Редовна војска повторно?

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
епа тие шо „не“ ги памтите се тепаја за вас и ве чуваа на сигурно, за сега да ги заборавите.
нека почиваат во мир. на непотребно место ги спомнувате хероите заради неважни причини
јас многу добро ги памтам бидејки 2ца од нив беа мој роднини... него самата држава за која загинаа и која сега ке ја враќа војската повторно во ,,употреба,, (најверојатно од патриотски причини) не ги памти... да не ги памтев немаше да ги спомнам... за првиот човек на обраната херои се некои други... нели е тоа парадокс... ни еден од државниот врв да не дојде да положи цвеќе кога се оддава почит?

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Океј е тоа, одиш за себе. Го сваќам тоа како одиш да се научиш да ракуваш со оружје, пошто реално боречки вештини нема сигурно да те научат.
Ама кога ќе замислам какви се нечовечки услови ќе трпам три месеци за две-три пукања со пиштол, па подобро сам дома ќе си учам.
Способен сум да си го бранам своето и без тие три месеци војска.

Ете викаат такво е подрачјето мирисало постојано на војна.
Па баш затоа треба да има постручно обучена војска, а не секакви фаци што два пати пукнале со пушка.
Затоа и се воведе тоа, исто како и во секоја друга држава.
Нити ме влече тоа, ниту имам ќејф за такви работи, а на крај краева не сите имаат физички предиспозиции да бидат крупни ко овие од ЕБР на пример, незнам што би добиле во војна со некој што е слаб како патарушка на пример. Или чисто како топовско месо ќе ги користат како што спомнаа претходно. Се излажа еднаш народот, никогаш повеќе.
Ова само ќе донесе масовен одлив на младината, која и онака си оди. Затоа во Скопје неможеш да најдеш Скопјанец што има над 20 години. Зборам бар за оние што имаат фамилии кои им дошле овде меѓу 60-тите и 80-тите, а не дојденци откако сме станале независни.Сакаме работни места, а не враќање 100 госдини уназад со служење бескорисна војска.
Во војна не ти требаат боречки вештини,не ти треба ни да бидеш којзнае колку физички спремен.Ти требаат основни работи -морал,ракување со оружје и формациско дејствување.Се друго е плус.

Некои работи не можеш да ги научуш дома а сам не можеш да се одбраниш во случај на војна, не рамбо,терминатор да бидеш џабе ти е.
Тоа колку е постручна и поспремна професионалната војска од редовната е дискутабилно прашање.Логично е дека би требало да биде така,ама не е правило.Зависи која професионална војска,со која редовна војска ја споредуваш.
Има многу држави кои имаат редовна војска,зависи од потребите и можностите.Мое мислење е дека нас ни треба комбинација,редовна,секој да биде обучен+професионална.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Која црна дисциплина бре, комуњарски глупости, еве јас со спортот од мала се научив на дисциплина, што ми фали? Еве дрига теза, зашто војска зашо не спорт? Туку како те воспитале од дома таков ќе си. Ако те воспитале да си одговорен и уреден, таков ќе си.

Пензионерине од ЈСП шо прошле низ војска на дисциплинирана раја ви личат?

Кога ќе го видам син му на еден министер од комшии во војска, тогаш мој син ќе пратам таму. ;)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Ако правдаш на дисциплина и на се позитивно што би дошло од некој режим. Поготово ако реферираме кон ЈНА...

па види кој “на убав“ начин ја растури Југа... истите тие што „се печеа“ во ЈНА. Онака, дисциплинирани беа.

Нема никаква позитива од воен рок. Има само негатива. Потрошено време.
Каква дисциплина. Никој не се врати диспциплиниран од војска. Недисциплинираните се вратија со поголем стимул за повеќе глупости

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
јас многу добро ги памтам бидејки 2ца од нив беа мој роднини... него самата држава за која загинаа и која сега ке ја враќа војската повторно во ,,употреба,, (најверојатно од патриотски причини) не ги памти... да не ги памтев немаше да ги спомнам... за првиот човек на обраната херои се некои други... нели е тоа парадокс... ни еден од државниот врв да не дојде да положи цвеќе кога се оддава почит?
сепак ако се воведи редовна и ако те фаќа границата неможиш да ја избегнеш службата. тоа е тоа, сакал неќел војска си е војска.
прими сочуство за загинатите :/

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.411
Поени од реакции
24.125
Нека дојде,ќе му се измочам на поканата.

Никој не може да ти кажува што да правиш во животот,помина тоа време.
За жал не само што не си во право туку изгледа си и премногу млад за да сватиш дека цел живот некој ке ти кажува што да правиш во својот живот. Ти тоа само си мислиш дека сам си одлучуваш за себе.
Ете на пример ти кажуваат дека треба да одиш на училиште. И одиш.
Ти кажуваат дека треба да платиш данок. И плаќаш.
Ти кажуваат дека после 7 неможеш да купиш пиво( пример де), и нема купување.
Ти кажуваат дека божик е неработен ден и не смееш да работиш оти ако ти дојде инспекција ке те попари.
Се што правиш во животот некој ти кажал ајде да не речам дека ти наредил.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Која црна дисциплина бре, комуњарски глупости, еве јас со спортот од мала се научив на дисциплина, што ми фали? Еве дрига теза, зашто војска зашо не спорт? Туку како те воспитале од дома таков ќе си. Ако те воспитале да си одговорен и уреден, таков ќе си.

Пензионерине од ЈСП шо прошле низ војска на дисциплинирана раја ви личат?

Кога ќе го видам син му на еден министер од комшии во војска, тогаш мој син ќе пратам таму. ;)
Што спортуваш? Дигање тегови?

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
А што пекате толку?Ова според мене е неостварливо...

Во случај да дојде до враќање на редовна војска,никој ништо не ве прашува,фино лепо ќе ви стигне честитика.Ќе се праиш на Тошо дека не си ја добил,ќе ти дојдат дома,пак ќе ги одбиеш.Ама нека ми титне тој што ќе ги одбие два пати од скриен број ако се вработи утре во државна администрација.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Што спортуваш? Дигање тегови?
Што и да е, од мал идеш на натпревари, се грижиш за сам себе, си местиш кревет, стануваш во 7. Не гледам некои разлики. За дисциплина тука дискутираа, не за тегови и гранки.

А

Атомската мравка

Гостин
За жал не само што не си во право туку изгледа си и премногу млад за да сватиш дека цел живот некој ке ти кажува што да правиш во својот живот. Ти тоа само си мислиш дека сам си одлучуваш за себе.
Ете на пример ти кажуваат дека треба да одиш на училиште. И одиш.
Ти кажуваат дека треба да платиш данок. И плаќаш.
Ти кажуваат дека после 7 неможеш да купиш пиво( пример де), и нема купување.
Ти кажуваат дека божик е неработен ден и не смееш да работиш оти ако ти дојде инспекција ке те попари.
Се што правиш во животот некој ти кажал ајде да не речам дека ти наредил.
- Комшија мој до 8мо оделение едвај го истуркаа нели редовно и не повторуваше а од цела година само 15 дена дали одеше нашколо. Ете сега средно не оди веќе ни он ни брат му и казни на хартија треба да плаќаат но не плаќаат.. и што душата ќе му ја земат ?
- Има еден куп што избегаваат данок и тука зборувам за крупни ѕверки што прават милионски обрти на пари.
- Скоро секаде можеш да купиш алкохол и после 7 освен во поголемите маркети.
- И осигурани мора да бидат работниците па кај големи “газди“ наши работат еден куп кои не се осигурани.

За секоја работа што те тераат има шанса како да ја избегнеш ако одиме на инат.. исто и за војската.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Државата спроведе реформа да ја модернизира АРМ една од тие реформи беше градење на професионална војска и напуштање на принципот на редовен воен рок. Ова би било чекор назад. Прво не верувам дека ќе се донесе од причина што економски премногу средства се потребни, државата ги нема, таа се задолжува за плати за адмнистрација и пензии, така да војска е луксуз за неа. Второ НАТО ќе треба да искочи со став по ова прашања, бидејќи сме земја која е кандидат. Трето после случувањата во 2001 не верувам дека има родител кој своето дете би го фрлило во "оган", да оди на место кое е без никави услови (секој од нас познава некој кој е доброволно отиден па знаеме како е таму). Четврто не држи вода дека во тие три месеци неодговорниот ќе стане одговорен, хомосексуалецот веќе нема да биде хомосексуалец или пак дека тие што се кремци нема да бидат кремци. Во Европа една статистика вели дека само во 11 држави се служи редовна војска, на балканот само во Грција а останатите сите ја имаат укинато.
Кој сака да оди нека оди ете му доброволно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.411
Поени од реакции
24.125
Зависи. Нормално. Меѓутоа, ако го задржиш твојот критериум како војската не е лоша работа и како тоа е убаво што државата може да направи, може ке оправдаш и некој нео - Полпотизам... т.е. утре, ако и „текне“ на државата дека насилно треба да се рурализира, во пет сабајле те земаат од дома, сакал нејќел, идеш на село и ти даваат три овци и два петли.

Зашо да не, така?

Јас те разбирам шо сакаш да кажеш. Но, не разбирам зошто ја ставаш војската како позитива.

Ако правдаш на дисциплина и на се позитивно што би дошло од некој режим. Поготово ако реферираме кон ЈНА...

па види кој “на убав“ начин ја растури Југа... истите тие што „се печеа“ во ЈНА. Онака, дисциплинирани беа.

Нема никаква позитива од воен рок. Има само негатива. Потрошено време.
Можеме да одиме од крајности во крајности.
Служењето воен рок не е само пукање со пушка и строење.
И за да не се сватиме погрешно дисциплината во АРМ беше дискутабилна, но сепак подобра од ич.
За дисциплината во ЈНА очигледно немаш познавање а искрено ми е мака сега во ниедно доба да ти објаснувам.
Во кратки црти се работи за воена доктрина и веке кога сме кај тоа баш ЈНА многу добро си ја заврши работата гледајки по воените дејствија во поранешна Југославија.
Генерално земено 3 месеци не се ништо посебно спрема тоа што можеш да го научиш и искусиш во војска, а ако добро внимаваше некогаш недај боже ке ја дефинираат разликата помеѓу живот и смрт.
Да не се лажиме со муабети од типот јас ке ја бранам со пушка фамилијата од незнам кој. Ниедна народна милиција или некоја друга формација неможе да се токми со добро организирана и дисциплинирана армиска формација. А таква се добива се знае каде и како. Батали тие муабети.
--- надополнето: 31 декември 2012 во 01:47 ---
- Комшија мој до 8мо оделение едвај го истуркаа нели редовно и не повторуваше а од цела година само 15 дена дали одеше нашколо. Ете сега средно не оди веќе ни он ни брат му и казни на хартија треба да плаќаат но не плаќаат.. и што душата ќе му ја земат ?
- Има еден куп што избегаваат данок и тука зборувам за крупни ѕверки што прават милионски обрти на пари.
- Скоро секаде можеш да купиш алкохол и после 7 освен во поголемите маркети.
- И осигурани мора да бидат работниците па кај големи “газди“ наши работат еден куп кои не се осигурани.

За секоја работа што те тераат има шанса како да ја избегнеш ако одиме на инат.. исто и за војската.
Ова се веќе детски муабети.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.356
Поени од реакции
7.122
веќе ги расформираа касарните,дел од нив се распродадени на приватни сопственици - не знам кој,како и каде планира да спроведе воена обука одново

не паничете младичи по многу,вашите дедовци оделе по 3 години војска па луѓе станале,не ко сега гееви и наркомани на сите страни,да не знаеш на кај да се свртиш

инаку 2-3 месечна обука не е на одмет да се организира за секој полнолетен граѓанин на РМ

за информација,војската е поделена на родови,некои војници имаат ограничена способност и тоа им се запишува на картоните па се распределуваат спрема нивните способности

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
сепак ако се воведи редовна и ако те фаќа границата неможиш да ја избегнеш службата. тоа е тоа, сакал неќел војска си е војска.
прими сочуство за загинатите :/
фала... инаку друго ми беше поентата... тоа поканата ке стигне што ке стигне али македонија е пребогата со татини и мамини синови, џастин бибер фаци и ангели... тоа тешко у војска... можеби со тек на време се ке се среди втората третата генерација... али првата генерација откако ке се донесе законот ке биде хаос... 18-19 годишњаци што до вчера се буделе у 3-4 попладне а легнувале у 3-4 сабајле... или порано што глеав по градов некој емо стилови со косиче, па шишка до уста, такви цели завиткани со марами, 80% слаби ко да не виделе леб... и да ти држи пушка... нема шанси

А

Атомската мравка

Гостин
Ова се веќе детски муабети.
Па таков и ти беше постот затоа доби и таква реплика.

Инаку јас сигурно сум бил во војска зошто сум дисциплиниран ептен, го кревам креветот на сабајле, собата ми е 24/7 средена, имам поминувано со 1 паштета и пола леб по 15тина саати, неам шишка преку очи, не сум се шатирал, неам пирс/обетка, ниту се дрогирам, не се депилирам итн. Е единствено немам чистено вециња а за тоа треба да одам во војска оти нели.. голема филозофија е тоа заедно со чувањето на стража во касарна која се наоѓа сред град и мора да го искусам тоа како е да прерипуваш ограда од касарна за да одам да купам цигари до локалната трафика.

Kajgana Shop

На врв Bottom