Редовна војска повторно?

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Па таков и ти беше постот затоа доби и таква реплика.

Инаку јас сигурно сум бил во војска зошто сум дисциплиниран ептен, го кревам креветот на сабајле, собата ми е 24/7 средена, имам поминувано со 1 паштета и пола леб по 15тина саати, неам шишка преку очи, не сум се шатирал, неам пирс/обетка, ниту се дрогирам, не се депилирам итн. Е единствено немам чистено вециња а за тоа треба да одам во војска оти нели.. голема филозофија е заедно со чувањето на стража сред град.
Со тоа за вецињата и стражата сакаше нешто друго да ти каже.

И сите не се чувари сред град.;)

S

Stryder

Гостин
Можеме да одиме од крајности во крајности.
Служењето воен рок не е само пукање со пушка и строење.
И за да не се сватиме погрешно дисциплината во АРМ беше дискутабилна, но сепак подобра од ич.
За дисциплината во ЈНА очигледно немаш познавање а искрено ми е мака сега во ниедно доба да ти објаснувам.
Во кратки црти се работи за воена доктрина и веке кога сме кај тоа баш ЈНА многу добро си ја заврши работата гледајки по воените дејствија во поранешна Југославија.
Генерално земено 3 месеци не се ништо посебно спрема тоа што можеш да го научиш и искусиш во војска, а ако добро внимаваше некогаш недај боже ке ја дефинираат разликата помеѓу живот и смрт.
Да не се лажиме со муабети од типот јас ке ја бранам со пушка фамилијата од незнам кој. Ниедна народна милиција или некоја друга формација неможе да се токми со добро организирана и дисциплинирана армиска формација. А таква се добива се знае каде и како. Батали тие муабети.
Да, имаат некои „финти“ армиите со помош на кои ќе ве натераат да пукате и да мразите.

http://greatergood.berkeley.edu/article/item/hope_on_the_battlefield
Manufactured contempt
Since World War II, a new era has quietly dawned in modern warfare: an era of psychological warfare, conducted not upon the enemy, but upon one’s own troops. The triad of methods used to enable men to overcome their innate resistance to killing includes desensitization, classical and operant conditioning, and denial defense mechanisms.
Тешко е ако не знаеш всушност што сакаат во војска да направат од тебе, да ги познаеш нивните техники, но ете фала богу веќе се достапни на интеренет, и ако некој сака да се запознае со нив слободно може да го стори тоа. Само да споменам линков е статија за тоа како војниците од прва и втора светска војна намерно пукале над непријателот во воздух и решенијата коишто се преземени во таа насока од страна на воено-индустрискиот комплекс. Мислам дека со спознавање на овие техники ќе препознае и спречи нивното применување барем врз информираниот учесник. А тоа дека ако сакале ќе правеле ова, она и незнам што и вие по тоа ништо нема да можете да направите по тоа се добро познати напади врз психата на човекот со цел да го направи човекот да се чуствува мал, немоќен и сл. Едно е јасно: државата со односот спрема луѓето, спрема оние коишто гинеа во 2001 сееше ветер, и дојде време сега да го пожнее виорот.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
До сите останати кои се сметате за прави мажи и го величате како ултимативен успех тоа што сте биле или ќе бидете во војска - Ако тоа ви е крајната цел од својот живот, да изигравате оружја на две нозе, динамичен пиун кој е движен од туѓи (домашни и гоем број странски) интереси, повелете, одете наредете се еден по друг, направете и услуга на државата. На страна моите импресии за војската како институција, нема да давам за тоа на темава, суштинската поента ми е, зошто да го ебам, мора да биде обврзно? Кој има желба, нека го прави тоа. Се согласувам со голем број постирачи дека подобро е да имаш некој кој го сака тоа што го прави, и да му се понудат можности да биде обучен од добар кадар, во добри услови, од експерти, да може да покаже квалитет на терен, ако дојде до такво нешто, а не некој кој нити сака, нити го бива, да ракува со оружје и да го праќате во војска, или уште полошо, во војна. Ако ништо друго, тие што се таму под принуда, можат на бојно поле само да им одмогнат на тие кои се специјализирале за таа функција (бранител на државата).

И сериозно, не ми се јасни некои од коментариве. Демек за право машко, потребно е војска, да го официјализира неговото припадништво на тој пол. Што точно тоа значи? Дека таму ги раснете мудата? Ако во војската сте си ја пронашле машкоста, алал да ви е. Единствено значи дека сте станале тоа што сте, а не сте се родиле како такви. Вештачка креатура. Ист коментар имам и за оние кои повикуваат на доведување во ред, вредности и дисциплина. Луѓе, ако имате иницијатива, јака воља, и истрајност, сами ќе го постигнете истото, не ви треба војската како единствена призма низ која ќе ги измолзете како придобивки тие работи.

поарно на борбен ред да погинам за татковината одколку да ме газат и плукаат кој ќе стигне на улица.
за татковината ќе ме има негде во историјата и ќе ме запамтен,а тебе нигде нема да те има!
Навистина? Јас не знам кои бајки ти ги читале на тебе како мал, ама јако те поебале.

Каде се ветераниве денес? Не само Македонија (од 2001 навака), види ја и Америка, и што им прават таму на војниците. Што е најлошо, истите што таму водат обука, тука дојдоа да обучуваат, и ги учат на истите финти и овдешниве регрутанти. По амерички модел ќе се води сето тоа. Беше прашање на време кога ќе почне, откога бев присутен на презентацијата која ја водеа.

А за мене, не ни сакам да ме има негде. А нити ќе ме плукаат по улица. Поголемиот дел од народот е свесен. Остатокот, како тебе на пример, ќе го влечат за нос, и од време на време ќе му маваат по некоја доза brainswashing, за да останеш читав таков каков си.

Многу добро знам јас за што служи терминот п*чка и можам да ти објаснам подетално ако сакаш ама мислам дека нема потреба да се вреѓаме.
Па кога некој што е контра твојот став го наречеш пи*чка, нели повлекуваш прв со секирата? :). Се согласувам дека нема потреба.

Служењето воен рок од 3 месеци не значи дека по автоматизам ќе се најдеш во војна.
Точно, во право си. Ама можеби не сакам да трошам 3 месеци од мојот живот, за нешто кое можам на друг начин да го постигнам, без да жртвувам многу работи, од кои и време. Сакам да можам да бирам што да правам со својот живот, и на што ќе го посветувам, вклучително и времето. Против обврзаност кон ова сум. Кој сака и има желба, слбодно нека иде, ќе го подржам. Ама не сакам некој со сила од мене да прави нешто ако не сакам.

Гледам што им се случува на учесниците во конфликтот и ми е жал за нив. Но повеќе ми е жал за овој гнасен Македонски народ кој не презема ништо во врска со тоа. А тука спаѓаме јас, ти и секој ебен Македонец во државава. Ми се гади од тоа што веднеме глава на секој ебен проблем и не си ги решаваме самите туку оставаме другите да ни ги решаваат а после не ни чини. Епа после ебење нема каење.
Види, во право си, да. Ама ете, it just so happens, за одредени проблеми кои ги гледам во државава, гледам да дејствувам како можам, најчесто преку протести што се организираат. Но, потребно е поголемо унифицирање на народов, но за жал, се повеќе си ги акцентираме разликите, и тоа во негативна конотација, и затоа кога вакви срања се случуваат, не можеме заедно да реагираме соодветно. И мене ми е жал, затоа и цело време јадам гомна за идниве војници што сакаат да бидат, да знаат во што се впуштаат и што може да го снајде. А верувај, ситуаицјата е таква што конфликт не е веќе wishful thinking на одредени групи со вои интереси, но станува реално сценарио кое може да ни се случи релативно брзо. Така да, остај 3 месеци, ќе се случат срања, одма ќе те пратат меѓу први борбени редови, нема да те прашаат кога и како сакаш да дејствуваш.

Да не беа тие учесници во 2001ва да не бранат тебе, мене и уште 1.5 милиони Македонци сега или ќе бевме мртви или ќе немавме држава. Дозволивме тие што ни дигнаа оружје и што ни ја нападнаа државата да ни седат у Собрание, да ни ја водат државата и АРМ да се поклонува на гробови на терористите и крвниците на оваа држава. И ако не си знаел, воено јака држава е држава која ретко кој се осудува да ја пипне. Да бевме ние паметни и да создадевме јака војска по распадот на Југославија сега немаше цел Балкан да не заебава како сака.
Дозволивме, да. А јас сум се уште на тоа, ако се издигне некоја трета политичка опција, која не е до толку недоквакана во мозокот како другиве две опции што ги имаме, да ги симне од власт сите тие, и на кој од нив не му се допаѓа овде, сосе бонус правата што им се доделени, да фаќаат магла на запад, или северозапад од нашава земја. Чистка, буквално. И покрај сегашната ситуација, сум оптимист дека нешто налик ова ќе се случи, и или ќе си ги затнат муцките и подвиткаат опашките, или да бидат депортирани.

Што се однесува до 2001, тогаш сум бил ептен мало дете, и дури години подоцна всушност разбрав што се случило. Кога беше конфликтот, јас поим немав што се случува, само знам дека моите беа во panic mode. Но сега сум доволно возрасен, плус знам да ракувам со оружје, така да ако дојде ситуаицја да морам да се бранам себе си и други, ќе можам да го сторам тоа.

Божем некој ке ве праша или ве праша за мислење.
Ти иди поштарот ти носи покана да се јавиш тогаш и тогаш и крај на маубетот. Ако се правите на мутави во ниедно доба во некој ден кој никој не го знае ке ви трпони воена полиција и така по пижами ке ве однесат во касарна. Е таму пошто сите ке знаат дека сте избегнувале вон рок посебно старешините и десетарите мамицата ке ви ја расплачат. И не мислам само на рибање веце или стража и такви ситници. Буквално мислам.
Со оглед на тоа дека доста голем број се изјаснија против оваа глупост, мислам дека нема да помине, па они ја ставиле во Уставот ако сакале. Статистички гледано, сигурно вака размислуваат во горе доле ист процент и мажи кои не се дел од социјалниве мрежи и форуми. Кого ќе апсат бе? Ти знаеш колку мажи тоа ќе бидат на број? А свежо дипломираниве со средно мислиш едвај чекаат војска да служат? Ќе има невиден отпор.

Ако по некоја случајност го нема, и јас и останативе сме некоја аномалија што сме против ова. Јас фаќам џенем. И така имам планови да се релоцирам негде, ова буквално ќе го сфатам како зелено светло да пакувам куферите и бегензи додека е време. Ако треба затвор ќе служам, не сакам да изигравам нечиј пиун. Доволно сум приморан да изигравам марионета во секој друг аспект од мојов живот, не ми треба и тоа срање.

Шкорпион се уклучив само да ти стегнам LIKE,коментарот ти е на место,инаку стрејт сум и служев 9 месеци војска,позз :)
Фала :D

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.799
Поени од реакции
12.178
Немојте да се будалеете каква дисциплина какви црни ѓаволи. Дисциплина можиш сам да си стекниш. Исто така и ако одиш војска нема гаранција дека ќе останиш дисциплиниран. Ги гледам и татко ми и дедо ми и сите постари кои биле војска. Денес се класични плачипички. Нити креветот знаат да си го наместат под конец (нели така било војска) нити пеглаат дома, нити готват (да не се жените ќе умрат за јадење) нити перат. Имам заприметено многу од постариве ептен претеруваат со јадење и пиење - не пијат обична вода кисела сакале, во лето обавезно пивце да се напијат инаку ќе пукнат од мака (имаат гости идено и ако немам пиво не ни сакаат нешто да пијат божем не можеле друго ништо да поднесат во лето а дома секој ден си имале пиво и пиеле) за јадење тотално пребирливи - не можело ова јадење без сирење, не можело без макало, ако не им се стави бараното добивам чуство дека од инает нема да јадат :facepalm: Па не ме заебавајте бе јас имам поголема дисциплина и карактер од 90% од тие што служеле војска некогаш. Дисциплина :pos:
--- надополнето: 31 декември 2012 во 02:23 ---
Уште нешто.......имав чичко мајор. Со воена академија и сето тоа. Помина неколку војни. И кога дојде овие терористиве скапани со основно да му бидат надредени си замина во странство сега во ресторан работи. Пред некоја година беше дојден а баш тогаш и имав некаква желба во војска да одам онака доброволно. Го прашав за мислење и ми вика:" Aко сакаш да си го заебиш животот слободно оди".
Е па после тој совет а и после третманот кои го добија тие што гинеа во 2001 не фала.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.411
Поени од реакции
24.125
Да, имаат некои „финти“ армиите со помош на кои ќе ве натераат да пукате и да мразите.

http://greatergood.berkeley.edu/article/item/hope_on_the_battlefield
Manufactured contempt
Since World War II, a new era has quietly dawned in modern warfare: an era of psychological warfare, conducted not upon the enemy, but upon one’s own troops. The triad of methods used to enable men to overcome their innate resistance to killing includes desensitization, classical and operant conditioning, and denial defense mechanisms.
Тешко е ако не знаеш всушност што сакаат во војска да направат од тебе, да ги познаеш нивните техники, но ете фала богу веќе се достапни на интеренет, и ако некој сака да се запознае со нив слободно може да го стори тоа. Само да споменам линков е статија за тоа како војниците од прва и втора светска војна намерно пукале над непријателот во воздух и решенијата коишто се преземени во таа насока од страна на воено-индустрискиот комплекс. Мислам дека со спознавање на овие техники ќе препознае и спречи нивното применување барем врз информираниот учесник. А тоа дека ако сакале ќе правеле ова, она и незнам што и вие по тоа ништо нема да можете да направите по тоа се добро познати напади врз психата на човекот со цел да го направи човекот да се чуствува мал, немоќен и сл. Едно е јасно: државата со односот спрема луѓето, спрема оние коишто гинеа во 2001 сееше ветер, и дојде време сега да го пожнее виорот.
Сега да не навлегуваме во филозовски расправии.
На никој не му се гини посебно,а и на просечно интелигентен човек сигурно не му идат самоубиствени нагони.
Но работата се сведува во тоа што пак ке речам во недај боже нема да ве прашаат дали ви се гини или не. Мислам глупо е дури и да се размислува или тврди дека во втората светска војна на пример сите гореја од желба да одат на фронт. Никој не ги праша и сакале нејкеле се најдоја во ситуација или ти или тој. Во таква ситуација подобро тој отколку јас нели? Мислам дека Рузвелт беше кој рекол дека не е поенатат ти да загинеш за државата туку непријателот да загине за својата.
И сега како и се друго и за ова треба обука. Толку е просто и едноставно.
И пак ке нагласам под обука сигурно не мислам пукање со пушка мада и тоа спаѓа во обука. Во воени дејствија некои работи се побитни од самото пукање. И иако ви личи многу глупо и едноставно станувањето во 5 сабајле, местењето кревет, повечерје, строење и ајде да не набројувам се, се се сведува на тоа да следиш синџир на команда и да извршуваш наредби. Тоа во мирнодопски услови ептен глупаво звучи, но во дадена ситуација ете немора да е воена каде животот ви е во оспасност и наеднаш ке преовладат инстиктите за преживување а посебно паниката се многу битни и најверојатно ке ви го спасат животот.
Војската како таква не преферира индивидуалци како што сте навикнати во цивилен живот. Таму нема секој сам засебе. Затоа е и таа обука за да осетите припадност кон нешто, дека сте дел од тим а не дека сте поединец. Затоа е и таа дисциплина за да секој не прави тоа што ке му дојде на памет туку тоа што му е наредено за да тимот како тим успее.
П.с и да не бидам дискриминаторски настроен јас сум за сите подеднакво и мажи и жени задолжително да имаат воена обука. Ако сакаат еднаквост каде има подобар пример од тоа ако не во заедничко служење на воен рок каде подеднакво со мажите ке се обучуваат како да си ги зачуваат своите права и слободи.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Темава слободно нека се преименува во „Педери во душа!“

Ако вие не сакате да отслужите воен рок во мирни услови кој трае 3 (три) месеци, тогаш вие нема ни да ја браните државава во воени услови. Вие први ќе се скриете в подрум и ќе чекате некој да ве одбрани од „непријателот“, а вие всушност сте си најголеми непријатели сами на себе.
Вие немате образ да кажувате кој каков е, колку пари украл, дека државата ни била ваква - таква... Вие немате образ да навредувате/ понижувате/ омаловжувате некого - било кого!

Па, барем на форумов, кај што не ве знае никој, да покажете барем малку храброст, срам, почит, љубов, самопочит....

Кој да ја сака и да ја брани Македонија ако не Македонците?
Пу, педеришта едни! Арам да ви е мајчиното млеко што сте го пиеле!
не ја читам многу темава и баш ме заинтересира денеска... интересен ми беше коментаров твој па решив да ти реплицирам.....

