуваат скапи коли,куќи итн.
Коцка воопшто како да е заинтересиран да го реши проблемот.Срам да му е,најпрвин нанего а и на оние 275 кои гласале на форумов за успивање на кучињата.Знам само едно!Овие што гласале за нечие убиввање се ѓаволи а не луѓе.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Едно големо НЕ за успивањето или убивањето на кучињата скитници. И тие имаат душичка, зашто да не заслужат уште една шанса? Ете нека се отвори еден центар за згрижување на таа категорија кучиња, па со тек на време ќе им се најдат и вдомувачи. Сигурна сум дека ќе има мнооогу љубители на животните кои радо би волонтирале таму.. И тие се душички, многу пати се покажало и дека се подобри и од нас луѓето. Не заслужуваат такво нешто освен се разбира ако се агресивни и претставуваат опасност за околината.. Но оние мили кученца, што те гледаат како да те разбираат, во никој случај не заслужуваат да бидат убиени!

Член од
1 мај 2013
Мислења
14
Поени од реакции
14
НЕ НЕ и НЕ!!! Како може да успиваат кучиња така по улиците, па тоа е греота. Зарем нешто лошо прават, зарем напаѓаат луѓе? Не, тие само се оставени таму на милоста на луѓето кој може по малку да ги нахрани. Тие никогаш не напаѓаат, барем во мојот град така е. Како може да има толку злобни луѓе да не речам. Па оставете ги кучињата... не влеваат по дворови, не напаѓаат. Ништо лошо не прават тие туку ние луѓето на нив им правите лошо!!
--- надополнето: 1 мај 2013 во 13:30 ---
НЕ НЕ и НЕ!!! Како може да успиваат кучиња така по улиците, па тоа е греота. Зарем нешто лошо прават, зарем напаѓаат луѓе? Не, тие само се оставени таму на милоста на луѓето кој може по малку да ги нахрани. Тие никогаш не напаѓаат, барем во мојот град така е. Како може да има толку злобни луѓе да не речам. Па оставете ги кучињата... не влеваат по дворови, не напаѓаат. Ништо лошо не прават тие туку ние луѓето на нив им правите лошо!!

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Едно големо НЕ за успивањето или убивањето на кучињата скитници. И тие имаат душичка, зашто да не заслужат уште една шанса? Ете нека се отвори еден центар за згрижување на таа категорија кучиња, па со тек на време ќе им се најдат и вдомувачи. Сигурна сум дека ќе има мнооогу љубители на животните кои радо би волонтирале таму.. И тие се душички, многу пати се покажало и дека се подобри и од нас луѓето. Не заслужуваат такво нешто освен се разбира ако се агресивни и претставуваат опасност за околината.. Но оние мили кученца, што те гледаат како да те разбираат, во никој случај не заслужуваат да бидат убиени!
Ајде де направи еден центар?
Чим си сигурна дека ќе има волонтери лесна е работата. Или само ќе збориме?

Јас сум за да се успијат, а луѓето како тебе се причината поради која треба да се успијат. Додека не мрднете со прст, не заслужувате да зборите за душите на кучињата. Лесно е на форум да се чуствуваш голема...

• Ми се допаѓа
Reactions: VLJ

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Ајде де направи еден центар?
Чим си сигурна дека ќе има волонтери лесна е работата. Или само ќе збориме?

Јас сум за да се успијат, а луѓето како тебе се причината поради која треба да се успијат. Додека не мрднете со прст, не заслужувате да зборите за душите на кучињата. Лесно е на форум да се чуствуваш голема...
Не можам да ти доловам колку ми е битно мислењето на еден комплекс. Многу!
Јас имам вдомено 2 кученца. Толку ми се условите и финансиите. Да имам повеќе зошто да не.
Ако ти се разговара пристојно разговарај, ако не прескокни мои мислења и немој да се нервираш- животот е убав! : )))

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не можам да ти доловам колку ми е битно мислењето на еден комплекс. Многу!
Јас имам вдомено 2 кученца. Толку ми се условите и финансиите. Да имам повеќе зошто да не.
Ако ти се разговара пристојно разговарај, ако не прескокни мои мислења и немој да се нервираш- животот е убав! : )))
Лесно е да се каже дека треба да се најде решение и да се изгради центар и сите кученца да се вдомат. И јас го сакам тоа.
Од друга страна, во допир сум во реалноста и не си составувам возвишени перцепции за себе.
Башка, контрадикторна си - викаш дека не ти е битно моето мислење за тебе, а од друга страна ми кажуваш дека имаш вдомено 2 кученца. Реши се барем. :)

Ти наведов причини зашто твоите аргументи не се валидни, ова е тема и не се дискутира од призма на фантазијата. Презентирај реални причини како градењето на центар е изводливо и е подобра (и остварлива) опција од успивањето. Рече дека има мнооооогу луѓе што би волонтирале, што не волонтирале досега за вакво нешто?
Барем за едно нешто се согласуваме. Такви волонтери има во изобилие. Али, волонтираат само на форум и во нивните фантазии. Сакаш доказ за тоа?

Епа, погледни ги сите кучиња на улица, поголем доказ од тоа нема. Битно животот убав ви е додека во очи ве гледаат кученцата :)))))

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Лесно е да се каже дека треба да се најде решение и да се изгради центар и сите кученца да се вдомат. И јас го сакам тоа.
Од друга страна, во допир сум во реалноста и не си составувам возвишени перцепции за себе.
Башка, контрадикторна си - викаш дека не ти е битно моето мислење за тебе, а од друга страна ми кажуваш дека имаш вдомено 2 кученца. Реши се барем. :)

Ти наведов причини зашто твоите аргументи не се валидни, ова е тема и не се дискутира од призма на фантазијата. Презентирај реални причини како градењето на центар е изводливо и е подобра (и остварлива) опција од успивањето. Рече дека има мнооооогу луѓе што би волонтирале, што не волонтирале досега за вакво нешто?
Барем за едно нешто се согласуваме. Такви волонтери има во изобилие. Али, волонтираат само на форум и во нивните фантазии. Сакаш доказ за тоа?

Епа, погледни ги сите кучиња на улица, поголем доказ од тоа нема. Битно животот убав ви е додека во очи ве гледаат кученцата :)))))
Иако се декларираш како сезнајко, пак не си ме сфатил што сакам да ти кажам...

Ти кажав дека вдомив две кученца од улица, толку ми се финансии и услови. Треба да вдомам волк за да направиме муабет и да прифатиш што сакам да ти кажам?

И џабе ти е аватар од тип најубав тип на свет, кога јас паѓам на карактер : ))

Kajgana Shop

На врв Bottom