Не те прашав што ако си Роџерс, али океј. Повеќе мислев што ако ти можеш да ги контролираш сите дешавки, што САКАШ ти да се случи ме интересираше. Не ако си менаџер. Али не е битно, и ова да го разгледаме.
Вака прво викаш гаранција. На Роџерс ветените пари му се на лето. Оваа сезона (и ја мразам што го кажувам ова веруј ми пошто и мене ми е смачено) е повеќе за воигрување во новата стратегија која тој ја воведува. Гаранцијата т.е. парите кои газдите би му ги дале се ветени за реконструкција следното лето. Не бива претходното лето да му дадат огромни пари кога немаше никаква скаутинг мрежа, никаков воспоставен стручен штаб, и за толку кратко време не можеш да составиш точен состав каков што сакаш. Сега тоа го има, и додека едни играчи се воигруваат, други се испитуваат и се прават планови за летото како ќе се одигра (се надевам паметно).
Ова го оправдува и второто, реконструкцијата кадешто летаат непотребни играчи. Не можеш да ги фрлиш сега сите, и да останеш со 15 играчи без да знаеш што друго ќе земеш.
Трето, тики-таката ќе проработи евентуално, само треба да се најдат играчи кои фалат, а тие кои веќе ги имаме да се адаптираат. Види го Џерард, ко изгубено магаре беше на почетокот, али у последниве неколку натпревари и он се адаптираше одлично. Секој може истото да го направи.
Четврто, не сум сигурен за авторитетот на Роџерс. Не знам што се случува во соблекувалните и на тренинзите па не можам да зборам дали е он строг или лабав. Битно знам дека хармонијата во екипата е на високо ниво, нема поделеност помеѓу играчите како во времето на Улие кога Ел-Хаџи Диуф водел револт против све што не е француско или црно.
Веруј ми, и ја би сакал све да летне одеднаш. И ја се нервирам што волку време ни треба да тргнеме, али нема друг начин. Види ги Сити им ставија нафташи газди, и знаеш колку време они се воигруваа и колку време им требаше дур стигнат до титулата? Најбедно е што они не ни беа до нивото на кое ние сме сега кога ги земаа. Направија комплетен ремонт, жртвуваа 3-4 сезони, али после фатија нагоре и секоја сезона по еден чекор нагоре, влегоа во Лига Европа, па во Лига на Шампиони и на крај освоија Премиер Лига. Знам дека ќе каже секој, ние 20 години чекаме, али за тие 20 години ние не идеме со глава у ѕид па све со исто да пробуваме. Да кажеш имаш исти газди 20 години, ист стручен штаб, исто раководство 20 години, тоа веќе е во ред. Али не можеш да кривиш менаџер што дошол пред 6 месеци, и газди што дошле пред две и пол години за све што се дешавало претходно...