викаш да ја преименуваме во педерчиња во душа не сме сакале да служиме воен рок ке се скриеме прво у подрум дрн дрн дрн...

хич - за што да ја бранам државата? која корист јас имам од државата? кои бенефиции? што направи државата за мене и за моето семејство? - да одам да служам војска за утре ден ако „пукне“ да ме викнат у први борбени линии за на педерите од собрание и влада да им биде убаво додека седат дома? да одам да гинам за неој да се тепа у собрание кој колку да украде и од каде да мавне поголем дел од пари? да одам да ја бранам државата што ми ја водат лопови предавници кукавици и лицемери? за некој по грб да ме тапша и да ми вика АХА КЕ БИДЕ СЕ НЕ СЕ СЕКИРАЈ....? да одам да ја бранам државата за прв предуслов за работа да ми биде партиска книшка? или па да одам да ја бранам дравата затоа што секоја година ми ги зголемува даноците и цените на основните работи кои ми требаат да живеам? - за ова да одам? - НЕ никад не би отишол ни една минута за вакви педеришта што ни седат у парламент и собрание.

инаку... кога беше 2001 година кажи ми ти некој близок на тогашните функционери дека бил во борбени редови па ке правиме муабет.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Нема да се донесе ваква одлука, како прво албанците ќе се бунтоваат, тие нема да прифатат вакво нешто, инаку јас сум против редовна војска, ако сакаме да влеземе во НАТО не би требало вакво нешто, ова е чекор назад за Република Македонија..(n)

S

Stryder

Гостин
Сега да не навлегуваме во филозовски расправии.
На никој не му се гини посебно,а и на просечно интелигентен човек сигурно не му идат самоубиствени нагони.
Но работата се сведува во тоа што пак ке речам во недај боже нема да ве прашаат дали ви се гини или не. Мислам глупо е дури и да се размислува или тврди дека во втората светска војна на пример сите гореја од желба да одат на фронт. Никој не ги праша и сакале нејкеле се најдоја во ситуација или ти или тој. Во таква ситуација подобро тој отколку јас нели? Мислам дека Рузвелт беше кој рекол дека не е поенатат ти да загинеш за државата туку непријателот да загине за својата.
И сега како и се друго и за ова треба обука. Толку е просто и едноставно.
И пак ке нагласам под обука сигурно не мислам пукање со пушка мада и тоа спаѓа во обука. Во воени дејствија некои работи се побитни од самото пукање. И иако ви личи многу глупо и едноставно станувањето во 5 сабајле, местењето кревет, повечерје, строење и ајде да не набројувам се, се се сведува на тоа да следиш синџир на команда и да извршуваш наредби. Тоа во мирнодопски услови ептен глупаво звучи, но во дадена ситуација ете немора да е воена каде животот ви е во оспасност и наеднаш ке преовладат инстиктите за преживување а посебно паниката се многу битни и најверојатно ке ви го спасат животот.
Војската како таква не преферира индивидуалци како што сте навикнати во цивилен живот. Таму нема секој сам засебе. Затоа е и таа обука за да осетите припадност кон нешто, дека сте дел од тим а не дека сте поединец. Затоа е и таа дисциплина за да секој не прави тоа што ке му дојде на памет туку тоа што му е наредено за да тимот како тим успее.
П.с и да не бидам дискриминаторски настроен јас сум за сите подеднакво и мажи и жени задолжително да имаат воена обука. Ако сакаат еднаквост каде има подобар пример од тоа ако не во заедничко служење на воен рок каде подеднакво со мажите ке се обучуваат како да си ги зачуваат своите права и слободи.
Изреката којашто ја напиша е на Патон, а кога сме кај изреки еве една од економистот Адам Смит: Consumption is the sole end and purpose of all production - Консумацијата е единствената цел и намена на сето производство.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Шкорпион,абе ти прв треба да бидеш за,ни педериве не се тоа шо беа,мме..
Мене да ми речат дека треба да одам негде кај што 3 месеца ќе бидам опкружен само со жени,макар и сите лезбејки биле,не прашам ни како,ни каде,ни зошто,тргам па ако треба нека се гине,барем среќен ќе загинам :vozbud:

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Читам некои мислења и се чудам колку искварена младина имаме...Зошто да ја бранеле државата! Ако некој ја тепа сестрави ке ја браните ли? Ако некој грк ве напупи ке се браните ли?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Osven dva roda vojska vo JNA site bea obicni krelci. E sega, ne gi ucea kojznae sto tuku da slusaat i drvikurat na naredbi, bidejki vo vojna nema diskusija, tuku na izvrsuvanje na zadadenata zadaca bez pogovor. I idejata bese da ne se zagine vo prvite "dva dena" na front. Vo tie dva dena se uci se drugo.

No, onie dva specijalni rodovi vojska...e toa e vistinska vojska. No i tie prvi bea na udar i dvizecka sila vo tie prvi "dva dena".
Imase red, disciplina, kamaraderija, poslusnost, praznenje mozok od sekakvi bespolezii.
Imase idiotizmi. Nikoj ne veli ne. No, imase edno na koe site zaboravaat. I tatinite mazenca i onoj otkornatik od ugore vrv Prokletije se isti vo vojska! I na toa uci vojskata. Nema tato nosi mama mesi. Ili site ili nikoj.
Ako prezivees denes, ne e samo poradi obukata tvoja, tuku poradi tie do tebe takugjere, bidejki ja (ste ja) izvrsile tocno naredbata i ste preziveale.
I taka nataka. Me mrzi da pisuvam.

Od druga strana: ask not what your country can do for you, ask what YOU can do for your country!

Podobro tri meseci obuka za nedajboze i nikogas da ne vi e potrebna otkolku tri dena vojna vo kkja gzprekuglava begajki nekkj ke ve resi odzadi so tricetiri dobro rasporedeni 5.56ki vo grb.

Sto se tri meseci obuka? Nisto.

Zamislete 11 meseci neprestajna obuka!

P.S Izrael e mokjen i zatoa sto mladite (masko i zensko) sluzat vojska! Prdez drzava srede dusmani i tri vojni pobedi! Sakate silna Makedonija! Make them think twice pred da posakaat duri i samo verbalno da ja zakacaat.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.356
Поени од реакции
7.122
денешната младина побрзо би се пријавила на Реално Шоу со 20 педери затворени во две соби :eek: отколку да спроведи воена обука од САМО 3 месеци ..... читам и не можам да верувам ..... старата регрутна АРМ беше многу лоша,се служеше воен рок од непотребни 9 месеци - од кои 3 месеци обука,а останатите 6 чисто бесмислено губење на време

Скопје почнаа да ве тепаат вашите сограѓани кај што ќе ве најдат од двете страни на Вардар,убав пример за нашиот менталитет кој се стреми кон чиста мизерија....

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Претседателот на Србија Николиќ,кажа дека он е за да се укине редовната војска да има само професионална војска и полиција.
Неговата желба е да нема никаде војска и оружје,за да нема војни.Ако државите немаат војска и оружје,ќе немаат со што да војуваат и обратно нема никој да ги нападне...и би било секаде МИР!;)
Па може да ми објасниш тогаш како имало војни, пред да биде измислено оружјето т.е ова денешно модерно оружје?
Не е до тоа народот да нема оружје, до политичарите е што немаат идеи што и како, па ајде на војна
--- надополнето: 31 декември 2012 во 12:23 ---
Е таму пошто сите ке знаат дека сте избегнувале вон рок посебно старешините и десетарите мамицата ке ви ја расплачат. И не мислам само на рибање веце или стража и такви ситници. Буквално мислам.
Ако ти ја мамицата ти ја расплачат ти не си за војска.
Си има p.s (pravile sluzbe) ќе си го прочиташ и ќе се однесуваш по него
--- надополнето: 31 декември 2012 во 12:29 ---
поарно на борбен ред да погинам за татковината одколку да ме газат и плукаат кој ќе стигне на улица.
за татковината ќе ме има негде во историјата и ќе ме запамтен,а тебе нигде нема да те има!
Како и многу други од WW2, што се на разно разни споменици, што шкртани, што крадени за старо железо, а голем дел испокршени.
Твојот речник не е соодветен за моменталната држава, за во Југославија и те како. Чим си бил од војната привилегии до таван, ама во Македонија ни писмо со сочуство нема да им напишат на тие што си ги оставил.

Kajgana Shop

На врв Bottom