Бадников оган/Коледе леде

Баш ми се идеше на оган вечерва, и сакав да пеам на цел глас вулгарни песни.4 дена седам болна дома, и искрено се чував за денес. И замислете ми заврна, и празници и се, аман. На крај пак, домашна атмосфера со филмови и пуканки. :/
Не се тие песни за вечерва, ќе си почекаш сурва.:)
Инаку секако одиме покрај оган. Ќе треба да е големичок и годинава.

Потсетник за топлификација да го изгаси парново порано денеска, пошо луѓево се по огнови, да не се поарчат многу....

Да, ова е пагански обичај, јадара, јадара...

Не е според верата.

Арно ама, ова е добра прилика за сите да се социјализираат со отуѓеното соседство.
Оваа работа е многу битна, во овие времиња кога Македонецот на сопствената земја трпи терор од Албанците (нека дое некој да ми каже дека не е така).
Треба да комуницираме со сопствените соседи. Ние сме премногу отуѓени.
Ова е добра прилика да ги прашате како се, кои се нивните грижи, да си ги кажете своите, едноставно, да се зближите.
Ова е особено битно за средините, кај што луѓето, судбината ги казнила да живеат меѓу Албанци.

Абе сигурни сте дека е ова православен обичај?? Иако ова ми е омилен дел од годината (палењето оган де) баш сега прашав еден србин ми вика само на 5ти вечерта палиме оган а на 13ти не. За русите не знам ни дали вечерва палат оган. Ќе побарам некоја русинка сега на фб да прашам :coffee:

Лепче со паричка се прави на Василица т.с. на Стара Нова Година :) Тоа е така бидејќи Светецот Василиј Велики сакал да им помага на луѓето, но на луѓето им било срам да примат милостина од Светец и поради тоа Свети Василиј Велики правел лепче во кое ставал паричка и им го давал лепчето.
Прекрасен начин да се помогне ;)
Некои кај нас овој обичај го прават за Бадник, а тоа е пагански обичај, кој што е прифатен од соседна Србија.

А и за песната исто така не е православна, бидејќи има лоши изрази, таа песна не треба да се пее, туку оваа:

http://www.youtube.com/watch?v=I0DvhCrg2Vo

Колку прекрасна песна! Душата да ти се зарадува!

Среќен празник нека ни е на сите, мир и љубов во душата.

Ubo, ubo cice ACID, da ti e cestit praznikot, mnogu god.da slavite taka :pos::giggle::P
Пред четири години за прв пат запаливме оган во маало.
И после четири години пауза, ја поправивме грешката што ја направивме тогаш: Сега направивме лепче со паричка, за следната година настанот да има кум и да не изостане организацијата како минатите години :)

И погодете на кој му се падна? :vozbud:

Така да, знаете кај кого да дојдете следедната година на оган... :pos:

Пред четири години за прв пат запаливме оган во маало.
И после четири години пауза, ја поправивме грешката што ја направивме тогаш: Сега направивме лепче со паричка, за следната година настанот да има кум и да не изостане организацијата како минатите години :)

И погодете на кој му се падна? :vozbud:

Така да, знаете кај кого да дојдете следедната година на оган... :pos:

Ејсид, честито паричка, среќа, здравје и успех да ти носи, па да частиш греана ракија следниот бадник!

Некои кај нас овој обичај го прават за Бадник, а тоа е пагански обичај, кој што е прифатен од соседна Србија.
Што е паганско??
Содржината, датумот или измисленото значење на празникот.

I kaj mene vchera se imaa sobrano lugjeto, naselba Gazibaba, mislam deka minatata godina ne se sobraa, bar ne kaj nas. Mada mi beshe millo, pa gi pozdraviv i se napivme po edna domashna :). Srekjni praznici.
Не им се собравте со камења на каурите?

Шо е ова погоре бе, сте донеле талпи од дома сте запалиле? :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom