jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.577
- Поени од реакции
- 27.422
Види, горе-доле сме тука. Меѓутоа ти изгледа си еден факт поаназад. Во моите контакти со Руси, кои се почести последните неколку години, разочарувачки е колку обичниот Руски граѓанин не знае што е и каде е Македонија. Во последно време има некои обиди за културно приближување. Беа Синтезис во Русија и беа неверојатно добро пречекани.Не би рекол во случајот дека е така баш.
Песот не оди кај кучката дури таа не мрди со опашката.
Ние можеме да му се нудиме на Русија на тацна, ама ако едноставно не и требаме не и требаме и тоа би било тоа.
Нека дај знак Русија, нешто барем па да размислуваме за тоа, вака е само не умри коњу до зелена трева.
И да не се сватиме погрешно, не дека ептен ги сакам САД и ЕУ, устври не ги ни сакам, но реалноста е дека Русија не нејки и тоа е тоа. Веке ако би можел да бирам ако веке се нудиме некому нека биде тоа КИНА.
Зборот ми е ова, доколку се успее народот да ни се наклони, тогаш ќе биде и многу полесно. Како што беше до пред 6-7 години, ние бевме сосема непознати едни со други. Башка интензивно работевме за НАТО интеграција. Што можеш да очекуваш?
Не викам јас дека ние моежеме за уши да ги довлечкаме Русите тука, меѓутоа, мора да се интензивира соработката на сите можни нивоа.Зошто?
1. Имаме пред нас пазар број 1 во Европа.
2. Држава со неограничени ресурси.
3. Воено моќна држава.
Јас мислам дека овие 3 причини се повеќе од доволни да се потрудиме да ја интензивираме соработката, а со тоа да отвориме патишта за можни понатамошни сојузи.
Друг начин за влегување во економска соработка со Русија се Евреите, кои се повеќе своите бизниси ги насочуваат кон Русија.
Со еден збор мора да се бараат начини, не е дека Русија не нејќи, туку ние за Русија сме земја со една нога влезени во НАТО.