Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување

Vandal

CURVA NORD
Член од
12 август 2012
Мислења
1.051
Поени од реакции
1.095
Денес земав тигрица плава со сиво е прво нешто е незнам дали е машко или женско и како можам да распознаам,второ застанат е на едно место цело време кај огледалото и не се мрда кога и да му се приближам се плаши и почнува да лета низ цел кафез,трето несака ни да јаде ни да пие.До сега немам одгледувано папагали па добро би ми дошол некој совет.

Благодарам.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Денес земав тигрица плава со сиво е прво нешто е незнам дали е машко или женско и како можам да распознаам,второ застанат е на едно место цело време кај огледалото и не се мрда кога и да му се приближам се плаши и почнува да лета низ цел кафез,трето несака ни да јаде ни да пие.До сега немам одгледувано папагали па добро би ми дошол некој совет.

Благодарам.
Прво,за да видиш дали е машко погледни го над клунот.Ако е потемно,накај плаво е машко,а ако е розево е женско.
Второ,нормално е да се плаши,да стои во едно место,и да не јаде нова средина е,остави го во кафезот едно 2 недели и за тоа време пзборувај му нежно,свиркај му да се припитоми.
Е,ќе заборавев.Ако сакаш да се дружи со тебе папагалчеѕто,извади му го огледалцето,пошто ако има огледало ќе мисли дека има друг папагал цело време ќе гледа во огледалото,нема да те рецка тебе :)
Поздрав и се најубаво :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Vandal

CURVA NORD
Член од
12 август 2012
Мислења
1.051
Поени од реакции
1.095
Ти благодарам за ова и уште нешто ако не е проблем

Дали секојдневно треба да ја пуштам да лета низ соба,и дали постои шанса да зборува?
И вода не пиела цел ден ме плаши ...
:)

Поздрав

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ти благодарам за ова и уште нешто ако не е проблем

Дали секојдневно треба да ја пуштам да лета низ соба,и дали постои шанса да зборува?
И вода не пиела цел ден ме плаши ...
:)

Поздрав
моето вода не пиеше и не јадеше цели 4-5 дена ....не се секирај тоа е додека да свикне,за зборување многу тешко треба напор и многу време и внимание повеќе би можела да научи да имитира.И да,треба да се пушта да пролетува,но сега 1 недела немој додека да свикне :D

Член од
7 јануари 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
imam papagal rozela mu pagaat perduvite od krilata i ne moze da leta visoko od sto moze da bide? :unsure:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
imam papagal rozela mu pagaat perduvite od krilata i ne moze da leta visoko od sto moze da bide? :unsure:
Птиците се многу осетливи на промаја и на сув воздух
Ако во просторијата користиш клима уред кој дува или термо печка или друга греалка која дува заштити ја птицата од тоа дување.
Ако е воздухот во просторијата сув тоа тоа го зголемува ефектот. Сув воздух имаа кај секое греење ( греење со парно, клима термо печка и слично ) Во тој случај погрижи се воздухот да биде влажен. Најдобро е да имаш овлажнувач на воздухот, по можност со регулација на влажноста Ако немаш можност да купиш овлажнувач на воздухот стави мокри крпи, сад со вода, стави испрани алишта да се сушат или слично
Инаку сушењето на пердувите е многу болно за птицата и таа самата ги корне пердувите.

Vandal

CURVA NORD
Член од
12 август 2012
Мислења
1.051
Поени од реакции
1.095
На мојава тигрица еден пердув и се испапчи онака бајаги,а и и паѓаат пердуви и се чеша.Сакам да прашам дали е нормално тоа или пак разболена е нешто ?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
На мојава тигрица еден пердув и се испапчи онака бајаги,а и и паѓаат пердуви и се чеша.Сакам да прашам дали е нормално тоа или пак разболена е нешто ?
мислам дека е нормално. период им е на митарење и цело крзно ке го замени односно сите пердуви ке ги смени.

Член од
7 јануари 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
Птиците се многу осетливи на промаја и на сув воздух
Ако во просторијата користиш клима уред кој дува или термо печка или друга греалка која дува заштити ја птицата од тоа дување.
Ако е воздухот во просторијата сув тоа тоа го зголемува ефектот. Сув воздух имаа кај секое греење ( греење со парно, клима термо печка и слично ) Во тој случај погрижи се воздухот да биде влажен. Најдобро е да имаш овлажнувач на воздухот, по можност со регулација на влажноста Ако немаш можност да купиш овлажнувач на воздухот стави мокри крпи, сад со вода, стави испрани алишта да се сушат или слично
Инаку сушењето на пердувите е многу болно за птицата и таа самата ги корне пердувите.
ne mojov papagal ne gi korne sam mu pagaat ili pak koga ke se pocesa ke izvadi nekoj perduv ama ne gi korne samiot

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дали на некој му се има случено,папагал да го пушта надвор и да му се врати после одредено време??
Јас оти имам 2 нимфи,и една по една летото ги пуштав така полетаат полетаат и се вратат но се вракаше само заради тоа што другата е во кафез и не сака да се оддели инаку знам дека би киднала.Е сеа,умираат за летање надвор,до прозорот ги држам и гледаат нонстоп надвор,кога ги пуштам дома право летаат и се удараат од прозор...ама многу е студено,да не им се случи нешто ? не летаат надвор повеќе од 5 минути до 10...добро еднап претходното лето ја немаше едната скоро 2 часа

Член од
8 декември 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
lelelele papagalot pocna da se kube kako i site papagali mislev ok normalno e se e ok ali denes za samo pola saat se imase raskrvareno ... premnogu kaj vratot neznam sto da pravam... :'( daj te mi dobar sovet a ne samo odnesi go na veterinar...

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
lelelele papagalot pocna da se kube kako i site papagali mislev ok normalno e se e ok ali denes za samo pola saat se imase raskrvareno ... premnogu kaj vratot neznam sto da pravam... :'( daj te mi dobar sovet a ne samo odnesi go na veterinar...
Во депресија е....
Повечето се кубат од депресивност.Каков ти е папагалот? тигрица,нимфа,розела???
Смени ја просторијата каде се наоѓа,внеси нешто ново што би му го привлекло вниманието,стави огледалце пред него да мисли оти има друг папагал,пуштај му музика,давај му витаминска храна...незнам шо друго да кажам

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.462
Поени од реакции
87.249
Па подобар совет од тоа да го однесеш на ветеринар немаш... или пак појди до најблискиот петшоп и прашај, тие таму сигурно знаат

Vandal

CURVA NORD
Член од
12 август 2012
Мислења
1.051
Поени од реакции
1.095
Дали може некој да ми дефинира дали е машко или женско,пошто пратив 3-4 пп и незнаеше никој дали некој се сретнал со ваков вид на боја ? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom